A myslím, že keď už dôjde k pádu, tak pripnutú nohu si akurát tak poriadne zodrieš, ale voľne pohybujúcu sa si môžeš aj zlomiť.
V každom prípade SPD (prípadne hociktorý podobný systém) a tretry odporúčam, osobne preferujem viac športové (mám aj aj), ale záleží to od toho kam pôjdem, s kým, aké tempo, koľko "občerstvovačiek"
Tretry áno, pádov sa neboj, na začiatku musíš na vypínanie myslieť, ale časom sa ti to úplne zautomatizuje!
Pričom ani vtedy neexistovala racionálna diskusia košík vs nekošík - ak si chcel riadne dupať, kvôli kontaktu s bicyklom košíky byť proste museli. (A aj z nich sa počas pádov človek "zrazu akosi" vyvliekal, aj keď o kus menej pravdepodobne.)
nechcem chváliť značku,ktorú vozím ja (s inou skusenosti nemám), ale kamoš čo má shimano SPD, tak aj teraz ešte občas padne - v teréne ked podšmykne koleso napr.a to jazdí na biku už pekných pár rokov...
Co sa tyka padov, mne sa to nepodarilo, asi preto, ze manzelka zacinala s tretrami skor a zo zaciatku ma stale upozornovala
mne sa na XC poodlamovali stuple ked som chodil po kamenoch a tak.., cize trekove su plne v pohode si myslim
Len pri vybere tretier dobre porozmyslaj ci kupis trekove alebo dake zavodne.