Pravda je, že niekomu prilba nemá čo chrániť. Tak by sa mohlo zdať, že nosenie prilby je blbosť. Lenže stačí malá nepozornosť, vodič ani nemusí porušiť žiadny predpis a niekoho zrazí.
Prilba môže zachrániť život alebo zabrániť väčšiemu zraneniu. Zraníte, nebodaj zabijete svojou chvíľkovou nepozornosťou blbca bez prilby, odsúdia vás ako za človeka.
Ak je to podľa niekoho každého vec, či prilbu nosí, nemali by byť povinné ani na motorkách. Nemali by byť povinné ani bezpečnostné pásy. Veď aký je v tom rozdiel?
Čítal som rozhovor s nejakým "odborníkom" z Bratislavského magistrátu na cyklistiku, že nenosenie prilieb zvýši používanie bicyklov. A dokonca obhajoval dráty v ušiach. Cyklozmrdi robia odborníkov na cyklo dopravu.
12.09.2020 - 23:53:38
00
OT: Na kolko tu bolo vela pripomienok, slusne povedane, k plastom a ich vzoru a aby som nepisal elaboraty kto neveri mojim skratenym vycucom: https://www.bretonbikes.com/homepage/cycling-article-blog/160-the-importance-of-tread-pattern-on-cycle-tyres
A este jeden pre super neveriacich a super arogantnych tuponov.
Schwalbe-FAQ: What does the tire tread do?
https://www.schwalbe.com/en/faq-detailseite/what-does-the-tire-tread-do.html
A pre ... stanos4
Schwalbe-FAQ: Why ride a slick tire?
https://www.schwalbe.com/en/faq-detailseite/why-ride-a-slick-tire.html
13.09.2020 - 00:18:33
00
Joe70 napísal:
Čítal som rozhovor s nejakým "odborníkom" z Bratislavského magistrátu na cyklistiku, že nenosenie prilieb zvýši používanie bicyklov.


Samozrejme, že ten človek mal pravdu. Netreba byť géniom na pochopenie tohoto faktu.
Pomôže len zľahka sa porozhliadnuť po vyspelých cyklistických štátoch.

Naopak, zavedením povinnej prilby urobili "odborníci" zo Slovenska exotickú krajinu Európy. Našťastie sa našli normálni ľudia, ktorí túto povinnosť zrušili.

Pre ilustráciu
https://www.aktuality.sk/clanok/603068/za-kilometer-19-centov-v-holandsku-chcu-platit-ludom-za-jazdu-bicyklom/
13.09.2020 - 00:54:46
02
stanos4 napísal:
sice ma to nebavi, ale tiez nemam rad ked niekto oznacuje inych za "somarov" a pri tom... prosim, ako tu uz bolo povedane/naznacene predo mnou, kolki z vas realne minimalizuju rizika teda napr.:
- na dochadzanie par km nepouzivaju auto ale ine sposoby (chodza, kolobezka, bicykel, mhd) a teda minimalizuju riziko urazu, v tomto pripade hlavne niekoho ineho (narazam aspon na 1 konkretneho clena co sa ozyval posledne strany)
- nechodi na dovolenky/vyletiky/navstevy rodiny autom niekolko stovak, mozno az tisicok km s celou rodinou nalozenou v aute (hups, toto bude asi dost velka cast...)
- pouziva a pouzival dopravne pasy v autobusoch (stale ked pouzivam pasy v autobusoch kde su dostupne tak som vpodstate jediny)
- odkvapy cisti z lesenia alebo zaisteny lanom - v sucasnej situacii nechodieva na dovolenky a navstevy cez pol europy/sveta (toto je zasa z tych situacii ked vacsina dotycnych by chranila inych, nie seba)

a urcite by sa tych veci nasla habadura. Odpovedate na vsetko toto a dalsie veci "pozitivne"? Tak imo az potom zacinate mat moralne pravo inym nadavat


