Kenai pokojne ma povazuj za policajta, prokuratora alebo sudcu. Ak hovorim podobne ako tvoji znami policajti, to ma tesi. A teraz sa skus zamysliet, ci bude realny stav taky, ako ho popisujes ty, alebo taky, ako ho popisuju policajti a ja? Vsetci su blazni, len ty si lietadlo? Budu postupovat a jednat policajti tak, ako hovoria, alebo tak, ako si to ty predstavujes?


Ivast odporucam urcite precitat si aspon tie tri zakony v paragrafovom zneni, vela sa da pochopit uz len tym a pripadne nejasnosti potom dogooglit. Nejaku brozurku pre laikov zial nepoznam, ale mozno existuje. Jednotlive problemy sa casto uchopitelne rozoberaju v blogoch, clankoch.
Dalej najdes aj online ucebnice prava a komentare ku zakonom, imho ale dost komplikovane

http://www.eurokodex.sk/images/edicie/vk-TZ-5-vyd-2020.pdf

https://www.google.com/url?q=https://www.knihyleges.cz/web_redir%3Faparameters%3Dakod_r:output%26aparameters%3DaID:24121%26aparameters%3Dspouzetelo:1%26aparameters%3Dafile_name:Uk%25C3%25A1zka_Zakon%2520o%2520priestupkoch.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwii59aSkuT6AhXWuaQKHWQeDWw4ChAWegQIBBAC&usg=AOvVaw2kWp8_2PcTZPt3M9P9QRdJ

https://www.martinus.sk/l?categories%5B0%5D=6372

https://www.martinus.sk/?uItem=271130

https://www.martinus.sk/?uItem=850453

https://www.martinus.sk/?uItem=1656917



Potom rozne bakalarky a diplomovky, alebo studijne materialy a vypracovane otazky na skusky
https://uloz.to/hledej?q=Trestne%20pravo&type=documents

Zial nie je zaujem v tychto otazkach vzdelavat siroku verejnost, rovnako ako vo financnej gramotnosti.
16.10.2022 - 09:20:13
00
Ak by predsalen nedošlo s psíčkarmi k dohode...
https://www.kabinetkuriozit.eu/kapesni-revolver-k-ochrane-cyklistu/
😉
16.10.2022 - 09:28:53
01
cokupit napísal:
Kenai pokojne ma povazuj za policajta, prokuratora alebo sudcu. Ak hovorim podobne ako tvoji znami policajti, to ma tesi. A teraz sa skus zamysliet, ci bude realny stav taky, ako ho popisujes ty, alebo taky, ako ho popisuju policajti a ja? Vsetci su blazni, len ty si lietadlo? Budu postupovat a jednat policajti tak, ako hovoria, alebo tak, ako si to ty predstavujes?...


Cisty policajt, aj oni si myslia ked im poviem, ze zase rozpravaju ako policajti, ze je to kompliment, nie je :D
A rozhodne nie porkuraor, to su prevazne vzdelani a inteligerntni ludia. Sudcu poznam len jedneho, nic tak arogantne a mysliace si, ze je nadclovek som som este nestretol. To sa ani ja nechytam. ;)
Netusim ako budu policajti jednat, sudiac podla mojich skusenosti jednat vobec nebudu, aleob sa budu snazit presvedcit vsetkych okolo, ze oni su problem ked to ohlasuju.
16.10.2022 - 11:37:08
00
Kenai, prosím, daj si chvíľu pauzu v tejto téme ;)
Začína to tu byť nuda.

https://youtube.com/shorts/uNWoaSzpQVk?feature=share
16.10.2022 - 13:25:13
00
rs955i napísal:
Ak by predsalen nedošlo s psíčkarmi k dohode...
https://www.kabinetkuriozit.eu/kapesni-revolver-k-ochrane-cyklistu/
😉

Tú by som bral ;)
16.10.2022 - 13:49:08
00
rs955i napísal:
Ak by predsalen nedošlo s psíčkarmi k dohode...
https://www.kabinetkuriozit.eu/kapesni-revolver-k-ochrane-cyklistu/
😉

hmm to sa oplati :) v pripade zabitia napr mojho psa pred cca 4 rokmi ked este nebola dochodca ale aktivne sa venovala zachranarine k tomu bola chovna vseho vsudy trhova cena na 10 - 15k. By si si zarobil mimo toho ze podla nasich zakonov by to bolo vyhodnotene ako tyranie cize rovno paragraf s trestnou sadzbou tusim 1-3r.
Inak toto je dalsi fakt zrazenie psa tiez nemusi byt az taka lacna zalezitost .

