zdravim precital som nejake texty o tepe,ale aj tak som znepokojeny. Som netrenovany clovek vo veku 22 rokov. V klude mam az okolo 80 tep [co je zrejme dost vela. telo : 194cm 85kg]. Pri zatazi - napriklad rychlost 34 km\h rovinka je to okolo 160-165. Myslim ze je to dost vela. Bikujem uz mesiac a zatial sa to nejako moc nezlepsilo... Dnes som objehal kombajny [prudka akceleracia z 24->42 ] a pri 42 km\h som tam videl 192 alebo dokonca 196 neviem uz presne. CO ma dost znepokojilo. Ked jazdim do kopca tak si stanovim rychlost pri ktorej mam tep okolo 165 viacej uz nexcem ist. Pred tym ako som cital clanky o tepe tak som siel aj na 184 vtedy uz som nevedel moc dlho udrzat dych v sebe ale stale bolo mozne dychat nosom a slapanie vzdy v sedle. Ziadne dranie za statia. Mate nejake tipy ako zlepsit telesnu vykonnost? Ako trenovat aby mi poklesli hodnoty? Tepy merane na hodinkach polar S210.

EDIT: este dodam ze mam taky pocit ako keby ma tam picha niekde v oblasti srdca.neviem co to je.Ked som bol v minulosti na EKG tak som nemal ziadne negativne nalezy.
13.08.2009 - 00:39:59
00
1. pichanie v oblasti srdca - nezvyknuté medzirebrové svaly alebo iné následky nezvyku na hyperventiláciu
2. na obr. máš svoje zóny na základe tebou uvedených dát
momentálne asi nadupávaš základnú vytrvalosť, tak pokojne môžeš ísť po vrchol aeróbnej zóny a to neznamená, že ak pôjdeš na chvíľu do anaeróbu, že sa nutne deje niečo zlé - to tvoje zlenivené čerpadlo sa koniec koncov musí naučiť fungovať vo vysokých otáčkach a pokiaľ možno aj dlhšiu dobu
v podstate miešaš 2 rôzne veci dokopy a jednu vyhazduješ oknom: väčšina tvojho tréningu teraz by mala byť v aeróbnej zóne, to je pravda, a to v kopcoch ani neskúšaj (to je tzv. základná - aeróbna vytrvalosť); druhá je ale anaeróbna vytrvalosť, tá by sa práve mala odohrávať nad anaeróbnym prahom resp. ak nie si schopný sa tam zatiaľ dlhodobo udržať tak trochu občas nad ním a zvyšok doby pod ním ale čo najbližšie k nemu - a to sú tie kopčeky... trénovať musíš jedno aj druhé... tak "na preskáčku" [a toto je dosť zjednodušené zhrnutie]

tu máš na to väčšieho frajera a podstatné je že robí cyklistiku a nie beh... v podstate pod všetko čo tam píše by som sa podpísal aj ja (obzvlášť platí o antiadrenalínistických kapitolách :D): http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm

