Som biker začiatočník. Premýšľam, že si kúpim tretry. Aké máte skúsenosti so zvykaním na tretry, či ste sa nebáli pádov, či ste si rýchlo osvojili pohyb "vypnutia" tretry z pedála.... komfort jazdy. Díky za postrehy.
myslim ze sa neda zvyknut na tretry bez toho aby si sa par krat polozil na zem, to k tomu patri ale v poho si zvyknes. Hlavne je potrebne povolit SPD aby si lahko vypinal.
Len pri vybere tretier dobre porozmyslaj ci kupis trekove alebo dake zavodne.
v trekovych sa lepšie ide okolo bike ak treba tlacit alebo znasat
mne sa na XC poodlamovali stuple ked som chodil po kamenoch a tak.., cize trekove su plne v pohode si myslim
Tie turisticke, resp. trekove nie su ono. Ono nie su tretry len o pripnuti na pedal ale aj o tom,ako ti drzia nohu a podobne. Manzelka zacinala na tych trekovych ale ked po par mesiacoch presla na "normalne" tak je to urcite lepsie, takze este porozmyslaj...
Co sa tyka padov, mne sa to nepodarilo, asi preto, ze manzelka zacinala s tretrami skor a zo zaciatku ma stale upozornovala
ja som začal hned na tvrdých tretroch a pedály CRANK BROTHERS egg beater - ešte som nepadol, kôli tomu, že som nevypol... ked viem, že treba zastaviť, vypínam v dostatočnom predstihu a vteréne sa mi pár krát stalo, že som bol v situácii ked som už už padal - nejak podvedome som vždy vypol, ani sám neviem ako... asi dosť záleží aj od pedálov...
nechcem chváliť značku,ktorú vozím ja (s inou skusenosti nemám), ale kamoš čo má shimano SPD, tak aj teraz ešte občas padne - v teréne ked podšmykne koleso napr.a to jazdí na biku už pekných pár rokov...
Zo zaciatku s tretrami byvaju trapasi ci pady ,ale je to zalezitost jedneho dna . Clovek si to rychlo zafixuje do hlavy. A ako pisali aj iny dolezite je aj ake spd-cka pouzivas a ako ich mas nadstavene . Co sa tyka tretier ja preferujem sportove a nie tie trekove pretoze sa snazim uzivat jazdu a nie (pesiu) turistiku . Znacky pouzivam Diadory a planujem Sidi . Na ceste pouzivam Shimano .
opäť zbytočné obavy z pádov... keby si najskôr jazdil s košíkmi a remienkami, tak sa ti tejto otázke nečudujem. niečo o tom viem. ale báť sa tretier je takmer nezmysel. na bicykel nič lepšie neexistuje. super kontakt s bicyklom, žiadne obavy že sa zošmykne noha, žiadne obavy pri drobných skokoch, že stratíš kontakt s bicyklom. a ak sa bojíš vypínania, nastav si honajskôr na jemno a potom pritvrď podľa "pevnosti" svojich nôh ako je tomu na zjazdových lyžiach...
Lordstvo to celkom správne zhrnulo, hlavne pre nás bývalých cesťákov, čo sme ešte výrazne zažili košíkoremienkovú periódu, sú obavy z rýchloupínania vyložene smiešne. Ale bolo to trochen naopak, my, čo sme poznali pády s košíkmi, sme prijali rýchloupinák ako vyslobodenie.
Pričom ani vtedy neexistovala racionálna diskusia košík vs nekošík - ak si chcel riadne dupať, kvôli kontaktu s bicyklom košíky byť proste museli. (A aj z nich sa počas pádov človek "zrazu akosi" vyvliekal, aj keď o kus menej pravdepodobne.)
Zvyk je železná košela, pamätám si, ako po prechode na Looky príp. SPDčka, sa mi často stávalo pri zastavovaní, že mi ruka sklzávala dole, že povolím remienok, a tam nič!!!
A myslím, že keď už dôjde k pádu, tak pripnutú nohu si akurát tak poriadne zodrieš, ale voľne pohybujúcu sa si môžeš aj zlomiť.
V každom prípade SPD (prípadne hociktorý podobný systém) a tretry odporúčam, osobne preferujem viac športové (mám aj aj), ale záleží to od toho kam pôjdem, s kým, aké tempo, koľko "občerstvovačiek" cestou a tak.
Tretry áno, pádov sa neboj, na začiatku musíš na vypínanie myslieť, ale časom sa ti to úplne zautomatizuje!
Ešte detail, ak by si sa rozhodol pre športové tretry, dávaj pozor z akého materiálu sú vyrobené, niektoré materiály povolia, takže si môžeš kúpiť tesnejšie, a oni sa časom prispôsobia nohe. Ale niektoré materiály sa neroztiahnu, takže treba kupovať voľnejšie!
Ja urobím reklamu pre tretry LAKE MX165. Skús si ich pozrieť. Pevné sú ako športové, chodí sa v nich perfektne, skoro ako v normálnych botách(samozrejme kufor sem tam o šuter zacinká) Materiál koža+nejaká látka a podrážka od firmy wibram. U mňa ideálny kompromis s veľkým K medzi športovými a turistickými.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Len pri vybere tretier dobre porozmyslaj ci kupis trekove alebo dake zavodne.
mne sa na XC poodlamovali stuple ked som chodil po kamenoch a tak.., cize trekove su plne v pohode si myslim
Co sa tyka padov, mne sa to nepodarilo, asi preto, ze manzelka zacinala s tretrami skor a zo zaciatku ma stale upozornovala
nechcem chváliť značku,ktorú vozím ja (s inou skusenosti nemám), ale kamoš čo má shimano SPD, tak aj teraz ešte občas padne - v teréne ked podšmykne koleso napr.a to jazdí na biku už pekných pár rokov...
Pričom ani vtedy neexistovala racionálna diskusia košík vs nekošík - ak si chcel riadne dupať, kvôli kontaktu s bicyklom košíky byť proste museli. (A aj z nich sa počas pádov človek "zrazu akosi" vyvliekal, aj keď o kus menej pravdepodobne.)
A myslím, že keď už dôjde k pádu, tak pripnutú nohu si akurát tak poriadne zodrieš, ale voľne pohybujúcu sa si môžeš aj zlomiť.
V každom prípade SPD (prípadne hociktorý podobný systém) a tretry odporúčam, osobne preferujem viac športové (mám aj aj), ale záleží to od toho kam pôjdem, s kým, aké tempo, koľko "občerstvovačiek"
Tretry áno, pádov sa neboj, na začiatku musíš na vypínanie myslieť, ale časom sa ti to úplne zautomatizuje!