ja o tom neviem nic, len sa o to trochu zaujimam
nieco pre zaciatocnikov:
http://www.cnews.cz/clanky-navody/litecoin-dogecoin-dalsi-k-cemu-jsou-jak-na-nich-vydelat-serial
http://blog.bitcoin.cz/2012/09/technologie-tezeni-bitcoinu/
pribeh jedneho menej uspesneho:
http://reckoner.com.au/2013/08/im-done-mining-litecoin/
posledný komentár: 11. 2. 2024 o 11:31
Podla mna je to celkom jednoduche, dan z prijmu aj zdravotne je nastavene podla vysky prijmu. Ci to je alebo nie je spravodlive, je iba o uhle pohladu lavica/pravica. Treba to brat ako fakt. TJ teraz platis urcite percento z tvojho prijmu na financovane statu aj verejneho zdravotneho poistenia.
To, ze Ty hovoris, ze platis 2x nie je pravda. Platis pomernu cast ku svojmu prijmu, ak sa Ti prijem zvysi, musis doplatit.
Ak za peniaze, ktore si zarobil ako zamestanec, nakupis bitcoin, alebo akcie, neplatis dan z celej sumy, ale len zo zisku (prijem - vydaj). Tj ak si nakupil za 1000 a predal za 1200, neplatis dan z 1200, ale len z 200.
neviem ci sa rozumieme, ale:
* neviem ako je to na svk, ale zvacsa neplatis "dan"/"odvody" z celeho imania, ale zo zisku z tohoto imania, i.e. ako bolo napisane yojo-m
* kam polozis hranicu ze co je "sprava vlastneho majetku" a co je "podnikanie". A vobec, co si mam predstavovat pod "spravou vlastneho majetku"?
* pod "spravou vlastneho majetku" si totizto ja mozem predstavovat svoje zrucnosti a vedomosti, a ich poskytovanie niekomu za odplatu. O co je to ine tomu ze svoje peniaze niekom (sebe) ponuknem/poziciam na vyuzitie a ten niekto z nich "spravi viac penazi" (investuje napr do kryptomeny)
* to ci tych 14% nazves "zdravotny odvod" + zaplatis "15% dan z vynosu", alebo namiesto "15% dane z vynosu" budes platit "29% dan z vynosu" je imo koniec koncov docela jedno. Pravdaze, su krajiny ktore to nerobia, a platis iba "15%" a koniec. Je to "spravodlive" voci ludom ktori zhodnocuju ("spravuju vlastny") majetok inak ako investovanim a teda musia platit "29%"? Ja si to nemyslim.
Btw, zijem v krajine kde sa pocita fiktivny vynos z majetku a z toho sa platia dane, cize nieco na pomedzi, a ked mi napr. klesne hodnota uspor v akciach tak mam smolu, stale budem platit nejake dane (ak su moje uspory vacsie ako nejake minimum). A mozno sa mylim, ale myslimze medzi uspory/majetok sa pocita aj kryptomena.
Jasne, aj ja by som chcel platit 0-ove dane, zit v bezpecnej krajine, s fungujucimi sluzbami, na dobre fungujucej planete....
A teraz ci cast toho co odvadzas statu sa vola "dan z prdenia" je "imo v principe" jedno, pretoze aj ten clovek (A) vyuziva sluzby statu "v principe rovnako" ako clovek (B).
Ktore je spravodlive? Ako su nastavene zvysne pravidla? etc, etc. Ja neviem ktore je "spravnejsie", "lepsie". Univerzalna odpoved skoro iste neexistuje, zalezi od krajiny ku krajine, ale v dobre nastavenom systeme (ci je ten SVK nastaveny vhodne/rozumne to neviem), by imo obaja mali odvadzat v konecnom dosledku do/od nejakej hranice +- rovnako.
Ktora cast z toho je nepochopitelna? Tak isto mozem povedat, ze (A) ma platit 34% dan zo ziskov o 0% zdravotne odvody, a (B) ma platit 20% dan +14% zdravotne zo ziskov.
edit: ps, rovnu dan tu uz peknych par rokov vdaka ficoidom ozaj nemame.
Uviedol som ti príklad, predstav si, žeby si platil zdravotné odvody z úrokov na sporení, alebo z prenájmu svojej nehnuteľnosti. Keď investuješ svoje prostriedky, tak reálne nepodnikáš, ale spravuješ svoj majetok. Zdravotné odvody z kryptomien sú nonsens, ktorý máme iba na SK, žiadna krajina, o ktorých viem, nezaťažuje zisky z kryptomien odvodmi iba daňou z príjmu.
Vieš prečo je to nezmysel? Pretože tie odvody má platiť vždy ten, kto v danej sfére podniká, čo je v prípade kryptomien burza, zmenáreň, alebo hocaký subjekt, ktorý ponúka nejaký produkt v tejto oblasti.
Rozdiel je už len v tom, že napr. také zdravotné odvody platíš aj keď žiadny príjem nemáš, zatiaľ čo daň môžeš platiť iba z niečoho reálneho (príjem, zisk, majetok). Opravím ťa, tie pravidlá nemusia byť logické iba v banánovej republike. Pretože ako čítam, tak niektorým ľuďom je naozaj 3 čo a komu platia, keď to bude aj výpalné, ak sa to nazve daň, alebo odvod, tak je to ok.
