Potraviny nemenia vahu, menia hmotnost (vaha je zariadenie na meranie hmotnosti). To len tak na okraj k terminologii

Zdrazovanie pocitujem, ale neriesim. Potraviny rozdelujem do dvoch kategorii - tie, ktore potrebujem a tie, ktore chcem. Pri tych, ktore potrebujem, nepozeram na cenu, pretoze ich proste potrebujem. Su to zakladne potraviny, ako chlieb, mlieko, maslo, .... Ich ceny poznam v hrubych rysoch, pretoze na ne nehladim a kupujem "zakladny" variant (kupujem slovenske vyrobky, aj keby bol napriklad zahranicny lacnejsi). Pri potravinach, ktore nepotrebujem, ale chcem (napriklad cokolada), sa rozhodujem podla momentalneho "levelu tuzby". Niekedy mi cokolada nestoji ani za 20 centov, niekedy by som ju kupil, aj keby stala 5 Euro

Cize ak cokolada zdrazela, "level tuzby" musi byt vacsi, aby som si ju teraz kupil

(da sa to nazvat setrenie?

)
Vacsi doraz ako na ceny kladiem na kvalitu a kvantitu. Kupujem len tolko, kolko stiham zjest a take potraviny, aby som ich nevyhadzoval. Typickym prikladom su paradajky. Tie z Maroka su sice lacnejsie, ale take hnusne, ze ich polovicu vyhodim, lebo sa to neda zrat. Slovenske su drahsie, ale chutove lepsie, cize ich vsetky zjem. Stoja sice viac, ale "vyuzitelnost" je lepsia.
Vzdy v obchode nazriem do regalu, kde su potraviny tesne pred dobou trvanlivosti. Bezne takto kupujem jogurty. Je mi jedno, ci ma trvanlivost 2 dni, alebo 2 tyzdne, lebo viem, ze ho do tych max. 2 dni zjem. Aj ked tu je vacsia motivacia spotrebovat produkt, ktory by sa vyhodil, ako nizsia cena, lebo to su usetrene centy. A castokrat pri samoobsluznej pokladni zabudnem, ze to bolo v zlave a naskenujem si plnu cenu

Setrim na inych veciach, napriklad na doprave. Na kratke vzdialenosti nejazdim autom. Jazdieval som autobusom, teraz na bicykli. Aj ked setrenie tu nebola hlavna motivacia, je to prijemny benefit. Cesty autom po meste by ma mesacne stali odhadom okolo 70 Euro (benzin + parkovne), autobusom 20 Euro a na
bicykli 1.5 Eura (predplatne na cyklogaraze).
Takisto setrim napriklad na elektrickej energii, vykurovani. Aj ked setrenie nie je uplne to spravne slovo, pretoze navodzuje dojem, ze sa nejak obmedzujem. Ale to nie. Ked sedim vecer pri pocitaci, mam zapnutu stolnu lampu namiesto hlavneho
svetla v obyvacke a pod. To neberiem ako obmedzovanie, ale ako zdravy rozum. Vykurujem len miestnosti, kde sa aktivne pohybujem a do tych studensich mam dvere zatvorene. Mam meteostanicu, ktora mi ukazuje teplo v jednotlivych miestnostiach. Takze ked je slnecno, slnko mi vyhreje spalnu (juzna izba), v ktorej nekurim, tak otvaram dvere a pustam z nej teplo do obyvacky (severna izba). Tym padom mozem vypnut v obyvacke radiatory, resp. termostat sa o to postara.
Tieto vsetky veci robim uz roky a vlastne to ani nejak nie je ovplyvnene aktualnym zdrazovanim. Akurat teraz ma to stoji viac, ale stale menej, ako vacsinu ludi, ktori zbytocne plytvaju a placu, ze je vsetko drahe.