Prosím o skúsenosti a názory na "novinku" bicykla značky Trek, model Supercaliber 9.8 s teleskopickou sedlovkou.
https://trekbikes.sk/bicykle-horske29-celoodpruzene/5183-22156-trek-supercaliber-98-xt-p1-2021-gloss-radioactive-red-matte-black.html#/34-velkost_ramu-s
Konkrétne ma zaujíma či je to vhodný bicykel na XC MTB maratóny na Slovensku pre mňa 100kg jazdca, či 60mm zadný zdvih bude dostatočným. Uvažujem nad ním na závodné jazdenie MTB maratónov. Taktiež ma zaujímajú názory a rozdiely na porovnanie bicykla Specialized Epic Expert 2021.
Ďakujem za všetky odpovede.
posledný komentár: 3. 8. 2025 o 16:44
Len tak sa podarí odhaliť napríklad to, či je celok dostatočne tuhý a aké tlaky je potrebné fúkať (či nie príliš vysoké).
Vo všeobecnosti je do budúcnosti risk použitie neštandardného tlmiča.
každopádne zaujímavá informácia
Inak nejde len o to, či to niečo vydrží a či uznajú reklamáciu prípadného prasknutia rámu, ide aj o to, ako sa ten bicykel bude reálne správať, keď sa človek do toho oprie.
Môj bicykel má tiež nosnosť pomerne štedrú, ale keď som k svojim 80 kg pridal 15 kg batožiny, tak sa rám začal poriadne vlniť, začalo to byť vyslovene nepríjemné.
majitel tvrdil, ze mu to nevadi, ze je to kvoli bezpecnosti
100kg jazdec nie je ziaden extrem, bajk to znesie uplne v pohode.
Presne tak, je to kvôli pretočeniu riaditok . Ja to mám na remedy 7 a vôbec mi to nevadí ale je pravda, že som sa ešte nesnažil otáčať na 5 centovke
trek to oznacuje ako knock block,zarazka v hlavovom zlozeni
Supercaliber je isto výborná voľba pre dané podmienky, isto aj pevný...Ale treba skúsiť ozaj aj EPIC verziu EVO na 120 zdvihoch a potom MONDRAKER F-Podium DC...tento konkrétne:
https://www.mondrakersk.sk/horsky_bicykel-mondraker_fpodium_dc_carbon_rr,_carbon_blue_red,_2021-884939713-233259244-xc-race-2021/
A s teleskopkou si k tej uvadzanej vahe pripocitaj pol kila. Ked nahodis na Top Fuel lahsie plaste ako tie original 2.4ky tak rozdiel vo vahe bude mozno 300g.
1, na Specialized E***** som brain na MTB nechával na "HARD" tvrdom tlmení, lebo pri "SOFT" ma kolísalo - strata energie... preto dúfam že 60mm ISOSTRUT od TREKu mi bude postačujúci bez nastavovania. A počas pretekov není čas zosadať a nastavovať tlmič pri každom stúpaní alebo zjazde, lebo brain u Specializedu je vzadu. SUPERCALIBER uzamknem z riadidiel - výhoda.
2, prednú vidlu som často uzamykal manuálne na vidle. Taktiež 120mm zdvih vidly mi bola zbytočnosťou. Epic nemal možnosť uzamknut z riadidiel ani vidlu. Opäť SUPERCALIBER uzamknem z riadidiel a postačovať by mali 100mm zdvihy.
3, SUPERCALIBER 9.8 má komplet CARBONový rám, volant, sedlo, kolesá a aj zadnú stavbu rámu. Takže trocha nižšia hmotnosť a lepšia tuhosť.
4, SUPERCALIBER 9.8. je o 1000€ lacnejší ako EPIC EXPERT.
5, Ak by som chcel na SUPERCALIBER teleskopické sedlo - ktorú teleskop. odporúčate?
Čo vy na tieto názory ? ??