rozdiel je v systeme. shimano ma pomer na 2:1 cize pohyb prehazdovacky ku tahu lanka. sram ma 1:1. moje osobne skusenosti su asi take ze sram (vsetky modely kt maju pomer 1:1) je menej citlivy na male nepresnosti nastavenia lanka a tiez som bol s nim viac spokojny pri zhorsenych podmienkach. nevozim sice model x.0 ale x.9 a ocenujem aj stalost vlastnosti v case. vsetky mozne shimano prehadzovacky kt som mal (stxrc,2xXT,xtr) si vyzadovali v sezone doladovanie min raz tyzdenne (niekedy len jemne ale vzdy). ked som nahodil sram tak som ho po vyladeni vozil MESIAC bez zasahu.
podstatne lahsi pohyb radiacej paky (sram) ma na svedomi uz spominany pomer ale aj design vedenia lanka na prehadzovacke ked zname "ucho" tvorene bowdenom je nahradene klznou plochou. to je priam genialne riesenie. pre shimano dodava sice avid podobnu hracku ale mozem povedat ze sa to nevyrovna(aj ked logika je proti kedze od avidu je tam kladka cize by to malo ist lahsie).
co sa prevedenia tyka obidve prehazdovacky maju kladky uzlozene na priemyselnych loziskach (teda x.0 a xtr) shimano ma 12zubov sram 11. sram ma ale inak dizajnovane kladky ked si ich pozries detailne. retraz sa dotyka sram kladiek aj bocnymi castami nielen valcekmi co som ja pocitil podstatne kludnejsim velenim retaze. nova x.0 ma navyse pri kratsich prevedeniach karbonove ramienko kt moze priniest dalsie stisenie a ukludnenie chodu retaze. len ta cena.....
moze sa zdat ze som len vychvalil sram a nakydal na shimano. to je pravda . totiz potom ako som okusil prehadzovacku x.9 a radenie trigger x.9 (kt. tiez prispieva presnosti a lahkosti radenia tuhou hlinnikovou radiacou packou) tak uz shimano u mna skoncilo. kombinacia lahkeho, presneho a rychleho radenia nemenneho v zlych podmienkach je zatial shimanom neporazitelna. ale to je moj nazor. nenechaj sa ale zmanipulovat ale skus a vytvoris si nazor.
Diky moc. Mam teraz nejake shaimano lx tusim ale je to total bordel. Minule som tu sledoval akusi diskusiu. Vies ked sa povie shimano a k tomu xtr kazdy pada na rit a pravdu povediac aj ja. Za tu cenu ocakavam dokonalost ale pravdupovediac radsej sa aj presuniem radsej na ten sram i ked x.0. Minulu sezonu som si so shimanom uzil take nervy ze viac nechcem ale predsa len som chcel vediet ci prave ta rada nebola nejaka kazova a ci xtr na tom uz nebude lepsie.
Pamatam ked som jazdil shimano sis to som za 7 rokov jeho kariery steloval asi dva razy. Nuz co
Inac aj by som vyskusal ako hovoris najskor to a potom to ale kde zohnat telo penazi. Takze ti moc dakujem za uzitocne rady a pozorovania, velmi si mi pomohol
Chcem si poskladat fr bike,povodne som chcel kupit výbavu SH saint(prehadzovačku,náboj,kotúč)
Ale ako som tak surfoval narazil som na (prehadzovačku) SRAM X9 a náboj MAGURA FR
Tak sa teda opýtam SH SAINT alebo SRAM X9 a náboj MAGURA FR
Dá sa na center lock spolahnút
Suhlas s Robom. Tiez preferujem SRAM. Mne staci grip 7.0 a prehadzovac 5.0. Vyhody uz spomenute: prevod 1:1; DiRT; + genialna jednoduchost a
funkcnost otocneho radenia.
Na centerlock sa da nastastie kupit adapter na 6dierovy kotuc.
Vyhoda centrelocku je len jedna: obe priruby naboja mozu byt rovnake (male). Ked menis spice, tak jednoducho odmontujes kotuc s centerlockom. Podobny system mal SRAM davno pred Shitmanom na nabojoch 9.0, samozrejme na SRAM sa davali klasicke 6dierove kotuce.
