Na platformách nemusíš nič vyklepávať - ľad, sneh či blato. Ale tak napíšem sem ako celkovo vnímam túto problematiku a začnem tým, že je to úplne individuálne, nezáleží od toho čo jazdíš, ale skôr ako jazdíš a čo ti je pohodlnejšie.
Jazdil som oboje a viem, že spdéčka si budú obhajovať najmä tí, ktorým to na platformách nejde, pretože na SPD je omnoho ľahšie spraviť bunnyhop, zdvihnúť zadné, je tam lepší prenos energie pri šlapaní - môžeš ťahať aj hore ako o dušu, nešmykne sa ti noha - nikdy, je jednoduchšie doletieť skok a máš omnoho väčšiu celkovú kontrolu nad bicyklom.
Na druhej stane, vždy keď som sa na spdéčkach rútil na nejaký rockgarden alebo veľa sypkých skál, šutrov, do blatitej zátačky v podvedomí mi blikala kontrolka *nevykopneš, padneš* - to isté aj keď sa veziem po zadnom, alebo skúšam manuál (môj zadok si už odžil niekoľko takých nepríjemných pádov) a to aj napriek tomu, že sa dokážem vypnúť veľmi rýchlo, ale vždy tam bude to oneskorenie niekoľkých stotín sekundy, ktoré v mnohých situáciách môže znamenať rozdiel medzi válaním sa po zemi a dobrým pocitom v sedle. A práve kôli tejto neistote, ktorá ma sprevádzala na trailoch jazdím platformy a viem, že nohu dám hocikedy dole a som spokojný, nakoľko stále cibrím techniku, ktorú je neskôr cítiť, keď sa raz za čas "zapnem" do spdéčiek.
Taktiež je hlúpe myslieť si, že pri kúpe platforiem nebude treba kúpiť topánky na bike - obyčajné topánky som v kombinácií s platformamy už zničil tak, že som mohol súradnicami popísať, kde sa nachádza ktorý pin a to nie je veľmi príjemné. Grip, ktorý má noha na pedáli záleží najmä od podrážky - ja vrelo odporúčam FiveTeny, ktoré výborne spolupracujú s mojimi saint platformami.
14.05.2014 - 15:55:59
02
. a hlavne vdaka spd budem na tom kopci skor ako ty.. :)


tak to snad zavisi od kondicky a nie od spd
14.05.2014 - 16:07:15
02
treba citat cele vlakna aj do zadu. jasne ze to zavisi od kondicky a od dalsich 100faktorv nik netvrdil co ty pises. stranka 6 cca v strede ked uz musim takto
14.05.2014 - 16:21:45
00
9-10 rocne deti na XCO jazdia SPD, tak snad to zvladnu aj velkí. A k šlapaniu - pedal sa tlaci len dole, v kruhovom pohybe, určite sa neťahá hore ...
15.05.2014 - 08:01:30
00
Preco by sa nedal tahat here?Skus zapnut jednu nohu druhu nechaj vysiet v lufte a chces povedat ze sa neda slapat zapnutou jednou nohou?Jasne ze tahas hore pedale, netrep..
15.05.2014 - 10:31:27
00
co ked na tuto otazku nie je jednoznacka odpoved? ja od zaciatku jazdenia pouzivam SPD, dnes to hodnotim skor negativne ako pozitivne. nikdy som nenadobudol spravne navyky ako udrzat nohy na pedaloch, skor som chytil zlozvyky z SPD, zdvihanie bajku potiahnutim pedalov a pod... skusal som v zime spd, ale vzdal som to. ten blby pocit neistoty z nepripnutych noh mam pri kazdej nerovnosti a odlepeni sa od zeme.
teraz jazdim AM a chodievam do bike parku a citim, ze spd ma dost brzdia v posuvani hranic. prejazd zatackami velkou rychlostou by sa ovela lepsie trenoval s moznostou rychlo polozit nohu na zem. a ked je smyklavo ani nehovorim. v zime ked bolo blato, bolo mi uplne jedno, ked sa smyknem, hned je noha na zemi.
urcite by som nepretekal v ziadnej discipline na platformach, ale na trening a posuvanie hranic su idealne.

