pantanimu nalez dopingu nedokazali, dostal distanc, proces sa vliekol este do minuleho roku. Chlapec sa z toho psychicky rosypal. Ako dopadol tu dufam vsetci vieme. Ano je to posledny cyklista co vyhral dve GT v jednom roku, a podarilo by sa mu to podla mna aj druhy krat, na Gire suverenne viedol. Neviem ci si spominate opatovne testovanie Armstrongovych vzoriek minuly rok... Ja netvrdim ze Pantani bol cisty, ostatne to neverim uz nikomu, ale L.A je ten clovek co sa dal najlepsie vytunovat- a urcite mal na to najlepsie moznosti. Nezabudajme ze doping je vzdy popredu pred testami. Na EPO fical aj taky pan cyklista ako Virenque a kvanta inych.
11.05.2006 - 11:33:16
00
ale rozhodne sa zhodneme na tom ze tour bez lance bude zaujimavajsia... uvidime co kto vymysli....
11.05.2006 - 13:05:13
00
K tomu dopingu. Uz som to tu raz napisal, ale nepovazujem za spravne, ked sa spatne ide nieco dokazovat, co v tej dobe este nebolo zakazane. Ten doping je pre mna zahada. Niektore latky su prirodne povolone, ine prirodne zakazane. Kazdy rok sa syntetizuju nove latky s podobnou strukturou (ucinkom), len pozakryvane nejakymi srackami. A kazdy rok sa zakazuju dalsie a dalsie. Napriklad EPO sa zisit ako zvyseny pocet cerv. krviniek. Taky isty efekt sa dosiahne treningom vo VH oblasti. Vsak to je na dlhe lakte. Je to len sikovnost jazdca ked bere nieco, co este nie je zakazane, to je pokrok. Niektore berie C-vitamin, iny EPO.
11.05.2006 - 16:55:42
00
EPO sa už dá dokázať, ale presnosť nie je veľká. Takže dosť veľa hriešnikov je len podozrivých a dopingoví komisári ich akurát častejšie prenasledujú. Dopingom typu EPO sa umelo zvyšuje obsah červených krviniek. Tak ako písal Giro, ide to aj tvrdou robotou vo vysokých výškach, alebo niektorí ľudia to majú dané od boha. V súčasnosti je povolený maximálne 50%-ný hematokrit v krvi, ale taký Cunego má povolených 52%. AJ náš lyžiar Bajčičák mal v zime, pred olympiádou, problémy s vysokým hematokritom. A nikto nehovoril, že sypal. Stačila vysokohorská makačka, spať v stane s nižším obsahom kyslíka a prirodzený vyšší obsah červených krviniek. Pozor - ten čo má vysoký hematokrit ešte nemá preukázaný doping! Preto cyklisti (ale aj iní športovci), ktorým dopingoví komisári zistia vyšší hematokrit sú vyhlásení za nezdravých, a ako nie zdravým im nie je umožnené 14 dní štartovať. Po 14-tich dňoch môžu opäť absolvovať krvný test a keď dopadne o.k., dostanú licenciu a môžu ísť na preteky. V tejto dobe sú vlastne práceneschopní.
Zatiaľ najvyšší hematokrit našli u Pantaniho - v časoch, keď sa o EPO ešte nič nevedelo, mu odobrali trochu krvi a po niekoľkých rokoch ju objavili zabudnutú v mrazničke. Otestovali a mal 62,5% - vraj to už nebola krv ale kolomaž... Na časy, keď už boli postupy na zistenie EPO, už však žiadna vzorka neostala.
Tých 50% sa už niekoľko rokov dá pohodlne merať, udržiavať a regulovať. Nie je problém zmerať prenosným analyzátorom hematokrit - stačí pár kvapiek krvi, a potom prípadne infúznym roztokom nariediť krv.
A zaujímavosť - priemerný hematokrit je 32-37%, ale aj nešportovec sa môže ľahko dostať nad 50%. Stačí byť dehydrovaný, napríklad nepiť v horúčavách, alebo teplo, málo vody a výdatná sračka...
11.05.2006 - 22:28:39
00
pokial si spominam, Marcovi nasli na Gire tusim 52%, a takisto mal bezne vyssiu hladinu hematokritu ako 50%. O tych 62,5 pocujem prvy krat...kde si to zistil. Dnes nie je problem dokazat EPO a presne. To bol pred 10 rokmi, vtedy islo len o hladinu hematokritu, to mas pravdu.
11.05.2006 - 22:51:55
00
Chalani to bolo dobre. Este mi vysvetlite jednu vec. To akoze zistuju pritomnost EPA v krvi? Bol som v tom, ze sa len dokazovali jeho nasledky (zvyseny hematokrit) a potom tazko posudit odkial sa to tam vzalo. Lebo neviem ako dlho zostava EPO v krvi, urcite sa z nej vsak vylucuje. To by sa dalo lahko klamat, ak sa napriklad EPO za tyzden dostane pod uroven zistenia, ale ucinkovat bude mesiac.