3. dýchanie nosom je parádne dusítko, neviem, kde si k takému niečomu vôbec dospel, pekne tú papulenku otvor... hneď budeš mať o pár tepov pri tej istej záťaži menej; celkove som z tvojho "udržiavania dychu v sebe" a pod. nejaký mimo :) ty sa v podstate samodusíš, pritom ešte šetríš a chcel by si sa zlepšovať :)
4. neviem, odkiaľ máš, že by ti mali hodnoty KLESAŤ - pokojová TF áno, pomaly a postupne, ale maximálka ktorú si schopný natočiť by mala ísť HORE, takisto aj anaeróbny prah a takisto aj doba, ktorú si schopný fungovať anaeróbne! inak tých 80 v pokoji je dosť veľa, taký priemerný človek má tak okolo 65... zachovalý starý kôň like I am tých 45 (a maximálku mám niekde nad 200... 195 natočím pomerne bežne; nemať problémy typu alergia tak by som bol vysmátý).
5. hodnotami čo vidíš na pulzáku sa aaaž tak nezamestnávaj, lebo do niektorého z tých kombajnov nabúraš :D a pozor, organizmus reaguje s oneskorením (20-60 s), takže to maximum mohlo pokojne prísť až po tom čo si stádo zavadziakov na ceste predbehol...
6. urob si Conconiho, či som tie tvoje zóny trafil... http://www.bikebase.cz/article.php?ARTICLEID=1064
sranda je, že sú ľudia, ktorí nemajú prahy... aeróbny, anaeróbny a dokonca aj oba! s tými 80 tepmi v pokoji... som zvedavý, čo zistíš... inak test je to dosť brutálny, však uvidíš...
7. po mesiaci si čo čakal, makové buchty? :D 22 r. váľania šuniek sa nerozchodí tak rýchlo (niečo viem o 5 rokoch váľania šuniek, ešte furt si to boľavo odsieram)
a teraz ten počiatočný orientačný obrázok... mimochodom ak si si niečo naštudovával z bežeckých materiálov, pozor, na bicykli si môžeš dovoliť trochu vyššie záťaže, alebo inak povedané, pri nejakom výkone pri behu už trpíš ako zver, ak ale ten istý výkon podávaš na bicykli, tak je to ešte celkom znesiteľné

Pokiaľ ťa zaskočia nejaké rozdiely medzi výpočtom zón na základe jednoduchého vzorečku založeného na veku a týmto výpočtom, tak tuná sa za základ neberie iba teoretické maximum a nedelí sa tepovka od nuly, na nulu totiž ísť nemôžeš, bazálny metabolizmus predpokladá istý "rozvoz kyslíka po tele" a teda istú tepovku - pokojovú. Do zón sa potom delí len oblasť od pokojovej po maximálnu TF. Je to prijateľnejší postup nielen preto, že berie do úvahy prostý fakt bazálneho metabolizmu, ale aj to, že s tvojou pokojovou TF stačí aby si vstal z gauča a prešiel na hajzel a už môžeš mať pulz 100, čo vraj zodpovedá kompenzačnej zóne. Čo je v prípade takejto "záťaže" evidentná kravina. Takže radšej podľa uja Karvonena.

Prílohy:

Komentár súboru: Tvoje zóny (približný odhad na základe tebou udaných hodnôt)
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg 63.01 KiB thumb_up0thumb_down

13.08.2009 - 01:43:17
00
tak ako pise tulen... pokojove tepy by casom mali ist dolu ale max. frekvencia pojde hore. podstatne je nejazdit "huraaa" systemom, t.j. zvysovat kilometrove davky aj nastupane metre za vyjazd postupne, lebo inak budes permanentne rozbity a velky efekt to mat nebude. tepy okolo 200 nie su nijako vynimocne. v Tvojom veku som isiel jednu kratku horsku MTB casovku a podla tepomeru mi vysiel priemerny tep 208 a max. 224. pravda je ze to som jazdil denne 100-vky a po dojazde som sa tam pol hodiny zbieral... :mrgreen:
...inak pouzivat tepomer na bezne jazdenie mi osobne pride tak trochu zbytocne...
13.08.2009 - 08:36:25
00
nie som si isty tym, ze max tep pojde hore, myslim, ze maximalny tep je geneticky dany...treningom moze ist schopnost dlhsie pracovat pri maximalnej intenzite...a takisto ti
samozrejme, ze treningom Ti mozu poklesnut aj hodnoty...a to takymto sposobom: ked si kedysi presiel napr. 1km rychlostou 20 km/h pri urcitom tepe, tak po urcitom treningu by na tej istej trati, za relativne tych istych podmienok, mala tato tepova frekvencia poklesnut...

riadit sa tepom vsak je len orientacne a je to individualna zalezitost, su ovela presnejsie metody...je pravda, ze za mesiac velke fyziologicke zmeny ocakavat nemozes

a pichanie v oblasti srdca mozu byt kludne tie medzirebrove svaly, ktore sa zucastnuju na dychani a neboli doteraz zvyknute na intenzivnejsiu pracu

ale ak sa tomu chces venovat serioznejsie, mozno nie je odveci porozpravat sa so sportovym lekarom
13.08.2009 - 09:12:25
02
Dakujem za odpovede.