Každého koho poznám a jazdil Shimano aj Sram chváli Sramku. ja som nikdy nejazdil Shimano a ani to nelutujem. Mám X.7 a slape to ako hodinky!! takže kupujte SRAM!!!!
to ROBO:tak ty mas asi nejaky blby salter alebo nevies jazdit ked si kazdy tyzden doladoval.Ja som ladil za 2 roky(8000Km)asi 3 krat.a nic mi neblbne mam aceraX.mozno to nie je v tom ze sa ti to rozladilo ale tebe vadi ak nieco nejde na 152% isn´t it?
to jaro: no ja sa na teba nenastvem ale nabuduce si odpusti poznamku ze som (alebo je niekto iny) blby alebo neviem jazdit. laskavo vaz slova nabuduce .
ze na patricne fungujuci bike si potrpim som uz spominal. a ked je nieco druha najvyssia alebo najvyssia rada, tak mam od toho patricne ocakavania. to v mojom pripade shimano neplnilo a ze som ich mal viac to si snad dokazal precitat. nemam chut to rozpitvavat do podrobnosti.
a aj s anglictinou by si radsej mal nieco spravit alebo ju prestan pouzivat.
To Robo: nic v zlom, ale co mas voci Jarovej anglictine ?
inac k shimanu, jazdim Deore a cez celu zimu som ho ladil 2x jazdim kazdy den hlavne cestu, ale verim ze po nejakej tvrdsej jazde v terene sa dokaze rozladit a kludne aj po kazdej jazde, ja som presiel k SRAM X.7 radenie otocne + salter, zatial som stihol prehodit len presmyk a je to super, je dostatocne tuhe aby si len tak mimovolne prehodil a ma viac poloh na presne zaradenie bez trenia retaze co sa my casto pri shimane stavalo, tam pokial to nebolo na mm presne tak to suchalo bud v hornej alebo dolnej polohe
to root: nedam za to krk ale povedal by som ze je to tahom lanka. teda tym 2:1 pomerom. teda shimano je citlive aj na male zmeny funkcnej dlazky lanka. urcite sa proti tomu da bojovat ultra kvalitnymi bowdenmi a pod. ale to by uz neprijemne vzrastli naklady.
no ja som jazdil dost tvrdu jazdu na LX-ku a poviem vam ze som ladil 2x nie za sezonu,ale rok,lebo jazdim aj v zime.Hlavny rozdiel v Shimano a sram je sposob radenia.To je o vsetkom.
Udrzba a ladenie sa neda porovnavat takto pri znackach.Roztelovat to mozes hoci kedy a kde klvek,ani nevies ako.
Robo este sa ta spytam ake vozis ramienko(dlhe,kratke)?
Na margo Shimano vs. Sram. Kedysi som mal LXko prehadzovac a kazdu chvilu to bolo treba ladit, proste zle... Teraz mam XT Shadow a radenie LX Rapidfire- po cca 4000 km som ladil jeden krat a funguje bezchybne. Kamarat ma XTR prehadzovac aj radenie a to funguje uplne perfektne, bez nejakeho zasahovania a ladenia... Rozdiel medzi XT a XTR je v rychlosti radenia napr. ked radis naraz o 3 prevody nahor plus XTRko dokaze ist naraz aj o 3 prevody nadol.
Zatiaľ to jednoznačne vyznieva pre SRAM, ja som ho nejazdil, ale na XTR nemôžem nič zlé povedať, funguje bez problémov. Mám komplet dualy na v-čka, náboje, prevodníky, kazetu, reťaz CN 7701, akurát radiacu a brzdovú sadu laniek a bovdenov mám NOKON-y. Nejazdím žiadny extrém, ročne 5-6 tisíc v tom 6-8 maratónov, vždy sa nájdu nejaké aj v extrémnom počasí, ale radenie ma zatiaľ nesklamalo - ani "slabé" v-čka, brdové plochy mám keramiky. Cez sezónu nepotrebujem žiadne "štelovanie". Jediný problém začiatkom minulého roku s radením, s ktorým som sa relatívne dlho trápil spôsobila jemne ohnutá "pätka". Keby som mal možnosť, tak XX by som vyskúšal, ale teším sa aj na XTR 2011, uvidíme, ako dopadne porovnanie..
