Jazdím SPD a s rockgardenmi problém nemám - je ale pravda, že som sa ešte v nijakom nevyváľal - čo môže byť podľa môjho názoru dôvod na "blok v mozgu". Každopádne som si už vyskúšal nejaké strmšie pasáže s jednou nohou odopnutou a môžem povedať, že na mojich pedáloch mi to nerobilo žiadne problémy. Nedá sa poradiť či SPD alebo platformy, proste treba vyskúšať oboje.


Naposledy, keď som jazdil takýto drsnejší terén s jedným skúseným a vyjazdeným spdčkarom, tak som sa ho potom pýtal, ako to vníma a on že v pohode, však je zvyknutý predvídať, kedy sa pre istotu vypínať dopredu. A mne sa zdá, že práve tomu sa chcem vyhnúť - aby som sa musel zamestnávať špekuľovaním, či sa radšej dopredu nevypnem. Pretože situácia v takýchto terénoch sa mení šialene rýchlo a pozornosť chcem venovať skôr tomu, ako optimálne tie technické potvory efektívne prejsť.
Inak súhlas s tým, že univerzálna rada nie je, treba vyskúšať.
15.05.2014 - 20:12:52
00
A hlavne treba sa najprv poriadne naučiť na platformách...
15.05.2014 - 20:16:22
01
A hlavne treba sa najprv poriadne naučiť na platformách...


Ja by som tu nechcel bojovať, že čo je lepšie a kto má pravdu, ide mi hlavne o to, aby sa v tomto vlákne nazbierali nejaké skúsenosti a argumenty, keď to niekto bude čítať s úmyslom urobiť rozhodnutie pre seba (však o to hlavne išlo v OP). Jasné, že treba hlavne jazdiť a nie čítať, ale nikto si asi na začiatku nekúpi pre istotu hneď dve sady pedálov a dve sady obuvi, ani si nekúpi dva bicykle (prípadne viac) pre rôzne situácie. Rozumná rada by asi bola začať od základných vecí, vyžmýkať z nich maximum a potom ísť prípadne ďalej. Takže preto súhlas s palo1707.
15.05.2014 - 20:31:25
01
Spd-cka som si kúpil na jar , dva dni som poctivo doma trénoval zapnúť - vypnúť , na druhy deň večer som stratil rovnováhu preklopil sa a noha vyletela automaticky z pedálu von a strach bol fuč ,
ďalší deň som zobral bike von doladil polohu kufra a idemee , prvé kilometre sa šli divne bolo to nove noha sa nepohla ale čo otočka pedálom to zlepšenie , vypínanie mam od začiatku na najľahšom a necítim potrebu uťahovať , zatial sa nestalo že by noha vypadla nechtiac
Doteraz som mal presný opak strachu ako ľudia z spdciek , bike mam hardtail a teda občas to zadne koleso skočí pri väčšej rýchlosti v teréne a na staršom biku to bolo dosť často :D , no a noha uletela z pedálu nasledoval pád na sedlo alebo holeň rozrazená o pedál strata stopy atd , na spdckach teraz naopak aj pri zjazde (nemyslím samozrejme downhill ) idem čo to dá a nemyslím na to že by sa noha šmykla a to vypínanie nôh pri horšom teréne na spd pedáloch mi znie šialene (nikomu nechcem samozrejme vravieť že to robiť nemôže ale ) mat vypnute obe nohy a prechádza tak úseky len aby som v prípade pádu neostal zapnutý to ani za nič na svete ,

