ak ste "zarovno" tak ta "nevidi "-mrtvy uhol..., ide aj o rychlost nema ta zazracne slovicka -obmedzit a ohrozit,niektori ta obiehaju 20m pred odbockou a este chcu odbocit ...ako keby mal cyklista nulovu rychlost... to su ti "sekundari" pre jednu "usetrenu" idu zabit cloveka...
ak je auto pred tebou a hodi blinker cyklista musi dat prednost autu.ak ste zarovno tak mas prednost ty
opat nie - precitaj si co som tam dal z vyhlasky
"" Novela zákona jednoznačne určuje, že vodič odbočujúci vpravo bude musieť dať prednosť cyklistovi, ktorý pôjde rovno."
ak ti skrizi jazdnu drahu tak je povinny ti dat prednost. nepise sa tam ci mas byt na jeho urovni alebo 20metrov za nim. jednoducho ti musi podla vyhlasky dat prednost ked ides rovno. dovodova sprava uz vo vyhlaske napisana nie je. ak si dobre pamatam tak pri odbocovani mozes obmedzit ale nie ohrozit - takze primerane tomu aj vzdialenost po ktoru mas prednost vzhladom na rychlost. samozrejme majuc na pamati ze odhadnut ako rychlo ide bicykel (a teda ze obcas nechodime pomaly) moze byt pre niektore osoby celkom problem.
Podla paragrafu 55, odsek 5 aktualneho zakona o cestnej premavke plati, ze cyklista moze predbiehat z prava len pomaloiduce alebo stojace vozidla, okrem pripadu, ak vodic predbiehaneho vozidla dava znamenie o zmene smeru doprava. Tj situacia, ze vodic odbocujuci doprava musi dat prednost cyklistovi iducemu rovno sa bude vztahovat iba na subezne iduceho cyklistu. Akonahle si za vozidlom a vidis, ze dal znamenie o zmene smeru doprava, uz ho nemozes predbiehat. Samozrejme, tato situacia vyzaduje, aby vodic dal znamenie o zmene smeru nacas, co sa myslim v Jezusovom pripade nestalo.
Samozrejme, tato situacia vyzaduje, aby vodic dal znamenie o zmene smeru nacas, co sa myslim v Jezusovom pripade nestalo.
Napriek tomu spravanie Jezusa pokladam ze nevhodne a rizikove. Pri takej rychlosti, jednak moze lahko blinker na jednom aute v rade stojacich aut prehliadnut alebo spanikarit, ked da sofer blinker.
Co spravil zle? Obiehla kolonu tak ako mal. Pred neho voslo auto (nevoslo, ale keby si ho nevsimol, voslo by) a tak zacal brzdit. Neverim, ze keby videl smerovku pokracoval by a dufal, ze si ho auto vsimne.
Ohladne zakona chybu nespravil, ale osobne nemam pocit, ze by som mal rychlostou 35Km/h obiehat dlhu kolunu aut stojacu na cervenu len preto, ze na krizovatke ja odbacam doprava a je tam len oranzova blikacka a takto si vylepsim priemerku o 0.1 km/h.
yojo, dal správne znenie. Proste cyklista nemôže obiehať vozidlo z prava, ktoré odbočuje do prava.
V tomto prípade mal Jezus šťastie, že si vodič s kontroloval svoje pravé spätné zrkadlo. Inak by boli v sebe. Jezus riskoval svojou rýchlosťou, v takýchto prípadoch treba predvídať aj za tých exotoch v plechoviciach.
Tiez si nemyslim, ze by mal niekto takou rychlostou obiehat kolonu, lebo stat sa moze hoci co, ale ruku na srdce, ak vodic da smerove znamenie tak ako hovori vyhlaska, tj v dostatocnom predstihu, tak nemoze mat cyklista iduci 30km/h problem zastavit.
ja bezne zazivam aj take ze vodici vyhadzuju smerovku az ked uz odbocuju a nie kym cakaju na semafore. takze sa potom blbo orientuje ze kto kam chce ist. pripadne nehadzu smerovku vobec - uplne bezna prax na sidliskach mimo velkych ciest
Ak sa za risk povazuje jazda v premavke rychlostou 30+, tak jazdim riskantne vac nez casto. Zatial mi to vychadza a vodici ma respektuju. Samozrejme musim neustale sledovat situaciu a predvidat ako v sachovej partii par tahov vopred aj za ostatnych, ale to by sa mal naucit kazdy, kto sadne na bajk a vlezie na nom na cestu.