zacat s spd a potom prechadzat na platformy je ako ked vies soferovat automat a zrazu ti daju manual... a zistis, ze ti chybaju zakladne skills.
15.05.2014 - 11:05:18
00
Nik neriesil SPD v disciplinas co ty spominas.dokonca som povedal ze sa nevyjadrujem lebo nejazdim take.ja sa na na bicykli nespustam v bike parku :) ale slapem kondicne a tam nic lepsie neexistuje.
15.05.2014 - 11:11:25
00
v tomto pripade je to jasne, urcite by som volil spd, ked clovek nema ambiciu nieco jazdit dole kopcom. raz si bracho, co ma cele bicyklovanie na haku zobral moj bike a tretry a nevedel si to vynachvalit.
15.05.2014 - 11:18:35
01
Čo sa týka tlačenia či ťahania pedálov. Určite možnosť potiahnuť pedál hore môže byť pociťovaná ako plus, ale je otázne, či je správne to používať. Na zahraničných fórach sa o tom veľa debatovalo a sú dobré argumenty proti. Tie sa týkajú fyziológie alebo biokinematiky svalov dolných končatín a možných problémov s kolenami, keďže sa svaly nepoužívajú celkom fyziologickým spôsobom - lebo o to ide, nohy neboli v evolúcii postavené na bicyklovanie. To síce platí pre oba druhy pedálov, ale predsalen tlačiť flaty dole je o dosť podobnejšie povedzme behu ako ťahanie spd nahor. Môžem v prípade záujmu poskytnúť detaily, vyžaduje to však detailnejšie znalosti anatómie a fyziológie, ktoré náhodou ako lekár mám, ale samozrejme aj sčítanejší laik alebo odborník na fitness s nemedicínskym vzdelaním by porozumel.
15.05.2014 - 11:49:54
00
ked uz spominas evoluciu, tak by sa mali teraz evolucne prisposobit bicyklovaniu.)
15.05.2014 - 11:59:46
00
Preco by sa nedal tahat here?Skus zapnut jednu nohu druhu nechaj vysiet v lufte a chces povedat ze sa neda slapat zapnutou jednou nohou?Jasne ze tahas hore pedale, netrep..

Ja nehovorím že sa to nedá, ale že to nie je optimálny ergonomický pohyb cyklistu. Na kruhove sliapanie nepotrebujes SPD
15.05.2014 - 12:02:47
00
Samozrejme pri SPD neťahať pedále hore. Keď je noha na dolnej úvrati len jemne potlačiť dozadu a plynule tlačiť druhou nohou, to platí aj pre flaty :) Na druhej strane škoda občas nevyužiť ťahanie hore vo veľmi špecifických situáciach, napríklad pri rozbiehaní v ťažkom teréne alebo keď som viezol kamarátku na kostre jej pre mňa malého bicykla, zabrala veľa priestoru medzi nohami (nemyslite na žiadne prasačiny :lol: ) tak sa dalo šľapať len s jednou zacvaknutou nohou :D Takže človek hneď pocíti, aký je to neprirodzený pohyb, noha aj za tú krátku dobu dostala zabrať :)
15.05.2014 - 12:15:30
00
Celou pointou tzv. "kruhoveho slapania" je prave to, ze na pedal posobis silou v celom kruhu. Ostatne, uci/trenuje sa to bud prave slapanaim iba jednou nohou alebo pouzitim specialnych kluk ktore sa tocia nezavisle na sebe. Takze ake "netahat pedale hore"? Chodte sa opytat ziletkarov ked mi neverite :lol:
15.05.2014 - 12:24:23
00
Nemyslíš len to, že smerom hore len odľahčíš nohu a ten pohyb nacvičíš takýmto tréningom, ale nezdá sa mi, žeby aj žiletkári pri normálnom šľapaní oboma nohami aktívne silou ťahali pedál hore :?:
15.05.2014 - 12:34:13
00
Celou pointou tzv. "kruhoveho slapania" je prave to, ze na pedal posobis silou v celom kruhu. Ostatne, uci/trenuje sa to bud prave slapanaim iba jednou nohou alebo pouzitim specialnych kluk ktore sa tocia nezavisle na sebe. Takze ake "netahat pedale hore"? Chodte sa opytat ziletkarov ked mi neverite :lol:

:) ja Ti neverim. Ale celkom verim napr. tomuto: http://kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm - uplne dole, bod. 6 kulaté slapání
15.05.2014 - 13:00:42
00
keyboard_arrow_up