Čafte bikeri,

mám jednu otázočku?

Pred nedávnom som mal vážny hovor s jedným predajcom
bike komponentov. Presviedčal ma o tom, že na nových bikoch, ktoré sú poskladané priamo výrobcom bikov sú
komponenty ako reťaze, kazety, vidlice a ďalšie nižšej kvality ako komponenty, ktoré kúpite v obchode v krabici. Výrobcovia to robia vraj preto, aby mohli ponúknuť čo najnižšiu cenu biku.

Podľa neho vraj slovenské ale hlavne české internetové obchody predávajú bike komponenty, ktoré nakúpili v Nemecku, kde sa dajú nakúpiť bike komponenty, ktoré sú určené na výrobu nových bikov a teda majú nižšiu kvalitu ako komponenty, ktoré sú určené na pulty kamenných obchodov.

Hovoril, že sa jedná najmä o značky SRAM, ROCKSHOX, TRUVATIV, SR SUNTOUR, RST.
Nechce sa mi veriť, že by také svetoznáme značky ako SRAM, ROCKSHOX, TRUVATIV riskovali poškodenie svojho dobrého mena tým, že by vyrábali komponenty v dvoch kvalitatívnych úrovniach.

Tak ako, vyrábajú to vo viacerých akostiach????

A ak áno, tak ako sú tieto diely označené, napr.
kazety alebo reťaze ?????
ale neverim, ze sa vyraba napr. XO prehadzovacka "viac kvalitnejsia" a "menej kvalitnejsia"... to je po vyrobnej stranke tazko uskutocnitelne... a vobec nejde o dobre ci zle meno...
to je ako keby Gates vyrabal OEM verziu pre PC menej kvalitnu a krabicovy SW viac kvalitny... hm uaaaaaa
PS:
rozdielne ceny vychadzaju z colnej politiky EU a z mnozstevnych rabatov...
ale urcite viem, ze existuju rozne urovne kvality pre totozne
modely tenisiek, oblecenia, elektroniky.
Sam som bol toho svedkom vo vyrobnom sklade adidasu v Cine, kde mali sklad rozdeleny podla kvality a toho na aky trh su umiestnovane tie ktore veci. Kazdy trh ma svoje poziadavky na kvalitu a cenu.
To iste plati pre auta, pracujem pre jedneho z vyznamnych dodavatelov komponentov pre VW, AUDI, Porsche a auta z toho isteho modeloveho radu predavane v USA a v Zapadnej Europe sa nedaju porovnavat. Poziadavky na kvalitu a vyrobne spracovanie aut su ovela vyssia v Europe ako v Amerike.
absolutne by som sa nedivil keby OEM komponenty boli menej kvalitne ako balene urcene na tzv after-market predaj. Nemyslim, ze by ta ista Deore prehazka bola vyrobena z inych materialov, ale kontrola kvality moze byt volnejsia pre OEM komponenty ako pre tie urcene na predaj.
potrebovali by sme ale nejake inside-info zo Shimana
su takzvane OEM v inej kvalite ako tlmice ktore vozime priamo z ...
Nieco na tom bude..
to vies, ze ti ho niekto da
co sa tyka tych CR e-shopoch, tak pokial ja viem, oni uz kupuju nove biky, rozoberu a predavaju jednotlive komponenty....a podla mna sa to tyka vsetkych znaciek, nielen tych, kt. ti vymenoval (staci pozriet kupkolo)
a co sa tyka toho SR, tak podla mna to vobec nerobia tak ako v CR, ale mozno par vynimiek sa najde a aj tak, bud su tie nase e-shopy predrazene, no na druhej strane je ich strasne malo, cize o konkurencii (az tak vyraznej ako v CR) sa hovorit neda...o roznej kvalite komponentov, co ti uz vysvetlili ostatni - plny suhlas, vzdy to bude tak, ze sa budu vyrabat OEM verzie a aj normalne verzie vacsej kvality
btw: stavim sa, ze keby si to bol napisal mattovi alebo romanovi cez SS, tak by ti to vysvetlili este podrobnejsie ako my ostatni
ako mne je to jedno pre mna zamna to moze byt neviem aky OEM alebo aky produkt hlavne ked je kvalitny a nieco vydrzi a urcite nebudem riesit kompromis medzi komplet bikom zo shopu a bikom ktory si sam vyskladam lebo este nikde som nenasiel taky bike ktory by vyhovel mojim poziadavkam...
Presne tak matt
Mne sa to nechcelo rozpisovat, lebo ked som si precital tie prve posty, len som sa pousmial nad tymi odbornikmi na OEM bicyklove vyrobky
Túto tému som vytvoril kvôli tomu, aby aj menej skúsení bikeri medzi nami vedeli, že sa im do rúk môžu dostať bike komponenty tej istej značky, s tým istým označením, za rovnakú cenu, ALE nemusia byť vyrobené z rovnako kvalitného materiálu.
Problémom sú ale predajci bike komponentov, ktorí jednoducho predávajú všetky komponenty rôznych akosti predávajú za rovnakú cenu, bez upozornenia na nižšiu kvalitu spracovania bike komponentu. Nemusím dúfam písať, že prečo to predávajú za rovnaké ceny.
A priznám sa bolo len mizivé percento reklamácií s celého objemu predaja z titulu zlej kvality.