Predpokladám, že existuje zopár nehôd, pri ktorých bola vina prisúdená chodcom a v takom prípade sa nedá vylúčiť, že poškodení budú vymáhať náhradu prípadnej škody. Predstav si, že ideš pomedzi zaparkované autá a niekomu sa vytrhne
dieťa a vbehne na ulicu. Strhneš volant, aby si dieťa nezabil a nabúraš do nejakého zaparkovaného vozidla. Ak nemáš havarijnú poistku, nebudeš na jeho rodičoch vymáhať škodu? Ak to aj vyplatí poisťovňa, je veľmi pravdepodobné, že si tú škodu na rodičoch budú uplatňovať oni.
Poznám dávnejší prípad, kedy decko vyhodilo z balkóna prskavku na zaparkovaný kamión, ktorý zhorel do tla. Myslím, že to splácajú dodnes...
Mne sa jedna o to, ze ak mas motorove vozidlo, mas povinnost zakonnej poistky prave pre pripady, ze sposobis skodu. Ale neviem o tom,ze by existovala taka povinnost pre cyklistov, chodcov, psov,
deti atd.
To co popisujes ma sice svoju logiku, ale co to znamena ? Ze ja, ako chodec, nemozem ist pred barak s kludom v dusi, bez toho, aby som mal uzavretu poistku pre pripad sposobenej skody. A preco ? Ak si niekedy videl hru Time of Machine, alebo staci si predstavit retazec suvislosti .. ostatne nieco si aj spomenul, tak ja nemozem byt v klude. Ono pokial viem, stale este existuje nieco ako nepredvidatelne okolnosti, snad este nie sme v totalnom kapitalizme ako je USA, kde sa sudia za kazdu somarinu.
Z toho co som pisal ja marina_militaire-ovi, to pochopil len iron.hide. Marina sa tvari ze nechapem, Ramon1 je urazeny, ale ani jednemu nedoslo , o com ja pisem.
Staci si predstavit modelovu situaciu. Idem po chodniku a nechtiac odkopnem kamen. Ten streli oprotiiducemu auto do skla, vodic sa zlakne, strhne volant, narazi , nasledne sa rozputa (podla fantazie) peklo. Mna pri odkopnuti videlo 10 svedkov. Pdotykam, ze slo o nahodu. Budes na mne vymahat skodu, ktora bude dajmetomu vo vyske niekolko milionov (moze sa stat) a vratane strat na zivote ? Ak je to mozne vymahat, aka poistka mi zabezpeci, aby som bol v klude ?
Je mi jasne, ze sucasny model spolocnosti je konstruovany cim dalej , tym viac sposobom, ze kazdy od kazdeho chce nieco vymahat. A konci to vzdy len pritom, kto ma lepsie znamosit, alebo pravnika. Takze moja otazka znovu na Marina_Militaire .. budes na mna volat policajtov, ak zakopnem , padnem a poskriabem kolegove 4dnove BMW ? Odhliadnuc od faktu, ze zrejme slo o drbnuteho cyklistu, pravna situacia (aj ked mozno Ramon1 si bude mysliet ine), je stale rovnaka. Cyklista nema zo zakona ziadnu povinnost platit PZP. Ano, mozes vymahat skodu .. v procese OPK.
Tuna mas jednu taku modelovu situaciu
http://auto.sme.sk/c/6677277/pzp-nekryje-skodu-ktoru-vam-sposobi-na-aute-cyklista.html Cize z tohto mne vyplyva, ze nemozem si byt isty nicim, ak idem okolo draheho auta, kde sedia typci ako Marina_Militaire a jeho drahe BMW kolegu, alebo pripadne typci typy Ramon1 a jeho drahe (hocico), pretoze aj nesmely pohlad, ktory by mohol poskriabat drahy lak na aute ma moze vyjst draho (teoreticky) a preto sa chcem dozvediet, ako sa poistitit proti takymto problemom. Kludne si budem platit poistku, aby sa mi nestalo co popisujete a mohol kludne spavat. Pretoze neviem, ci nahodou moje chrapanie zo spanku nevyrusi komara, ktory nabodne okoloiduceho chodca a ten nasledne v zmatku nechtiac strci do kamarata, ktory padne pod
kolesa okoloiduceho auta a to nasledne sposobi retazovu nehodu az po Pristavny most, ktory nasledne sposobi pretazenie a jeho pad, pri ktorom nestastnou nahodou potopi lodicku EU hodnostarov, ktori sa sli clnkovat na Dunaj. Skoda by bola ale v tomto pripade asi aj mimo sily poistovne ..
Toz neviem ..