XO i XTR fungují ***** obě, X0 díky poměru tah lánka 1:1 je míň nachylné na rozštelování, zase ovládací síly jsou potřeba větší, celkově je takový syrovější, XTR je jemější a citlivější, pak už je to jen věc vkusu každého soudruha co si vybere.
Pro šťouraly XTR vozím všechny modely od roku 2001, a X0 3 sezony na jiném kole takže mám přímé srovnání a je mě celkem jedno na čem zrovna jedu
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
podstatne lahsi pohyb radiacej paky (sram) ma na svedomi uz spominany pomer ale aj design vedenia lanka na prehadzovacke ked zname "ucho" tvorene bowdenom je nahradene klznou plochou. to je priam genialne riesenie. pre shimano dodava sice avid podobnu hracku ale mozem povedat ze sa to nevyrovna(aj ked logika je proti kedze od avidu je tam kladka cize by to malo ist lahsie).
co sa prevedenia tyka obidve prehazdovacky maju kladky uzlozene na priemyselnych loziskach (teda x.0 a xtr) shimano ma 12zubov sram 11. sram ma ale inak dizajnovane kladky ked si ich pozries detailne. retraz sa dotyka sram kladiek aj bocnymi castami nielen valcekmi co som ja pocitil podstatne kludnejsim velenim retaze. nova x.0 ma navyse pri kratsich prevedeniach karbonove ramienko kt moze priniest dalsie stisenie a ukludnenie chodu retaze. len ta cena.....
moze sa zdat ze som len vychvalil sram a nakydal na shimano. to je pravda
Pamatam ked som jazdil shimano sis to som za 7 rokov jeho kariery steloval asi dva razy. Nuz co
Inac aj by som vyskusal ako hovoris najskor to a potom to ale kde zohnat telo penazi. Takze ti moc dakujem za uzitocne rady a pozorovania, velmi si mi pomohol
Ale ako som tak surfoval narazil som na (prehadzovačku) SRAM X9 a náboj MAGURA FR
Tak sa teda opýtam SH SAINT alebo SRAM X9 a náboj MAGURA FR
Dá sa na center lock spolahnút
Vdaka
funkcnost otocneho radenia.
Na centerlock sa da nastastie kupit adapter na 6dierovy kotuc.
Vyhoda centrelocku je len jedna: obe priruby naboja mozu byt rovnake (male). Ked menis spice, tak jednoducho odmontujes kotuc s centerlockom. Podobny system mal SRAM davno pred Shitmanom na nabojoch 9.0, samozrejme na SRAM sa davali klasicke 6dierove kotuce.
po rokoch vernosti shimanu...prechadzam na Sram ale asi iba x9.0
ak niekto chcete lacno kupit XTeckovy schalter tak sa ozvite...
Teraz sa na mna nenastvi prosim ta.
ze na patricne fungujuci bike si potrpim som uz spominal. a ked je nieco druha najvyssia alebo najvyssia rada, tak mam od toho patricne ocakavania. to v mojom pripade shimano neplnilo a ze som ich mal viac to si snad dokazal precitat. nemam chut to rozpitvavat do podrobnosti.
a aj s anglictinou by si radsej mal nieco spravit alebo ju prestan pouzivat.
inac k shimanu, jazdim Deore a cez celu zimu som ho ladil 2x jazdim kazdy den hlavne cestu, ale verim ze po nejakej tvrdsej jazde v terene sa dokaze rozladit a kludne aj po kazdej jazde, ja som presiel k SRAM X.7 radenie otocne + salter, zatial som stihol prehodit len presmyk a je to super, je dostatocne tuhe aby si len tak mimovolne prehodil a ma viac poloh na presne zaradenie bez trenia retaze co sa my casto pri shimane stavalo, tam pokial to nebolo na mm presne tak to suchalo bud v hornej alebo dolnej polohe
Závisí aký štýl jazdíš
Udrzba a ladenie sa neda porovnavat takto pri znackach.Roztelovat to mozes hoci kedy a kde klvek,ani nevies ako.
Robo este sa ta spytam ake vozis ramienko(dlhe,kratke)?
Pro šťouraly XTR vozím všechny modely od roku 2001, a X0 3 sezony na jiném kole takže mám přímé srovnání a je mě celkem jedno na čem zrovna jedu