Ako riešite zdražovanie potravín v porovnaní s dobou pred infláciou?
Žiadno. Kupujem stále rovnaký tovar a rovnako veľa, neobmedzujem/e sa. 70% [ 40 ]
Kupujem rovnaký tovar, ale menej často či menšie množstvo, teda jem/e menej. 7% [ 4 ]
Kupujem už menší sortiment tovaru (len základné potraviny naj/lacnejšia značka+akcie/zľavy, drahý tovar a blbosti navyše čo netreba som prestal/a kupovať), v jedení sa neobmedzujem/e. 14% [ 8 ]
Kupujem už len nutné zákl. potraviny a potraviny v akcií/zľave, v jedení sa obmedzujem/e. 4% [ 2 ]
Kupujem už len tovar, k veľkosti balenia alebo schopnosti zasýtiť lacný (princíp veľa jedla za málo - príklad pečivo, múka, zemiaky, ryža, cestoviny, vločky, niektoré sladkosti...). Teda tovar, k veľkosti balenia alebo schopnosti zasýtiť drahý (draho a málo - príklad maslo, syr, tvarohy, cottage, šunky, jogurty, zelenina...), som prestal/a kupovať úplne. (Toto označte, ak kupujete vyložene štýlom čo najviac sa najesť za čo najmenej peňazí (€/deň), či už sa v jedení obmedzujete, alebo nie). 5% [ 3 ]
Celkový počet hlasov : 57
Zdravím,

zaujíma ma, či pociťujete neustále zdražovanie potravín, ak áno, ako to riešite a ktorý obch. reťazec sa oplatí? Či už ste slobodní, alebo ako pár, či ste komplet rodina aj s deťmi + ešte keď robíte šport, tak to sú ďalšie nároky na stravu, čo do kvantity, aj kvality.

Za vaše, dúfam, že aj pre viacerých zaujímavé odpovede a názory ďakujem!
26.02.2023 - 03:55:36
00
Ešte mi tam chýba možnosť: Žiadno, lebo už sa viac uskromniť nedá.
Vo všeobecnosti sa dosť orientujem podľa ceny za 1kg, lebo predávané potraviny radi menia váhu.
26.02.2023 - 07:29:23
02
Potraviny nemenia vahu, menia hmotnost (vaha je zariadenie na meranie hmotnosti). To len tak na okraj k terminologii :-D

Zdrazovanie pocitujem, ale neriesim. Potraviny rozdelujem do dvoch kategorii - tie, ktore potrebujem a tie, ktore chcem. Pri tych, ktore potrebujem, nepozeram na cenu, pretoze ich proste potrebujem. Su to zakladne potraviny, ako chlieb, mlieko, maslo, .... Ich ceny poznam v hrubych rysoch, pretoze na ne nehladim a kupujem "zakladny" variant (kupujem slovenske vyrobky, aj keby bol napriklad zahranicny lacnejsi). Pri potravinach, ktore nepotrebujem, ale chcem (napriklad cokolada), sa rozhodujem podla momentalneho "levelu tuzby". Niekedy mi cokolada nestoji ani za 20 centov, niekedy by som ju kupil, aj keby stala 5 Euro :-) Cize ak cokolada zdrazela, "level tuzby" musi byt vacsi, aby som si ju teraz kupil :-) (da sa to nazvat setrenie? :^) )

Vacsi doraz ako na ceny kladiem na kvalitu a kvantitu. Kupujem len tolko, kolko stiham zjest a take potraviny, aby som ich nevyhadzoval. Typickym prikladom su paradajky. Tie z Maroka su sice lacnejsie, ale take hnusne, ze ich polovicu vyhodim, lebo sa to neda zrat. Slovenske su drahsie, ale chutove lepsie, cize ich vsetky zjem. Stoja sice viac, ale "vyuzitelnost" je lepsia.

