Žiaľ, tá babička z lazov si to cez tie internety aj tak neskontroluje, ale je smutné, že sa aj tak prevezie zbytočne.
Ak má lekár e-časenku, býva tam uvedené (dá sa to tam pozrieť), či nemá náhodou v daný deň voľno.
Samozrejme to tam musí najskôr zadať (aktualizovať to).
25.11.2022 - 07:17:00
00
toto sú dôsledky nezmyselnej Putlerovej vojny :(
Půda u Bachmutu je pokrytá mrtvolami. Rusko už nemá profesionály, přiváží nováčky
https://echo24.cz/a/SYDTR/zpravy-zahranici-bachmut-rusum-dochazi-vojaci
25.11.2022 - 07:50:30
01
Tu mas pekny zostrih ako to asi vyzeralo v Bakhmute. Dost brutal.
https://twitter.com/Militarylandnet/status/1595847677832581125?t=rXi-R8luLfeTBmyjLn1j8A&s=19
25.11.2022 - 08:23:12
03
Za seba možem porovnať systém zdravotníctva na SVK a v ČR. Momentálne žijem deviatym rokom v Česku, tri roky pracujem na full time. Od leta Zlín, predtým Brno.
Ešte jako dieťa/žiak/študent keď som chodil k doktorom na SVK mal som ,,pomerne protekčné možnosti". Mama pracuje v nemocnici, detská lekárka je velmi dobrá kamoška mojej babky a dospelý všeobecný lekár je rodinný známy.
V čechách som jako úplne bežná slovenská náplava, ktorá nikoho nepozná (v zdravotníctne). Ale aj tak mam pocit, že sa ku mne v česku pristupuje ďaleko lepšie jak na svk. U zubára mi chodia potvrdzujúce SMS deň před vyšetrením. Keď sa menil termín, pretože zubárka nemohla, tak mi volali a bolo z ich hlasu cítiť že ich to mrzí a snažili sa dohodnúť na ďalšom termíne. Zubár doma bol taký masiar s vybavením z prvej republiky. Ale toto je moja chyba, mal som zmeniť. V ČR som prvý x počul, že existuje niečo ako rontgen zubov. Trhanie všetkých 8-čiek na poisťovňu.
Nikdy som nečakal v čakárni, keď som bol objednaný na 7:30 tak max 7:45 som bol vo vnútri.
Takisto keď som prišiel ráno k svojemu všobecákovi (v čr) tak som bol max do 30 min vo vnútri aj keď som sa neobjednal/nebol som urgentný prípad.
Predpis liekov (beriem dlhodobo) u všeobecáka: poslal som e-mail s malou dušičkou či to nepojde elektronicky a bum za par hodín SMS s kódom do lekárne.
Keď mi skončila platnosť kupónu (moja chyba) na rehabilitácie tak som napísal e-mail a za pár hodín prišiel nový kupón.
Objednávanie na testovanie C19. V ČR som chodil každý týždeň. Objednal som sa na konkrétny deň, miesto, čas jako mi zrovna vyhovovalo. Aj to sedelo +/- 5 min. Na svk som sa objednával raz, dostal som čas o 11:00 (pracoval som na HO), miesto som si vybrať mohol a potom som sa musel telefonicky (15 min čakať vo fronte na linke) preobjednať na pre mňa vhodný termín. Z tohoto mi vtedy ustrelilo dekel na obežnú dráhu Jupiteru.
Tesne před začiatkom C19 som riešil problémy so srdcom, už v ČR. Vystriedal som viacero doktorov, mal som ekg, holter, ultrazvuk,... a všade všetko okay, príjemný prístup od personálu. Termíny dodržali.
Je pravda, že porovnávam lekárske služby v druhom najvačšom meste v ČR s PD okresom a životom na dedine. Takže v krajských mestách to asi bude iné. Plus neviem ako sa to v poslednej dobe cca 3-4 roky pomenilo. Takže možno už aj na svk chodia recepty na lieky cez sms.
Občas keď kolegom popisujem moje príjemné skúsenosti s českým zdravotníctvom, tak na mňa pozerajú jak na hotentota :)
25.11.2022 - 08:30:38
13
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zdravi-nemocnice-lekar-nedostatek-vzp.A221124_163809_domaci_mejt?zdroj=top------asi to bude ako si napisal:Je pravda, že porovnávam lekárske služby v druhom najvačšom meste v ČR s PD okresom a životom na dedine
25.11.2022 - 08:44:13
02
Populisticki, ekonomicki diletanti.

