Napíšem svoj názor, po asi 17 rokoch jazdenia konusov a po asi 10 rokoch jazdenia valivých(priemyselných ložisk), jednoznačne by som išiel a radil každému priemyslové(valivé ložiská), predajcovia vo velkej väčšine montujú do drahých bikov priamysláky, lebo ak kupujem niečo na častejšie používanie a chcem kvalitu, tak k tomu bude prisposobený aj bike a jeho komponenty, bol by som zvedavý na ktorom biku za 5tisic eur sú na kolesách konusove ložiská, osobne som také niečo nevidel, nezažil... Nevýhoda konusov( odchádzajú guličky, jednoduchá ale často katastrofalna servisovatelnost,stači mierna vôla pri kontrovani a odchádzajú konusy a niekedy na opačnej strane ložiska aj misky v nábojoch ktoré sa v 90% nedajú vymenit, ak Vám teda odíde miska v náboji, tak meníte celý náboj, ak odíde kužel(konus) tak môže byt problem ho zohnat, čo náboj, to iný typ,druh kužela s iným tesnením a iným zakrivením,niekedy sa nahradný konus nedá zohnať(poteší...) u valivého ložiska vám nič neodíde, nanajvýš sa Vám tak opotrebuje ,že chytite totálny vakel a na miesto vlastnej osy sa začne točit aj horizontalne a bude mat jednu pravidelnu a druhú nepravidelnu os, čo sa takmer nedá "ujazdit" ..... dáte dole koleso, rychloupinak,osku, vyklepnete čímkolvek napr aj šrobovakom ložiska von, a potom náradím na to určeným nalisujete alebo jemným naklepkaním naklepnete ložiská nazad.... Toto je obrovská výhoda priemyselných ložisk, dalšia výhoda, je že ložiská môžete dávat z rôznymi modifikaciami, rozne tesnenia, možete upgradovat z ocelových na nerezové a z nerezových na keramické, zatial čo u konusov nemožete nič, iba vymenit guličky, ak ho zoženiete tak aj konus a ak máte štastie a máte vymenitelné misky a zoženiete ich tak aj misky, ale u valiveho ložiska to iba vyklepnete a nalisujete nové a hotovo....... za mna jednoznačne vyhravaju Valive(priemyselne) ložiská.... A čo sa týka životnosti, to je vecou nájazdu KM a počasia+starostlivosti, Ak budete nonstop striekat dajaky odmastovač na kazetu a ten bude stekat po kazete cez maticu ktorá kotvi kazetu do orecha a do ložisk v orechu a z tadial to potečie dalej do ložiska za orechom v náboji,, tak je jedno ake mate ložiska, lebo si ich budete ničit a špinit, Kazetu treba čistit vždy iba demontovanú z kolesa dole v umyvadle pripravkom na to určeným, na naboj nikdy nestriekat vodu ani nečistit ničim inym ako vlhkou handričkou z vonka, kolesami nejazdit cez potoky a nepouživat bike ako vodný skuter... a valive ložiska potom vydržia kludne aj 20tisíc KM.
15.01.2025 - 17:15:49
13
Pekne napísané pravda pravdúca :)
15.01.2025 - 17:35:50
01
....tiež napíšem svoj názor
Minulý týdeň som robil posezonny servis na bajku ktorý som vlastnil v rokoch 2019-2021.Všetky ložiska som vtedy hned dodatočne zakrytoval.Nový majitel na ňom najazdil 2500km,teraz má 5000 km.Náboje su konusové dokonca aj v orechu su konusy.Vazelína v nich bola čistá nekontaminovaná nedegradovaná,takže som ju ani nedoplňal,ani nemenil.Guličkové dráhy na konusoch ako i guličky su ako nové.
Gulička v ložisku alebo aj konus samotný sa nezničí len tak pre nič-za nič.Príčiny bývajú rôzne.
Najčastejšie je to nedostatočné mazanie.
Kontaminované mazivo.
Nesprávna konzistencia maziva.
Nedostatočná vôla medzi guličkami a konusom,teda nesprávne nastavené predpätie ložiska.
Nesprávna špecifikácia maziva.
Bajk je Cube Stereo hybrid 140 r. 2019
Kryty ložísk nájdeš v mojej galerii.
15.01.2025 - 19:30:56
00
moje postrehy k teme.. v podstate zo vsetkym , co tu odznelo sa da suhlasit... priemyslene loziska jednoznacne vedu v lepsej servisovatelnosti/vymenitelnosti... ono aj vyroba naboja je podstatne jednoduchsia ako s konusmi. Necha sa priestor pre loziska, tie pridu od externeho dodavatela a len sa tam nalisuju a je hotovo. Ak si dobre sadnu, a sem tam sa premazu, vedia mat vybornu zivotnost. Treba si vsak uvedomit jeden zasadny rozdiel,.. gulicky sa konusov dotykaju presne kde potrebujeme, a teda (v reze) "vľavo dole a vpravo hore" čo podopiera koleso aj v axialnom smere ( je to vlastne radialno-axialne lozisko a prenasa sily v oboch smeroch) - pricom dobre usadene priemyslene loziska presne dole a presne hore na gulicke a teda su cisto radialne... resp na radialnu zataz a axialne sily posuvaju klietky voci sebe (malo,ale predsa)
Co som ja tak sam pre seba riesil, bol valivy odpor. Nie ze by som mal vykony pri ktorych usetrenie 5 W zabezpeci bednu...:)... Ale bavilo ma to a hrali sme sa s roznymi kolesami (profil), nabojmi a zatial uplne najidealnejsia kombinacia bola pouzit starsie Dura Ace naboje, a namiesto origo guliciek pouzit keramicke gulicky. Stacil par kvapiek nizko viskozneho oleja, precizne dotiahnut a kolesa sa tocili ako blaznive ... Aj na pretekoch bolo citit ze dole kopcom sa lepsie - hladsie rozbiehaju a ako keby aj dosiahnu vyssiu rychlost. U priemyslovych lozisk bolo treba velmi precizne usadit stredovu osku a nenechat loziska "nasponovane" vo vnutri naboja. Pekne o tom pojednava stranka DT Swiss.. mam pocit ze uz som to sem niekedy daval v inej debate
https://www.dtswiss.com/en/wheels/wheels-technology/bearing-technology
Preto aj velakrat po nalisovany novych lozisk ide naboj ztuha... prstence loziska nie su v jednej linii a u noveho lozsika staci nepatrne predsadenie a uz sa to nechce tocit... niekedy staci na zlozeny nabol jemne poklepkat na osku z jednej strany, potom z druhej a tak dookola az sa loziska "uvolnia" a zacnu tocits bez odporu.
U konusom je to nastavenie citatelnejsie... proste dotahujes az kym nezmizne vola, resp zostane minimalna a po dotiahnuti RU zmizne uplne...
Inak vedeli ste ze Shimano Dura Ace svoje konusove naboje dotahuje "o chlp viacej" Jednak aj vypletenie naboja a dotiahnutie spic zmierni tuto tuhost otacania (vyplet k sebe priblizi misky - mozno v rade mikrometrov ale priblizi...) ale aj zabehnutie guliciek v konusoch zoptimalizuje drahy a naboj si "sadne". Tam kde klasicke priemyslene lozisko je v najlepsej casti zivotnosti, konusy zacnaju byt "odladene"... a potom nejaky samozvany Hambini ohejtuje Dura Ace konusove naboje a da im najhorsie hodnotenie zo vsetkych nabojov a tvari sa ze obajvil ameriku... pritom po vypleteni a zabehnuti budu isto najlepsie...
15.01.2025 - 19:55:03
04
arrow_leftddemo napísal:
gulicky sa konusov dotykaju presne kde potrebujeme, a teda (v reze) "vľavo dole a vpravo hore"

