Nedávno som sa do jednej témy priplichtil, ale vlastne by som sa chcel opýtať inak. Existujú tu niekde nejaké články, ktoré by tú otázku výberu MTB vyriešili principiálne? Lebo to je pekelne ťažká téma. Prelúskal som si tu veľa vlákien a už sa začínam orientovať, ale...
Asi pred 20 rokmi som toho najazdil veľmi veľa. Z tých čias mi zostal hlinikáč Atala a nedávno som ho vytiahol z garáže. Vyčistil, naolejoval a pojazdil po okolitej rovine. Po niekoľkých výletoch som si kúpil nové delené sedlo, lebo mi tŕpli nohy a pomohlo to.
Pred pár dňami sme vybehli s kamošom po tom strašnom daždi z Limbachu k Veľkému Javorníku, potom po hrebeni až takmer k Babe a potom zjazd dolu. Chalaň sa krásne zrúbal pri zjazde, aj defekt chytil. Boli sme od bahna špinaví až za ušami. Na pár kilometroch sme si vymenili cajgle, bolo potrebné len prehodiť pedále, lebo ja ešte používam klipsne. Kamoš ma láme na full, on má Meridu 2000D, ale na to moje jazdenie mi to pripadá ein bischen overkill. Ja totiž nemám ani prednú odpruženú vidlu! Ale hrdinsky sme potom každý na svojom stroji fičali po dosť zlej ceste a bolo to fajn, už som aj zabudol, aký to je pocit.
Nahor som fučal ako slon (180cm ,metrák živej váhy, takže pupkatý foter), ale na môj údiv to išlo lepšie, ako som čakal. Šatka na hlave sa dala žmýkať...
Tak som si povedal, že vymením všetky lanká, prehadzovač visí už len na pár drôtikoch. Musím zistiť, či náhodou nehrozí, že opotrebované ráfky neskolabujú pod tlakom bŕzd (áno, naozaj nemám hydraulické...) a po odmeraní reťaze sme zistili, že je vyťahaná asi tak na 50%, to je prosím pekne, pôvodná z roku 1992. Nechápem, nabehal som na ňom tisíce kilometrov s dĺžkou trás aj 120km za deň. To som bol, pravda, ešte mladý a pojašený.
PatrikL ma uzemnil, že na toto sa už neoplatí kupovať nové veci, vraj ani vidlu by som zrejme nezohnal. Fakt sa nedá zohnať taká retro výbava? Kamarát poznamenal, že je veľmi prekvapený ako dobre sa mu na ňom išlo.
No a pravdepodobne je ten rám navyše malý. Ako vlastne zistím, či je to 20 palcový rám, aký by som asi potreboval?
Vravím si, najprv ešte na ňom pojazdím, nový bajk si treba zaslúžiť, ale vlastne neviem čo by som mal chcieť. Mne sa javí, že by to chcelo hardtail, ale nemám to príliš podložené. Tak sem napíšem nejaké tie svoje výjazdy na mojom milovanom retro cajgli a snáď tu niekto poradí, ako vôbec taký patričný bicykel vybrať. Vopred vďaka za komentáre.
posledný komentár: 3. 8. 2025 o 16:44
posledný komentár: 29. 5. 2025 o 22:22
kým prebiehala reklamácia mojho 29" FS (2x10s), tak som presedlal naspäť na 26" HT (3x9s), som si tak povedal, že vyskúšam jazdiť len stredný (32 z.) prevodník, jazdím tak doteraz, už dva mesiace...najľahší prevod tak mám síce len 32/34, čo by sa dalo poriešiť, ale najťažší 32/11 mi je na rovine málo a často radím na 44z, nakoľko točím pomerne silovo, okrem toho odstupňovanie prevodov pri 1x11 by mi asi nevyhovovalo...zatiaľ je pre mňa riešenie 2x10 resp. 2x9 lepšie, aj keď si viem predstaviť, ako je pohodlné radiť len vzadu, mať ľahší bicykel a mať prevodník menší, ako brzdový kotúč
ak by som mal riešiť FS vs. HT, tak jednozdnačne FS, ako tu už bolo spomenuté najmä menším nerovnostiam (ako raz PaloTT povedal, cca 3-5 cm zdvihu), potom pri jazde do kopca, keď zadné koleso kopíruje terén a taktiež v zjazde nemusí byť človek tak často na nohách, čím umožní nohám lepšie zregenerovať pred ďalším výšlapom...jazdím zhruba to, čo opisuješ aj ty
Ešte jedna vec. Ako riešite jazdenie s polovičkami, ktoré zaostávajú, lebo nemajú tú silu a výdrž? Bolo by riešením e-bike?