11.05.2006 - 23:08:30
00
no to ti neviem :wink: . Este v roku 2001 testovali vzorku mocu Bo Hamburgera z CSC Tiscali, ale ten test nebol nakoniec tusim uznany. Niektore federacie ho nepovazovali za dostatocne presny, ale to uz je davno. Ako sa to dnes robi, neviem. Kedze EPO je zakazane od 1990 ktovie co sa dialo do roku 98 ked prepukla ta afera s Festinou. Potom tusim ficali na nom komplet finski lyziari a to aj take legendy ako Kirvesniemi ci Myllyla. Na mutacii EPA-darbopoetine suverenne bezal v Salt Lake Johann Muhlegg. Je to sracka a bohuzial sa asi nikdy nedozvieme ci vobec nejaky cyklista co vyhrava velke preteky je cisty.
11.05.2006 - 23:48:51
00
Toto tiez nechapem, na zaklade coho je nieco zakazane a ine nie. Niektore zakazane veci su uplne normalne. Vzdy je snaha brat nieco na posilnenie. Ja uzivam BCAA, iontak, profik nieco, co este nie je zakazane. Ked mi zakazu iontak, tak sa ocitnem mimo zakona a vsetci povedia ze nie som cisty. Alebo ked niekto uziva lieky, tiez sype do seba vselico aby si pomohol. Pre mna je doping liekom na unavu a mal by pomoct posuvat ludske hranice, zobrazit aktualny pokrok. Ked sa vyvija technologia, mali by sa aj lieky. Volakedy sa liecilo bylinkami, dnes chemiou (ale si ju obhajujem), preco mu branit?
12.05.2006 - 00:16:49
00
aj ked voci tej chemii mam averziu musim povedat ze asi najlepsie riesenie by bolo povolit doping ... ako povedal giro aj iontak je svojim sposobom doping. je na kazdom co bude brat a ake z toho budemat v buducnosti nasledky - to nech si kazdy zvazi
12.05.2006 - 07:57:31
00
Dal som temu Giro a je to o vsetkom inom.Tak sa skusim vratit.Apropo vcerajsia casovka druzstiev,dost som bol sklamany s vykonu DSC.Tych 39s je dost.Bez Lancea tusim nevedia zajazdit casovku :lol:
Ale zajtra to uz zacne naostro.Ullrich to Giro berie asi ako odtucnovaciu kuru :lol:
12.05.2006 - 16:01:14
00
A co si cakal, ze Discovery je najlepsi tym na svete? A co si cakal, ze Discovery je Discovery iba kvoli Lancovi. No a k Ulrichovi, je vseobecne zname, ze tam nesiel vyhrat, ale potrenovat, vrchol sezony ma niekde inde.
12.05.2006 - 21:13:18
00
Zdrojov mám viacej - napríklad kamoš v nemecku, bývalý cyklista doteraz bicyklujúci, má očekovaných niekoľko zaujímavých nemeckých cykloserverov a z času na čas mi pošle informáciu, z času na čas sa niečo nájde aj v cyclingnews.com a cycling4all.com a existujú aj knihy. V poslednom čase som čítal knihu od Daniela Baala (najmä o TdF a organizácii, ale venoval sa aj dopingu) a jednu dopingovú antiarmstrongovku.
EPO sa v krvi asi zatial nedá zistiť, len cez šťanky. Labáky už dokážu objaviť niečo v moči, ale nie je to EPO, ale len zvýšené hodnoty niektorých prirodzených látok vyvolaných EPOm.
Inak je to zaujímavá veda - mal som tento týždeň zaujímavý rozhovor s jedným toxikológom na tému zisťovania drog. V krvi sa toho veľa nedá zistiť, a keď áno, tak len krátko po zobratí. Ale zato moč je studnicou poznania. Niečo do seba nasypeš a vyteká to z teba hodne dlho, aj keď to už neúčinkuje - a pritom často niečo úplne iné ako nasypeš...
12.05.2006 - 21:49:33
00
pani, sledujete cyklistiku uz roky, je siesta etapa, ulrich straca ani nie 2 minuty...vyhrat tam nesiel, ale to ani basso a podobni
12.05.2006 - 21:55:11
00
Cize by malo byt jasne dokazatelne, ze to co z teba vyteka, je sposobene vylucne ucinkom zakazanej latky a nemoze (ani nahodou) byt z niecoho ineho (nezakazaneho) ako metabolicky produkt. Lebo si myslim, ze telo v principe premiena ucinne latky na ine, zakladnejsie, ktore mozu byt z roznych zdrojov rovnake. Este jedna vec, telo predsa nemoze nastartovat nejaky mechanizmus, ktory je mu cudzi. Ked sa napijem borovicky, tak mi z toho nenarastu svaly. Snahou je objasnit princip tvorby niecoho, najst promoter mechanizmu ucinku a potom ten promoter (alebo podobnu zluceninu) umelo pripravit a davkovat vo zvysenej miere. Jednoznacne sa potom da dokazat len nespotrebovana vylucena podporna latka alebo nejaky specificky metabolit. Prave kvoli tomuto sa mi niekedy nezdaju dokazy antidopingovej kontroly (napriek tomu, ze som presvedceny o vine sportovca).
12.05.2006 - 22:01:15
00
pani, sledujete cyklistiku uz roky, je siesta etapa, ulrich straca ani nie 2 minuty...vyhrat tam nesiel, ale to ani basso a podobni


Ale,Basso tam prave chce vyhrat.A aj tour by chcel vyhrat.Je to jeho tohtorocny ciel.
12.05.2006 - 22:39:44
00
keyboard_arrow_up