Jano1987, ak su na cyklotrasách problémy, tak prave kvôli dvom typom ľudí. Prvým sú tí, čo tam jazdia rýchlo a druhým sú takí, ako si ty - čo vypínajú mozog a očakávajú od ostatných, že sa budu riadiť pravidlami.
31.07.2022 - 06:19:13
02
Takze ludia, ktori sa nevedia udrzat vo svojom pruhu, meniaci smer bez obzreria, stojaci v strede cesty, korculiari s nohou v polke protismeru, psickar s natiahnutym voditkom cez celu cestu a milion dalsich ohrozujucich situacii, su v podla teba v poriadku. Problematicky je clovek, co dodrziava pravidla a caka to od ostatnych.
No dobre.
Niesi ty v cyklokoalicii, (mozno sa mylim, nchce sa mi to tu v teme teraz hladat), alebo nebojujes za lepsie podmienky pre cyklistov?
Ty snad vzdy ocakavas, ze ked sadnes na bike, ze ta niekto zramuje, kedze ty mozog zapinas a neocakavas, ze ludia jazdia podla pravidiel?
Ja jazdim podla pravidiel a ocakavam to od kazdeho kto sadne bike. Mozog pri tom nevypinam.
31.07.2022 - 07:08:49
06
Hej, pravidlá nezaručujú bezpečnosť na cyklotrasách. Samozrejme, treba ich dodržiavať, nevolám po anarchii, ale skrátka nijako nezaručujú bezpečnosť na cyklotrasách. Tú zaručujú tri veci - ich dobrý dizajn (čo bohužiaľ na Slovensku nie je bežné a hrádza to ani neumožňuje), vzájomná tolerancia a zodpovednosť rýchlejšieho/skúsenejšieho. Je naivné sa spoliehať, že cyklisti ovládajú a dodržiavajú pravidlá - nerobia to ani vodiči áut a tí na to majú kurzy a skúšky, profesionáli dokonca opakované a napriek tomu pravidlá porušujú. Človek je tvor chybujúci a ak sa spoliehame že nie, tak je to cesta do nemocnice alebo na cintorín.

A inak áno, vždy keď sadám na bicykel alebo do auta, počítam s tým, že ma niekto zramuje. Možno aj vďaka tomu mám najazdených veľa veľa stotisícov kilometrov na aute a veľa desiatok tisícov kilometrov na bicykli.
31.07.2022 - 07:31:58
06
ešte som sa vďaka predvídavosti s nikým nezrazil ale fakt ma vie vytočiť "mamička" na bicykli na cykloceste s deckom na bicykli ktoré to zrazu šupne do protismeru,zakričím na neho pozor a ona začne vrieskať na mňa že : ty dávaj pozor! veď dávam ty krepľa inak by som ti do toho decka narazil
31.07.2022 - 18:38:12
03
Bez snahy o ofenzívu, asi ešte nemáš deti, však?
31.07.2022 - 19:22:45
03
A preto sa táto téma volá "Ti, co kazia meno normalnym cyklistom" . Deti môžeš naučiť pravidlá ale proste sú to stále deti. Oni si neuvedomia riziko. Proste sa niekedy stane že vybočia alebo spravia niečo nepredvídateľné.( a ty väčšinou nepočuješ, že ja mu ešte 5 minút dohováram) Tu stačí trocha ľudskosti a rešpektu. Kam už sa majú ísť bicyklovať keď nie na cyklocestu. Pribrzdím, cinknem na zvonček, usmejem sa na maminu, potom na malého a kľudne s úsmevom mu poviem " ide ti to perfektne len pozor, pekne po krajíčku" a s úsmevom tam zaradím zasa 3. kozmickú
31.07.2022 - 19:29:22
016
Ja mám tri a ani jedno nebolo také blbé aby opustilo pravý okraj vozovky.
31.07.2022 - 19:31:33
03
decká mám,aj so mnou jazdia na bajku,od malička ich učím ako sa správať v premávke, viem že deti sú nepredvídateľné a ak by tá mamička povedala pardon tak sa tiež usmejem ale nie že na mňa začne ziapať...
31.07.2022 - 19:35:17
011
Tak asi nie kazdy je tak psychicky odolny voci nepredvidatelnemu spravaniu vlastneho dietata. Ak jeho spravanie nie je podla predstav rodica, moze ho to vytacat a ventilovanie rodica schyta aj cudzi, ktory si "dovolil" na to upozornit. :-)
31.07.2022 - 19:58:53
00
soused napísal:
A preto sa táto téma volá "Ti, co kazia meno normalnym cyklistom" . Deti môžeš naučiť pravidlá ale proste sú to stále deti. Oni si neuvedomia riziko. Proste sa niekedy stane že vybočia alebo spravia niečo nepredvídateľné.( a ty väčšinou nepočuješ, že ja mu ešte 5 minút dohováram) Tu stačí trocha ľudskosti a rešpektu. Kam už sa majú ísť bicyklovať keď nie na cyklocestu. Pribrzdím, cinknem na zvonček, usmejem sa na maminu, potom na malého a kľudne s úsmevom mu poviem " ide ti to perfektne len pozor, pekne po krajíčku" a s úsmevom tam zaradím zasa 3. kozmickú


