niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: 10. 12. 2025 o 21:27
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: 10. 12. 2025 o 21:27
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
Ako to uz bolo neraz, umysel je dobry, ale na ociach ostavaju klapky a politici to nevidia komplexne.
Podobne to bolo, ked pri boji proti CO2 cca na prelome milenii na zapade (najma FR, Benelux) masivne dotovali kupu dieselov, kedze mali menej CO2 ako benziny.
Nasledne si po cca 10-15 rokoch uvedomili, ze diesele maju vyssie emisie NOx, ktore su rakovinotvorne (to bolo zname vzdy, odjakziva mali diesele na emisnej kontrole x-nasobne vyssie povolene limity).
Riesenim bolo, ze dotovali zosrotovanie tychto dieselov a kupu benzinov
Aktualna politika ohladom CO2 a automobilov ma za nasledok napr: )
- od roku 2020 su najviac znevyhodnene male auta typu VW up!, Skoda Citygo, Renault Twingo a pod. Kedze ciele CO2 su speficicky zavisle od hmotnosti auta a kedze su tieto male auta lahke, museli by dosahovat velmi male emisie, co bez velmi drahych technickych rieseni nie je mozne. A ten narast ceny by ich dostal na uroven vacsich aut. Cize ako vysledok su prave tieto najekologickejsie auta (napr VW up! vie jazdit okolo 4 litrov bez akejkolvek elektrifikacie) ako prve eliminovane. Auta, ktore vazia 900-1000 kg, cize su ovela mensou enviromentalnou zatazou, maju ovela nizsie emisie z pneumatik, brzd atd... No 2-tonove SUV su ok.
Velmi podobne to je aj s chystanou normou EU7 (max emisie budu musiet byt dodrzane v extremnych situaciach ako tahanie privesu pri prudkom stupani a podobne), teda v ziadnom rezime nemozu prekrocit limity. Aspon v sucasnou navrhu. Vysledkom bude ze aj male auta velkosti Fabia, Polo, sa prestanu vyrabat, kedze technologia by ich cenovo dostala na uroven aut o triedu vacsich.
- takisto pri BEV sa vobec neberie do uvahy ich spotreba, alebo hmotnost. Z pohladu EU je rovnako super ekologicky maly lahky VW e-up! alebo Dacia Spring ako 2,5 tonove elektricke SUV. A velka vacsina elektromobilov zacina hmotnostou na 1800 kg. Chyba mi tu akekolvek racio vo vztahu ku vyuzivaniu nerastov a vzacnych kovov.
- pri BEV nikomu nevadi drancovanie zivotneho prostredia, takmer vsetko su to obrovske povrchove tazby najma v rovnikovych oblastiach, nicenie pralesov.
Takisto podmienky v akych pracuju robotnici, v Afrike nezriedka deti.
Najnovsia reportaz o tazbe niklu pre BEV ucely z Indonezie:
https://www.wired.com/story/workers-are-dying-in-the-ev-industrys-tainted-city/
Zaroven si naozaj nemyslim, ze BEV je vzdy najlepsou alternativou na vsetky situacie a formy osobnej automobilovej dopravy. To je ako nabozenska dogma.
Čiže fotovoltaika je tiež zaťažená emisnými povolenkami, len ich platia jednotliví dodávatelia.
Toto je práve rozumné riešenie, lebo takýmto spôsobom je to jednoduché a zamedzí to dvojitému "zdaneniu". Je to podobné ako s DPH. Čím prispejem (v tomto prípade CO2), tak zato si zaplatím. Ostatné už zaplatili tí predomnou.
Bavíme sa o roku 2035, nie o roku 2023.
Ani v roku 2035 si nemyslim, ze bude BEV objektivne idealne pre vsetky oblasti.
Pacil sa mi alternativny scenar Toyoty, kolko by sa znizili emisie, keby bola cast aut namiesto BEV s 60-70kwh baterkami hybridmi s cca 1,5kmw baterkami. Pricom emisie ich zivotneho cyklu su totozne. Cize su aj ine riesenia prakticky rovnako ekologicke, kde sa sice vyuzivaju fosilne paliva, no vsadit vssetko na BEV s masivnou povrchovou taznou mi nepride ako vyhra.
