púzdra sa upravujú na presné vôle, ale nie natlkaním do konusu (bežné postupy v servise)
zostávajúca vôla je taká, aby vidla chodila lahko (volne) ale nemala vakel.
Zaujímalo by ma či Milan pri tom tuningu mení aj púzdra vidlice. Lebo to je vlastne jediná možnosť ak
1.) mení vidlicu na olejové mazanie
2.) nevzniknú žiadne vôle
Predpokladám správne ?
sakra ... ja to tam rozpisujem a ty to takto jednoducho polopatisticky zosmolíš.
normálne som to aj ja pochopil ...dik
Aj piestik má však svoj objem takže časť oleja ide pod neho, a presná časť (objem spodného drieku) je vytláčaná hore a nad piestikom stúpa hladina. Spravidla je tam další piestik, ktorý bzdí kvapalinu aby volne pokračovala (Lock, lowspeed, highspeed...)
vždy musí byť celý systém ponorený v oleji aby fungoval. Vzduch a kavitácia sa s hydraulikou nemajú radi. Pri otvorených systémoch je nad olejom vzduch (ten je na rozdiel od oleja stlačiteľný) a umožňuje chod celého systému.
pri uzavretom systeme je olej v presne odmeranom množstve uzavretý v kartuši. AK si pochopil prečo sa dvíha hladina, tak ti už musí byť jasné prečo by to nefungovalo. Preto je nad olejom prepážka a za ňou stlačený vzduch (dusík ...) aby celý systém mohol pracovať.
predpokladám, že ťa bude zaujímať prečo tlakom? pri otvorených systémoch je len volný vzduch. Pri prechode oleja planžetkami dochádza k jeho speneniu a čiastočne obmedzuje funkciu (ked ho je málo prestane fungovať za jazdy lock, ale na mieste bude OK)
V uzavretom systéme je olej bez vzduchu, ale stlačený 150PSI (XC-Pro). z toho dôvodu nebude dochádzať k speneniu oleja a taktiež kavitačné sily sú menšie.
taktiež tlak ovplyvňuje správanie planžetiek. Systém SPV nastavuješ tlakom. Pri Terralogicu síce nastavuješ presnejšie závitnicou, ale vnútorne si stále musí udržovať tlak, lebo by nepracoval správne ......
ideálne na začiatok je vhodné prečítať si stránky www.tuning-test.cz. je tam vysvetlená podstata chodu a ak si to dáš do súvislosti s tým čo som to popísal tak by si v tom mohol mať jasno.
ak ti financie len trochu dovolia tak bez váhania upravený E*****n. Chodom sa dostaneš k tomu najlepšiemu za zlomok financii.
tlmič ako ho máš nakreslený by nemohol fungovať!
otvor sa nachádza na pohyblivom piestiku. V prípade Splice je čiernou vyznačený otvor, ktorý umožňuje priechod oleja oboma smermy rovnako. Pokial by mal nastaviteľný reboud (návrat) tak by dochádzalo k škrteniu tohoto otvoru. (tento otvor má sunto, ostatné mu chýba) "zaručené úpravy na nete" upravujú ten otvor kde dochádza k rýchlejšej kompresii, ale vidla bude pri návrate kopať a zakmytávať. To sa už od úpravcu nedozvieš, lebo si myslí že sa viac nedá spraviť ... ale dá.
pri kompresii prechádza olej cez labyrint (ventil) Všimni si nesymetrický tvar. kde je 6 otvorov ktoré sú striedavo usporiadané a na každej strane sú vždy 3 zavreté. Pri kompresíí (červená) ide piestik hore (doľava) a olej prechádza cez labyrint a spodnú planžetku volne, nakolko je ovládaná pružinkou. čiže veľkosť (súčet) čiernej a červenej šipky je kompresia. Vzhladom na to že kvapalina si hladá najlahšiu cestu viac menej vynecháva čiernu možnosť. Možnosť rýchleho prečerpania oleja cez labyrint a je nárazová kompresia .... čím väčší otvor tak rýchlejšie môže isť vidla do kompresie. V tom sa vidly podstatne líšia kde pri rovnakej váhe jazdca a teoretickej prekážke ju vidla zobrala vyšším zdvihom (väčší otvor= viac oleja za kratší čas).
Pri výjazde na prekážku sa ventil uzavrie a pri expanzii zostáva spodná planžetka zatvorená. Olej je donútený ísť cez čierny smer čiže návrat bude podstatne pomalší. Zelená cesta slúži na vyrovnávanie tlakov. Je bez pružinky a pri vysokom rozdiele tlakov dokáže otvoriť a prepustiť. Jej "vhodnou úpravou" sa dosiahne lepšie rozoznávanie terennych nerovností ... (planžetka ala FOX, kto by to na Manitou povedal?) a pri určitej úprave aj plne funkčný systém
V podstate je to všetko len o spodnom piestiku a jeho možnostiach kde sa olej prečerpáva okolo neho. Prípadne automaty ako SPV, TerraLogic .... tam majú miesto spodnej pružinky a planžetky závažie, ktoré reaguje na náraz .... v podstate je to také ***** chodu, kde o citlivej vidle nemôže byť ani reči.
Ak je na vidle lock alebo dalšie systémy, tak podobný piestik (nepohyblivý) je aj v hornej časti .... a ten je spravidla komplikovanejši (ako kde)
1-vzduch
2- malicky otvor kvoli tlmeniu
3- olej
4- piest
ako to funguje? veľmi jednoducho. patronu si rozdel na dve samostatné časti, v jednej je olej a v druhej vzduch. oddelené je to membránou (plastová zátka profil U) Olejová časť je plná oleja bez vzduchu (čo možno najmenej vzduchu) aby zbytočne nedochádzalo k peneniu oleja ako pri otvorených systémoch. Tlak vo vzduchovej časti zabezpečí že membrána sa bude môcť pohybovať po vnútrajšiu a vyrovnávať sily tlaku. Ked zasúvaš piestik, tak zákonite hladina oleja musí stúpať práve o objem piestika a o to sa posunie membrána, ktorá stále vytvára protitlak a tak umožnenie "stláčanie oleja" čo by uzavretom priestore bez nej nebolo možné.
vravíš shit vidla? hmmm ... Keby si vedel ako sa správa po úprave tak by si to odvolal. Pevnostne je na tom dobre 32mm nohy, len jej k dobrému chodu treba zmeniť mazanie a upraviť tlmič. Potom dostaneš niečo úplne iné.
V podstate si to môžeš prečítať .... u Milana
Tlmič je zhodný s radou XC pro, takže toto ti celý problém ujasní. To či sa ti to oplatí alebo neoplatí posielať na úpravu ... s tým sa musíš vyrovnať len ty. Ja mám v tom jasno.
táto úprava vyrieši len úpravu otvoru. na pocit sa ti bude zdať že je to lepšie, ale správanie v terene bude nečitateľné ..... čistá fušerina
PS: akýkoľvek zásah do tlmiča je porušenie záruky!
dalšia vec je chod. Zlý chod nieje spôsobený hustotou oleja, ale kompresiou ako takou. Celý prietok je cez jeden otvor pre oba smery. Jediná vec ktorá by ti pomohla je prerobiť celý vnútrajšok na systém planžetiek, aby si mal pre každý smer jeden ventil ....
chceš vymeniť vazelinu za olej? kludne
toto ťa čaká po otvorení .... vrchná časť ... spodok som odrezal, lebo nemám foto originálu
už som toho popísal na fore dosť, tak skús pohladať.