PeterK2, SQLab skus pozerat niekde v kamennej predajni, mali by ti odmerat sirku sedacich kosti a poradit. Ja som teraz kupoval SQlab sedadlo a viem ho vratit do 3 tyzdnov ak mi nesadne. Podla mna by to tak malo byt vsade kde maju ochodne zastupenie, ale neviem naisto ci to tak aj je.
Bol som v predajni, kde predávajú sqlab sedlá, vychválili mi ich do nebies, že určite nebudem ľutovať, ale je pravda, že nepýtal som sa, či je možné vrátiť tovar po vyskúšaní, keď mi nebude vyhovovať, myslel som si, že pri sedlách vo všeobecnosti takáto možnosť nie je.
Skúšal som si pre srandu cez nejakú aplikáciu vyhodnotiť svoj posed, väčšina uhlov mi vyšla mimo odporúčaného rozpätia. Najviac ma ale zaujíma uhol v kolene, myslíte, že podľa obrázku a uhlu, ktorý mi vyšiel mám sedlo vysoko?
Trochu odbočím od hlavnej témy, ale skúšali ste niekto pre vylepšenie posedu na HT alebo graveloch odpruženú sedlovku? Pomohlo? Síce ako ďalšiu investíciu do biku som mal naplánovanú teleskopku, ale čím ďalej tým viac premýšľam, čo by bolo pre mňa prínosnejšie.
Neviem či práve vylepšila posed ale odpruženú sedlovku na HT vozím už vyše roka. Dlho som váhal či jazdiť teleskopku alebo toto no nakoniec zvíťazil môj bolavý chrbát. Ale neviem v akom smere by mala vylepšiť posed. ten totiž logicky nie je statický a teda sa počas jazdy nerovnosťami mení. Tiež keď tomu trochu viac naložíš a dupneš si tak sa tam trochu pohupuješ. Ja ju mám nastavenú na tvrdšie ako treba ale tomu ako to pracuje sa logicky nevyhneš. Chce to zvyk no ja si ju nemôžem vynachváliť. Nie je to rozplávané ako na fulle a zároveň nedostávaš bomby do prdele je to super vec.
Johnko prakticky sa rozhodujem ako ty, neviem, či teleskopka alebo odpružená sedlovka, tým, že čoraz viac ma limituje bolesť krížov, tak sa asi viac prikláňam k tomu pruženiu, aj keď pri teleskopke ma láka uľahčenie pri nastupovaní a zostupovaní z biku. S tým vylepšením posedu som sa zle vyjadril, ide hlavne o zlepšenie jazdných vlastností, aj keď u mňa by to asi upravilo aj posed, keďže teraz mám rovnú sedlovku a podľa domácej meračky mi kops nevychádza, potrebujem offset a práve odpruženou sedlovkou by som možno zabil dve muchy, keďže pri teleskopke sa offset zháňa ťažko. A ktorá sedlovka sa tebe osvedčila?
PeterK2 teraz mám Suntour NCX myslím že strednu tvrdost pruziny. V podstate inú som ani neskúšal. Mam ledva 80 kilo a mam ju nastavenu aj tak na maximalnu tvrdost a je to presne akurat na hladenie polnych ciest a tlmenie bômb do trtáča. Kazdopadne ked ju znicim (ale ako sa poznam tak aj skor) idem pokukovat po tych teleskopickych pruzinach co tu nadhodil elpha. Ale to už asi aj odbáčame od témy vlákna.
