Ja som začal v roku 2014, takže Ficove hry ma minuli :)
28.01.2022 - 16:53:33
00
ako uz bolo spominane, kto si na dochodok nespori uz teraz, bude o 30 rokov zrat hlinu s datelinou. Aktualne pripada cca 2,5 pracujuceho na 1 dochodcu. O nejakych 30 rokov o bude 1:1. Takze sa staci pozriet na sucasne dochodky a tuto lahku matematicku predikciu si kazdy spravi sam. Prakticky existuju 3 scenare ako to moze dopadnut:
1.) priemerny statny dochodok bude na urovni cca sucasnych 200 Euro. Kto nebude mat nasetrene -> smola
2.) pracujuci budu musiet platit vyrazne vyssie dane (ha-ha)
3.) bude treba spravit to, co robia teraz Nemci - priniest statisice imigrantov z rozvojovych zemi a dufat, ze sa integruju (ha-ha znova, mozeme teraz sledovat Nemcov, aby sme vedeli, co nas caka)

Ja sa spolieham na 3. pilier (indexovy) a 4. pilier (ETF, akcie, fondy, P2P - so vsetkych zacinam, ucim sa :-) ). Cele mi to zaberie par minut tyzdenne, ak sa s tym chcem "pohrat", ziskat nejake nove info a pod. Mozem to aj nechat lezat a nechat snehovu gulu nech sa nabaluje a mam to bez prace.

Ten Ficov oj3b s 2. pilierom bola ukazka, ako odzubat kopec ludi o desattisice Eur za kratkodobe politicke body a pritom sa tvarit ako velky ochranca chudobnych za potlesku sprosteho plebsu. Bohuzial vela ludi nema ziadnu financnu gramotnost a nehambim sa priznat, ze ja ju tiez len zacinam naberat. Premarnil som vela rokov, kedy som mohol zacat s investovanim na dochodok (stacilo by vtedy aj 20 Euro mesacne). No co uz, radsej neskoro ako nikdy :-) Aspon to dobieham. Ale je kopec ludi (vacsina), co na to totalne kaslu. O 30 rokov to bude katastrofa, ked pride zrazka s realitou. A mozno aj skor.
28.01.2022 - 20:15:53
05
skorpion napísal:
a
3.) bude treba spravit to, co robia teraz Nemci - priniest statisice imigrantov z rozvojovych zemi a dufat, ze sa integruju (ha-ha znova, mozeme teraz sledovat Nemcov, aby sme vedeli, co nas caka)

treba dufat, ze sa neintegruju a pred dochodkom pojdu dopajce :)
28.01.2022 - 20:23:00
00
o desattisice takto pripravil kazdeho jedneho, ktory to neriesil a ostal v garantovanych fondoch. ked sa to spocita, tak su to miliardy eur.
no ale najlepsie/najhorsie na tom je, ze ten hranaty kkt z toho kroku nemal nic, ziadny zisk, asi okrem tych politickych bodov. iba sa postaral o chudobu pre vela Slovakov a svojich volicov, tak ako mu to asi vyhovuje.
28.01.2022 - 20:25:25
01
Jeho cielom bolo prave to, s cim prisiel gusto. Aby investovanie znechutil ludom a ti sa vratili do prveho piliera. Preto aj znizil odvody do druheho. Cim viac penazi v prvom, tym pohodlnejsie sa im vladlo, nemuseli vymyslat kde brat peniaze na nezmyselne, neudrzatelne dochodky. Klasicky styl po nas potopa. Horsie je, ze aj sucasna vlada v tej demencii pokracuje. Ale tak kto je pri koryte, od huby si neodtrhne a co bude o 30r ich vobec nezaujima.
28.01.2022 - 20:49:28
04
Tak tak, čim väčší paklík je v prvom, tým je aj menší tlak na rozpočtovú disciplínu verejnej správy v globále, hlavne sa nehľadá kde ušetriť, a výdavky sa odôvodňujú stimuláciou výroby a hlavne spotreby. Smutné je, že rozpočtová disciplína súčasnej vlády je v istom zmysle horšia, ako v určitých rokoch vlády plynového grafika Kažimíra. A to dáme bokom otázky efektivity využitia fondov z plánu obnovy.
28.01.2022 - 21:26:50
00
skorpion napísal:
Ten Ficov oj3b s 2. pilierom bola ukazka, ako odzubat kopec ludi o desattisice Eur za kratkodobe politicke body a pritom sa tvarit ako velky ochranca chudobnych za potlesku sprosteho plebsu. Bohuzial vela ludi nema ziadnu financnu gramotnost a nehambim sa priznat, ze ja ju tiez len zacinam naberat. Premarnil som vela rokov, kedy som mohol zacat s investovanim na dochodok (stacilo by vtedy aj 20 Euro mesacne). No co uz, radsej neskoro ako nikdy :-) Aspon to dobieham. Ale je kopec ludi (vacsina), co na to totalne kaslu. O 30 rokov to bude katastrofa, ked pride zrazka s realitou. A mozno aj skor.



