Momentalne mam retaz HG73 a dufam ze vydrzi dlhsie ako HG53.
Na 53ke som najazdil priblizne 930km, teraz som kupil tu 73ku, mam zatím 450km, ale uz sa mi zda ze budem coskoro menit aj kazetu, lebo uz vidno ze tie niektore pastorky na kazete so ohlodane..
Zase mi niekto hovoril ze ked sa meni retaz tak sa meni aj kazeta, ale to je asi blbost.
Takze neviem ci je to vpohode, ze to ma len taku kratku zivotnost, alebo sa nedobre oto staram.
DIk za odpovede
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 17:05
posledný komentár: 16. 10. 2025 o 19:32
kolko ma zivotnost kazeta alebo prevodniky nemam sajnu,ale ked su uz riadne zjazdene,tak to zistis pohladom,ale vydrzi to dakych cca 3000 kilakov typujem...
Kazeta by mala vydrzat cca 4 az 5 retazi, ale zalezi to od vela veci....
Pastorky na kazete su robene specialnym tepelnym spracovanim, cementovanim. Ocel je nizkouhlikova bez moznosti kalenia, cize nedocielime jej pozadovanu tvrdost na povrchu proti oteru. Cementovanim sa nasycuje povrch ocele uhlikom a nasledne sa pastorky kalia. Tak je jadro pastorku huzevnate, ale povrch je tvrdy, oteru a tlaku vzdorny. Treba vyskusat v dielni vo zveraku pouzity pastorok ohybat udermy kladivom a pod. Nieco podobne je na pilovych listoch do ocele. Je to vsak iba podobnost, tam sa jedna o povrchove kalenie.
Osobne mam zato, ze rozdiel medzi lacnejsou kazetou napr. HG 53 a drahsou napr.HG73 a CSM770 (pre sadu XT)
je v presnosti (drahsie idu na na dalsie kovoobrabanie, lacnejsie nie) porchovej uprave (leštene, neleštene) ako aj v použití galvanickeho pokovenia (chromovanie, niklovanie) a samozrejme v hmotnosti.
Ja síce jazdím SRAM, ale aj tu je to tak. Pevnosť kaziet a reťazí je porovnateľná medzi nižšími radami a vyššími radami. Rozdiel je len v povrchovej úprave a samozrejme váhe.
chcem sa este opýtať, potrebujem novu retiazku, s HG73 spokojný, chem sa teda opýtať aké má označenie takáto retiazka, ale so spojkov, čiže že by sa dala sundať dole bez nitovačky.
Alebo mi možte poslať rovno nejaké linky na shopy
diky
kolokram, koloshop.sk, kupkolo.cz...je toho vela
spojku sram treba kupit zvlast
http://www.kupkolo.cz/produkty/Retezy_40/9_217/Sram-spojka-9_101.html
http://www.skprofibike.sk/bbb/katalog.php?podkategoria=29&produkt=595
...
...
a bude mi treba aj ten nitovač, ked tam bude davať tu spojku?
ty toho ale najazdís viacej ako ja, ja cez rok urobim max 1300km, to sa mi podarilo urobit zatial iba raz, mozno tento rok, bude viacej
a ta spojka sram9 sa dá pouziť aj na HG73, ci nie, lebo na kupkole som ju nejako nevidel že by bola aj sram7, alebo nieco také
este sa vyrabaju aj na 8kolecko...
diky