Toto myslis, ked ides na biku nakloneny dolava? Pri naklone doprava by to bolo naopak, nie?
15.01.2025 - 20:44:29
00
pepe, nie... gulicky v konusoch maju "jazdne" plochy po ktorych sa odvaluju presne uhlopriecne.. vlavo dole a vpravo hore (na hornej gulicke v reze) na lavom lozisku a hornej gulicke anlaogicky vlavo hore a vpravo dole. Aj v rovnej jazde,aj v zakrute... tuto je nakres...
https://bike.shimano.com/technologies/details/cup--cone-bearing.html
15.01.2025 - 21:58:37
01
[quote="@2087803"] ( je to vlastne radialno-axialne lozisko a prenasa sily v oboch smeroch) - pricom dobre usadene priemyslene loziska presne dole a presne hore na gulicke a teda su cisto radialne... resp na radialnu zataz a axialne sily posuvaju klietky voci sebe (malo,ale predsa)

Presne to je dôvod prečo sa odpalujú konusy, lebo na jeden konkretny bod je radialny aj axialny tlak,sila, v istom bode, bordel v guličkách(ten tam vznikne aj samotným trením guličiek o seba spolu s vazelinou) brusna pasta+tlak,čas a vznikne drážka, potom už je jedno, môžeš meniť guličky za ake chceš, budu sa ničiť a bude vysoký odpor a nerovnomerný chod, u priemyselných ložisk máš 20K pokoj a v klude ich potom vymením len pre istotu nie preto lebo to naozaj treba, pri správnej starostlivosti by podla mňa dali priemysláky aj 30K. Konusove ložisko môže snívať o takom nájazde, nehovoriac .že kónus náboje sa použivajú skôr na lowcostových kolesách, ale jasnééé však dám tam keramické drahé guličky, vysuším to, vyčistím to, potom tam dám olej ktorý sa mi po jednej jazde vyparí, subjektivne budem mať dojem ako to "fičí" a to ospravedlní fakt ako sú konusove ložiská celosvetovo na prd a preto sa prestávajú používať.... :)))))
15.01.2025 - 22:15:37
00
Ja mam konus a vyse 20K a nezdaju sa,ze by to sa nejako drelo. Raz rocne ich cistim. Raz som menil gulicky, lebo sa mi nezdali. Nove konusy mam uz nove kupene, stoji to 7€.

