vsimol som si ze mam "osmicky" na kotucoch: teda aspon si to myslim. prejavuje sa to klasicky - kuknes do skary na prasati a vidno ze je osmicka - v pravidelnych intervaloch sa dotkne jednej z dosticiek.
az tak to zase nesucha (videl a pocul som aj horsie drenie hydraul brzd) takze mi to tak moc zase nevadi, ale zaujima ma to.
otazky:
1. mam trochu osmicku na kolese - nemoze to byt tym? (to si nemyslim)
2. ako je tomozne ze po 1/2 roku sa pokryvili? (sem tam som im dal zabrat to je pravda)
3. ako to odstranit? (samozrejme okrem vymeny)
posledný komentár: 4. 3. 2025 o 18:35
A to ze sa kotuc samovolne skrivi, je normalne, tiez by si sa pokrutil pri takej teplote
1.nejaka mastnota sa na rukach vzdy najde
2. takto vyrovnas len 1/4kotucove a hadzanie na vacsej ploche
rozumnejsie je zobrat dlhsi srobovak a pacit. strcis ho krizom cez kotuc a zapres ho v spodnej casti kotuca a pekne vyhnes tak ako potrebujes.
tak takto presne to robim aj ja... ide to pekne
No, ja radsej pouzivam nastavitelny kluc s hladkymi plochami (podobny malemu "francuzaku"), tak sa kotuc neposkodi. Chytim bud za obvod alebo za prislucny luc, podla potreby. Pravda ale je, ze u Hope kotucov to staci urobit spravidla len raz, pri novych kotucoch z fabriky...
sorry gengar ale vacsiu kravinu som snad este nepocul
Seriozne kotuce sa vyrabaju z huzevnatej, pevnej a pruznej (nerezovej) ocele, takze ak je hoci len trochu krivy, je treba znacneho prehnutia do opacnej strany, aby sa vyrovnal. Obavam sa, ze Robo ma pravdu, leda ze by Tvoj kotuc bol z cisteho hlinika
Toto by bolo mozne len pri makkom kotuci (tusim takto sa spravaju kotuce z mech. Deore brzd). Pri kvalitnom kotuci (mam skusenost len s Hope) mozno prehnut aj 5-10mm do protismeru a kotuc sa vrati takmer do povodneho stavu.
zeby v bikovom nebi
Potrebujem nejaku stranku kde je rozpisana vymena retaze, ako nastavit jej spravnu dlzku, a pri akej dlzke retaze je uz potrebne kvoli vytahaniu ju vymenit...nic take neviem najst, aj ked minule so na takej stranke boll...
dlzka sa nastavi tak, ze retaz nastavis na najvacsiu pilu a na najvacsi pastorok vzadu (nie cez prehadzku) a pridas dva clanky
Mozno sa niekomu zda, ze s kotucovymi brzdami su len problemy, ale opak je pravdou. Konkretne, kotuce som lahko zrovnal len pri montazi brzd a to len preto, ze som perfekcionalista. Este je vhodne vytriet obruseny prach z dosticiek z piestikov (cca 2x rocne) a raz za 2 - 4 roky vymenit kvapalinu (1/4 h roboty) pripadne dosticky. V-cka treba priebezne dostavovat a premazavat a ked uz lanko nestaci, tak vymenit medzi sebou podlozky a znova nastavit. Z casu nacas potom vymenit aj obrzdeny rafik s prepletenim kolesa. To len co sa tyka udrzby... Uz som videl strelit dusu od prehriateho rafku po dlhom strmom zjazde s V-ckami(rider > 100kg)