Zdravím, mám problém s predným kotúčom, odiera sa o brzdovú platničku. Volal som bratovi, čo s tým, poradil mi že mám zložiť platničky, zasunúť piestiky, nahodiť platničky, koleso a zabrzdiť. Podľa návodu som vykonal, nepomohlo... Brzda je Shimano XTR ročník neviem.
Ked uz sme pri tom nastavovani kotucovych brzd, viem mi niekto poradit, kde by som nasiel sposob ako ich nastavit. Kupil som si novy MTB s hydraulickymi brzdami (Formula RX) a na prednom kolese dochadza k treniu kotuca o dosticky a neviem ako to doladit resp. ci je to novotou. Nakolko som doteraz jazdil na starej bratovej Meride s V-brake, nemam z tymto typom brzd ziadne skusenosti.
Na tychto povolit skrutky na prasati, stlacit paku a pocas toho pritiahnut skrutky. Ked to nepomoze bude treba dat zafrezovat uchyty na rame, vidlici. Napr. Avid to ma vyriesenie polohovatelnym prasatom podobne ako spalky na V-brake. Dobre skontroluj usadenie kolesa v patkach.
Vdaka za radu. Zajtra v klude a pri svetle sa skusim na to prizriet. Pre vacsinu asi trivialna otazka, ale na nete sa mi nepodarilo k tomu nic napomocne zatial najst, tak kde zajst po radu ak nie sem.
Daedalus ja som nepisal, ze to robis zle, ale ze sa to da lepsie. Ide o to, ze ten prstenec ti idealne (rovnomerne) sadne na piesty. Je to bezpecnejsie aj preto , ze kluc (oproti imbusu) ma zaoblene hrany, no a nakoniec, pracuje sa s nim pohodlnejsie (je ,,ergonomickejsi na tuto robotu").
mám nahodené nové kotúče ashima ARO 08 a taktiež nové brzdové doštičky(organické) na avid elixir cr.
No takmer po dlhšom štelovaní sa kotúče odieraju, resp. kolesa sa krútia ťažšie.
Chce to čas a vyjazdiť to ,aby sa kotúč a doštičky " zakusli" a bolo to ok??
Nastavovanie prebehlo tak ako sa má - stlačená brzda a nasledné nastavenie prasaťa.....
....tak došla mi trpezlivosť, skušal som skúšal, potom som to zaniesol kamošovi do servisu, ten to skor pol dňa nastavoval skoro zošedivel , nakoniec nešúchalo,...no istooo, bike som dal do auta predné koleso dolu, doma ho znovu nahodím a je to tam! ....idem späť k XT-ckam, viem gramy navyše, ale ušetrí mi to zdravie a zdravú farbu vlasov . Vymieňam ich s pavelkom, on už isto niečo porieši s tými avidmi.
je mi jasné že avidy nenastavím za 5 min. , ale toto... počul som, že niektorí mali tiež s týmto problém.
Tak skusil som obidva postupy. V pripade zadneho kolesa som bol uspesny, ale pri prednom je miesto, kde dochadza k ciastocnemu odieraniu. Po zatlaceni piestika sice koleso islo bez odierania, ale po zabrzdeni sa situacia opakovala, akoby sa vratil do povodnej polohy. A ani polohovatelnym prasatom sa mi to nepodarilo vyriesit k zdarnemu uspechu bez uplneho odierania.
na pakach elixir CR je nejaky Pad Contact Adjuster, skus sa s tym pohrat. Trosku to suchat moze, ked rukou roztocis koleso a volne sa toci a to mikrosuchanie ho nebrzdi tak je vsetko v poriadku
Formula tusim nema na pakach, ziaden Ajduster, ale predpokladam, ze ako bolo napisane, jemne mikrosuchanie nebude az taky problem. Kolesa sa toci, len mi to neda, ked zadne koleso je OK, bez akehokolvek zvuku, ktory by prezradzal otieranie kotuca o dosticky. Uvidime co to urobi po prvych kilometroch a ked tak v ramci garancnej prehliadky sa ozvem, aby sa na to pozreli odbornici. A skusim pozriet, ci vyrobca nema na stranke pdf manual k tymto typom brzd.
Vyhni jemne rukou ten kotúč proti od tej platničky čo šúcha. Potom bude ok Aj ja som to musel spraviť! Ale jemne, lebo ak moc prehneš to na druhú stranu a bude šúchať tá.
ja mam magury julie a nic nesuchalo a tot zrazu zacalo (predna brzda) , no moja diagnostika ukazuje na zavzdusnenu brzdu ke uz kvapalina neudrzi piestik na mieste a ten sa mierne uvolni a ide na kotuc lebo ked jemne pritiahnem brzdovu packu suchanie prestane (len mne sa nechce v kuse drzat brzdu vsak ano ) odvzdusnim dam vediet .....
V tom prípade máš mierne ohnutý kotúč keď ti to v tom mieste (jednom) jemne odiera.
No, ja musím z mojej poslednej skúsenosti povedať že som si to myslel aj ja. Vymenil som teda kotúče a čuduj sa svetu.... Náboj je na ***** vyfrézovaný, takže treba ešte túto možnosť vylúčiť.
Ale v tom prípade sa dá stále toť aplikovať Len je dobré zaznačiť a kotúč dávať stále rovnako. Myslím že je jednoduchšie jemne vyhnúť kotúč (v prípade zle vyfrézovaného náboja) ako kupovať nový kotúč alebo vymeniť. Ale Tadeas ty máš kotúč na šiestich skrutkách? či CenterLock?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ak je to ten bike co mas na bike-forum tak na fotke prednej brzdy som si vsimol ze su zle dane tie polohovatelne podlozky
No takmer po dlhšom štelovaní sa kotúče odieraju, resp. kolesa sa krútia ťažšie.
Chce to čas a vyjazdiť to ,aby sa kotúč a doštičky " zakusli" a bolo to ok??
Nastavovanie prebehlo tak ako sa má - stlačená brzda a nasledné nastavenie prasaťa.....
....tak došla mi trpezlivosť, skušal som skúšal, potom som to zaniesol kamošovi do servisu, ten to skor pol dňa nastavoval skoro zošedivel
je mi jasné že avidy nenastavím za 5 min. , ale toto...
toto je foto ako to mas zlozene?
tie podlozky su tam uplne zle usporiadane, spravne usporiadanie je taketo:
Nevidim dovod preco by mal byt rozdiel medzi shimanom a avidom (ktory ma lepsiu nastavitelnost strmena, pravda ked sa to urobi poriadne)
Kazdopadne vdaka za pomoc.
No, ja musím z mojej poslednej skúsenosti povedať že som si to myslel aj ja. Vymenil som teda kotúče a čuduj sa svetu.... Náboj je na ***** vyfrézovaný, takže treba ešte túto možnosť vylúčiť.