BTW pribudlo tu vela textu a tolko casu nemam to pocitat, ale teda k tomu stavebnemu pozemku to som pisal na zaciatku ze od 80 rokov cely stredny koridor ma stavebnu uzaveru koli stavbe metra co vlastne zapricinilo ze to neni zastavane a teraz sa tam moze stavat elektricka a mestka cast to takto salamunsky poriesila v 90 rokoch ze s tychto pozemkov spravila volne vybehy kedze ich vlastni a to je aj odpoved na tu otazku ze preco su take rozsiahle a ohranicene defakto len chodnikmi, je to tak dako historicky dane
16.10.2022 - 16:53:24
00
A cital si si to cele? :)

Cyklisté je používali na odhánění dotěrných psů. Nejčastěji byly komorovány na náboje Velo-dog ráže 5,75 mm. Pro zachování bezpečnosti byly používány projektily vyrobené z kajenského pepře, vosku, korku nebo dřeva.
16.10.2022 - 21:21:00
00
RunesSVK napísal:
hmm to sa oplati :) v pripade zabitia napr mojho psa pred cca 4 rokmi ked este nebola dochodca ale aktivne sa venovala zachranarine k tomu bola chovna vseho vsudy trhova cena na 10 - 15k. By si si zarobil mimo toho ze podla nasich zakonov by to bolo vyhodnotene ako tyranie cize rovno paragraf s trestnou sadzbou tusim 1-3r.
Inak toto je dalsi fakt zrazenie psa tiez nemusi byt az taka lacna zalezitost .


A taky pripad niekde uz nastal ? Ja som o nom este nepocul. Mozno ked zastrelil psa polovnik a nebol na to 100% dovod, ale nie ak sa niekto branil pred utokom. Ci si to predstavujes tak, ze ked si niekto kupi zbran na sebeobranu, prejde tu niekolko mesacnu saradu, stat ho vyhodnoti za vierihodneho a sposobileho, spravy skusky sposobilosti, psychotesty, ziska osvedcenie pre nosenie, tak chodi po volnych vybehoch psov a striela hafanov nahodnym vyberom. A to este revolverom, alebo inou kratkou gulovou zbranou ? Ci ako si to myslel ?

Prax je skor takato: https://tv.idnes.cz/krimi/nebilovy-plzen-strelba-obrana-zbran-pes-utok.V200721_183708_idnestv_vojt

BTW: ak tvoj pes niekoho napadne a ty ho postves co i len gestom, alebo sa dokaze, ze bol na utok na cloveka cviceny, je to podla trestneho zakona, utrok so zbranou. Zo vstkymi pravnymi implikaciami. Tu dokonca pripada do uvahy obrana proti majitelovi, nie len proti psovi.
BTW2: To co si napisal plati aj o macke a to, ze psi nahanaju macky vidim pravidelne. Co planuju psicaki urobit aby nedochadzalo k zraneniu, tyraniu ci usmrteniu maciek psami ? Lebo co s tym mozem urobit ja ako majutel macky sa ti veru pacit nebude. Uvital by som ak by som k tomu nebol dotlaceny lahostajnosotu psickarov. (Ano mame 4 macky, ale mam rad aj psov a vobec vsetko zive. Psa sme mali predtym. Uz som vratil 4 zatulanych psov majitelom. Najskor som ich nakrmil, napojil, vypatral majitela a nasledne osobne isiel vratit. Ak chctete skatulkovat opat raz smola.)

misoR napísal:
A cital si si to cele? :)
"Cyklisté je používali na odhánění dotěrných psů. Nejčastěji byly komorovány na náboje Velo-dog ráže 5,75 mm. Pro zachování bezpečnosti byly používány projektily vyrobené z kajenského pepře, vosku, korku nebo dřeva."

Nedobry napad. Ak nieco vyzera ako smrtiaca zbran, radsej nech nou je. Lebo ze strialas menej smrtelnym strelivom alebo dokonca slepakmi sa zisti az pri vysetrovani tvojho usmrtenia neikym inym. To plati v absolutnej majorite pripadov, nie len pri psoch.
17.10.2022 - 00:29:34
00
RunesSVK,prosím ta o prepacenie ?
Moja chyba,neodhadol som s kým mam tu česť...
Prisaham že to bolo myslene ako absurdná kuriozita,a v žiadnom prípade nenabadam nikoho aby si miesto bidonu na bajk každý upevnil držiak hentej komickej pistolky aby vedel kedykolvek spustiť bezhlavo paľbu na zachranarskych psov v trhovej cene 10-15t a ani nižšej.
Mea culpa,mea maxima culpa...
17.10.2022 - 04:35:46
01
RunesSVK napísal:
BTW pribudlo tu vela textu a tolko casu nemam to pocitat,

všetko čo napíše Kenai preskoč a ignoruj (a to všade vo fóre :!: ) je to prevažne len kopa žvástov, fabulácii a dezinterpretácii :) zbytok už dočítaš lahko :lol:
17.10.2022 - 06:59:27
07
fúha, sa tu ťažké témy vyťahujú v poslednej dobe...

načo by si si kupoval takú relikviu, keď sú aj moderné varianty... ale všeobecne problém plynových revolverov/pištolí, ktoré sú určené na ochranu/poplašňákové je, že sú na nerozoznanie od reálnych zbraní (to je sakra problém, ak to niekde vytiahneš, je to proste považované za plnotučnú zbraň, so všetkými následkami čo k tomu patria), súhlas s Kenaiom v tomto prípade, radšej ťahať ostrú, ako plynovku, pred zákonom to vyjde nastejno, akurát, že takému feťákovi, je tá plynovka šuma fuk u prdele, na neho to nepôsobí... a v súčasnej dobe honby na čarodejnice, si to ten majiteľ ostrej 2x rozmyslí, či vôbec zasiahne, lebo ako vidíme je jednoduchšie niekoho zraziť/zabiť a možno z toho bude podmienka, kdežto pri plnotučnej zbrani si v prdeli už len keď ju pri sebe nesieš... nieto ešte použiješ...