Ano, samozrejme, niekto to robi inak ? Ale busom nechodim vobec.
13.09.2020 - 00:58:05
00
cokupit napísal:
User_id &

Tema ktoru exit nadhodil bola o nejakej "cyklotrase" veducej odnikial nikam medzi hornou a dolnou pri BA. Ukazkovy priklad Nova dedinka - Bernolakovo (alebo Sursky kanal a pod) Krasny kus asfaltu, ludia po nom chodia na vsetkom moznom. Ma mozno 4km? Je tam uplne nezmyselna tabula iba pre cyklistov. Toto su cisto rekreacne zony v inak preplnenych aglomeraciach, kde by prave mal ist ktokolvek na comkolvek. Pretoze to nie je tranzitna trasa ani centrum mesta, ludia tade nechodia do roboty (ano samozrejme isto sa tu vynimka najde). 99,9% ludi sa tam ide iba tak povozit ci prejst, vacsinou najma poobede alebo ak je pekny vikend - lebo nemaju kde inde (krizom cez pole je to trochu na kkt)
Ak investujem par milionov eur, chcem za to maximalizovat uzitok a splnit investicny zamer. Preto su tie tabule hlupe. Nieje to ziadne golfove ihrisko kde sa trenuje a kde sa hraju turnaje, nie je to ziadna treningova cyklotrasa, jedine par mamilov sa tam tvari strasne dolezito a trapne.
Ano, cyklotrasy ktore maju nahradzat automobilovu dopravu musia byt vyhradene iba pre cyklistov. Ale neviem kde take na SK su? Spravidla tu mame len spojnice bufetov, alebo kdejake hradze a v zopar mestach samovrazedne zelene ciary na cestach. Nic z toho nepovazujem za cyklotrasu, ktora by bola vybodovana so zamerom dostat ludi z aut na bicykle.


Nesuhlasim, totiz dotacie z EU su na budovanie cesticiek pre cyklistov, nie na masovu rekreaciu. Ak by tam ta "zbytocna" tabula C8 nebola je to nenaplnenie investicneho zameru a vsetci sa zlozime na vratenie penazi. A ak by raz prisla kontrola z EU (co chodi ale nie na par milionove veci ale na ovela vacsie) a zbada ze mame z cyesticky pre cyklistov s C8 promenadu z vyzvy na budovanie cykloinfrastruktury, tak nam neuznaju udrzatelnost a mozeme sa zase skladat. Tolko verejny zaujem. Az si obec vybuduje asflatovu ... nieco na kocikovanie a dranie MTB bikov po asfalte, tak OK. Ale nie za peniaze urcene na rozvoj cykloinfrastruktury. Podla mna je to logicke.
13.09.2020 - 01:07:49
00
https://www.facebook.com/KRPZBA/posts/1013153712440492 a ani prilbu nemal, ignorant :-D , ale odvahy hodne pustit sa pred trolejbus.
13.09.2020 - 01:46:01
00
Kenai: Ty si si všimol, že to je asi ten bike, ktorý sa požičiava? Tak to by som si fakt kukol, že či si k tomu niekto z domu nesie prilbu :) Ale ako to tu čítam, tak vlastne niektorí tu asi aj peši chodia s prilbou :)

