To som nemyslel, že je taká rýchlosť riskantná. Sám jazdím po meste min. 30 a viac. Dokonca si myslím, že pomalší cyklisti sú ohrozenejší ako rýchlejší. Sú akoby prehliadaný zo strany šoférov. Predsa len elasťacké cyklooblečenie, prilba, oholené nohy a pod riťou nadupaný stroj robí rešpekt. Ale sú situácie, kde to až také bezpečné na takúto rýchlosť nie je. A jednu takú situáciu pokladám aj míňanie stojacej rady áut. Najhoršie je, keď ti niekto v tej stojacej rade otvorí dvere. To radšej skončiť na prednej kapote ako vo dverách.
Súhlasím, že ak ide cyklista medzi križovatkami rýchlejšie, tak je viac rešpektovaný ako keď ide 5 km/h. Vlastná skúsenosť.
ked ten jazdec drzi riaditka vacsinou pri predstavci, tak ok. ale vidim ze sa daju drzat pohodlne zhora za paky, a tym padom aj pribrzdovat. sam to tak mam a sam tak skoro stale jazdim. je to pre mna najpohodlnejsia poloha ruk na ziletke. da sa z nej radit aj brzdit.
jedna pozitivna.
vcera som cakal na prechode v karlovke pri Casey (klasicka 4prudovka v strede s elektrickami). Prichadzajuce auto v pravom pomalom pribrzdilo aby som presiel, no v lavom islo relativne rychlo nejake auto, tak som preistotu cakal, ci vie ze ten pred nim niekoho pusta na prechode. Ten prvy opatrne skrizil/naznacil a zablokoval cestu cim donutil toho druheho zastat. ja som bezpecne presiel
ja som tadial tiez tento tyzden prechadzal...bez biku...cakal som tam vyse minuty pretoze stale chodili auta...nakoniec ma pustil az vodic s rakuskou SPZ
podobne som videl dnes na bajkalskej, cyklista a auto stali prvi na semafore, naskocila zelena, auto hodilo smerovku do prava a zacalo odbocovat...
dalsi expert bol na vajnorskej, bol druhy v poradi na odbocenie v krizovatke, ale nechcelo sa mu cakat tak toho pred sebou obehol zprava po chodniku.. len som tak cumel kua
asi si fakt musim zohant tu kameru bo toto su skvosty
stali viacmenej na jednej urovni, ja som tam dosiel neskor, ked som sa prestrikoval dopredu akurat naskocila zelena a pohynali sa. potom auticko vyhodilo smerovku a zacalo odbocovat, tak musel zatocit aj cyklista. ten tam potom zastal a ked auto preslo tak isiel dalej rovno
Aký vodič, taký bicyklista... Vodič šetril elektriku, tak zapol smerovku až keď zatáčal a bicyklistovi sa nechcelo pozrieť na šoféra (očný kontakt!!!) a potom významne pozrieť na jeho smerovku a paprčou ukázať, že pôjde rovno. Obidvoch nakopať!
Presne tak ako píše Joko, robím to neustále a ešte som problém nemal /zatial/. Dôležitý je ten očný kontakt. Niektorí vôbec nechápu čo im naznačujem, ale už sú v strehu.
Nemozem si pomoct ale mam z toho videa pocit, ze cyklista sa chova, ako keby jazdil autom. Ja takym hovorim BUSIC. Len tupo bucha do pedalov a nesleduje poriadne situaciu na ceste, krizovatkach, resp, vynucuje si prednost. Po tom pade urcite porozmysla minimalne nad tym, ci mal radsej predvidat a pribrzdit alebo sa zvijat od bolesti na ceste. A to nehovorim o moznosti, ze dalsie auto mu mohlo prejst kolesom po kokose.
Presne takychto situacii som sam zazil uz niekolko krat. Vyblokovanie, nedanie prednosti, odbocovanie doprava/dolava...
Iba v minimalnych pripadoch ma vodic videl. Takze to nemozem brat, ze mi to vodici spravili naschval. Proste ma nevideli.
Ved vodici ani samotne auta niekedy z nepozornosti nevidia a pozrite kolko byva buraciek aut.
nuž,tu treba povedať,že mne sa na bajku osvedčil mix defenzívnej jazdy a zároveň vynucovanie si priestoru. To znamená, že do križovatiek sa nerútim s pocitom,že keď som na hlavnej,tak tú prednosť naozaj aj dostanem,ale podvedome vždy rátam,že z tej vedľajšej cesty môže vyletieť buď za a/ arogantné hovädo,alebo za b/ normálny vodič,ktorý ma skrátka prehliadol...A vždy je dobré myslieť na únikovú zónu...všetko je to o predvídaní a o očakávaní neočakávaného...