Takze moje 2 otazky este raz:
1. Ako sa nastavuje posed, ked mam sedlo zrazu o poriadny kus viac vpredu + mam aj riaditka dalej? ( ja problem nemam, dalsi dvaja kamosi tiez nie, ale jeden kamos ano a o to vacsi problem)
2. Moze takyto rozdiel v starom vs novom posede sposobovat problem s kolenami pri vyssej zatazi?
Trochu sa vrátim k otázke ktorú polozil matko001. uz vieme ako sa nastavuje správne posed na "modernej" geometrii trailového biku? Okrem návodov na KOPS som nič iné nenašiel. Mám objednaný nový neuron a tam je sedlová trubka pod uhlom 76st. Na starom 12 ročnom biku mám uhol sedlovky 73st. + offset sedlovky kde nie je problém nastaviť správne KOPS. Nerád by som kúpil bike na ktorom budem mať zdravotné problémy (bolesť kolien, tŕpnutie rúk...). Chcem jazdiť relatívne dlhšie trasy 50 - 100km. Ak sú nejaké iné teórie nastavenia predozadnej polohy sedla tak sem s nimi.
Zatiaľ najlepšie čo sa mi podarilo zistiť je, že pri bežnom jazdení nieje predo-zadná pozícia až tak dôležitá ako výška sedla + správne umiestnené kufre.
no to by som po vikende netvrdil. strasne ma rozboleli spicky kolien. som myslel ze nedojdem domov. myslel som ze som kolena pretazil alebo prechladli alebo co. potom som si vsimol ked som daval dole podsedlovu tasku ze mam sedlo 3mm posunute dozadu. tak som dal kolenam den oddych, sedlo nastavil tam kde ma byt a dnes s malou dusickou isiel na vyjazd skusit - nakoniec z toho bol seriozny vyjazd s dvoma dlhymi stupaniami a par kratsimi uplne bez problemov, kolena v uplnom poriadku.
Čaute, asi je zbytočné zakladať nové vlákno tak sa opýtam tu. Ide o posed na HT XC. Platí pri modernej geometrii, že pri pohľade v pozícii zo sedla by riadidlá mali zakrývať náboj predného kolesa?
Niekedy, niekde som niečo také čítal.No nech sedím ako sedím, tak stále ten náboj vidím.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ahoj, mal si už možnosť ten ergon vyskúšať v akcii? A sqlab si pred kúpou aj niekde skúšal, alebo si išiel do toho naslepo?
Skúšal som si pre srandu cez nejakú aplikáciu vyhodnotiť svoj posed, väčšina uhlov mi vyšla mimo odporúčaného rozpätia. Najviac ma ale zaujíma uhol v kolene, myslíte, že podľa obrázku a uhlu, ktorý mi vyšiel mám sedlo vysoko?
Posiclist
https://www.mtbiker.sk/forum/oblecenie-doplnky-prislusenstvo/odpruzena-sedlovka-t46841.html
elpha waaa odpruzena teleskopka je nieco co by ma nikdy nenapadlo ze moze existovat. Ked sa ukludni zena asi bude upgrade
JohnnyZLiptova super, že Teba nič nebolí, ale ja nie som Ty
1. Ako sa nastavuje posed, ked mam sedlo zrazu o poriadny kus viac vpredu + mam aj riaditka dalej? ( ja problem nemam, dalsi dvaja kamosi tiez nie, ale jeden kamos ano a o to vacsi problem)
2. Moze takyto rozdiel v starom vs novom posede sposobovat problem s kolenami pri vyssej zatazi?
Trochu sa vrátim k otázke ktorú polozil matko001. uz vieme ako sa nastavuje správne posed na "modernej" geometrii trailového biku? Okrem návodov na KOPS som nič iné nenašiel. Mám objednaný nový neuron a tam je sedlová trubka pod uhlom 76st. Na starom 12 ročnom biku mám uhol sedlovky 73st. + offset sedlovky kde nie je problém nastaviť správne KOPS. Nerád by som kúpil bike na ktorom budem mať zdravotné problémy (bolesť kolien, tŕpnutie rúk...). Chcem jazdiť relatívne dlhšie trasy 50 - 100km. Ak sú nejaké iné teórie nastavenia predozadnej polohy sedla tak sem s nimi.
Niekedy, niekde som niečo také čítal.No nech sedím ako sedím, tak stále ten náboj vidím.