Tá cesta je ako cokupit spomenul z Bernolákova do Novej Dedinky (alebo naopak? :) ). Presne, že ju vybudovali z EU fondov, preto tam museli dať značku, že cyklo chodník. Problém je, že obciam sa nejako nechce budovať normálny chodník. Tak čo sa stalo? Je z toho promenáda :) Boli pokusy, že tam posielali obecných a tí tam "trapošili". Niekoľko cyklov na to bolo, ale nič si nepomohli. Každý normálny cyklista o tom vie a dáva si tam pozor. Tí menej normálni, to majú v paži a idú tam, akoby tam boli iba oni. Veď je to predsa cyklo chodník. No a podľa tvojich reakcií je mi jasné, že ty by si tam išiel plný kotol. Len aby si im debilom ukázal, že tam nemajú čo robiť :)
13.09.2020 - 02:26:09
00
Vybuduju radsej cyklocestu, lebo vedia, ze chodci budu znacenie aj tak ignorovat a nikto ich nebude za to postihovat. Do cyklistov sa policajti skor pustia.
13.09.2020 - 08:23:33
00
Ved som pisal, ze tabule sa tam nezmyselne osadzaju len preto, lebo europrojekt. Sam si to nazval podporou cyklodopravy. Humor. Autom sa doviezt na zaciatok chodnika, prejst bajkom 4km tam a spat a autom domov. Cyklodoprava. Keby to v tej eu videli, tak horko zaplacu. Ak by niekto chcel naozaj podporit cyklodopravu, tak by v BA na hlavnych tahoch vyclenil vzdy jeden chodnik pre pesich a druhy pre cyklistov.

Inak o tych pokusoch s obecnou policiou v Bernolakove som pocul. A zrovna v tom obdobi mi kamarat ukazoval daky fb prispevok tamojsieho starostu, v ktorom pisal ake mal krasne rano, ked si bol zabehat - po cyklotrase :))
13.09.2020 - 08:31:59
10
Zalezi odkial ides. Z Race sa da ist do Sv. Jura az do Ivanky po Jurave, z Ivanky do Bernolakova ide dalsia cyklocesta, takze v tomto smere auto netreba. Ako je to z Novej Dedinky az do Senca, netusim.
13.09.2020 - 09:05:34
00
user_id: To máš síce pravdu. Chodím to často. Má to ale niekoľko ALE.
1. V Ivánke tá cyklocesta končí a cez celú Ivánku ideš na tú ďalšiu po ceste (tí opatrnejší po chodníkoch). Sú tam dokonca dve veľmi nebezpečné križovatky. Našťastie vodiči, ktorí tade chodia často, to poznajú.
2. Ak chceš ísť do Rače, tak musíš ísť cez Svätý Júr. Ak sa iba bikuješ, tak to nie je problém, ale ak sa ponáhlaš, tak si to skrátiš mimo cyklocestu.
3. Prídeš do Rače a si v pr..li. Sú tam síce akože značené cyklochodníky, ale ide to po ceste. Ja napríklad som zvyknutý jazdiť aj po ceste a mne to tak nevadí, ale poznám kopu ľudí, ktorí sa radšej otočia idú späť. Dá sa zatočiť hore smerom k BK, ale tam je zase kopec a to tiež niekto nemusí :)

Ale aj tak sa teším, že sa to už pomaličky zlepšuje. Strašne chýba cyklocesta z Júra do Pezinku (myslím aj pre žiletky). A z Pezinku do Modry a Senca. Mne osobne úplne najviac chýba cyklocesta z Bernolákova (z Novej Dedinky) do Senca. Ale niečo som zachytil, že získali nejaké peniaze z EU a že sa bude niečo budovať (len neviem čo v tejto kríze bude a nebude).
13.09.2020 - 13:43:15
00
exit2 napísal:
Kenai: Ty si si všimol, že to je asi ten bike, ktorý sa požičiava? Tak to by som si fakt kukol, že či si k tomu niekto z domu nesie prilbu :) Ale ako to tu čítam, tak vlastne niektorí tu asi aj peši chodia s prilbou :)

Tá cesta je ako cokupit spomenul z Bernolákova do Novej Dedinky (alebo naopak? :) ). Presne, že ju vybudovali z EU fondov, preto tam museli dať značku, že cyklo chodník. Problém je, že obciam sa nejako nechce budovať normálny chodník. Tak čo sa stalo? Je z toho promenáda :) Boli pokusy, že tam posielali obecných a tí tam "trapošili". Niekoľko cyklov na to bolo, ale nič si nepomohli. Každý normálny cyklista o tom vie a dáva si tam pozor. Tí menej normálni, to majú v paži a idú tam, akoby tam boli iba oni. Veď je to predsa cyklo chodník. No a podľa tvojich reakcií je mi jasné, že ty by si tam išiel plný kotol. Len aby si im debilom ukázal, že tam nemajú čo robiť :)


Visomol a nedal som to sem lebo nema helmu ale preto ze sposobil doravnu nehodu a policia patra po jeho totoznosti.

