Som zaciatocnik,aky je rozdielm medzi spd a crank??
Su to je moje prve tretry,prechadzam z platforiem...
Jedina podmienka je hadam iba nastavenie sily vypnutia...
Sadnu mi na tretry kazde pedale,ci je to nejako rozdelene??
Vopred dakujem za rady...
Crank a shimano su dost ine - pri shimane mas nohu napevno v jednej polohe a nastavujes si silu vypnutia. Pri crankbrothers mas dost velku volu dost stran a nastavujes si iba vypinaci uhol a nie silu.
A pri Crankoch si nahodou neviem "nastaviť" vôľu do strán kuframi??
Dakujem za kazdu radu...
Men to teda nešlo
Tie, ktorých si dal foto, vyzerajú pomerne univerzálne.
Vsetky naslapne pedale su vhodne aj na celodenne vylety. Musel by si mat na tretrach pomaly tak mäkke podrazky ako na klasickych teniskach, aby Ta po dlhsich vyjazdoch boleli nohy z prehnaneho pruzenia podrazok / chodidiel na pedaloch. Tretry co mas su uplne v poriadku a noha Ta nebude boliet z toho, ze by na nich prilis pruzila podrazka.
Co sa tyka mojich skusenosti na bajku,som zaciatocnik a jazdim prevazne les a samozrejme aj asfaltku par km kym pridem do lesa,takze par padov bude urcite,kazdy mi hovori,aby som dal tie platformy dole,tak aj urobim,chcem sa posunut vyssie...
Velmi mi pomohla rada ohladom konkretnych pedalov,servisu atd...
S tym blatom pocitam,spd ma svoje + aj - , len este otazocka,preco nie su vhodne na celodenne vylety??Bolia nohy,ci??
- mala som pedále Wellgo, z jednej strany SPD a z druhej kovoá klasika, sprd strana super na tretry, klasická strana super na tenisky AJ na tretru bez zacvaknutia, grip parádny ALE furt som na to musela kukať a prekopávať ich na stranu, ktorú som chcela použiť: predané
- potom som mala Shimano DX, ktoré boli ako spd super ale bez zacvaknutia tam noha nemala grip pretože jednak tá klietka bola hladká a dvojak ten mechanizmus bol vystúpený, síce nie veľmi ale dosť na to aby to ten grip ešte viac zhoršilo. Nehovoriac o tom, že keď na takomto pedáli niekto chce len nohu položiť a nechce ju cvaknúť, musí si stupiť viac dopredu aby sa to nezacvaklo samo a tam už som nemala pri zjazde taký dobrý pocit, pretože som nestála chodidlom tam kde mám najväčšiu silu a stabilitu ale viac v strede a to je zle: predané
- na základe týchto skúseností som zistila, že čo si budeme klamať, SPD sú na jazdenie v zacvaknutej polohe takže teraz mám Shimao XTR, klasické malé spdéčka a hlavne ľahké, ktorým sa nedá vytknúť nič ALE ... keď už som sa ocitla v teréne, napr. lese, bikeparku kde sú korene, blato atď proste tú nohu dole dať trebalo čo nei je problém to odopnúť, mám to na slabo nastavené ale naspäť
VERDIKT: dokúpila som platformy a 5.10eny a tieto pedále si dávam keď viem, že budem jazdiť po blatovejšom náročnejšom teréne a SPD normálne za sucha
Na shimane mi vypadla prachovka a nova sa nedala kupit. Znicil som gulickove lozisko, takze som ho musel menit, pripadne tu bolo viac krat spomenute, ze niekto stratil sroub co drzi cely ten mechanizmus a par krat aj ta samotna "kliekta" praskla.
Kazde ma svoje pre a proti.
Ano, uz len dodat, ze Crankbrothers ma aj ine nevyhody. Napr. nutnost servisovat a nutnost kupovat nahradne diely.
Nášľapné pedále jednostranné - z jednej strany SPD a z druhej platforma
Pri tých obojstranných s klietkou vystupuje SPD zámok nad úroveň klietky a preto nie sú vhodné na použitie obyčajných tenisiek
Zjdenodusene: flat - das rychlo nohu dole, ale mas nizsiu efektivitu zaberu, SPD vycvaknes o trochu pomalsie, ale ked to vies, je to len maly rozdiel.
SPD: maly pedal, mala hmostnost, nizsia stycna plocha, co moze niekedy vadit. Velky pedal, velka hmostnost, vascia plocha a vacsia kontrola.
Ak jazdis nejake XC, tak nieje co riesit - 520 je dobry vstup a dalej sa uvidi (sam som ich tu tusim dvoje predal).
AJ jazdis zjazd, alebo nejake dlhe vyjazdy, tak si kup jazdene 520 za par eur a uvidis, ci vyhovuje, alebo nie - skor tipujem ze pojdes do niecoho sirsieho.
Vela ludi mi povedalo,ze v zjazde je dobre odopnut sa...
Už len dokúpiť MTB pedále podľa chuti. (ku každým by mali byť pribalené aj kufre)
Ja som začínal s 520tkami, potom som prešiel na vyššiu radu Shimano.
Na záložnom biku, ktorý jazdí aj moja manželka, mám SPD pedále s klietkou. (možné jazdiť s kuframi i s bežnými teniskami)
Tie mt50 môžeš počas jazdy síce vykliknúť (vypnúť) ale musel by si posunúť tretru do neprirodzenej polohy,aby ti to znova nezacvaklo. Majú význam len ten, že tretra má lepšiu oporu a sú preto vhodné aj na celodenné výjazdy.
Maju taketo vyznam??
Je rozdiel pri nacvakavani??
http://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/naslapne-mtb/shimano-spd-pd-mt50-naslapne-pedale.html