Mna by zaujimalo ako to bude ked ma zastavia fizli cez den ked na riaditkach ani na sedlovke nemam svetlo kedze ich nosim v ruksaku a iba ked sa zacne stmievat alebo zla viditelnost je ich nasadim....ale zasa nemam ziadne odrazky jedine zopar reflexnych pasikov na batohu.......ja si to vysvetlujem tak ze mam pouzit reflexne prvky alebo osvetlenie iba za znizenej viditelnosti cize ked ma zastavia na obed ked svieti slnko jak besne tak ma nemozu pokutovat ak im ukazem ze svetlo pri sebe mam. 8)
11.02.2009 - 14:17:41
00
jasi hlavne myslim ze ta zastavovat nebudu
11.02.2009 - 14:20:46
00



Heh chcem vidieť toho dilinka ktorý má prilbu a pri vchádzaní do lesa si ju dá dole a bude ju zo sebou vláčiť.Heh.Hovadina hodná našich zákonov. :mrgreen:
11.02.2009 - 19:08:00
00
Ludi, ktory pisu take clanky nemam rad. Nepriamo tak navadzaju ludi, aby prilbu nenosili, kedze zakon o cesten premavke plati iba na "statnych cestach". Nie aby napisali, ze je to pre ich vlastnu ochranu a snad v tom lese este viac ako na ceste. Lebo ked sa niekto vysype v lese, tak mu ta prilba asi skor pomoze, ako ked ho na ceste niekto schova do chladica.
11.02.2009 - 21:38:36
00
síce som donedávna prilbu nemal (hanba mi), ale už bolo načase si ju kúpiť.Tak som aj kúpil.A nemienim ju nosiť zavesenú na biku.Prilba patrí na hlavu či som v meste lese proste všade kde som na bicykli.A tieto žvásty tiež nemám rád.
11.02.2009 - 21:42:30
00
[quote=""]Mna by zaujimalo ako to bude ked ma zastavia fizli cez den ked na riaditkach ani na sedlovke nemam svetlo kedze ich nosim v ruksaku a iba ked sa zacne stmievat alebo zla viditelnost je ich nasadim....ale zasa nemam ziadne odrazky jedine zopar reflexnych pasikov na batohu.......ja si to vysvetlujem tak ze mam pouzit reflexne prvky alebo osvetlenie iba za znizenej viditelnosti cize ked ma zastavia na obed ked svieti slnko jak besne tak ma nemozu pokutovat ak im ukazem ze svetlo pri sebe mam. 8)[/quote[quote]

Myslím, že nová vyhláška hovorí, že nemotorové vozidlá nie sú povinné celodenne svietiť. Tým pádom si myslím, že netreba mať ani pripevnené odnímateľné svetlá pokiaľ nie sú pevnou súčasťou biku, niečo ako osvetlenie s dynamom.
12.02.2009 - 00:05:12
00
Riesite tu zakony, ale uvedomte si kto ste? Vsetko bikeri, ktori sa vyznaju, vacsina od detstva po dnesok jazdi kedy sa da, mnoho skusenosti a bike a veci okolo neho vas zaujimaju.

Teraz si predstavte vsetkych tych deduskov, ktori boli zvyknuti jazdit po starom a teraz sa premavka zhustuje a zhustuje, ti, ktorym este funguje dynamo maju aspon nejake bludicky ostatni ani to (okrem vlastnikov ruskych bikov im uz odrazky za tie desatrocia opadat museli). zdoraznujem, ze neutocim na starych ludi, len na skupinku dedinskych ignorantov. Osobne dost dojazdievam v noci a mnozstvo dedin na vychode je zle osvetlenych a niekedy ich zbadam na poslednu chvilu. Nemam vpredu sice auroru, ale svetlo to je celkom slusne (napr. staci aj na osveltenie vzialenejsich dopr. znaciek v uplnej tme) ale ak sa tam promenaduje dedko bez svetla a bez blikacky a on sam sa v tej tme riadi len bielou ciarou na zemi... A ano, stava sa mi to pravidelne.

V meste je zase vela ludi, mladsich i starsich, ktori bicykel beru len ako dopravu do skoly/prace (vaaaau aj taki existuju? a poviem vam, ze ich nie je malo!). Prave tito sa vacsinou velmi nezaujimaju ani o svoju bezpecnost ani o dopravne predpisy nehovoriac o technickom stave ich bikov. osobne vidim takych v KE denne padat po vjazde do elektrickovej kolajnice, alebo ist k zemi pri prudkom vyberani zakruty na smyklavej dlazbe.

Mohol by som pokracovat... prave kvoli takym je tento zakon. Nemam rad buzeraciu od zelenych, ale tie reflexne vesty bol zufaly pokus ako zviditelnit cyklistov a chodcov(!). A prilby? Preco sa motorkari nebrania prilbam? Preco od nich nepocut ake je to zbytocne? Prilby su fakt ako ochrana, ale preco to urcita skupinka bikerov berie ako zasah do image? Ved prilby su rozne aj na rozne discipliny a je z coho vyberat (dokonca aj reflexne vesty nie su iba tie za 50SK, skuste sa pozriet do predajne s pracovnym oblecenim, ja som tam nasiel reflexne termotricko (take cestarske) do 400SK) a to s kratkym rukavom, uzasne na letne nocne bikovanie. Ono vsetko toho je kvoli tym, ktori si zo skolky nic o bikovani nepametaju lebo odvtedy nebikovali a nezaujimalo ich to. Ak na to bude zakon, uvedomia si, co je zle a basta.