https://e.dennikn.sk/3122460/graf-dna-dlhodobe-zdravie-verejnych-financii-sa-opat-zhorsilo-moze-za-to-hlavne-matovicov-rodinny-balicek/


img.projektn.sk

A to zdravotnictvo je presne o tom. Pacient caka, hodiny v cakarnach, mesiace doma. A lekar robi vsetko mozne a len mensia cast z toho su vysetrenia. Nastastie chodim vacsinou iba na preventivky. Vysetrenia zaberu doslova sekundy (krv, ekg), ale desiatky minut trva sestrickine/lekarove hrabanie sa v papieroch a pisanie v pocitaci.
Ist si k detskej lekarke pre ocr kvoli detskym soplikom? Desiatky minut cakania, dieta ani nevidi (vazne, sestre pred dverami poviem o co ide a ona to ide povedat doktorke) a potom dalsie cakanie kym vypisu papiere. A o tyzden zase "ist k lekarovi" a cakat, kym do papieru dopise koniec ocr. Vysetrenia 0 minut vs administrativa 30min.
Toto nie je zdravotnictvo, ale pomocne administrativne prace a keby to robil automat na hlavnej stanici, vysledky su podobne, ale okamzite.
25.11.2022 - 09:46:52
02
ruzer napísal:
... U zubára mi chodia potvrdzujúce SMS deň před vyšetrením. ...
Nikdy som nečakal v čakárni, keď som bol objednaný na 7:30 tak max 7:45 som bol vo vnútri.


toto funguje zase aj na SVK, ale indivitualne, ze ti da zubar vediet den vopred, aby si nezabudol, dokonca ja som mal donedavna zubarku (odchod na matersku), ktora mi volala, ze je cas na preventivnu prehliadku.

ruzer napísal:
Predpis liekov (beriem dlhodobo) u všeobecáka: poslal som e-mail s malou dušičkou či to nepojde elektronicky a bum za par hodín SMS s kódom do lekárne.


ked mas appku svojej poistovne, tak to funguje v pohode, uz teraz musi mat kazdy lekar informacny system, cez ktory vypisuje recepty. samozrejme moze byt, ze niekto ide stale oldschool, neviem... ale vymenne listky napr. este stale po starom...

ruzer napísal:
Objednávanie na testovanie C19. V ČR som chodil každý týždeň. Objednal som sa na konkrétny deň, miesto, čas jako mi zrovna vyhovovalo. Aj to sedelo +/- 5 min. Na svk som sa objednával raz, dostal som čas o 11:00 (pracoval som na HO), miesto som si vybrať mohol a potom som sa musel telefonicky (15 min čakať vo fronte na linke) preobjednať na pre mňa vhodný termín. Z tohoto mi vtedy ustrelilo dekel na obežnú dráhu Jupiteru.


toto bude asi velmi individualne, lebo to na SVK fungovalo cez web, kde si si vybral miesto a cas a nikdy som nemal problem. ina story bola, ked som sa neobjednal a musel cakat v rade s ostatnymi. dokonca raz sa mi podarilo aj to, ze pocas cakania v rade som sa objednal, prestupil si do radu "objednani" a bol som hned dnu.