dobre vravis. Tiez ked si uvedomim, ze "keby som zacal s investovanim" tych cca 4-5r dozadu, ked som nad tym zacal rozmyslat (ako cca 25 rocny), tak teraz nase uspory mohli byt +- 1.5-2-nasobne. A to tam nebolo nic "logicke" za tym ze neinvestovat - proste, clovek si spocita 2+2 a vyde ze je to vyhodne. Pre mna osobne to bol 'strach' + dostupnost investovacich nastrojov - napr. aj tie 2r dozadu ked som zacal, tak teraz co pouzivam degiro, no, zrovna slavnu reputaciu nemalo. A ine platformy mali bariery este vyssie - relativne vysoke poplatky, zostatky, obraty, etc...

Vec sa ale ma tak, ze za poslednych ~5 rokov sa cele toto posunulo mega dopredu, a uz aj bezny clovek ma realne dostupne a lacne moznosti ako investovat, a kazdy rok je to lepsie - ci uz cez banku, alebo IB, degiro, robinhood.... Bohuzial, cim dalej na vychod sa ide, tak tym je viac barier - napr. ked sestra chcela zalozit ucet v degiro tak jaksi jej to zo svk nie priamociaro chcelo ist, neviem ci sa podarilo, a podobne chutovky.

Ovsem niektore prispevky co tu boli na poslednych stranach su imo hodne bud toho vtipnika z kade to sem bolo presunute, alebo do 'na zaplakanie'
28.01.2022 - 21:27:27
02
chlapi ako sa dostanem k tym peknym grafom ako ste tu dali?
28.01.2022 - 22:00:52
00
skorpion a marecej myslim, ze na tom dochodku este budete radi, ked vam zadok bude utierat sestricka z ukrajiny, kamerunu a podobne (ak uz vsetky nebudu v Reichu), lebo v tej demografickej krize co nastane vam na Slovenky ani tie prachy zo vsetkych pilierov stacit nebudu 😂
28.01.2022 - 22:03:31
02
chmeliak napísal:
chlapi ako sa dostanem k tym peknym grafom ako ste tu dali?

Každá DSS by mala posielať v maily ročné zúčtovanie
28.01.2022 - 22:22:12
00
No čo som chcel som sa nedozvedel ale naštudujem si to sám.
Ale vidím, že tu máte niektorí taký socialistický pohľad na dôchodky. Veľa ľudí závidí západniarske dôchodky, ale netušia, že tí dôchodcovia si na svoj blahobyt celý život šetrili.
V UK je štátny dôchodok, ktorý je mizerný. Menej ako Ł1000 mesačne.
Každý zamestnávateľ je povinný zamestnanca prihlásiť do "druhého piliera". Nikto zamestnanca II pilierom nestraší, ako sociálna vláda. Ale zamestnanec sa môže dobrovoľne odhlásiť. To robia iba úplné socky a migranti z východnej Európy čo robia za minimálku. V normálnych firmách zamestnávateľ prispieva cca. 80% z toho čo si platí zamestnanec a 20% je daňová úľava, takže je to výhodné. Ł1000 si zaplatím ja, Ł800 mi zaplatí zamestnávateľ, Ł200 úľava na dani a vyše Ł200 (za celý rok) investičný zisk. Môže byť aj strata samozrejme :-) Po dosiahnutí 55 roka života si môžete vybrať 25% nasporenej sumy cash a nezdanených. (Alebo všetko, zdanené a s pokutou) Preto sa asi dôchodcovia vozia na nových autách. Zvyšok dostávate ako rentu.
Okrem toho je ešte čisto súkromné dôchodkové poistenie. O tom nič neviem, lebo už som na to starý to riešiť. Ale väčšina kolegov si to platí. Strhávajú im to tiež z platu.
Takže keď niekto budete na dovolenke závidieť bohatým "anglosaským" dôchodcom, uvedomte si, že za mlada nemali sociálne cítiacu vládu, ktorá ich odrádzala od sporenia na dôchodok a prežrala ich peniaze.
28.01.2022 - 22:49:14
00
cokupit napísal:
V com su akcie stabilnejsie ako index=akcie?

