Na zaciatku zdvihu su obe komory spojene. Preto fukas obe. A ten druhy tlak nema zo vzduchovou komorou nic. Je to tlak v platfome/ta plechovka na boku. Tlak sluzi na urcenie sily kompresie, propedalu a tvrddosti dorazu. Musi tam byt urcity minimalny tlak preto aby tlmic fungoval spravne. Ja mam sice coil, ale vozim skoro najnizsi a prinom je to najcitlivejsie.
18.06.2010 - 11:18:52
00
Aha takze ta mala plechovka nieje zaporna komora? Ze ju fukam uplne inde? ci.. :)
18.06.2010 - 12:06:04
00
Nieje zaporna. Ja mam pruzinu dhx a zaporna by tam bola naco? Zaporna sa fuka spolu z pozitivnou jednym ventilom. Ked je tlmic na zaciatku zdvihu su + a - spojene. Dalej vo zdvihu uz niesu spojene. To vytvara vzduchovu pruzinu zo zaciatkom skoro na 0 N. Je tam tvrdsi zaciatok este kvoli rozdielu tlaku + a - (maju rovnaky tlak tak ziadna sila) proti atmosferickemu tlaku. To sposobuje hranu zaciatku zdvihu u vzduchovych tlmicoch. Riesi sa to pruzinou, ale aj ta to neeliminuje uplne. Preto maju pruzinove tlmice navrch, hlavne vdaka plynulemu zaciatku.
18.06.2010 - 12:45:33
00
Trochu by som to rád poupravil.

+ a - komora nie sú vôbec prepojené a - komora sa tlakuje tým, že sa "obal" vzduchovej komory nasunie na "vnútornú nohu" a ten vzduch ktorý tam je sa stlačí natlakovaním + komory. Čiže s objemom a tlakom v - komore sa nedá nič spraviť, je taký aký je.

Hranu odtrhu tlmiča spôsobuje hlavne vnútorne nastavená kompresia a tlak v expanzke u Floatu vo vyrovnávacej komore. Nič viac nič menej. Samozrejme aj nerovnováha medzi + a - komoru hrá určitú úlohu v tomto a trenia medzi tesneniami v komore ale po odstavení kompresie dokáže byť aj Float R dosť citlivý. Pružina teda oproti vyladenému vzducháču má navrch akurát v lineárnosti priebehu, čo je tiež užitočná vec. :)

IFP komora (ako to tu už bolo spomenuté) robí "len" protitlak oleju a dá sa ňou upraviť aj progresivita pri doraze. Čím je však tlak v tejto komore vyšší, tým je kompresia výraznejšia/razantnejšia. Tlak pod nejakých 75 psi by som v nej už však nevozil, samotné tlmenie nebude pracovať ako má.

Rozdiel medzi Fox DHX 3 a 4 je v tom, že 3 nemá nastavenie kompresie ale len tlak v IFP komore, 4rka má aj low speed kompresiu a 5ťka nastavenie objemu IFP komory.
18.06.2010 - 16:21:51
00
Nelineranost by mi ani tam nevadila na vzduchaci a ani trenia, ktore su dnes uz malinke. Ale hlavne ta hrana zaciatku. Je to na kazdom vduchaci ktory som skusal. Ked raz zacnes jazdit pruzinu uvidis aj ty ten rozdiel, ked sadnes na hocico zo vzduchacom vzadu. Ako som pisal je to tym rozdielom tlaku vzduchu vnutri tlmiica a vonkajsieho atmosferickeho.
18.06.2010 - 18:36:43
00
Nejaké pružiny pod zadkom som mal no a pod rukami mám. Vzduchové tlmiče bývaju zvyčajne zabité vnútorne nastavenou kompresiou na vyššej úrovni, prípadne nejakou blbou platformou /vlastne propedal. U pružiňáka to nechávajú od výroby viac otvorené, keďže tu je priorita jasná.