Btw. presadnutie na cestak, kde clovek nema standardne ruky neustale na brzdach (na rozdiel od MTB), mi dalo neskutocne vela co sa tyka toho predvidania. Az vdaka tym stresom, ked som mal v zaciatkoch na cestaku v premavke pocit, ze nestiham reagovat ak mi nieco vleti do cesty, som pochopil, kolko MTB "odpusti", lebo brzdy vzdy poruke a tym padom v podstate netreba rozmyslat vopred. Takze stresy z neubrzdenia na cestaku + premavka v BA = neskutocne zlepsenie predvidania a odhadu. Posunulo ma to na uplne novu uroven "road skillu" a na MTB v lese mi to teraz vdaka tomu uz pripada ako na wellnes vikende v kupeloch (totalny relax).
P.S. Presun po hlavnych tahoch BA nie je a ani nikdy nebude sport vhodny pre vsetkych.
Ja na mtb zvyknem mat ruky tak, ze tiez musim prechytit ruku aby som zabrzdil. V meste si takuto polohu nedovolim, nemam na to nervy. Tiez jazdim rychlo (30+) ale mam brzdy natolko doladene, ze dokazem zabrzdit z 30kmh do 10-15m (nebolo by zle to realne zmerat)
Ak sa za risk povazuje jazda v premavke rychlostou 30+, tak jazdim riskantne vac nez casto.
To som nemyslel, že je taká rýchlosť riskantná. Sám jazdím po meste min. 30 a viac. Dokonca si myslím, že pomalší cyklisti sú ohrozenejší ako rýchlejší. Sú akoby prehliadaný zo strany šoférov. Predsa len elasťacké cyklooblečenie, prilba, oholené nohy a pod riťou nadupaný stroj robí rešpekt. Ale sú situácie, kde to až také bezpečné na takúto rýchlosť nie je. A jednu takú situáciu pokladám aj míňanie stojacej rady áut. Najhoršie je, keď ti niekto v tej stojacej rade otvorí dvere. To radšej skončiť na prednej kapote ako vo dverách.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
opat nie - precitaj si co som tam dal z vyhlasky
"" Novela zákona jednoznačne určuje, že vodič odbočujúci vpravo bude musieť dať prednosť cyklistovi, ktorý pôjde rovno."
ak ti skrizi jazdnu drahu tak je povinny ti dat prednost. nepise sa tam ci mas byt na jeho urovni alebo 20metrov za nim. jednoducho ti musi podla vyhlasky dat prednost ked ides rovno. dovodova sprava uz vo vyhlaske napisana nie je. ak si dobre pamatam tak pri odbocovani mozes obmedzit ale nie ohrozit - takze primerane tomu aj vzdialenost po ktoru mas prednost vzhladom na rychlost. samozrejme majuc na pamati ze odhadnut ako rychlo ide bicykel (a teda ze obcas nechodime pomaly) moze byt pre niektore osoby celkom problem.
post826195.html#p826195
Napriek tomu spravanie Jezusa pokladam ze nevhodne a rizikove. Pri takej rychlosti, jednak moze lahko blinker na jednom aute v rade stojacich aut prehliadnut alebo spanikarit, ked da sofer blinker.
V tomto prípade mal Jezus šťastie, že si vodič s kontroloval svoje pravé spätné zrkadlo. Inak by boli v sebe. Jezus riskoval svojou rýchlosťou, v takýchto prípadoch treba predvídať aj za tých exotoch v plechoviciach.
Btw. presadnutie na cestak, kde clovek nema standardne ruky neustale na brzdach (na rozdiel od MTB), mi dalo neskutocne vela co sa tyka toho predvidania. Az vdaka tym stresom, ked som mal v zaciatkoch na cestaku v premavke pocit, ze nestiham reagovat ak mi nieco vleti do cesty, som pochopil, kolko MTB "odpusti", lebo brzdy vzdy poruke a tym padom v podstate netreba rozmyslat vopred. Takze stresy z neubrzdenia na cestaku + premavka v BA = neskutocne zlepsenie predvidania a odhadu. Posunulo ma to na uplne novu uroven "road skillu" a na MTB v lese mi to teraz vdaka tomu uz pripada ako na wellnes vikende v kupeloch (totalny relax).
P.S. Presun po hlavnych tahoch BA nie je a ani nikdy nebude sport vhodny pre vsetkych.
To som nemyslel, že je taká rýchlosť riskantná. Sám jazdím po meste min. 30 a viac. Dokonca si myslím, že pomalší cyklisti sú ohrozenejší ako rýchlejší. Sú akoby prehliadaný zo strany šoférov. Predsa len elasťacké cyklooblečenie, prilba, oholené nohy a pod riťou nadupaný stroj robí rešpekt.