Tak som si narýchlo našiel: napr. enduro motorka Yamaha wr125x za 4200 euro váži 137 kg. Cena: 31 euro/kg. A napr. enduro bicykel Canyon Spectral AL stojí 2000 euro a váži 13 kg. Cena: 154 euro/kg.
Produkty sú porovnateľné. Dve gumové kolesá, hliník, podobné použitie, takže neporovnávam jablká s hruškami. Na motorku treba určite omnoho viac práce na jej vyhotovenie ako na bicykel.
Napriek tomu kilo bicykla je 5x /500%/ drahšie ako kilo motorky.
Myslím, že kamarát Fero má pravdu.
api-motor.suzuki.hu
6 590 EUR
www.canyon.com
7.999 €
img.jpcycles.com prenasa cez 100HP zivotnost cca 100000km
73€
www.merlincycles.com
71€
Ja si myslim, ze ti tu chyba asi tak 50 dalsich atributov, ktore by si vedel porovnat.
Táto mapa je v tejto chvili na predaj v banskostiavnickom antikvariate za 1200 EUR. Aku ma tato mapa uzitkovu hodnotu, komplexnost vyroby ci mnozstvo pouziteho materialu v porovnani s motorkou?
www.antikvariatik.sk
To je len na ilustraciu toho, ze nie, nejde o tie 3 atributy, a nie, nie je vzdy dobre ich porovnat. Roznych prikladov by sa dalo najst nespocet.
Nastastie je tu jednoduchy koncept zvany volny trh a ten porovnava 2 veci - ponuku a dopyt.
Preco uz nevyrabas bicykle? Jaj zabudol som, podnikaju len ti zli...
Dudo A este sa mozes aj ozenit a bude ta to stat ovlea viac a uzitokova hodnota.... no asi ako si kazdy zasluzi.
Kazdopadne vdaka za cennik. Len tvoje prirovnanie ma jednu chybu. Na tom biku nie je nic luxusne, to keby som mal sledovat analogiu, vid tema "canyon reklamacie", tak to sice nie je stetka zo slovnaftskej, ale heroinova stetka z nemacka navlecena v obleceni od Hugo Boss co sa tvari ze pre to moze chciet 5 litrov na den. Lebo Boss robi drahe saticky a to ospravedlnuje jej cennik. Ako keby si ich aj tak nedal dole, hned ako sa da.
stanos4 A to znamena co ? Ze nemam predstavu co ma aku hodnotu lebo mam stare porsche. Sorry akosi nesledujem tovj myslienkovy pochod.
6 590 EUR
7.999 €
prenasa cez 100HP zivotnost cca 100000km
73€
71€
Odhalil si celosvetové sprisahanie a kartel cyklo výrobcov. Určite je v tom namočený aj matt a jeho Suncycle, či? Namiesto postovania finálnych výrobkov by bolo lepšie ak by si spravil finančnú analýzu. Porovnal počet vyrobených kusov, logistické nároky na výrobu oboch produktov, koľko operácií si vyžaduje montáž, použité materiály atď. Inak môžeš postnúť aj hrubú stavbu rodinného domu a potom porovnať cenu jednej tehly a reťaze z bicykla.
P.S. na foto máš sériový model. Prečo potom pretekársky okruhový superšport stojí viac ako milion Eur? Je to preto, lebo pretekárske motorky sú tiež predražené keď vizuálne podobná sériovka stojí iba jednu pätinu pretekárskej? Jedna pneu na pretekársku motorku stojí viac ako 400e zatiaľ čo sériovka stojí okolo 120e. Pretekárska reťaz aj prevodníkom a pastorkom zase stojí skoro 500e. https://www.omniaracing.net/en/transmission-kit-did-racing-chain-frontrear-sprocket-ducati-panigale-1199-superleggera-p-90103.html
A to sú iba kusy kovu. Na druhej strane si za to kúpiš elektronickú Eagle AXS.
posledný komentár: 24. 3. 2023 o 3:04