vonmil napísal:
mohol by si to pustanie jednotlivych frekvencii a nastavovanie deliacej frekvencie vysvetlit prosim?

Na specialnom CD na nastavovanie aparatury mas (okrem ineho) jednoduchy sinusov signal pustas si to v aute odspodu. postupne 20, 30, 40 Hz a sledujes/nastavujes hornu frekvenciu subwoofera aby sa neprekryvala s kickbasmi vo dverach, resp aby tam nebolo hluche miesto. Idealne ak mas hlukomer s meranim frekvencie tak mozes pouzit aj klzavy signal, ktory odhali nielen prepady ale aj rezonancne spicky v prednese.
Jednoducho povedane nenastavis subik na hornu frekvnciu 50Hz, ked sa ti dverove reproduktory prebudia pri 100 Hz
Ak mas rezoznacnuy spicku co ja viem niekde pri dajme tomu 850 Hz a mas DSP s equalizerom tak celkom efektivne potlacis tuto frekvenciu o par dB.
02.06.2023 - 15:23:53
11
A popritom všetkom čo sa popísalo len Izzy vylepšoval starú káru…… :)
02.06.2023 - 17:45:20
03
Jj, ale aspoň som/sme sa niečo nové naučil/i. Ináč tá moja ponuka stále platí, ak to niekto použije, budem rád. Ideálne BA a okolie, prípadne BB/ZV.
Príloha:
IMG_0661.jpeg
IMG_0661.jpeg 464.26 KiB thumb_up0thumb_down


Príloha:
IMG_0660.jpeg
IMG_0660.jpeg 392.92 KiB thumb_up0thumb_down


Príloha:
IMG_0659.jpeg
IMG_0659.jpeg 387.37 KiB thumb_up0thumb_down

02.06.2023 - 17:56:21
01
Turbi napísal:
A popritom všetkom čo sa popísalo len Izzy vylepšoval starú káru…… :)

Len či aj vylepšil. Ale podľa obrázkov asi hej. Minimálne kozmeticky. :P
04.06.2023 - 20:01:36
00
tomtom7 napísal:
Zahorenie reproduktorov je kapitola sama o sebe, pri niektorých typoch je to celkom pekne merateľné (TS parametre), niekedy sa to neprejaví vôbec a ide len o placebo.


https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/do-audio-speakers-break-in.11898/
"Objective analysis shows that there is no change to the frequency response and hence tonality of the speaker after a few hours of intensive running (full sweeps from 20 to 20 kHz). This completely mirrors research performed at Harman where they tested a new woofer and a "broken-in" one in a real speaker. While physical changes are occurring in the driver, they are at such low level that there is no hope of attaching them to audibility."

Teda pripúšťajú, že sa v reproduktoroch dejú mechanické zmeny, ale že sú príliš malé na to, aby ovplyvnili zvukové podanie. ASR fórum mi je osobne celkom sympatické, ale to neznamená, že tam majú vždy a vo všetkom pravdu, takže ak niekto máte iné skúsenosti (podložené niečím iným, ako vierou), rád si prečítam...
05.06.2023 - 07:48:30
01
- precitaj si diskusiu pod linkom ktory si uviedol... tam najdes vsetko...!
Tu uz asi nebude mat nikto energiu ta o nieco presviedcat. Ver si comu chces, na kazdy "hifisticky" nazor najdes na nete oslavne ody ale zaroven aj hejterske komenty.
Mne pocas mojho novinarsko - testovacieho obdobia pretiekli rukami desiatky reproduktorov ci stereo alebo domacich kin a viem svoje...
Len teraz je moderna taka doba kde treba znova "objavovat koleso" a to hned uzasnym novatorskym pristupom a objavenim ze je vlastne hranate... :/
05.06.2023 - 08:36:49
11
Viacmenej súhlasím - zmeny po zahorení môžu byť merateľné, ale nemusia byť počuteľné. Z praktických skúseností - dávnejšie keď som sa tomu viac venoval a začínal asi ako väčšina s meničmi od Tesly, tak napríklad basové reproduktory s gumeným závesom, po ošetrení závesu a rozohraní mali nižšie Fs a Qes, čo sú také prvotné parametre k určeniu, do akej ozvučnice je vhodný daný menič. No a pri niektorých typoch (tuším ARN66x, možno aj ARN73x) to vychádzalo tak, že po tom ošetrení sa parametre zmenili natoľko, že menič začínal byť vhodnejší pre bassreflexovú ozvučnicu ako uzavretú. Či sa to prejavilo aj na zvuku som nikdy neporovnával, ale myslím, že to bolo málo pravdepodobné. Keď som mal nejaké nové meniče/slúchadlá, nikdy som si nejak nevšimol efekt zahorenia - skúšal som na pár slúchadlách jednu metódu: nové slúchadlá som porovnal na známych skladbách oproti známym slúchadlám, snažil sa všimnúť si zmeny. Potom som slúchadlá nechal len tak hrať niekoľko hodín/dní a znovu si vypočul rovnaké skladby na oboch slúchadlách a a porovnával. Keby mám určiť zahorené a nezahorené v slepom teste asi by som pohorel :D
Ale to stále píšem iba o tých pár typoch, ktoré som meral/počul. Verím, že môžu existovať meniče, kde to môže byť počuteľné, čo ale na druhej strane otvára vo mne otázku, či sú potom konštrukčne spravené tak ako by mali byť.
Pretože, ak je to zahorenie počuteľné, tak zmena ich vlastností musí byť pomerne veľká a neviem si predstaviť potom stabilitu ich vlastností počas viac rokov.
05.06.2023 - 08:56:54
02
tomtom7 napísal:
Pretože, ak je to zahorenie počuteľné, tak zmena ich vlastností musí byť pomerne veľká a neviem si predstaviť potom stabilitu ich vlastností počas viac rokov.