to tulenik :

1. takze to pichanie zmizne casom ked si telo zvykne a je uplne bezne a boli ma to tam aj teraz ked nic nerobim takze sa nemusim bat.
2. hej zlepsujem vytrvalost lebo moc ziadna nebola. Vacsinou jazdim po rovinke [priatelka byva v NM :) ]a sem tam si dam nejaky kopec [havran, cervena veza, aj bezovec som uz bol] kedze si z PN tak to asi poznas :) takze jazdim v tej aerobnej zone okolo tych 160. Takze sem tam vybehnut aj na tych 180 nie je na skodu. To som rad. Lebo som cital aj take ze pri vysokych tepoch mozem aj odpadnut pripadne zavrate...
Takze ked si drzim v kopci okolo 165 tak vlastne je to zle a nemam sa bat dat to na tych 180 ak to spravne chapem a tu aerobnu si mam davat na rovinke.
3. No ten nos som si vzdy myslel ze to nie je zle pokial to udycham,preco to je zle? len kvoli mensiemu prinosu kyslika do tela? ked idem pri tepe okoo 140-150 tak tiez nemam dychat nosom?
4. wow ty mas 45 tep v klude? :x teraz som si to este raz cekoval a ked sedim uplne bez pohybu tak mam okolo 70. ked sa trochu pohnem tak to ide na tych 80-+
5. hej tu hodnotu som si pozreral az ked som bol pred kombajnom :-D ma dost obrovske koleso :-D
6. No cital som to a rozmyslam ci tu mame nejaky oval v PN [nevies o nejakom?] tu 50km\h ale nedam urcite:-D takze ist 20 min pohodicku potom preist na 30km\h a kazde kolo zryxlit o 1km\h a zaznamenavat tep po kazdom kole... nechapem ten prevod co tam bol napisany 52*17-15, to je co?:-D
7. No ked som bol mladsi tak som jazdil na biku ale to je tak 7-8 rokov dozadu, takze asi nestoj za rec :) potom prisli problemy s chrbtom a zakazany vsetok sport v podstate okrem plavania ku ktoremu som sa moc nemal :oops: Bike som mal maly velkost 483mm a ja mam 194cm takze teraz mam novy s velkostou 620mm tak jazdim lebo ma neboli chrbat. Teda boli ale len ta cast co mam "pokazenu" tak ta boli o nieco viac v zatazi ako normalne,inak boli stale...

Co znamena ta kompenzacna zona? V tej warm zone by som sa nemal asi moc pohybovat vsak? :)

to DI2F4Y : preco myslis ze pouzivat ten tepomer je to zbytocne na beznom jazdeni?

to dotm : ale preco ma to picha len pri srdci a nie aj napravo? Venovat sa tomu chcem len tak relaxacne zvysit vykonnost a konciciu. Za mesiac mam asi 700 km najazdenych. Neviem ci to je dost alebo malo :oops:
13.08.2009 - 12:24:32
00
Skúste mu sem dať nejaké linky, nech si to v kľude počíta, (tuleník sa moc rozpísal)
ak ma niečo napadne a nájdem, pridám sem.
Je "mladý", nech študuje a učí sa aj samostatne.
13.08.2009 - 12:58:10
00
cital som aj samostatne ale mal som obavy o svoje zdravie
a som rad ze sa tulenik rozpisal :)
13.08.2009 - 13:14:09
00
to DI2F4Y : preco myslis ze pouzivat ten tepomer je to zbytocne na beznom jazdeni?