Takisto na dlhe dialnicne presuny (normalnou rychlostou 130-140kmh) obzvlast v zimnom obdobi je proste spalovak efektivnejsi a vela tomu nenasvedcuje, ze by sa to za 10 rokov zmenilo.
Síc súc celoživotný pravičiar a liberál, ale aj tak pripomínam, že globálne otepľovanie nevyrieši "trh", to skrátka nie je možné. Ak máme ambíciu ešte nejako túto planétu uchrániť pred dopadmi klimakrízy, tak je to možné iba so zásahmi vlád a ich spolupráce, bez ohľadu na "trh". Ak si mám vybrať, či mám zachrániť seba alebo trh, volím seba.
a teraz tá matematika pre Elektromobily... priemerná spotreba takéhoto auta je cca 20 kWh na 100 km, čiže 0,2 kWh na 1 km čo predstavuje v priemere 70 g CO2, čiže pokuta na 1 automobil 7 000 €, takže podľa vlastnej metodológie, EU by mala elektromobil nie dotovať, ale naopak zaťažiť emisnou pokutou... !!!
Tych 20kwh/100 je castokrat optimizmus, bezne idu za viac. Nezabudnime na nabijacie straty ~15% ktore ti pocitadlo nauctuje ale nenajazdis.
Realistickejsich je 25+kwh/100. to je az 20 €/100
https://www.mojelektromobil.sk/ejoin-ma-novy-cennik-od-1-januara-2023/ a bude horsie
Uz teraz sa zacina hovorit o vypadkoch v daniach, lebo eauta maju naslubovane rozne ulavy.
Ano tie dane, za ktore sa opravuju a buduju cesty....Po ktorych chodia aj vyrazne tazsie eauta.
Ja si prdkam za zlomok ceny auta a paliva. Pred kovidom liter bol za 49c, cela nadrz 500km vysla za 15€..
Pýtam sa ako to chceš dosiahnuť?
technickym pokrokom. A vyvoj musia zafinancovat bohate krajiny, ako je aj Slovensko, resp. Slovaci.
Tak mi sa tu zviažeme regulaciami,aby sme dokázali zafinancovat Indiu Čínu?
Toto nie je Vtipkar?Či🤨
2.) najlepsi vyvoj sa vzdy robi pod tlakom a pri obmedzeniach. Clovek je tvor lenivy, ak by nebol pod tlakom, tak este ani nie sme na tych stromoch. Keby EU netlacila europske automobilky do elektromobility, tak nas do 10 rokov prevalcuje Cina a nase slavne automobilky mozeme zavriet.
3.) tie technologie, ktore sa u nas vyvinu rozhodne do zaostalejsich krajin nepojdu potom zadarmo. My im poskytujeme vyvoj, oni nam lacnu pracovnu silu.
No super,veď čistý hliník si kúpime...
Tak ako čipy, lieky a čokoľvek sa nám zdalo výhodnejšie nakupovat z Ázie.
Síce sa to poslednú dobu trošíčka kazí,ale veď "pod tlakom" to dáme 👍
no a na margo elektromobility a energií:
https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/nemecko-kapituluje-nestabilni-dodavky-elektriny-dovoli-vypinat-dobijeni-elektromobilu-zcela-a-na-neomezenou-dobu/
pokiaľ nebude celosvetovo akceptovaná dohoda na znižovaní CO2, a škrtiť pod krkom sa bude iba ten, čo tvorí 8% celosvetových emisií, nebude to OK...
lenivosť, nelenivosť... toto tu sa rovná minimálne ekonomickej "samovražde", prestaňme sa už konečne klamať...
A ten nahly zaujem o znicenu africku sceneriu po tazbe kobaltu je tiez vtipny. Asi jedine pozitivum russkej propagandy za dlhu dobu
Už niečo vyše roka prognózy "ak sa nič nezmení " dostávajú nový význam...😉😀
s malou stipkou sarkazmu sa pytam, preco teda russko nie je technologicka velmoc?