Ide o prehadzovanie smerom dole (hore prehadzuje bez problemov) a a deje sa to na z 21-18 (odhadom). Zhodim o jeden stupen a nic sa nedeje, ak kliknem este raz spadne retaz o 2 prevody dole nizsie.
Moc logiky mi to nedava, preco sa to deje len na jedinom prevode, skusal som "ladit", ale bez uspechu. Maximalne co viem dosiahnut, ze sa to ak nestane vzdy, ale skoro vzdy.
Nejde o nejaky problem pastorok vs prehadzovacka, ci inak znamy problem?
Takze "ladenim" (dotahovanim a povolovanim lanka) si to neporiesil?
A aj B-skrutku mas nastavenu spravne? Na 51ke zuby licuju so znackou na ramienku?
A na tychto cuboch pouzivaju neboost naboj(ram) s boost klukami co sposobuje ze mas prevodnik o 3mm viac vysunuty von ako by mal idelane byt. Ale to tento tvoj aktualny problem nesposobuje- to sposobuje hlucnejsi chod a rapkanie na najlahsom prevode.
A asi toto prehodit do vlakna 1xX ....
51 licuje normalne, dokonca nepocujem ani to rapkanie co spominas,.
Pre mna je zahada preco to robi jeden jediny prevod, prehadzovacka sa posunie o jednu poziciu, ale retaz na to absolutne nereaguje ani nezarapka a nepokusa sa prehodit na mensie kolecko.
Kedze su tam rychloupinaky skusal som aj parkrat nahodit koleso nanovo, ci nesadne "lepsie", ale ani to nepomohlo.
Mne to zatial vychadza na vadny pastorok akurat neviem, kde ulovim niekoho kto ma rovnake 12kolo na upinakoch a pozicia mi na chvilu svoje koleso;o).
Patku nahradnu nemam, ale toto som uz skusal korigovat tlakom na napinaciu kladku, co zase vplyvalo nepriaznivo na ine prevody.
Nieco sa mi mari, ze som v nejakom vlakne na mtbikeri videl podobny problem popisovany len si neviem spoamenut, kde to bolo.
Skoda, ze na elektre mam 11kolo, inak by som skusil zamenit kolesa medzi sebou.
Mam novy stojan z Lidla, takze sa tomu povenujem trosku viac a snad nieco vykoumam.
V prilohe linia na saltri a miesto kde je skrutka pnutia spojky.
Este ma tak napadlo mas / mate dlzku retaze spravnu? Lebo na to je to dost citlive a manual shimana je exaktny v tomto.
(a já nehojil a von mi vodpad
Skúsil by mi niekto poradiť?
Dal som to do témy ku kazete Garbaruk, ale skúsim aj sem ...
Mám 11k kazetu Garbaruk 11-46 na HG a rozhodol som sa prejsť na 10-46 na XD. (Chcem používať dve kolesa s identickou kazetou).
Problém je, že prehadzovačka radí v pohode v celom rozsahu na HG kazete, ale po nasadení kolesa s XD kazetou nejde korektne nastaviť radenie. Problém ale nie je v radení z najmenšieho 10k na 12k, čo by mohlo mať nejakú logiku, ale z druhého 12k na 14k. Musím prešiftovať 2x na 16k a potom naspäť na 14k. Vyššie potom radí korektne. Stačí doladiť / zaretovať na radení - začne to korektne prehadzovať na spodných koliečkach (z 12k na 14k a ďalej), ale prestane korektne radiť na horných (36k/42k) a tak dookola. Zatiaľ sa mi nepodarilo prísť na problém a vyriešiť to.
Mám prehadzovačku XT M-8000 na 11s s dlhým ramienkom a radenie XTR. Reťaz je tiež Shimano (takmer s nulovým optrebením).
Na stránke Shimano k tejto prehadzovačke píšu : Top Sprocket Max/Min = 11T (respektíve rear speeds = 11). Ale neviem, či to vôbec niekedy skúšali a testovali aj s kazetou s 10t najmenším kolieskom (a mne problém nerobí preradenie z 10t na 12t, ale z 12t na 14t)
Bolo treba po nejakých pošmyknutiach dorovnať pätku a prehadzovačka tiež už nie 100%, ale na HG kazete sa to neprejavuje. Mám novú XTR prejazku, ale nechcem ju len tak pokusne skúšať a zistiť, že sa nič nezmenilo a v podstate bez jazdenia zdegradovať tak jej cenu.
Rovnako tak nechcem osadiť druhú XD kazetu 10-46 Garbaruk len pre vyskúšanie a porovnanie dvoch rovnakých kaziet a rovnako zdegradovať jej cenu (mám ju už kúpenú aj na druhé koleso, ale ešte nie je ani len vybalená). Pozeral som (zatiaľ len tak by očko), či nemá osadená XD kazeta poškodené nábehové zuby na 12t koliečku, ale nič tam nie je (a pravdepodobne by to robilo stále problém pri radení a nie len podľa aretácie) a okrem toho je kazeta v podstate ešte len v zábehu.
Takto mám zatiaľ blokované dve nie lacné XD kazety a jedno komplet zadné koleso.
Má niekto skúsenosť s podobným problémom? Respektíve vie mi niekto poradiť, s akým radením fungujú korektne 11s Garbaruk 10-46k kazety? Ak by to fungovalo trebars so SRAM (alebo aj od Esky), pôjdem kľudne do toho, je mi to jedno. Nechce sa mi ale robiť to spôsobom veni/vidi/***** (prišiel/skúsil/dodžubal) ... teda pokus/omyl ...
Dík.
Má niekto skúsenosť s podobným problémom? Respektíve vie mi niekto poradiť, s akým radením fungujú korektne 11s Garbaruk 10-46k kazety? Ak by to fungovalo trebars so SRAM (alebo aj od Esky), pôjdem kľudne do toho, je mi to jedno. Nechce sa mi ale robiť to spôsobom veni/vidi/***** (prišiel/skúsil/dodžubal) ... teda pokus/omyl ...
Dík.
Nemám odpoveď na všetko ale na 11sp, 10-46, Garbaruk mám ťažké srdce. Radenie Sram X0, šalter Sram X1, reťaze Sram X1, Shimano HG701, KMC X11... a nikdy to neradilo tak ako na originál Sram kazete. čim ddlhšie som tu kazetu jazdil tým horšie to bolo, nebol to jeden špecifický pastorok raz to zaradilo z 5. na 4. úplne bez problémov a pri ďalšom radení to hodnú chvíľu len hrkotalo kým konečne preradilo. Stačilo vymeniť kazetu za X1 a radenie bolo úplne bezproblémové... životnosť tej Garbaruk kazety bola tiež tragédia... áno je ľahšia a radi krajšie ako napríklad Sunrace ale za tie peniaze by som predsa len čakal produkt ktorý je trocha inde.
na XT mi ide to radenie trošku tuhšie - páčky, a neviem či to je normálne ? nastavené to mám dobre
Jedina vyhoda XT je ze smerom hore jednym tahom da clovek 4 prevody, na SLX len 3 (na cca 90% drahy na ktorych XT ide o 4)
SLX som si nechal v zálohe