je to iba moj osobny nazor. ak sa clovek nesarpe a nesportuje narazovo tak citi kedy kolko moze. tepomer je po urcitu hranicu trenovanosti zbytocny luxus. ma vyznam ked uz progres nie je taky zrejmy a clovek chce zo seba "vyzmykat maximum". potom si to vyzaduje ale aj venovat cas zbieraniu dat a ich vyhodnocovaniu (+ obcas nejaky ten test u sportoveho lekara).
13.08.2009 - 14:05:22
00
no ja som ho mal uz doma takze ked tu je tak to pouzivam :) zatial na sledovanie
13.08.2009 - 14:48:15
00
Nechcelo sa mi čítať všetky príspevky tak neviem či to už niekde nanapísali...
k veci:....tep sa ráta 220 minus vek (22) = 198...nad túto hodnotu ideš na kyslíkový dlh..pod ňu sa ti NIČ nestane. Ja už chviľku jazdím a v kľude mám tep 53 :). Nemám nič na meranie pulzu v teréne, ale keď cez zimu jazdím na rotopéde tak mi najviac nemerá okolo 160
13.08.2009 - 15:41:38
00
zwARO: keď si chceš byť " na čistom " nie je na škodu podstúpiť záťažový test, aspoň budeš vedieť na čom si aj po zdravotnej stránke. Niekedy by boli ľudia prekvapený že v podstate môžu mať problém a ani o tom nemusia vedieť.

Mňa napriklad stále pobolievala hlava, niekedy len pri záťaži, najprv som to pripisoval zlému posedu a pod. Neskôr aj menšie "chvenie srdca-akoby preskočenie " Nikde mi nič nezistili až som sa nasral a zaplatil si záť. test. Čuduj sa svete, zistili mi zvýšený tlak a hlavne pod záťažou. S milou pani doktorkou som sa porozprával, stanovila mi pásmo v ktorom sa musím pohybovať, kúpil pulsmeter, dostal lieky na tlak a fičím ďalej. Medzi tým sa stav mierne zlepšil, pásmo mi zdvyhla a fungujem....

:twisted: Až také jednoduché to ale nebolo a na čas som aj prestal jazdiť+veľa daľších vyšetrení...

Nechem teda strašiť, nebude to asi tvoj prípad ale ako som písal, nie je to na škodu vedieť viac :)
13.08.2009 - 15:56:16
00
tadeas, kde si bol na tie testy? ja idem v pondelok na Mickiewiczovu pozrieť...
13.08.2009 - 16:53:17
00
Tulenik má v kľude 45 tepov...
To je ešte v pohode. Môj otec má v kľude keď ma formu 38 tepov :shock: ...

Edit:
Podľa mňa tester nie je zlá vec. Mne to pomáha si sledovať tepy a podľa toho ísť. Napr. koľkokrát idem a cítim sa niekde okolo aerobného pásma a to už idem na 85%...
Pichanie v hrudi nič neznamená, môže to byť kľudne z chrbtice. Srdce aj mne niekedy preskočí, volá sa to extrasystola, ale pri výkone to je v pohode ja to mám aj v kľude
- dokonca som mal aj obdobie keď mi srdce skákalo 2 týždne, čo som sa strašne bál, mal so aj Holter Ekg a nič mi nezistili, teraz som v pohode... ale nabudúci rok pôjdem určite na záťažové testy...

Ja som si maximálku robil tak, že som si vyhliadol prudký kopec. Dal som ho na 3 krát nadoraz, ten tretí krát som zaznamenal maximálku a vyšlo mi to na okolo 194 tepov - to by mi približne sedelo podľa vzorca 220-24...
13.08.2009 - 18:08:27
00
tadeas, kde si bol na tie testy? ja idem v pondelok na Mickiewiczovu pozrieť...

Na Mickiewiczovej u Dr. Bartošovej, Ak by si chcel tel. tak napíš cez ss
13.08.2009 - 20:15:33
00
no dnes som bol merat :) a pri 30 km\hod mam okolo 140-150 dal som tester kamaratke a mala az 170-180.Nebikuje skoro vobec,teda len do mesta a spat ale ma v klude okolo 60,tusim az pod 60. Celkom zaujimave ako jej to vystrelilo v zatazi...

hento s tym prudkym kopcom som cital niekde, ten kopec mal aku dlzku?

to s tym dychanim ale stale nechapem.to mam dychat ustami aj ked mam tych 145 uderov? to sa mi zda ako zbytocne...
13.08.2009 - 20:30:55
00
keyboard_arrow_up