človek vs. pes vs. poľovník vs. neviemktoešte... no to je tiež paráda, schválne sa tak popozerajte, keď pôjdete na bajku okolo nejakého "venčiaceho" (sracieho) priestoru, koľko pitbullov, rotvailerov, vlčiakov a pod. bude mať náhubky a budú na vodítkach... ten pes za to nemôže, na vine je vždy majiteľ (a o úrovni výcviku panelákových havinkov sa radšej ani baviť nebudeme...)

RuneSVK - záchranársky nezáchranársky, keď sa ti zabehne niekde za mesto/dedinu a bude tam zrovna "premotivovaný" poľovník, tak ti ho zastrelí a môžeš sa ísť sťažovať akurát tak na lampáreň, on ti povie, že naháňal zajaca/srnku a hotovo

všetko je to o ľuďoch - ale ako už kedysi dávno povedali voják Švejk: "lidi jsou rúzné, pověčšinou hovada..."
17.10.2022 - 07:27:30
03
Cez víkend som si bol zajazdiť v Karpatoch po dlhom čase, v nedeľu bolo krásne počasie. Už bližšie k Bielemu krížu, asfaltka a odtiaľ začínal/končil turistický chodník. Osadená tabuľka, že len pre peších, napriek tomu si to tam 8 ľudia na endurách zamierili. Z lesa akurát vychádzala skupinka 4 chodcov, jeden sa ozval, že cyklisti tam nemajú čo robiť, že ich prosí, aby sa vrátili a našli si inú trasu. Poslali ho do ženského pohlavného orgánu a šli si ďalej. Chodec po nich zakričal, tú nadávku na "d" a končiacu na "bil". Zastavili sa zišli všetci dole, že čo má za problém, či nechce cez hubu. Chodec len zopakoval, že cyklisti tam nemajú čo robiť. Už to vyzeralo, že dostane na hubu, ale okolo už postávalo tak 10-15 ľudí, že čo sa bude diať. Tak si to frajer na biku rozmyslel, že má šťastie, že sú tu ľudia, inak by dostal. Sadli na bike a po pešej turistickej značke odišli preč.
17.10.2022 - 07:47:23
00
za 70 euro máš plynovú pištol s predajom na občiansky a verím že hafana to spacifikuje ... prípadne cyklistu :P
17.10.2022 - 09:38:18
00
Po vytasení plynovky, je možné, že sa ocitneš pred vytasenou reálnou devinou :)
17.10.2022 - 09:53:18
04
Jano1987 napísal:
Cez víkend som si bol zajazdiť v Karpatoch po dlhom čase, v nedeľu bolo krásne počasie. Už bližšie k Bielemu krížu, asfaltka a odtiaľ začínal/končil turistický chodník. Osadená tabuľka, že len pre peších, napriek tomu si to tam 8 ľudia na endurách zamierili. Z lesa akurát vychádzala skupinka 4 chodcov, jeden sa ozval, že cyklisti tam nemajú čo robiť, že ich prosí, aby sa vrátili a našli si inú trasu. Poslali ho do ženského pohlavného orgánu a šli si ďalej. Chodec po nich zakričal, tú nadávku na "d" a končiacu na "bil". Zastavili sa zišli všetci dole, že čo má za problém, či nechce cez hubu. Chodec len zopakoval, že cyklisti tam nemajú čo robiť. Už to vyzeralo, že dostane na hubu, ale okolo už postávalo tak 10-15 ľudí, že čo sa bude diať. Tak si to frajer na biku rozmyslel, že má šťastie, že sú tu ľudia, inak by dostal. Sadli na bike a po pešej turistickej značke odišli preč.

no len to je ten problem, ze kto ma pravdu. Lebo sice tam pan Mrva a neviem aka skupinka Vallomaradbratislavu osadia tabulky ze zakaz bicyklom. Na druhej strane by malo platit ze v jednotke a dvojke stupni ochrany mozu bajky aj na turistickych znackach. Ak sa mylim pls vyvedte ma z omylu. Jedna vec je ze sa snazia poprosit cyklistov aby tadial nejazdili. Na druhu stranu nikde nevidim znacku zakaz chodcom navyse na miestach kde je legislativne ZAKAZANE chodcom chodit a nie su ani promo videa ze prosim chodci, nechodte tadialto.
Aby to bolo rovnako korektne.
17.10.2022 - 09:56:09
10
keyboard_arrow_up