na nastavenie kotucovych brzd postaci imbusovy kluc - najprv povolim teleso brzdy(dve skrutky), potom zabrzdim a znovu dobre dotiahnem skrutky... samozrejme si skontroluj predtym brzdne dosticky, ci su v poriadku!
mne dosticka sucha o kotuc...a myslim ze to sa automaticky nenastavuje..na to aby sa dosticka nesuchala ak sa nemilim je tam skurtka do ktorej by mal asi ist kluc v podobe "patcipej hviezdy" alebo niecoho podobneho...a neviem aky je to kluc a ci sa da bezne zohnat...alebo ak sa nastavuje vzdialenost dosticiek od kotuca inak tak mi prosim poradte...diky
Toho strieborného šroubu sa nechytaj!
Riaď sa podľa Johnyho rady! Ak máš platničky príliš blízko seba z dôvodu stlačenia páčky pri demontovanom kolese tak roztiahni platničky /piesty/ od seba, nahoď naspäť koleso až potom stlač pár krát páku a nastav zase podľa Johnyho rady! hehe
Hento je len záslepka otvoru ktorým sa ucpala diera vzniknutá pri výrobe otvoru na piesty. V žiadnom prípade sa to nepokúšaj ničím povoliť ani nič podobné!!!!
Vzdialenosť doštičiek od kotúča sa nastavuje automaticky. Sú dve príčiny šúchania o kotúč. Buď nemáš piest s kotúčom v ose (kotúč musí byť presne v strede otvoru v strmeni a tým pádom sú obe doštičky rovnako vzdialené od kotúča) alebo sa ti jeden piest nevrátil a musíš ho zatlačiť spať ručne, t.j. vybrať doštičky a skrutkovačom daný piest (prípadne aj obidva) zatlačiť dovnútra, vrátiť tam dosky, pár krát stlačiť páku a malo by to byť ok, prípadne postup zopakovať, alebo piest aj prečistiť od špiny. V prípade XT 08 môžeš nastaviť vzdialenosť doštičiek od kotúča aj skrutkou na páke (hore na obrázku pri písmenách NO v nápise shimano)...
Zabudli ste na dalsi relativne bezny dovod suchania - krivy alebo nerovnomerne dotiahnuty kotuc. To len na doplnenie, kedze to nemusi byt len o nastaveni strmena alebo nevrateni piestika.
mne suchali brzdy este v jednom pripade ... mierne zdeformovana ta pruzinka co drzi platnicky ... ta sice nesposobuje ziadne spomalovanie ale zvuk je dost neprijemny
no tak som sa s tym trochu pohral ,je to citelne lepsie, ale myslimze kotuc bude jemne deformovany alebo teda zle dotiahnuty este to pozrem, pretoze kolo sa toci v pohode a skrt zasa pohoda a zas skrt...
inac majster neviem co riesis ved zatoc kolesom a pozeraj na dosticky a hlavne na kotuc co ti robi, a hned vidis ci mas krivy kotuc alebo je kotuc rovny a sucha ti to viac menej permanentne celu otacku kotuca....
ked je krivy kotuc: dotiahni ak nepomohlo skus vyrovnat a ak ani to daj novy
ked kotuc krivy nie je nastav to roztiahnutim dosticiek tak ako ti chalani uz napisali.
pretoze kolo sa toci v pohode a skrt zasa pohoda a zas skrt...
Pozri rýchloupinák resp. náboj či niekde nie je niečo medzi ním a úchytmi, mne to robí pri jednej polohe kónusova matica na náboji zvnútra vidlice, nedosadá poriadne a je nakrivo
Na ľavej páke NO, na pravej SH. No prakticky sa tým šroubikom nastaví len vzdialenosť páky od riaditok. hehe
Tým pri NO a SH sa nastavuje vzdialenost platničiek od kotúča, vzdialenosť páky sa nastavuje tým
čiernym nastavovátkom zboku na ktorý netreba šrobovák, alebo mám iné brzdy ?
Slavomír si si tým istý? Po povoľovaní toho šroubiku som postrehol len odďalovanie páky od gripu. Žiadna zmena platničky voči rotoru. Poprípade pozrite na http://cycle.shimano-eu.com/ v tech info čo tam o tom píšu.