jednoznačné najdôležitejšie je podvedome sa naučiť vypínať , nemá zmysel sadať na bike a jedine na čo myslieť celú jazdu : Stihnem vypnúť ? čo ak padnem ? a čo ak neudržím rovnováhu ?
tretry mam shimano MT-43 pokiaľ nedupete ako slon tak neklopkajú a dá sa v nich bez problémov chodiť aj niesť bike na chrbte po kopcoch
15.05.2014 - 22:08:06
01
mam vyskusane aj na spd aj na platformach,ze ked necakane ustrelia kolesa-lezis..presiel som x kamenistych a korenistych(nie chutou:) ) usekov a vzdy ked som stratil kontrolu,stihol som vypnut.skor mam problem niekedy dostatocne rychlo sa zacvaknut.spdcka maju v rozbitych uzekoch vyhodu isteho kontaktu nohy s pedalmi,nech sa pod kolesami deje cokolvek.
ono je to hlavne o skusenosti a odhade,ako treba zareagovat. minule sme boli s drashom jazdit,rano pekne poprsalo.urobil som chybu,ze som sa nepozeral pred seba a zrazu som letel do zatacky slusnou rychlostou vonkajsou stranou po blatku,uz som presne vedel,co sa bude diat,aj ked som stihol dat nohu dole, neustal som to. stava sa mi to s mensou pravidelnostou,vzdy pri takom pade vypnem vnutornu nohu a vonkajsou tlacim bike pred sebou ako jackie chan,ked dava kopacku s rozbehom.podoba sa to futbalovej smykacke.
mam ale aj taku horsiu skusenost,ked som uz neviem preco prepadol cez rajdy a tym,ze bajk som mal pripnuty pedalmi,pred odopnutim som ho roztocil a ked akrobacie skoncili a zostal som lezat na chrbte,tak len vidim,ako na mna pada zadnym kolesom.odrazil som ho rukami,ale tak som si narazil tu kost v dlani pod malickom,ze este 2 mesiace po kazdom mensom naraze mi vyhrkli slzy:)
a ako som uz spominal,jazdim spd,lebo uz nie som schopny zvyknut si na platformy.
15.05.2014 - 22:33:53
03
Vypinanie SPD je ako dychanie. Proste ked davam dole nohu si uz ani neuvedomujem ze nieco vypinam. Nebolo to tak samozrejme hned, ani po tyzdni, ani po dvoch mesiacoch ... chce to cas a cvik. Vela cviku
15.05.2014 - 22:37:13
03
Ferisko Takže ako si citoval
3) Přenos síly má být po celou dráhu otočení klikou přes podrážku boty. Velmi často se vyskytující chyba je tahání nártem za svršek boty při pohybu pedálu nahoru. To je úplně špatně. Pedál se se musí po celý okruh postrkovat podrážkou a kufrem. Kdo používá systémy s kovovými kufry a větší vůlí mezi kufrem a zámkem pedálu (třeba SPD) uslyší při špatném šlapání typické cvakání v horní a dolní úvrati, vyvolané právě střídavými nárazy o plochu pedálu a o zámek.
4) Jedna hodně obrazná představa - pohyb je podobný, jako pohyb předního kopyta koně, třeba u hrábnutí nebo u vznosné chůze drezurních koní.

Takže podľa toho ťahať nie, stále je to v podstate tlačenie do pedálu, kým nezabere druhá noha. Tlačíš do pedálu tak, že ho pod tým uhlom vlastne dvíhaš, ale neťaháš, niekde som čítal, že je to pohyb ako keď si chceš zotrieť hovno z podrážky :) Ja už neviem ako to pochopiť :D Ale to už je len hra so slovíčkami, keďže si každý pod slovkom "ťahať" predstavil iný pohyb...
16.05.2014 - 01:13:10
02
co sa tu clovek nedozvie, nejake predvidanie kedy dat nohu dole z pedalu. mozno by viac pomohlo viac jazdit. obcas je zaujimave sledovat taketo mocne reci (nechcem sa nikoho dotknut) ako davaju tazke tereny kde by sa s SPD nedalo a potom ho clovek stretne v lese a predbehne na trapnom AMku, a na druhu stranu zbadat dupaca ktory ma vsak taku tehcniku jazdy ze ti vytrie zrak aj na 100/0 biku.
takze .. viac jazdit .. menej teoretizovat
16.05.2014 - 07:32:44
05
Pred mesiacom som rozmyslal ci si kupim alebo nekupim tretry, preto som chodil po vseliakych forach a vsade som sa stretol s tym ze sa tam vsetci hadali a nikto nevedel dat presnu radu. Nakoniec som si tretry kupil. Vela ludi sa boji toho ze pri istej situacii budu musiet vyskocit z biku aby sa zachranili, takymto ludom odporucam nepozerat akcne filmy alebo nechodit do terenov na ktore nemaju. Kazdy clovek je stavany inac je vyzsi, nizsi, tucny, chudsi, a tak je to aj pri bike, niekomu sadne cesta a zisti ze je v tom dobry niekomu kopce, a niekto ma vela adrenalinu tak ide davat strme zjazdy tzv downhill. Tretry su urcene hlavne pre ludi ktory jazsia na cestnom bike aby mali vacsi prenos sily a neskakala im noha. Preto ak ste zaciantocnik nemozete ist HNED na zjazd (mozno na taky ktory ste nauceny) v terene blato kamene konare strmina, je to presne ako ked ste sa ucili jazdit na bike. Boli ste mali nevedeli ste ani co je to pedal, grip a ani ako sa poriadne volate. Casom ste sa naculi jazdit potom ste isli na kopec a boli ste stastny a postupom casu ste davali zjazdy o akych sa vam ani len nesnivalo. Tak je to aj s tretrami najprv cesta naucit sa techniku a mozog sa to nacui a vase telo bude fungovat automaticky, presne tak ako v padoch.

