Mozno je to jazykovy problem, mozno sa nerozumieme. On sice pise ze ho nemas tahat "nartem za zvrsek boty", co je pravda lebo to zase smeruje len ku "kockatemu" slapaniu. Ale to neznamena ze nemas ten pedal tahat kol dokola. Treba mat ale aj spravnu vysku sedla a spravny uhol v clenku aby sa to dalo.
15.05.2014 - 13:15:22
00
Ja taham i nahor, preto mam spd. Iny dovod ich mat nevidim. Jednak mozem rozlozit silu potrebnu na pol-otacky na dve nohy a jednak mozem mat tlmic nastaveny na najnizsiu moznu kompresiu (fox) a tym ze slapem pekne do kruhu sa to nejako dramaticky nehupe (zdvih 150 a nieco ako prepakovany jednocap).
15.05.2014 - 13:20:08
00
Skusim to este inak sformulovat. Ked ma pred vyse dvoma desatrociami na bikrose ucili ako dostat od zeme (aj) zadne koleso, bolo mi vysvetlene ako sa zapret chodidlom/podrazkou topanok do (platformovych) pedalov a potiahnut zadok bicykla hore. A to je presne ten isty "hmat" ktorym sa tahaju pedale hore pri kruhovom slapani.
15.05.2014 - 13:29:26
01
Povedal by som, že pri kruhovom šlapaní - ako to nazývate (pre mňa ťahanie hore) nemáš len mechanicky ťahať topánku cez členok a nárt hore, ale pracovať s výškou (náklonom) päty - keď do pedálu tlačíš, mala by byť nižšie a keď ho ťaháš vyššie ako špička topánky - myslím, že vtedy je šlapanie najefektívnejšie a dá sa (ťahanie hore) praktikovať aj na platformách, aj keď to ide ťažšie ako s spdéčkami (rovnaký princíp ako zdvíhanie zadného kolesa na platformách) :-)
15.05.2014 - 14:45:01
00
Ano, je to cca tak ako pises. Uhol clenka (holene voci chodidlu) by sa pri slapani menit nemal. Ale kedze sa pri slapani meni uhol holene voci zemi, meni sa tym aj uhol chodidla voci zemi. V dosledku toho je v zadnej uvrati uhol podrazky/chodidla voci zemi taky ze je vlastne mozne "tahat pedal podrazkou" hore.
.


Naposledy upravil Ferisko dňa 15.05.2014 - 15:03:52, celkovo upravené 1 krát.

15.05.2014 - 15:01:54
02
tak nejak to je asi naj vysvetlenie
15.05.2014 - 15:03:16
00
Pri kruhovom slapani mas urcite aj tahat, nie len tlacit. Pohyb je plynuly, jedna mierne tlaci, druha mierne taha a zataz je rozlozena viac menej rovnomerne na obe nohy, clovek zapaja viac svalov a zaroven ziadny extra nepresiluje. Ked niekto len tlaci, pohyb je narazovy (aj prenos sily), namahaju sa len urcite svaly a jedna noha znasa celu zataz a clovek sa rychlejsie unavi.
Zial kruhove slapanie nie je take efektivne bez SPDciek, v tom je ich obrovska vyhoda. Ale chapem obavy platformakov, v urcitych situaciach by som preferoval platformy (DH) a tiez sa obcas vypinam (hlavne v zime do kopca ci na lade).
15.05.2014 - 15:20:31
00
Podla mna pracu vykonavaju primarne harmstringy a 4-hlavy sval stehna. Bedrovy pritahovac len dviha nohu hore. Kruhovy pohyb nie je o tom, ze tahas a tlacis jednou nohou, ale o maximalnom vyuzití sily pri pohybe smerom dopredu. Skoky pri bikrose nemaju nic spolocne so spravnym slapanim. Skuste si vyskusat pri kadencii 100-110 ťahať pedál hore... SPDečka su hlavne na komfort, stabilitu, bezpečnosť a izolaciu práce (ked sa šetri energie povodne vyuzivaná na stabilizaciu chodidla na pedale). "Ale mozná ze se taky pletu, ze jo" :)
15.05.2014 - 16:38:24
00
No skoky na bikrose majú veľa so správnym šlapaním, keď sa nevieš rozbehnúť, veľmi si nezaskáčeš. Každopádne tu to bolo spomínané ako príklad k ťahaniu pedála smerom hore - rovnako ťaháš aj keď zdvíhaš zadné koleso (bunnyhop/skoky)
15.05.2014 - 18:03:02
00
Fignon skus si pozornejsie precitat ten text na ktory sa sam odvolavas na predchadzajucej strane , kedze v podstate pise to iste. Samozrejme, spravne kruhove slapanie je narocna technika, ktoru mnohi trenovali aj roky.