Aby som neostal dlžný odpoveď, tak áno som si tým istý, priblíženie oddialenie platničiek som síce nemeral mikrometrom ale funguje to fyzicky aj v papierovej podobe.
ja len pridám čo som písal špeciálne Turbimu v jednom obľúbenom therade ktorý bude raz zmazaný pravdepodobne > viewtopic.php?f=13&t=18326&start=15
kôli tebe som si to aj overil u užívateľov bŕzd
funguje to ako som písal na obrázku:
> modrý krúžok je ručné nadstavovanie vzdialenosti páky od rajdov
> červený krúžok nadstavovanie mŕtveho bodu dotyku platničiek (nezávisle na polohe páky čiže poloha páky sa nemení) samozrejme vzdialenosť platničiek sa týmto nemení, mení sa len bod začiatku pôsobenia piestiku v páke
pri zmene tohto nadstavenia tam ale nieje tak cítieľný rozdiel ako u Avid Juicy 7 a podobne .. čo je trochu podľa mňa dané toľko ospevovaným systémom srevo wave u Shimana ... Juicy sú známe kusadlá a tam keď je kolečko na maxime a minime (pad contact point -adjustment) je účinnosť rozsiahla > páka zaberá buď kúsok po stlačení alebo až na gripe
u Juicin sa mení vzdialenosť páky od rajdov namiesto modrého "ručného" kolečka u XT pekne imbusákom čo už je inak u Elixíru
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Riaď sa podľa Johnyho rady! Ak máš platničky príliš blízko seba z dôvodu stlačenia páčky pri demontovanom kolese tak roztiahni platničky /piesty/ od seba, nahoď naspäť koleso až potom stlač pár krát páku a nastav zase podľa Johnyho rady! hehe
ok turbi nechytal som sa.
Vzdialenosť doštičiek od kotúča sa nastavuje automaticky. Sú dve príčiny šúchania o kotúč. Buď nemáš piest s kotúčom v ose (kotúč musí byť presne v strede otvoru v strmeni a tým pádom sú obe doštičky rovnako vzdialené od kotúča) alebo sa ti jeden piest nevrátil a musíš ho zatlačiť spať ručne, t.j. vybrať doštičky a skrutkovačom daný piest (prípadne aj obidva) zatlačiť dovnútra, vrátiť tam dosky, pár krát stlačiť páku a malo by to byť ok, prípadne postup zopakovať, alebo piest aj prečistiť od špiny. V prípade XT 08 môžeš nastaviť vzdialenosť doštičiek od kotúča aj skrutkou na páke (hore na obrázku pri písmenách NO v nápise shimano)...
hlavne bud opatrny ked budes tym srobovakom tlacit na piestik... ked okraj piestika roztlacis je to v pecku.
ked je krivy kotuc: dotiahni ak nepomohlo skus vyrovnat a ak ani to daj novy
ked kotuc krivy nie je nastav to roztiahnutim dosticiek tak ako ti chalani uz napisali.
Pozri rýchloupinák resp. náboj či niekde nie je niečo medzi ním a úchytmi, mne to robí pri jednej polohe kónusova matica na náboji zvnútra vidlice, nedosadá poriadne a je nakrivo
Tým pri NO a SH sa nastavuje vzdialenost platničiek od kotúča, vzdialenosť páky sa nastavuje tým
čiernym nastavovátkom zboku na ktorý netreba šrobovák, alebo mám iné brzdy ?
funguje to ako som písal na obrázku:
> modrý krúžok je ručné nadstavovanie vzdialenosti páky od rajdov
> červený krúžok nadstavovanie mŕtveho bodu dotyku platničiek (nezávisle na polohe páky čiže poloha páky sa nemení) samozrejme vzdialenosť platničiek sa týmto nemení, mení sa len bod začiatku pôsobenia piestiku v páke
pri zmene tohto nadstavenia tam ale nieje tak cítieľný rozdiel ako u Avid Juicy 7 a podobne .. čo je trochu podľa mňa dané toľko ospevovaným systémom srevo wave u Shimana ... Juicy sú známe kusadlá a tam keď je kolečko na maxime a minime (pad contact point -adjustment) je účinnosť rozsiahla > páka zaberá buď kúsok po stlačení alebo až na gripe
u Juicin sa mení vzdialenosť páky od rajdov namiesto modrého "ručného" kolečka u XT pekne imbusákom čo už je inak u Elixíru
toť vsjo
pridám obrázok ešte