Moje odporucanie ludom ktory sa rozhoduju ci kupit alebo nekupit tretry kludne mi napiste a poradim vam ale take celkove zhrnutie treba si uvedomit aky biek mate a na aky teren mate gule.
Pre ludi co maju cestny bike jednoznacne neuvazuju a maju tretry.
Treking a horsky bike pokial nedavate strme zjazdy (blato kamen konare nepredvidatelne sytuacie take ktore aj na pladformach by ste mali problem) ale jazdite napriklad hradza kopce niekedy trosku lesu tak odporucam tretry.
DW/FR ludia ktori jazdia tento styl podla mna ani neuvazuju a jednoznacne tretry nemaju lebo by im to branilo zdolavat svoje hranice!

Tretry niesu vecou nazoru, ako kuchar ma nozik, kadernik noznicky tak cyklista ma tretry. Kuchar bez nozika by nevedel varit, kadernik bez nozniciek strihat a cyklista bez tretier by nevedel zdolavat svoje hranice a nemal by lepsi vykon.
16.05.2014 - 08:17:53
01
milos21 je to taky pohyb, ze celu jednu tocku spravis aj jednou nohou, ale nema sa to robit tak ze tahas nartom chodidla z zvrsok topanky. Ano, nie je to pre cloveka ani jednoduche ani prirodzene. Paralela s hovnom sa mi paci :)
16.05.2014 - 08:19:57
00
milos21 je to taky pohyb, ze celu jednu tocku spravis aj jednou nohou, ale nema sa to robit tak ze tahas nartom chodidla z zvrsok topanky. Ano, nie je to pre cloveka ani jednoduche ani prirodzene. Paralela s hovnom sa mi paci :)

Nie! :) Kruhove sliapanie nie je o tom, ze dokazes/mozes tocit jednou nohou, ale o rozlozeni sily tlaciacej na pedal, pricom vektor sily je dotycnica ku kruznici, ktoru opisuju pedále, pricom polovicu dráhy pracuje jedna noha a polovicu druhá...
16.05.2014 - 08:42:31
01
Fignon, presne toto neajko si to ja myslím :) Jednou nohou tlačíš v rozsahu asi 230° (v dolnej úvrati zahrabneš ako kôň) kým plynulo nabieha druhá noha...
16.05.2014 - 11:24:35
00
Tiez uvazujem nad tretrami alebo botami 5.10 v pripade tretier ma laka ze aj ked bajk vselijak poskakuje noha zostane na pedaly. Inak pri niecom tazsom nohu davam automaticky dolu. Takze by som nemal mat nejaky blok z vypinania.
27.11.2014 - 21:19:42
00
tak aj ja pridam moju skusenost. poslednu sezonu a pol som jazdil spd. cca 2000km a nejake tie maratony. musim povedat,ze efektivita je super, nacvaknute nohy mi nedovolili zijst z biku a slapal som aj to co som neveril. po kupeni nervaka a nahodeni spd som zacal viac jazdit technicky teren aj jeden maraton. no stale som mal vhlave co ak. tak som kupil platformy saint.nohy na tom drzia ako pribite a blok z hlavy zmizol, a celkovo sa mi lepsie jazdi. paci sa mi aj vacsia pohyblivost nohy. tak som sa zase vratil spat na platformy, no spd nezatracujem. nelutujrm ze som ich skusil.
27.11.2014 - 21:53:09
00
No neviem budem to musiet este premysliet. Buduci mesiac chcem kupovat len neviem ci platformy a boty alebo spd a tretry. Myslim si ze s spdckami sa nebudem tak po hlave pustat do trailov ako divociny na platforme.
27.11.2014 - 22:29:27
00
keyboard_arrow_up