Celkom nechápem čo má spoločné vonkajší atmosferický tlak s odtrhom tlmiča? Nejak si to logicky neviem dať dokopy, skús vysvetliť.
Čo mám skúsenosť, ak je rovnováha medzi + a - komorou (u vidlíc zvyčajne - pružina) tak aj vzduchová vidlica je bez tej prvotnej hranky. Chce to len ideálne vyladenú vidlicu, to je vlastne práca Milana Slanca ... podarilo sa mu vyhnať odtrh 32Talasa do minimálnych hodnôt. Pružina má tu navrch len v tom, že nemá žiadne tesnenia a tým pádom je tam ešte o to nižšie trenie. Takže dobre vyladený vzduch môže mať odtrh na nerozoznanie od pružinovej vidlice/tlmiča. Len to často maskujú vnútorné nastavenia.
Napadol ma jedne príklad zo života a to dosť konkrétny: ešte keď som vozil 32 Floata tak mi jeden nemenovaný J. na zahájení am.enu povedal, že moja vidla je citlivejšia ako jeho Van. Môžem potvrdiť, tieto Floaty z 09 roka na 314tkach boli všetky citlivosťou na tom výborne (už miešam hrušky s jablkami /vidlice s tlmičimi/ ale ide mi o > vzuch vs pružina :) ).
18.06.2010 - 19:16:01
00
Sila, ktora tlaci proti stlaceniu do zdvihu je rozdiel tlaku v + a -. Kedze na zaciatku su rovnake ziadna sila tam nieje. Lenze mame tu aj atmosfericky tlak. Proti tomu je tlak vnutri vyssi a preto je vidla tlacena aj nim spet na zaciatok zdvihu. Tato sila je omnoho mensa nez sila vnutornou +- vzduchovou pruzinou. A v celom zdvihu posobi skoro linerane. Citit to napr. na SR vidlach z TAD. Mas v + a - rovnaky tlak a predsa ma vidla tazsi odtrh. Lebo musis prekonat ten tlak. Aleked das vidlu dalej do zdvihu pomocou TAD. Tak sa ten tlak anuluje stalcenim vidli kusok spet na zaciatok zdvihu. Potom tu hranu vobec neciti. Ja som si preto dal do durolux-y negativnu ocelovu pruzinu. Potom tam ta hrana bola slabsia.
Alebo napr. 66 sa da tlakovat zhora cez zatky. Tlak je tam nad hladinou oleja ktora sa dviha vchadzanim vn. noh do vonkajsich. Teda tlak vnutri posobi proti atmosferickemu a vytvara tvrdsiu vidlu.
18.06.2010 - 19:40:23
00
No ee takto to nebude. ;)

Vracanie späť nie je podnecované vonkajším tlakom. Stlačený vzduch sa v + komore snaží roztiahnuť ako každý bežný plyn na max. objem ale len dokým mu to okolie dovolí. V tomto prípade to znamená dokým ho negatívna (-) komora pustí.
> Takže modelová situácia: vzduch v + aj - komore je na dajme tomu 50 psi. Na piest pôsobia dve sily + aj - ktoré sú v rovnováhe vidla je v nulovom zdvihu. Príde náraz a ide vidla do zdvihu a tlak sa zvýši dajme tomu na 150 psi zatiaľ čo v negatívke klesne možno na bežný tlak, dokonca podtlak (nemám ani len odhad aké je tam rozmedzie tlakov v - komore). Keď prestane prostredie pôsobiť (dajme tomu že zosadneš) tak sa ten vzduch stlačený na 150 psi snaží roztiahnúť pokým môže a tu sa vidla vracia k nulovému zdvihu v + tlak klesá objem sa zväčšuje v - tlak stúpa objem sa zmenšuje až dokým sa sily zas nevyrovnajú. To je celá veda, celé toto je nezávislé od okolitého tlaku, rovnakú silu budeš potrebovať na stlačenie tej vidlici na Mesiaci (nemá atmosféru) ako aj na Zemi.
Celá vzduchová komora je nezávislá od okolia a je ním vlastne oddelená obalom komory (vnútroná noha) a nejakými uzávermi, ventilmi a pod.
Atmosferický tlak môže mať jedine ten vplyv, že vzduch ktorý je okolo celého systému vo vnútornej/vonkajšej nohe od zloženia vidlice, vytvára pri stláčaní vidlcie aj tu o niečo väčší tlak a ten spolupôsobí s + silou ale je to minimálne nakoľko je to relatívne veľký objem. Navyše toto u tlmiča odpadá, keďže tam žiaden vzduch okrem IFP + a - komory nie je.

Čo sa týka Epcionu a TAD. Toto je väčšia nevýhoda znižovateľných systémov, či už je to Talas alebo TAD ... (2 step air nie, tam sa nemení objem ani tlak v komorách). Prejavuje sa to hlavne u vyšších zdvihov a je tým slávny aj 36 Talas. Vyšší odtrh spôsobuje pomer + a - komory. V plnom zdvihu je objem - komory minimálny a + komory maximálny. Preto je tam aj odtrh vyšší .... sila - komory a jej objem voči + je relatívne nízka > vzniká hranka. Keď vidlu zanoríš a aktivuješ zníženie zdvihu, zvýši sa objem - komory a naopak zníži + komory. Čiže tu už je to v prospech citlivosti, keďže negatívka (-) má väčší objem (oproti plnému zdvihu) dokáže vytvoriť protitlak voči + komroe väčší a tak maskuje túto hranku > bez hranky.
U vidlíc s pevným zdvihom a dual airom tento problém odpadá, a objemy komôr sú vyriešené pre jeden konkrétny zdvih. U znižovacích systémov je to určitý kompromis aby sa dalo jazdiť aj na tom zdvihu aj na tom. Presne pre toto sa nerobia systémy, ktoré znížia vidlicu dajme tomu o 10 cm ale zvyčajne je to okolo 4cm.
Keď si tam ty vložil tú negatívku, zväčšil si vlastne silu, ktorá tlačí protí + komore atým si tu hranku odstránil, nič viac, nič menej. Pružina má výhodu, že ona sa neprispôsobuje objemu ale má stále svoju dĺžku a tvrdosť. Čiže keď znížiš zdvih už nezaberá a nezvyšuje tak počiatočnú mäkkosť. Prakticky si týmto riešením šikovne odstránil problém odtrhu v plnom zdvihu.