* "Správa vlastného majetku je to isté ako keď vezmeš svoje úspory a investuješ ich do akcií., ..., Vieš si predstaviť, žeby si platil zdravotku z úrokov na sporení?" + "Uviedol som ti príklad, predstav si, žeby si platil zdravotné odvody z úrokov na sporení, alebo z prenájmu svojej nehnuteľnosti" (p.s. prenajom nehnutelnosti si spomenul az neskor, ale OK)
--> Neviem v com sa tvoje priklady akcii/urokov/prenajmu nehnutelnosti principialne lisia od prikladu co som napisal, ale tak ti explicitne odpisem: nie, nevidim v tom principialny problem. Ako tu bolo napisane pred tym, je to tvoj (eventualne jediny, alebo hlavny) prijem.
(preskoc ked "ta to nebavi": Vezmem si teda tvoj priklad prenajmu vlastnej nehnutelnosti: ak ta spravne chapem, tak vezmem si teraz napr. 500k€ ktore mam hypoteticky nasetrene, kupim si nehnutelnost (viacero) ako sukromna osoba a budem ju (ich) prenajimat za niekolko tisic €/mesiac. Pomimo toho budem mat mozno nejaku "bokovku" za minimalku, aby som sa moc nenudil, alebo budem chodit na urad prace aby som mal zaplatenu zdravotku+socialku a pri odchode do dochodku mi bude pekne navyseny dochodok aspon na zivotne minimum. Inak povedane, statu budem odvadzat bud ziadne - resp. budem dotovany uradom prace, alebo minimalne odvody, plus tu smiesnu 15% dan z prijmu z prenajmov. Takto nejak mam tvoj priklad chapat, ked to "prezeniem do extremu"? + zacnem sa rozculovat ked mi to stat bude chciet zatrhnut? Priklad s akciami co som dal je to iste. )
* "Pretože tie odvody má platiť vždy ten, kto v danej sfére podniká, čo je v prípade kryptomien burza, zmenáreň, alebo hocaký subjekt, ktorý ponúka nejaký produkt v tejto oblasti."
--> burzy,zmenarne, etc - inak povedane pravnicke osoby (e.g. s.r.o.) maju/mali by podla teba platit zdravotne odvody zo svojich prijmov? Takto totizto chapem co si napisal.
* nepopieram, povodnu otazku mircaBB som si mohol zle vysvetlit. Vyjadroval som sa "vseobecne" a "principialne", nie na konkretnu SVK situaciu.
* pre tvoju zaujimavost:
1) v NL platim dane z vynosov kapitalovych uspor (mna zaujimaju len peniaze/pozicky/akcie, ale predpokladam ze tam spadaju aj kryptomeny) - na zaklade fiktivnych vynosov. I.e. je uplne jedno ci som prerobil polku svojho imania. Ak prekrocim istu hranicu, tak DU zobere moje uspory k 1.1., aplikuje na ne fiktivny (pozitivny) vynos a ja z toho platim dane ktore progresivne rastu s vyskou uspor/majetku
2) za behu danovy urad zrusil danove zvyhodnenia ktore rozdaval ludom aby ich prilakal pracovat do NL. Pokial sa nemylim, spravil to uz 2-hy krat za ~10-15 rokov.
tieto dve zaujimavosti davam ako "protivahu" toho ako sa rozculujes na SVK predpisy a ze jak je to na SVK strasne hrozne oproti zvysku sveta.
* suhlasim, ze ak fyzicka osoba alebo zivnostnik plati "zdravotne odvody" z kryptomeny, a sucasne ich v tom istom state neplati a ani neplati vyssie "dane" z kapitalovych ziskov (e.g. vynosov z akcii), tak je to situacia minimalne divna.
A kto to berie ako seriózny zdroj príjmu, tak si založí eserocku na obchodovanie s kryptomenami a zdravotné odvody ho trápiť nemusia. Je to síce tiež divné, že stačí sa ukryť za po, ale tak princíp je stále ten istý, že ak mi niečo nedáva zmysel, tak to predsa nebudem platiť a nájdem spôsob ako sa tomu vyhnúť 🙂
Vieš ono pozrieš sa do nemocnice v DE, alebo v NL, ešte keď si uvedomíš, že dávame rovnaké % hdp do zdravotníctva ako nemci, tak zdravotný odvod zo zisku v kryptomenách pre mňa nie je investícia do funkčného produktu, ale príspevok na nový nábytok vo VŽP. Tak to reálne funguje, pretože do VŽP často chodím, keďže sú jedným z mojich klientov 😉
Potom ako nakupil Musk to ide sialene hore.
a k energetickej narocnosti, je to dan za to ze to nieje hacknutelne a ano nieje to idealne... ale ked uz moralizujeme tak treba spomenut ze vacsiu spotrebu ma napr vianocne osvetlenie (iba v USA) alebo ze ovela vacsiu spotrebu predstavuje pozeranie videii na youtube. co je fajn na bitcoine je to ze postupom casu sa moze zabehu zmenit algoritmus na tazenie, alebo rovno prejst z proof of work na proof of "nieco ine", pri vianocnom osvetleni ale dajak ani prichod lediek nepomohol...