arrow_leftddemo napísal:
pepe, nie... gulicky v konusoch maju "jazdne" plochy po ktorych sa odvaluju presne uhlopriecne.. vlavo dole a vpravo hore (na hornej gulicke v reze) na lavom lozisku a hornej gulicke anlaogicky vlavo hore a vpravo dole. Aj v rovnej jazde,aj v zakrute... tuto je nakres...
https://bike.shimano.com/technologies/details/cup--cone-bearing.html

Aha takto si to myslel.
Ja som mal na mysli skor rozlozenie tlaku.
16.01.2025 - 12:07:25
00
... Konusove ložisko môže snívať o takom nájazde, ..... ale jasnééé však dám tam keramické drahé guličky, vysuším to, vyčistím to, potom tam dám olej ktorý sa mi po jednej jazde vyparí,
----------------------------------------------------
Citim nejaky hejt v tvojom statuse... a z technickej stranky veci, ten isty tlak na gulicky je v konusom aj v priemyslenych loziskach. Ked je raz zatazene koleso , a je podobny priemer a podobny pocet guliciek, sila ktore tlaci na jeden jediny bod na gulicke je identicka. V tomto je tvoje prirovnaie "preto sa konusy odpaluju" technicky nezmyselne. sila posobi na ine miesto na gulicke, ale je rovnako velka.
Konusy sa neprestali robit ze su (citujem) na prd ale preto ze ich vyroba je podstatne drahsia...!
Rovnako vyrobit naboj s priemyselnymi loziskami je lacnejsie a jednoduchsie...
Lacny konus z "blata" najnizsej triedy sa nikdy nevyrovna poriadnemu priemyselnemu lozisku...
Lacne priemyselne lozisko "z blata" sa nikdy nevyrovna poriadnemu konusu vyssej rady...
Tento svet lozisk nie je o tom, ze toto je skvele a toto je shit tak ako to prezentujes... kazde riesenie ma svoje pre a proti a aj napriek tomu ze priemyselne loziska su uz dominantne, stale bude niekto vyrabat a predavat aj konusy..
Preto je moznost volby...
16.01.2025 - 14:42:09
03
Inak celkom by ma zaujímalo... prečo keď je výroba konusovych nábojov drahšia tak práve na tých lacných bajkoch prevládajú konusove náboje ? Mne to teda logicky nedáva zmysel...
16.01.2025 - 23:47:29
02
Ono dobry konus potrebuje pevne ocelove a zakalene misky zalisovat do duraloveho naboja, potrebuje kvalitne gulicky, potrebuje na oske vyrezat jemny zavit a vyrobit specialnu maticu - rovnako z kvalitnej ocele a zakalit vnutornu drahu. Narocne na vyrobu, na presnost a osadenie. Potom z toho vychadza aj cena napr. v kvalite Dura Ace od Shimana.
Ak su tie najlacnejsie naboje konusove, tak tam fabrika, ktora uz ma nastavene jednoucelove stroje a produkuje konusy 30 rokov, vychrli milion osiek, milion nekvalitnych plechovych misiek a milion specialnych skrutiek u ktorych sa nikto neunuva zakalit drahy guliciek. Potom je vysledkom lacny, slendriansky poskladany naboj ktoreho zivotnost je uz vopred urcena nekvalitnymi materialmi a mizernou montazou... a osadi sa to pol miliona lacnych bicyklov...
Podobne sa riesia vo vyrobe aj priemyselne loziska... do lacneho naboja idu tie najlacnejsie loziska poskladane s lacnych nekvalitnych materialov a so slabou, resp otaznou zivotnostou. Preto ked ides kupit lozisko, tak sa ta opytaju."ake chcete? Za 1,20,-, za 8,- alebo za 19,50 ,- , Problemom moderenj doby je fakt, za ani tie za dvacku uz nevydrzia tolko ako niekdajsie znackove a neoklamane vo vyrobe...
17.01.2025 - 08:14:56
03
.....mňa by zas zaujímalo, že čo konkrétne si autor pod týmto výrokom predstavuje :Lacne priemyselne lozisko "z blata" sa nikdy nevyrovna poriadnemu konusu vyssej rady...
.....ked si prečíta toto :https://sk.emilymetal.com/bearing-steel-bar-wire-rod.html
17.01.2025 - 08:31:11
00
renovaziar... a co je na tom linku take sokujuce... ?? Dodavatel ocele, doda kvalitu aku objednas
...to si fakt myslis ze vsetky loziska sa vyrabau z jednej a tej istej ocele..??
17.01.2025 - 08:48:54
00
Ja si myslím, že špičkové sady, napr. aj spomínana Dura Ace od shimana ma konusy v nabach stále. Len je to vyrobene kozmickou technologiou, super presné a drahé.
17.01.2025 - 08:51:33
00
arrow_leftddemo napísal:
renovaziar... a co je na tom linku take sokujuce... ?? Dodavatel ocele, doda kvalitu aku objednas
...to si fakt myslis ze vsetky loziska sa vyrabau z jednej a tej istej ocele..??

Nevyrábajú, sú to rozne triedy kvality a presnosti.
17.01.2025 - 08:52:36
00
keyboard_arrow_up