Ten tlak u 66 je u MZ známy systém, ktorý vytvára určitú progresivitu v závere zdvihu.

Takže záver: atmosferický tlak nemá na tieto veci žiaden vplyv. ;)

Ostatným sorry za elaborát a tak trochu aj OT. :bow:
18.06.2010 - 20:57:24
00
Nadherne popisane, vsetko co si napisal chapem uz davno a bolo to trochu zbytocne. Mne to vysvetlovat nemusis. Ale zjavne si nepochopil nic z toho co som napisal. Aj to u 66 si zle pochopil. Tak to nefunguje. Z dorazom to nema nic. Je to skoro linerna sila ktora posobi na tvrdost vidlice/tlmica. A je to rozdiel tlaku vo vnutri a vonku, ktory nemozes popriet. Jeho vysledok je ta hrana u vzduchovych tlmicoh/vidlach. Chces popriet ze taka sila existuje.
18.06.2010 - 21:50:33
00
Áno chcem ju poprieť. :)

Vplyv na tlak plynu môže mať ešte tak teplota ale nemôžem pochopiť jedno, ako tá sila o ktorej píšeš pôsobí na dianie sa vovnúti? Aký je jej smer, jej pôsobenie, účinok a ako vzniká? Toto ma zaujíma, lebo to že tam je mi nestačí. ;)
18.06.2010 - 22:06:48
00
Na vidle je to najjednoduchsie. Ked vytiahnes z pruzinovky strunu a zavres ju v plnom zdvihu, bude pri stlacani klast odpor. Preco asi? Lebo tlak vnutri je vecsi ako vonku pri stlaceni. A tak funguje tlakovanie u 66. Ma to maly lierany vplyv na cely zdvih. U +- komory je to to iste. Vnutorny tlak ajked je + a - narovnako tlaci tiahlo/vn. nohu von lebo vonku je nizsi tlak. Jednoduche.
18.06.2010 - 22:18:04
00
chudak bodo ak ma z vas dvoch taku hlavu ako ja :lol:
18.06.2010 - 22:30:14
00
Áno o tomto som písal už vyššie v tom slohu. Je to ten vzduch ktorý tam je od zloženia vidlice. Ale toto nemôže mať na chod vidlice výrazný vplyv. Ten objem vzduchu je tak veľký a tlak tak nízky, že pri doraze sa možno zvýši o niečo. Ale hranku isto nespôsobí. Dá sa to prirovnať k vzduchovej vidlici s prázdnou komorou (0psi = atmosferický tlak) a keď ju zatlačíš ide ľahko až potom začne klásť odpor.

Navyše v tlmiči iaden takýto vzduch nie je je tam len + a - komora a potom IFP (vyrovnávacia). Takže tu už táto možnosť odpadá úplne.
Ale tento tlak sa zvyčuje aj u pružinových vidlíc, prosto všade.

U Marzocchi to funguje inak, teda u RCV čiek určite. Nie som si celkom istý ale pravdepodobne to ovplyvňuje celý priebeh ale je to hlavne vytvorené kvôli dorazu. Musím už niekedy aj takéto čosi pod ruky dostať, lebo tomuto systému ešte celkom konkrétne nechápem.

Ale ostatný výrobcovia a ostanté vidlice nič takéto nemajú. Takže aj vzduchová vidlica môže byť bez výraznejšej hranky a za to dám aj ruku do ohňa. :)
No a u tlmičov rovnako ... tam to býva zabité ako som písal kompresiou a všelijakými propedalmi a pod.

Ale veď on to nemusí čítať. ;)
18.06.2010 - 22:40:56
00
Je uz asi neskoro tak sa radsej nezapajam lebo som nejak cauove vysvetlenie neponal, mozno len nema taky dar slova. Kazdopadne ma pravdu s tlmicom, pametam si ze vzduchove foxy maju drazky na prepust vzduchu do negativky na zaciatku zdvihu, alebo to uz neni pravda?

Za marzocchi systemom nehladaj ziadnu rocket science, je to ten isty princip co si popisal hore s plynom v uzavretej komore ktora ale neni uzavreta piestom ale len olejovou hladinou. Len je tam narvate tolko oleja ze objem komory sa znizuje ovela progresivnejsie. Zas u otvoreneho systemu stylu ssvf ventil je mozne toho oleja dat aj menej ako u hscv cartridge (ja by som to ale neskusal, nemusi uz potom dobre fungovat utlm) a potom bude progresivita neznatelna a tvorena len pruzinou. A zas opacne ked narves do 36vana olej az tak ze bude v hornej nohe(netusim ci je dostatocne otvorena mezi spodnou a dolnou nohou koli prietoku) dosiahnes tu istu progresivitu jak u marz. lenze aj vahy podobne jak u marz :)

Tak som sa predsa zapojil. good night
18.06.2010 - 23:00:09
00
Áno máš pravdu, drážka tam je. :$

U Foxu je noha otvorená takmer úplne. :)
18.06.2010 - 23:07:51
00
keyboard_arrow_up