presne

I keď v audio oblasti ťažko niečo definitívne potvrdiť alebo vyvrátiť, keď dejú veci typu 13db MIRACLE: https://homes.esat.kuleuven.be/~compi/demos/13db/ :-)
05.06.2023 - 13:35:45
00
ddemo napísal:
- precitaj si diskusiu pod linkom ktory si uviedol... tam najdes vsetko...!

jo, vidím to tam:
"I always assumed that the break-in was to allow the brain to forget whatever you had before. People tend to get used to what they have. Then in true audiophile tradition this must be explained in some silly way, lots of audiophiles will be offended if you tell them the truth on how the brain works."
05.06.2023 - 13:57:01
00
napisem to este raz..skus citat s porozumenim:
- Ver si comu chces, na kazdy "hifisticky" nazor najdes na nete oslavne ody ale zaroven aj hejterske komenty.
tomtom - bohuzial, tesla nehrala ani pred tym a ani potom... :/
05.06.2023 - 20:24:44
00
Netvrdil by som to tak jednoznačne, pretože pár diy odladených zostáv už existuje a tie si v pomere cena/výkon ťažko nájdu súpera. Ale samozrejme továrne reprosústavy majú celkom vážne nedostatky, výškový reproduktor nemali snáď jediný kvalitný, zosilňovače ani nehovorím...
Ja som to uviedol najmä ako príklad z praxe, kedy sa práve rozohraním môžu zmeniť parametre a to ukazuje aj na (ne)kvalitu meniča.
05.06.2023 - 20:54:25
01
ddemo napísal:
Ver si comu chces, na kazdy "hifisticky" nazor najdes na nete oslavne ody ale zaroven aj hejterske komenty.

no práve - ja mám rád veci podložené okrem viery aj niečím iným - o to sa myslím snaží aj Audio Science Review. A kapacity na to majú, prispievajú tam napr. aj členovia Audio Engineering Society vrátane "ťažkých váh" ako je Floyd E. Toole, takže sú v audio oblasti úplne niekde inde, ako typické "hifistické" fórum (založené primárne na mýtoch a poverách). Samozrejme, čo sa bicigľov a politiky týka, tak na MTBiker nemajú ani náhodou... :P
06.06.2023 - 06:55:25
00
bedo napísal:
... ako typické "hifistické" fórum založené primárne na mýtoch a poverách

to si nam tu vsetkym poriadne nalozil, a cudujem sa ze vobec mas tu trpezlivost nas vyvadzat z tmy a nevedomosti v oblasti hi-fi... slava ti a velka vdaka bedo...!
06.06.2023 - 07:24:01
00
Presne pre podobné hádky som s čítaním hifi fór v jeden deň sekol... škoda, ale fakt to človeka prestane časom baviť.
06.06.2023 - 07:47:37
00
Tieto veci netreba brať vážne, je to len zábavka len škoda že sme niekedy vztahovační a potom sú zbytočné hádky. Ohľadom toho rozohrávania... Pohybujem sa medzi ľuďmi ktorí sa pri stavbe reprosústav riadia meraniami ale aj medzi pocitármi. Pocitári sú jasní, tam to jednoznačne funguje, možno aj preto lebo sme sa v skupine veľa zaoberali fullrange meničmi ktoré nemajú práve ideálnu krivku a niektoré frekvencie sú výraznejšie. A skutočne to do určitej miery aj funguje, je to výrazný rozdiel keď repráčik nie je brzdnený pasívnymi súčiastkami alebo sa "utlmí". Vtedy počuť všetko. Nevýhody takýchto konštrukcií sú taktiež známe. Teraz niekoľkí známi pracujú s Open Baffle a tvrdia že rozohrávanie má vplyv aj tu. A to sa už jedná prakticky o dvojpásma.


Na druhej strane mám v okolí pána ktorý stavia viac pásma podľa meraní a po dokončení necháva bedničky rovnako niekoľko dní hrať a potom ich už len doladí.
06.06.2023 - 10:11:02
01
keyboard_arrow_up