v globale to nie je idealne a tie informacne systemy by mohli byt menej komplikovane a viac intuitivne a hlavne prepojene. lekari na urgente polovicu casu vypisuju zaznamy o osetreni.
25.11.2022 - 10:05:07
12
ruzer toto vsetko funguje aj u nas v okresnom meste preboha. A predpis liekov je priamo na lekaren,ziadnu SMS netreba
25.11.2022 - 10:56:58
00
IT naozaj nie je primarnym problemom u lekara. Vypisanie vysetrenia do pc/systemu trva sikovnemu lekarovi par minut, recepty su elektronicke uplne bezne., objednavanie sa cas je sice individualne, existuje aj e-casenka, ktoru nemaju vetci sice, v nemocniciach su na oddeleniach, ktore prebehli rekonstrukciou aj ethernetove zasuvky, ci nove Cisco AP na chodbach...atd atd.
Problemy su inde.
Skuste si najst noveho zubara...vacsina zubarov vas odmietne, pretoze zubarov je proste malo.
Poznam ludi, co maju svojho zubara podla miesta bydliska, ale radsej chodia k zubarom na priamu platbu bez zmluvy s poistovnami, pretoze necakaju a dostanu vacsinou lepsiu starosttlivost ako u bezneho zmluvneho. Nebyva problem sa tam dovola, komunikuju cez emaily, ci sms, volaju aj proaktivna atd.
Samozrejme toto vie poskytnut aj bezny zmluvny zubar, ale skuste ist akutne k takemuto zubarovi bez objednania...uz rano o 6:30 vas caka plna cakaren podobnych pripadov ako ste vy a ak sa v ten den dostanete vobec na rad okolo obeda ste stastny.
Podobne je to ak pridete s kazom...objedna vas o par mesiacov na najblizsi volny termin, lebo je na cele mesiace uz dopredu vybookovany.
Detski lekari...skoro samostatna kapitola. Prestarnuti, ordinujuci uz v dochodkovom veku a aj tak ich je malo. Cakarne neustale plne, starostlivost na urovni linky...na vsetko sa drbu antibiotika a dalsi prosim...ale ste rad, ze sa vam aspon niekto pozrel na dieta...vlastne obcas ani nepozrel, ale aspon ste dostali lieky nejake.
Ale najviac si uzijete sk zdravotnictvo ak potrebujete nieco specialne. Vysetrenie, ktore sa u vas nerobi, ci nebodaj operacia. Nekonecne zhananie volnych terminov, ci presuvanie je psychicky celkom narocne.
Ale psychiku musite mat ok aj pri uplne beznych veciach.
Mal som ist po prepusteni z chirurgie este na emerko a potom doniest ukazat vysledky primarovi chirurgie, ktory ma aj ordinaciu, kedze doktorov je malo. Naivny som tam dosiel na 8:00, samozrejme plna cakaren ludi a na rad som sa dostal pred 17:00, pretoze multifunkcny primar musel ist samozrejme na vizitou, nejaku operaciu a pod.
Podobne je to na urologii, u nas v okresnej nemocnici je jeden jediny urolog, vlastne v celom meste je jeden jediny a ked chytite den stravite niekolko hodin v cakarni.

Kapitola sama o seba je, ked narazite na lekara, s ktorym nie se spokojny. Mozete ist k druhemu...ale ten ordinuje 100km dalej, pripadne vas zoberie o pol roka a pod. Boh vas chran byt nespokojny s lekarom...ineho si nezozeniete a budte radi za toho, co mate.

Vidite tam niekde problem v IT? Lebo ja nie, problem je, ze lekarov je malo vo vseobecnosti a to nielen statnych, ale aj sukromnych. Ja dajme tomu patrim do strednej vrstvy a za niektore veci si kludne zaplatim, ale vzdy ak by som to aj chcel mam najblizsiu sukromnu kliniku/ordinaciu 50-100km od miesta mojho bydliska, co je defacto celodenny vylet kvoli nejakemu vysetreniu.
A to byvam na zapade Slovenska, viem, ze na vychode je to vyrazne horsie este.
25.11.2022 - 11:19:35
12
no som zvedavý,čo na toto povie bolševický zmrd súdruh Blaha-kto nevie,tak všade vytrubuje,že má dôkazy svedčiace o zavraždení gen.Lučanského:

Milan Lučanský spáchal samovraždu. Vyplynulo to z vyšetrovania, ktoré definitívne ukončila Krajská prokuratúra v Prešove.
Zdroj: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/363540-milan-lucansky-spachal-samovrazdu-cudzie-zavinenie-definitivne-vylucili?campaignsrc=tn_clipboard
25.11.2022 - 11:24:30
01
Ale veď celý Smer to vedel už dávno.Bliakajú aby hecovali tých svojich primitívnych voličov.
25.11.2022 - 11:33:58
04
flegko, to IT evidentne závisí kus od kusu. Áno, sú pracoviská, kde lekárska práca trvá dlhšie ako administratíva a sú pracoviská, kde administratíva trvá dlhšie ako lekárska práca. V každom prípade mnohé nemocničné a ambulatné systémy sú user-not-friendly, aby si mohol vložiť hodnotu či text do kolonky, tak sa k nej musíš preklikávať cez zbytočné rozhrania, programy/databázy nie sú prepojené medzi pracoviskami a inštitúciami, bežne sa prepisujú hodnoty labákov z papierka do počítača atď. Nie že by sa to neriešilo, ale ajťákov je málo aj na strane dodávateľa aj na strane odberateľa a výsledkom je, že IT administratíva zaberá desiatky percent práce lekára. Napríklad elektronický recept je absolútne super vec, ale to je iba jedna z mála lastovičiek.
A problém je v tom, že to štátnych lekárskych IT systémov už išli stovky miliónov - lekárka si aj tak musí naťukávať hodnoty z labáku z papierika do počítača.

Ale dôležitejší je ten druhý aspekt, čo si opísal - nedostatok lekárov a vysoký vekový priemer dnešných lekárov. Ľudia, ktorí dnes hejtujú snahy lekárov (výpoveďovú kampaň) si skrátka nevedia spočítať dve a dve. Matovič sa snaží to prezentovať, že lekárom ide o ich platy a oni mu naletia, ale to tak nie je. Problém je v tom, že ak naše platy nebudú konkurencieschopné, tak jednak ľudia nepôjdu študovať medicínu, jednak tí vyštudovaní (doma či v zahraničí) nepôjdu pracovať na Slovensko a jednak sem z tretích krajín nedostaneme skúsených lekárov z praxou a skúsenosťou. Takže ak je teraz málo pediatrov, tak o desať rokov ich bude ešte menej - a to je ten hlavný problém a nie platy lekárov, ktorí sú dnes vo vypovediach. Ale dnes ľudia čítajú iba titulky a nevedia pochopiť čítaný text a tak naletia
Matovičovi a hejtujú lekárov, že im ide ich platy - a keď sa im narodia alebo podrastú deti alebo ak im zostarnú rodičia alebo ak oni zostarnú, tak budú hejtovať vládu, že je málo pediatrov, gerontológov, zubárov, špecialistov, ale na konci dňa aj obvoďákov... atď. A vôbec im vtedy nedopne, že oni sami boli pred desiatimi rokmi proti tomu, aby sa tu vytvárali priaznivé podmienky pre lekárov a namiesto toho žrali Borisa, lebo bolo lacnejšie lyžovanie ...
Toto je krajina odsúdená na úpadok.
25.11.2022 - 11:49:23
01
to je jasné,že smerácka banda dobre vie,prečo to Lučanský takto urobil-ale mám otázku-nemali by orgány činné v TK vypočuť súdruha Blahu,aké dôkazy má ? :^)
25.11.2022 - 11:51:07
02
Súdruha Blboša by mal skôr vyšetriť lekár - psychiater.
25.11.2022 - 12:26:07
20
pozerám, že tu máme kopec odborníkov na zdravotníctvo ... nevedeli by ste mi poradiť očného lekára(lekárku) v Bratislave?
25.11.2022 - 12:47:34
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up