Deti si neuvedomuju riziko - a nemali by si ho uvedomit prave ich rodicia? Nemali by ist s detmi na cyklochodnik, az ked dokazu zvladnut zakladne pravidla? Pravdupovediac mi tiez vadia deti plantajuce sa po cyklochodniku. Proste ked na to deti este nemaju, tak nech tam nejazdia a dobre jazdit by sa mali ucit na detskom ihrisku alebo inom vhodnom mieste.

Ja mam tiez deti (resp. jedno co uz jazdi na bicykli), ale nebral som ho na cyklistak hned na druhy den, ako sa odlepilo od zeme. Jazdili sme po dvore, po namesti, po prazdnych chodnikoch. A ked sme aj nakoniec isli na cyklochodnik (asi len 500m), tak som ho v kuse, ale fakt v kuse upozornoval, ze ma ist po pravej strane a ze za ciaru nesmie ist. A aj tak som z toho bol nervozny a kazdu chvilu som sa obzeral, ci nejde nejaky cyklista. A mam aj vlastnu skusenost, ked som uz relativne davno skoro nabral dieta, ktore som pomaly dobehoval, cely cas islo pekne po svojej strane a presne v momente, ked som ho obehoval, to stocilo dolava. To uz som len reflexivne stlacil brzdy a urobil cez neho salto. To som vtedy este velmi prilbu nenosil (len do lesa). Nastastie sa nikomu nic nestalo, len to dieta bolo dost v soku. A ked si teraz mam predstavil, ze by som mal takemu riziku vystavit svoje deti... Alebo aby sa mi to zopakovalo, ale s horsimi nasledkami...

TLDR - Cyklochodnik je proste cyklochodnik pre cyklistov a nie detske ihrisko. Ale mam na mysli fakt male deti na 12"-14" bicyklikoch (v horsom pripade este ich mamy s kociarmi), co sa ledva dokazu udrzat v jednom pruhu. Toto mi uz pride zase ako netolerancia z ich strany.
31.07.2022 - 22:37:43
02
Do 10 rokov mozu rodicia s detmi aj po chodniku a tam sa naucia jazdit.na hradzu uz maju ist take decka co sa vedia bicyklovat a nie kluckovat zlava doprava. To len niektori rodicia maju predstavu ze vsetci ostatni maju davat pozor na moje deti ktore nevedia ako sa ma jazdit lebo rodicia tiez nie su zrovna z tych skusenych.
31.07.2022 - 22:45:38
05
scarinko, to na tej hradzi je nejake obmedzenie pre menej skusenych cyklistov? Osobne som tam bol sice len raz (teda 2x, prvy a posledny), ale nevidim dovod, preco by tam nemohli ist aj deti. Aj dietatu aj dospelemu sa obcas stane, ze "zabludi" do protismeru. Ale pokial viem, tak hradza nie je len pre polochlapov s oholenymi nohami, co sa nahanaju o QOM, ked im fuka do chrbta. V kazdom pripade, ta vasa hradza, resp. cyklocesty ako Jurava (na tu obcas s detmi vyrazim) su idealnym miestom pre rodiny s detmi, je to relativne bezpecne a deti sa tu naucia aspon zakladne pravidla (jazda po pravej strane a pod.).
01.08.2022 - 10:04:59
04
je to osobna zodpovednost kazdeho rodica a vramci nej by mal zhodnotit schopnosti dietata zvladat jazdu po hradzi. ako tu uz pisali, nie je to detske ihrisko.
Tiez nikto nechce chodit s detmi po ceste. preco? mozu aj auta davat pozor a kluckovat okolo deti. je to tiez komunikacia ako aj hradza.
01.08.2022 - 10:07:34
05
Scarinko, lenže tak isto je to skrátka zodpovednosť aj rýchlejšieho, silnejšieho a menej zraniteľnejšieho. Petržalská hrádza je v prvom rade rekreačná trasa, tam skrátka tie deti a ľudia, ktorí sa nevedia bicyklovať, patria úplne prirodzene a vždy tam budú. Je naivné očakávať, že nie.
01.08.2022 - 10:11:20
01
Petrzalska hradza je ucelova komunikacia ziaden cyklochodnik v prvom rade. Plati na nej to iste ako na kazdej inej ceste kde jazdia auta. Jediny rozdiel je ze tu maju povoleny vstup len vozidla vodohospodarov a cyklisti.
01.08.2022 - 10:14:57
03
keyboard_arrow_up