Netreba strácať čas hejtami, kdo ide za svoje a kto nie. je potrebné za zamyslieť ako to skutočne je a na pridanú hodnotu. Ľudí s poriadnymi ebajkmi, ktorí jeho jazdné vlastnosti využívajú na 80+ %, je málo. Väčšinou kupujú fakt iba na základe toho pridaného motora, bez pozerania na ostatné vlastnosti, ktoré by im to malo poskytnúť, alebo naopak obmedziť. Určite chcú horský, s ktorým jazdia iba po hl. ceste a žiadna štrkovka a potom v skupine zverejnia posedenie pri altánku, 20km, 110m. Dovezú sa autom a posledný km idú okolo hrádze po asfaltovej magistrale Ostatné trasy podobne, vyzerajú na 75kg.
Ich nenadchne samotné používanie (predtým nemali žiadny bike, prípadne nejaký z 90 rokov), ale emócia ako pre ženu nová kabelka, pretože má nápis gucci. Tak ako som ja pri kúpe prvého mobilu v eufórií skúšal všetky funkcie a bol z neho nadšený bol pre mňa niečo úžasné takmer citová vazba. Potom mi kolegovia ukázali ich nadupane telefóny s mp3 a foťakom a pritom neboli o moc drahšie, až mi bolo ľúto, že som nepremýšlaľ viac.
Ich fotenie preferuje fotky ebajkov a piva. Ak to ma prevod 38-11/34, tak to do kopca nie je a tlačia a ja popri nich šlapem. Júúj ale vraj mám lepši bike. Figu borovú, stál 1/3ceny ich ebajku. Prídu na konečnú dedinu, dajú si pivo sedia tam hodinu ešte keď idem z lesa a idú nazad. Vraj by nestačila baterka. To je potom aká sloboda, byť závislí na baterke. Volal som ho na jazdu a že ho nemá nabitý, vraj až poobede. A to som už bol doma po 60km, varil, pozeral film a ešte mal povinnosti a on že tak ďaleko by mu to aj tak nestačilo, že on to má takmer vybité po 40km.
Alebo som sa večer vychystal, že ráno pojdem a lialo ako z krhle a 3 mesiace som potom nejazdil. Pnka. Ebajk by som v tom pripade nabil do 100% lebo ráno z 80 na 100 to rýchlo nejde a chcem isť okamžite a aj tak by som to hneď po zobudení zabudol dať do zásuvky a aj tak by som zaspal a nechal ho pri posteli nabíjať do rána, mobil dám nabiť aj keď prídem zvonka, len nie je premrznutý ani zmoknutý, mobil až tak nevadí, keď sa vybije fungoval som aj bez neho, alebo ho používam počas nabíjania, a nie su tam až také silné prúdy medzi článkami ako v kolobežke, ideálne po drobnej nehode s neoriginalnou nabíjačkou padnutou zo stola a zmoknutou.
Ja som išiel 70km a oni z toho istého mesta si doviezli
biky autom a šli len posledné 3km po asfaltke, ja až navrch do lesa. Oni to na konci asfalty otočili.
Raz som bol s nimi na jazde a 4 krčmy navštivili, 100€ za jedlo fuč a celková trasa 16km takmer po rovine a žiaden les. V lese takmer vždy prekladám
bike cez prekážky a tiež mi veľmo vadí blato, takže aj cez kaluže obchádzam bokom mimi zvažnice. Zašpinený nie som.
Potom si kamoš požičal klasický bike, lebo svoj požičal bratovi a šli sme 60km a ani sa nesťažoval že nevládze. Aká je to sloboda byť závislý na baterke, dopredu nabíjať, dúfať že sa nevybije, prispôsobovať tomu menej náročný terén, dĺžku trasy a potom baterkou iba kompenzovať jeho hmotnosť. To už fakt nechápem. Že pred tym ebajkom nemal žiaden bike, iba taký hrdzavý v pivnici s ktorým šiel 2x za rok kdesi po meste. Ale kupil najlacnejší horský ebajk aký zohnal. On do cyklopredajní nechodi, jeho zaujme leták záhradníctva, alebo obchodu potravín, že aké lacné ebajky sú. Ale to nie je na poriadne jazdenie a je to viac na príťaž, ako na výpomoc. A pre lakomosť riešia domáci repas baterky, a na dedinách je viac prerobených bajkov na ebajy, než original ebajkov. To sú však presúvadlá dedkov, nie na šport.