Ad cesticka pre cyklistov. Na ceste musim strazit, aby ma niekto nesejmul, na chodnik, nesmiem a na cylotrase sa mam chovat ako na pesej zoene? To si ma ist cyklista zatrenovat na velodrom ? A vlastne tam by mohli pustit koculiarov, ci nie ? Nechapem celkom tu logiku. Cesty su pre auta a cylisti tam zavadzaju, chodniky pre chodcov a cyklisti su pokutovany, za ich pouzitie, cesticky pre cyklistov su pre vsetkych a cyklisti na naich maju brat ohlad na chodcov a ostatnych co tam nemaju co robit ? Super a kto, kde, kedy, berie ohlad na cylistov potom ?

exit2 napísal:
No a podľa tvojich reakcií je mi jasné, že ty by si tam išiel plný kotol. Len aby si im debilom ukázal, že tam nemajú čo robiť :)


To si ma velmi zle odhadol, ja by som pribrzdil za kazdym, kto by tam nemal co robit a nemohol by som ho bezpecne obehnut a kazdemu jednemu vysvetlil ze 1. púorusuje zakon, 2. obmedzuje pravoplatnych uzivatelov stavby 3. hazarduje zo sovjim zdravim a zdravim ostatnych a potom ak by nepochopil by som si od neho vypytal meno adresu stiahol video z kamery a poslal na policiu. A to by som opakoval kazdy jedne vyjazd, az by vsetci utekali ked by ma tam videli, alebo by tam prestali chodit. Tak ako som spravil poriadok s hradzou co mam pod oknami. Uz tam jazdi 1/10 aut co predtym a ti maju bohuzial vsetci povolenie.
13.09.2020 - 14:53:12
04
Skoda pismen.
13.09.2020 - 16:37:53
00
už to nehroťte,sem-tam sa stane aj niečo pozitívne,dnes som sa do kopca viezol za dvomi e-bikerkami,išli vedľa seba a keď po čase zistili že som za nimi tak sa uhli a jedna vraví s úsmevom že čo nezazvoním,ja na to že načo keď sa mi za vami tak dobre ide :)
13.09.2020 - 18:04:18
05
varovanie: dlhy prispevok (snazil som sa co najkratsie), ktory imo v principe zivi trola

Kenai ano, unahlil som sa a moja fyzikalna intuicia bola (ciastocne) mylna, resp. nie je to celkom ako som cakal - myslel som ze efekt dezenu pri vode je omnoho jasnejsi aj pri bicykloch. Avsak, nemyl sa, tymto ti nedavam "za pravdu", kedze zmena gripu (trakcie) zdaleka nieje len o aquaplaningu (ktory som btw ja priamo ani nespominal). Bohuzial, tribology nieje moj odbor, a teda literaturu prilozenu som pochopil len dost obmedzene, ale expertom si to necham rad vysvetlit (ako pre fyzika vzdelaneho v inom odbore). Taktiez, pravdaze vsetky clanky su zamerane na automobilovy priemysel, coz ovsem pri mnohych zo zaverov nemusi/nebude vadiet - pojednava sa o treni, trakcii, lubrikacii. Zhrnutie:
- pre "laicku verejnost" je vpodstate zhrnutie v tomto "laickom" vysvetleni: https://www.renehersecycles.com/myth-6-tread-patterns-dont-matter-on-the-road/
- dezen moze mat/ma znacny vplyv na "grip"
- je otazne co vsetko povazujes za dezen a co uz za zmes (pridavanie "piesku" do gumy je "zmena zmesy" alebo "zmena dezenu"? - v "lepsom pripade" je to minimalne oboje)
- tema je zlozita, a aquaplaning zdaleka nie je jediny efekt co ti vznika. Voda posobi aj ako lubrikant, aj ked netvori "mlaky".
- neskumal som co autori povazuju za "wet surface" - ci je to "makroskopicka mlaka", alebo aj len "asfalt je mokry" ale ziadne mlaky niesu - teda tuna aquplaning vo svojej "standardnej definicii" vznikat nemoze, ale "lubrikacia" vodou nastava
- znecistenie hra rolu, viac ako by sa ti to pacilo. A to ani nepotrebujes, ako si ty napisal, "pomoze az ked je na vozovke nepretrzita vrstva niecoho, kde vozovku ani vidiet nie je. Ale to uz je loos over hard a to je MTB teren."; znecistenie vo forme prachu, piesku, prachu z pneumatik, oleje...
- zmes/zlozenie gumy ma po vlastnostiach vozovky typicky najvacsi efekt, dezen sa v priblizeniach podiela mensou mierou, to ale neznamena ze nehra rolu