Fakt nechapem vlnu odporu medzi bikermi, podla mna je novy zakon v mnohom lepsi (napriklad skutocnost ze nie som povinny nosit blatniky i ked zvoncek nosim so sebou stale nielen kvoli medvedom) a v mnohych veciach az tolko neobmedzuje: odrazky->reflexne prvky, zvoncek->vystrazne zariadenie atd.

Mimochodom este sa mame dobre kym nam, podobne ako motoristom, zeleni nekontroluju stav dezenu na pneumatikach a spravne mnozstvo brzdovej kvapaliny :D
20.02.2009 - 14:31:08
00
a spravne mnozstvo brzdovej kvapaliny :D

Si myslím, že na v-brake by sa množstvo kvapaliny dosť blbo kontrolovalo :mrgreen:
20.02.2009 - 14:36:19
00
Čo sa týka tých prilieb je zvláštne,že to neschválili pre lyžiarov.Tam je to určite akútnejšie ako na bicykli.
20.02.2009 - 15:46:25
00
Lyžiari väčšinou vedia že je to nutné, ak nie, zaplatia si za vrtuľník do špitálu, navyše nie sú účastníkmi cestnej premávky.

Nový zákon je podľa mňa OK, prilbu nosí každý kto si ňou má čo chrániť (rozum). Mali by ju spovinniť vždy a všade: či idem do potravín za rohom alebo na maratón, bez rozdielu veku. Reflexné prvky sú tiež štandardné, kto nesvieti, doplatí na to inak než pokutou.

ad dedinský dedkovia: aj tak v 80% prípadov idú domov z krčmy, opití, takže myslím že by im nepomohol ani maják, hazardujú tak či onak.
20.02.2009 - 18:22:25
00
Prečo by mali byť prilby povinné pre dospelé osoby??
A lyžiari vedia akurát tak velké xovno čo je treba.Keby to vedeli nebolo by tolko úrazov.
20.02.2009 - 18:31:29
00
Prečo by mali byť prilby povinné pre dospelé osoby??
A lyžiari vedia akurát tak velké xovno čo je treba.Keby to vedeli nebolo by tolko úrazov.


nič v zlom, ale téma sa volá "predpisy pre cyklistov" tak by som na lyžiarske záležitosti vybral inú tému. som použil analógiu s motorkami len preto, že je to veľmi podobný "šport".

a treba poriadne rozlišovať šport a dopravu, pretože napr. zjazdové lyžovanie a bežkovanie niekde v lese je šport, takisto ako MTB, ale predpisy o ktorých sa bavíme platia najmä pre dopravu, teda presuny cyklistov po komunikáciach, prípadne ak nie je odhrnutý sneh na chodníkoch a lokálnych cestách, tak aj bežkári si užijú.

Prilby sú kvôli cestnej premávke a jej nebezpečentsvám (vzájomné kolízie a pod), čo sa deje pri športe na miestach mimo cesty už nespadá pod cestnú premávku, teda nosenie prilieb je dobrovoľné (ak to inak nenariadi prevádzkovateľ napr. zjazdovej dráhy pre lyžiarov alebo na súkromných MTB trasách (u nás skôr výnimky)). Teda športovci môžu byť stíhaní akurát stratou preplácania zravotnej poistky v prípade nedostatočnej ochrany pre prípad úrazu.
20.02.2009 - 18:56:38
00
Si myslím, že na v-brake by sa množstvo kvapaliny dosť blbo kontrolovalo :mrgreen:


:shock: :?: Aky problem v tom teoreticky vidis? Skontrolovat sa to da rovnako na veckach aj na diskoch...
20.02.2009 - 22:23:01
00
V- brzdy nemajú brzdovú kvapalinu (okrem tých pár od Magury) :lol:
21.02.2009 - 17:30:04
00
povodny zamer bol ten, ze ked si policajti svietia na cyklistov, tak vacsinou preto lebo nemaju svetla a jazdia v tme pripadne ked hrubo porusia pravidla cestnej premavky.

zato ti, co jazdia hlavne na starsich a poruchovejsich autach mi daju zapravdu, ze do motoristov si drbnu za akukolvek drobnost.

keby zacali u nas policajti kontrolovat zvonceky, spravne nahustenie pneumatik, ucinnost brzd a ine veci na co maju zo zakona pravo, tak dakujem pekne... to az potom by ste nadavali...

kym kontroluju prilby, tak super... ale osobne vidim vela ludi bez zvoncekov a v noci, hoci v meste sa neunuvaju ani na 50SK blikacky z tesca...
21.02.2009 - 17:38:11
00
keyboard_arrow_up