Trochu som zabudol, že som na MTB fóre
Keď chceme pohodičku a výhľady, nasadíme batohy a kráčame a kráčame (tak asi 800km ročne). Na bycikel sa chcem vrátiť skôr kvôli vyblázneniu sa do vyčerpania, užiť si nejaký ten zjazd, takže nejaké úplne pomalé ťapkanie sa lesom nie je to, čo na bicykli hľadém(-e).
Nooo, ale jednu vec sa chcem spýtať. Pravidelne vidím zmienky na tomto fóre o tom, že nejaký model bajku má najnižší rad hydraulických bŕzd a majiteľ plánuje ich skorú výmenu za niečo lepšie. O čo tu ide? Slabá účinnosť? Rýchle opotrebenie? Nemožnosť citlivo odstupňovať brzdný účinok? (Doteraz som mal len klasické mechanické brzdy a čokoľvek hydraulické, čo som mal možnosť vyskúšať, mi pripadalo ako súčiastka z raketoplánu...)
Pri brzdach ide hlavne o ucinok, slabe brzdy zvycajne brzdia slabo alebo maju velmi zle odstupnovanie brzdneho ucinku. Nedaju sa dobre nastavit alebo ich proste prehrejes a musis kupit lepsie.
Castokrat ide len o pismenka na brzdach a zhubny vplyv fora.
engelloo, ty si asi s pravopisom moc starostí nerobíš
Ako to tak čítam, vy by ste sa na mojom súčasnom bajku asi pozabíjali!
Autom so štvorstupňovou prevodovkou, bez klimatizácie, bez ABS a pod., by si tiež asi dnes nechcel ísť napr. do Bulharska na dovolenku.
Autom so štvorstupňovou prevodovkou, bez klimatizácie, bez ABS a pod., by si tiež asi dnes nechcel ísť napr. do Bulharska na dovolenku.
Áno, preto sa aj teším, až sa to zrealizuje. Kondička sa pomaly zlepšuje a technika jazdy získaná na hardfulle pri horských zjazdoch bude neskôr iba bonus. Minulý týždeň som si v jednom stredisku vypožičal nejakú HT Meridu a všímal som si rozdiely pri zjazdoch, už aj toto predné odpruženie je úplne iná káva. Zrejme aj v sprevodovaní musel byť rozdiel, lebo som vytiahol kopce, ktoré som bol skalopevne presvedčený, že budem tlačiť. Už mi došlo, že materiál sa za tie roky dostal veľmi ďaleko. A hlavne moderné brzdy sú úplne o inom...
Postupne si vďaka vašim tipom kompletujem svoje predstavy a mám otázku k obutiu. Používam klasické plášte s dušou, oprava defektov aj priamo na trase bola vždy bez problémov. Všimol som si pár diskusií o bezdušových systémoch a prekvapilo ma, že niektorí ľudia tvrdia, že majú menej defektov, ako s dušami. Stálo by za to sa o niečo podobné dobudúcna zaujímať, alebo je to skôr vyhradené pre expertov? Doma nemám veľký kompresor, ani sa ho nechystám kupovať, dávam prednosť tomu, aby som si gumy vedel vymeniť sám a nemusel nad tým maturovať. Nasmerujete ma, či si to mám vyhodiť z hlavy?