edit: este doplnenie:
- marketingove vyjadrenie oddelenia schwalbe ze 1 typ dezenu je vhodny na vsetko a dezen na vodu nehra rolu... preco teda stale maju nejaky dezen a nie slick?
- rychle prebehnutie mi dalo len tuto pneu od continental s explicitnym popisom "vhodne na mokre povrchy" https://www.continental-tires.com/bicycle/tires/race-tires/grand-prix-4-season a toto predavaju ako rychlu pneu na preteky: https://www.continental-tires.com/bicycle/tires/race-tires/competition

a pravdaze, neriesime efekty akoze ze vozovka nie je homogenny utvar a teda moze byt casto vhodne mat sirsie kolesa z roznych dovodov - napr. strata gripu na casti stycnej plochy (na malych necistotach) nevedie k smyku pretoze ta zachrani zvysna sirka plasta.


A k "blokovaniu si ta":
recumbenty, prispevky na cely svet,... k helmam, cyklochodnikom, cyklodialniciam, znackam a (ne)ohladuplnosti k inym ludom na cyklochodnikoch, definicii chodnikov, cesticiek, a cojaviem coho, co ste tu s exit2 a mozno par dalsimi ludmi zapisali 20+ stran, asi skoda sa vyjadrovat (pravdaze, ty si "ten spravnak" znova; btw daval by som si bacha so zverejnovanim foto a videi z dash camu ;) ) - vacsinu som ani necital. Neviem co povazujes za "promenadu" a co cesticku pre cyklistov a koho z ktorych cesticiek by si vyhadzoval a koho nie, a z tvojich predoslych prispevkov som zmateny bo raz mi pride ze hovoris tak potom inak, ale je mi to uprimne jedno. Tak isto, ine temy som moc ani neotvaral, ale vidim, ze si dalsi co "odhalil spiknutie sveta" o tom ako funguje gyroskop a zotrvacna hmotnost (par rokov dozadu sa to foru skusal vysvetlit nejaky uzivatel, radsej ani nebudem hladat kto vsetko ho posielal do pecka, dokonca svoje tvrdenia podlozil aj jednoduchymi excel vypoctami na sposob tych "highly advanced simulations" z tebou prilozeneho videa).

Proste, evidentne, rad rozvijas flame a vadi to viacerym ludom ako ti uz bolo naznacene. A bohuzial, ignoracia/bloknutie teba nestaci, pretoze niesu to len tvoje prispevky co tvoria poslednych 20+ stran v tejto teme, z ktorych je vacsina mimo napln temy, a dovolim si tvrdit ze podstatna cast je u teba o slovickareni, zhadzovani a utoceni na inych a podobne.

Prílohy:

guma_zabity_cas.txt [25.28 KiB]

14.09.2020 - 10:48:37
05
keyboard_arrow_up