momentálne jazdím radenie X7 a šalter X9 a uvažujem nad novým radením bud X9 alebo X0 3x9. Chcem sa spýtať je nejaký rozdiel vo funkčnosti medzi x9 a x0? Nejedná sa mi o materál a váhu , ale čisto funkčnosť, či sa oplati dať dvojnásobnú sumu za X0.
Vďaka za odpovede.
potom z druhej strany od 3 a vysledok je rovnaky, nad 1 sa to uz nedostalo.
dorazy pomocou srobikov boli ok, lebo som ich mal vysrobovane
musim to cheknut
ak mas pravdu s tou vzajomnou kompatibilitou, tak potom urcite mam radenie 2x10
edit: mam toto
http://www.suncycle.sk/sk/produkt/mtb-radenie-sram-x0-grip-shift-9sp/274
a neni tam nikde pisane ci to je 2 alebo 3
edit2: jedine na ciselniku laveho radenia - je tam 1-2-3, cize to bude zrejme 3*9
Presmykace Shimano su kompatibilne so Sramom a opacne.
takze fakt je ten, ze len 5 stupnov z 9 indexovanych su funkcne, zvysok nejde
situaciu mam stazenu este aj tym, ze presmyk potrebujem takzvany e-type, taky co sa dvoma imbusmi pripevni k drziaku na rame. fakt neviem ci taky vyraba aj sram, este som to nekukal.
skoda ze sa tie znacky nedaju takto kombinovat, usetrilo by mi to uz dost penazi.
Logiku to má...
Tak argument č.2 - prešmyk radíš menej a je tam aj kratšia kulisa paralelogramu a kratšie lanko takže bude namáhaný menej.
Ale dosť bolo teoretizovania, doma to skúsim na manželkinom tekingu. Psostavil som jej v zime druhý bike a nechce na ňom jazdiť lebo má vraj čudný názov na kostre
povedal by som, že naopak
Podľa toho aké prevody nechávaš. Ja som napr. zhadzoval veľkú pílu a dával miesto nej rockring.
Prešmyk omedzíš na 2 prevody tak že obmedzíš krajnú polohy pri zhadzovaní. Takže za lanko neťaháš a ani nehorzí namáhanie paralelogramu.
A ak vychádzam z toho že aj pri bežnom korektnom používaní sa mi lanko vyťahá o 5 mm tak by som si nebol istý či pri hrubom zaopchádzaní by som tu 9ku počase nezaradil.
Samozrejme všetko v teoretickej rovine, praktické skúsenosti nechám na experta čo to tak namontuje