//edit:
3) Přenos síly má být po celou dráhu otočení klikou přes podrážku boty. Velmi často se vyskytující chyba je tahání nártem za svršek boty při pohybu pedálu nahoru. To je úplně špatně. Pedál se se musí po celý okruh postrkovat podrážkou a kufrem. Kdo používá systémy s kovovými kufry a větší vůlí mezi kufrem a zámkem pedálu (třeba SPD) uslyší při špatném šlapání typické cvakání v horní a dolní úvrati, vyvolané právě střídavými nárazy o plochu pedálu a o zámek.
4) Jedna hodně obrazná představa - pohyb je podobný, jako pohyb předního kopyta koně, třeba u hrábnutí nebo u vznosné chůze drezurních koní.
15.05.2014 - 18:27:58
01
Na platformách nemusíš nič vyklepávať - ľad, sneh či blato. Ale tak napíšem sem ako celkovo vnímam túto problematiku a začnem tým, že je to úplne individuálne, nezáleží od toho čo jazdíš, ale skôr ako jazdíš a čo ti je pohodlnejšie.
Jazdil som oboje a viem, že spdéčka si budú obhajovať najmä tí, ktorým to na platformách nejde, pretože na SPD je omnoho ľahšie spraviť bunnyhop, zdvihnúť zadné, je tam lepší prenos energie pri šlapaní - môžeš ťahať aj hore ako o dušu, nešmykne sa ti noha - nikdy, je jednoduchšie doletieť skok a máš omnoho väčšiu celkovú kontrolu nad bicyklom.
Na druhej stane, vždy keď som sa na spdéčkach rútil na nejaký rockgarden alebo veľa sypkých skál, šutrov, do blatitej zátačky v podvedomí mi blikala kontrolka *nevykopneš, padneš* - to isté aj keď sa veziem po zadnom, alebo skúšam manuál (môj zadok si už odžil niekoľko takých nepríjemných pádov) a to aj napriek tomu, že sa dokážem vypnúť veľmi rýchlo, ale vždy tam bude to oneskorenie niekoľkých stotín sekundy, ktoré v mnohých situáciách môže znamenať rozdiel medzi válaním sa po zemi a dobrým pocitom v sedle. A práve kôli tejto neistote, ktorá ma sprevádzala na trailoch jazdím platformy a viem, že nohu dám hocikedy dole a som spokojný, nakoľko stále cibrím techniku, ktorú je neskôr cítiť, keď sa raz za čas "zapnem" do spdéčiek.
Taktiež je hlúpe myslieť si, že pri kúpe platforiem nebude treba kúpiť topánky na bike - obyčajné topánky som v kombinácií s platformamy už zničil tak, že som mohol súradnicami popísať, kde sa nachádza ktorý pin a to nie je veľmi príjemné. Grip, ktorý má noha na pedáli záleží najmä od podrážky - ja vrelo odporúčam FiveTeny, ktoré výborne spolupracujú s mojimi saint platformami.


Tu ma zaujala tá časť o pocite neistoty pri rútení sa na rockgarden, sypké šutre, blatisté zákruty - toto mňa presne zaujíma, také veci jazdím najradšej (aj keď samozrejme nie výhradne) a preto som volil platformy. Sám nemám skúsenosť s jazdou v takom teréne v spd, ale práve podobné argumenty načítané inde ma presvedčili.
Keďže sa však neuzatváram pred možnosťou do budúcnosti vyskúšať aj niečo nové, tak sa pýtam, či je tu nejaký skúsený jazdec, ktorý by na to reagoval nejakými protiargumentami. Ale vyslovene len čo sa týka takého štýlu jazdenia, aké opisuje usatetorpedo. Nepýtam sa, či je spd výhoda pri maratónoch a podobne, tam je to jasné.
15.05.2014 - 19:23:30
00
Môžem povedať, že kým som nezažil nepríjemný pád (strmý rockgarden, ja zapnutý v spdéčkach, pomaly schádzam dole, veľmi sucho, priam prašno - na konci rockgardenu bola zátačka a v nej viacero sypkých šutrov, na ktorých sa mi šmyklo predné koleso, ja som nestihol vykopnúť nohu a pravým kolenom som spadol priamo na ostrú nemalú skalu - nasledujúcich niekoľko kilákov zjazdu a potom asi ešte 10km domov som si odšlapal s obviazaným kolenom, na ktorom bolo niekoľko rán hodných zašívania) som sa vďaka pocitu väčšej kontroly nad bicyklom do podobných úsekov rútil s väčšou istotou - až kým som postupne tieto "slabé miesta" neobjavoval a postupne sa nevygúlal v rockgardene (↑), v niekoľkých zátačkách... po tých pádoch mi v hlave vznikla spomínaná blikajúca kontrolka *nevykopneš, padneš* ;-)
15.05.2014 - 19:35:57
00
mne sa zase páči to že pri SPD pod tebou v rockgardene bicykel netancuje, ale zase je pravda že keď to preženieš zatancuješ aj s bicyklom :D
15.05.2014 - 19:41:13
00
Jazdím SPD a s rockgardenmi problém nemám - je ale pravda, že som sa ešte v nijakom nevyváľal - čo môže byť podľa môjho názoru dôvod na "blok v mozgu". Každopádne som si už vyskúšal nejaké strmšie pasáže s jednou nohou odopnutou a môžem povedať, že na mojich pedáloch mi to nerobilo žiadne problémy. Nedá sa poradiť či SPD alebo platformy, proste treba vyskúšať oboje.
15.05.2014 - 19:45:11
00
mne sa zase páči to že pri SPD pod tebou v rockgardene bicykel netancuje, ale zase je pravda že keď to preženieš zatancuješ aj s bicyklom :D


Zas keď dáš dole sedlo aby si mohol pracovať s ťažiskom a spustíš trochu nižšie päty a zaprieš nohu o pedál (myslím flat), tak môžeš to tancovanie ukontrolovať. Nehovoriac o tom, že je to aj otázka aký je to bajk, ako je nastavené pruženie atď
15.05.2014 - 19:46:19
02
keyboard_arrow_up