Zároveň netreba jazdiť priposrato. Napríklad taký vjazd do kruháku. Pred nedávnom sa mi stalo,že som šiel /priposrato/ po bielej čiare a na vjazde do kruháku ma tam takmer sepálila nejaká tetula. Pravdepodobne ani netušila,že mi spôsobila tlak 200/150... Pred kruhákom sa treba pekne popozerať za seba,prispôsobiť rýchlosť doprave a pichnúť sa pekne do premávky a ísť normálne stredom vozovky...a ak som pre niekoho pomalý,nech ide do prdele.
Ďalšia vec sú cesty. Asi to tu vie každý,ale za krajnicou sa nejazdí. Minimálne po bielej a aj to len za ideálnych okolností,tj. málo aút, predpísaná 50tka,dobrá kvalita cesty atd...Ideálne je jazdiť tak 0,5 - 1,0 m od bielej čiary naľavo.
No a potom sú cesty,kde by som skrátka nejazdil a radšej by som tlačil bajk niekde po roly. Námatkovo Trenčín - Bánovce...
presne tak pol metra od bielej ciary ak je pekny kraj cesty..ak je rozbity tak aj viac..a ak je to dvojprudova cesta tak tiez cca tristvrte metra od krajnice
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Súhlasím, že ak ide cyklista medzi križovatkami rýchlejšie, tak je viac rešpektovaný ako keď ide 5 km/h. Vlastná skúsenosť.
ked ten jazdec drzi riaditka vacsinou pri predstavci, tak ok. ale vidim ze sa daju drzat pohodlne zhora za paky, a tym padom aj pribrzdovat. sam to tak mam a sam tak skoro stale jazdim. je to pre mna najpohodlnejsia poloha ruk na ziletke. da sa z nej radit aj brzdit.
vcera som cakal na prechode v karlovke pri Casey (klasicka 4prudovka v strede s elektrickami). Prichadzajuce auto v pravom pomalom pribrzdilo aby som presiel, no v lavom islo relativne rychlo nejake auto, tak som preistotu cakal, ci vie ze ten pred nim niekoho pusta na prechode. Ten prvy opatrne skrizil/naznacil a zablokoval cestu cim donutil toho druheho zastat. ja som bezpecne presiel
http://auto.sme.sk/c/7166208/vodic-odbocoval-a-nedal-prednost-cyklistom-iducim-rovno.html?ref=tit
dalsi expert bol na vajnorskej, bol druhy v poradi na odbocenie v krizovatke, ale nechcelo sa mu cakat tak toho pred sebou obehol zprava po chodniku.. len som tak cumel kua
asi si fakt musim zohant tu kameru bo toto su skvosty
youtube.com/watch?v=ILpDx9MZ6Tg&t=0
Presne takychto situacii som sam zazil uz niekolko krat. Vyblokovanie, nedanie prednosti, odbocovanie doprava/dolava...
Iba v minimalnych pripadoch ma vodic videl. Takze to nemozem brat, ze mi to vodici spravili naschval. Proste ma nevideli.
Ved vodici ani samotne auta niekedy z nepozornosti nevidia a pozrite kolko byva buraciek aut.
Zároveň netreba jazdiť priposrato. Napríklad taký vjazd do kruháku. Pred nedávnom sa mi stalo,že som šiel /priposrato/ po bielej čiare a na vjazde do kruháku ma tam takmer sepálila nejaká tetula. Pravdepodobne ani netušila,že mi spôsobila tlak 200/150... Pred kruhákom sa treba pekne popozerať za seba,prispôsobiť rýchlosť doprave a pichnúť sa pekne do premávky a ísť normálne stredom vozovky...a ak som pre niekoho pomalý,nech ide do prdele.
Ďalšia vec sú cesty. Asi to tu vie každý,ale za krajnicou sa nejazdí. Minimálne po bielej a aj to len za ideálnych okolností,tj. málo aút, predpísaná 50tka,dobrá kvalita cesty atd...Ideálne je jazdiť tak 0,5 - 1,0 m od bielej čiary naľavo.
No a potom sú cesty,kde by som skrátka nejazdil a radšej by som tlačil bajk niekde po roly. Námatkovo Trenčín - Bánovce...