Ahoj. Ten rozdiel v "stabilite" indexovych fondov je vidiet empiricky z ich vyvoja. Napr. tuto na obrazku su to fondy Uniqy. Zeleny = index, cerveny = akciovy, modry = dlhopisovy.
Príloha:
Screenshot 2022-01-29 152219.png
Screenshot 2022-01-29 152219.png 121.43 KiB thumb_up0thumb_down



Neviem presne, co to sposobuje, ale predpokladam, ze do akciovych fondov sa davaju akcie stabilnejsich firiem. V indexovom byva vselico - aj mensie firmy, ktore mozu vyletiet a v pripade krizy zase padnu.

Zaujimavy narast je za posledny rok - tam je vidiet, ze ceny rastli ovela rychlejsie ako v inych rokoch. A skutocne - 20-30% zhodnotenie je vela. Korekcia pride - len neviem, aka velka. Lebo v cene akcii moze uz byt zaratane masivne tlacenie penazi v poslednom case.

Tie grafy pre uniqu mozes vidiet tu: https://www.uniqa.sk/dochodky/ii-pilier/vykonost-fondov/
29.01.2022 - 15:27:18
00
ked Fico zaviedol trestanie DSSiek za vykon fondov, v "akciovych" fondoch drzali prevazne dlhopisy. Tipujem ze aj dnes tam este nejake drzia.
29.01.2022 - 16:01:00
00
Ten indexovy fond od uniqy len kopiruje akcie v MSCI World Index https://www.msci.com/documents/10199/149ed7bc-316e-4b4c-8ea4-43fcb5bd6523 coz je ~1500 spolocnosti z celeho sveta

z rychlika sa mi nepodarilo najst ze co obsahuje ten uniqua akciovy fond, kedze dany Kiid subor neobsahuje ani ID cislo podla ktoreho by sa mohlo dat najst viac a uniqua samotna to na stranke nerozpisala. Z popisu ale vypichnem: "Majetok v dôchodkovom fonde bude investovaný do akciových, dlhopisových a peňažných investícií a do obchodov na obmedzenie menového rizika, pričom môže nadobúdať až 80 % akcií alebo aj dlhopisov." - imo nazov je dost zavadzajuci, kedze tam mozu byt aj ine financne produkty, bez urceneho rozlozenia.... (vlastne neviem co by som kupoval v tomto produkte). Kazdopadne, z velkej casti su to tak isto akcie, akorat ze miesto podielov kopirujucich MSCI World Index si tuna uniqa sama vybera do coho investovat. Realita je taka, ze vacsina tychto manazovanych fondov ako je tato uniqua ma vyrazne slabsiu vykonnost ako trackery "znamych" indexov. Tuna by som tipol, ze cast fondu je bud ten isty MSCI World (priebeh hodnoty je ako vajce-vajcu) + nejake statne bondy (ktore znizuju vykonnost a davaju mu tu "stabilitu"), alebo "horsie" z pohladu "rizika" ze uniqua si vybera nejake vlastne spolocnosti miesto MSCI (alebo inych trackerov).

no a najstabilnejsie je, ked su "peniaze doma v papuci" (kym ta nevykradnu). Ak si tam mal 100e vcera, tak tam bude 100e aj zajtra, bohuzial, zajtra si za tych 100e kupis menej ako vcera.

Osobne, ja v dnesnej dobe nevidim dovod, preco nie je bezne dostupne "vlastne" sporenie si na dochodok, s rovnakymi vyhodami ako v DSS (a ich obdobach, teda danove zvyhodnenia), a obdobnymi obmedzeniami (blokacia vyberu) u spolocnosti typu ib, vanguard, degiro, etoro, etc, po splneni nejakych podmienok (napr. vstupny test ako pri obchodovani)... Niektore krajiny to v obmedzenom ponukaju, ale...
29.01.2022 - 16:50:54
01
Na stránke uniqy sú mesačné správy k dôchodkovým fondom v tejto spoločnosti.
Stačí otvoriť stránku a stiahnuť PDF mesačnej správy pre fond, ktorý vás zaujíma:
https://www.uniqa.sk/dochodky/ii-pilier/vykonost-fondov/reporty-fondov/

Akciový fond investuje približne 50:45 medzi dlhopisové a akciové investície. Zvyšok sú peňažné investície. Akciové investície sa skladajú z ETF fondov msci world a s&p 500.

Osobne si myslím, že každý kto je v druhom pilieri by mal mať indexové fondy, pokiaľ nie je pár rokov pred dôchodkom. Dlhopisové fondy by som pridal len posledných pár rokov pred dôchodkom, tak ako je to aj zo zákona.
29.01.2022 - 17:33:00
02
keyboard_arrow_up