Vzdy v obchode nazriem do regalu, kde su potraviny tesne pred dobou trvanlivosti. Bezne takto kupujem jogurty. Je mi jedno, ci ma trvanlivost 2 dni, alebo 2 tyzdne, lebo viem, ze ho do tych max. 2 dni zjem. Aj ked tu je vacsia motivacia spotrebovat produkt, ktory by sa vyhodil, ako nizsia cena, lebo to su usetrene centy. A castokrat pri samoobsluznej pokladni zabudnem, ze to bolo v zlave a naskenujem si plnu cenu :-)

Setrim na inych veciach, napriklad na doprave. Na kratke vzdialenosti nejazdim autom. Jazdieval som autobusom, teraz na bicykli. Aj ked setrenie tu nebola hlavna motivacia, je to prijemny benefit. Cesty autom po meste by ma mesacne stali odhadom okolo 70 Euro (benzin + parkovne), autobusom 20 Euro a na bicykli 1.5 Eura (predplatne na cyklogaraze).

Takisto setrim napriklad na elektrickej energii, vykurovani. Aj ked setrenie nie je uplne to spravne slovo, pretoze navodzuje dojem, ze sa nejak obmedzujem. Ale to nie. Ked sedim vecer pri pocitaci, mam zapnutu stolnu lampu namiesto hlavneho svetla v obyvacke a pod. To neberiem ako obmedzovanie, ale ako zdravy rozum. Vykurujem len miestnosti, kde sa aktivne pohybujem a do tych studensich mam dvere zatvorene. Mam meteostanicu, ktora mi ukazuje teplo v jednotlivych miestnostiach. Takze ked je slnecno, slnko mi vyhreje spalnu (juzna izba), v ktorej nekurim, tak otvaram dvere a pustam z nej teplo do obyvacky (severna izba). Tym padom mozem vypnut v obyvacke radiatory, resp. termostat sa o to postara.

Tieto vsetky veci robim uz roky a vlastne to ani nejak nie je ovplyvnene aktualnym zdrazovanim. Akurat teraz ma to stoji viac, ale stale menej, ako vacsinu ludi, ktori zbytocne plytvaju a placu, ze je vsetko drahe.
26.02.2023 - 08:13:38
019
je to o navyku. vacsinu kupujem len v zlave - hlavne trvanlivejsie potraviny. lebo zlavy byvaju pravidelne, tak sa daju pravidelne doplnat za nizsiu cenu. vadi mi ked musim napr. konzervu kukurice kupit za plnu cenu lebo som nezvladol planovanie a zasobovanie :lol: ako bolo spomenute - tiez zakladne neriesim - obcas mi padne pohlad na cenu kolko co stoji a bol som prekvapeny kolko stoji mlieko, vajcia ... casto si prezriem letak a podla aktualne zlavnenych potravin si vyskladam jedalnicek na par dni (stravujem sa vyhradne doma).
kedysi som este prezeral letaky viacerych retazcov a konkretne potraviny nakupoval kde boli najlacnejsie (na nakup chodim vyhradne peso, zijem sam) - to vsak bolo fakt unavne a vydrzalo mi to mozno rok - po kupe a prerabke bytu ked som bol na tom najhorsie. teraz pred kovidom som mal konecne dva roky slobody a mohol si dovolit nepozerat na zlavy a kvalitu potravin - jednoducho, kupit si na co mam chut kedykolvek. vyskusat nove veci ktore mi vzdy prisli drahe. bolo to prijemne obdobie ale je prec.
potraviny si ratam - kolko mesacne prejem. v 2018 to bolo 60-80€/ mesiac. momentalne to je okolo 180-200€. sice nakupujem aj co by som nemusel - obcas si stale doprajem ale aj tak sli min. o 100% hore. co ma najviac hneva ze prave tie zakladne a zdrave ovocie, zelenina a mliecne
26.02.2023 - 10:39:42
02
To súvisí s cyklistikou ???
26.02.2023 - 13:21:17
00
Mne to tu tiež začína pripomínať modrého koníka 😄
26.02.2023 - 13:52:13
03
mirdo napísal:
To súvisí s cyklistikou ???

preco by to malo suvisiet s cyklistikou? Si v teme "O hocicom".
26.02.2023 - 14:02:15
05
Jasné, že to súvisí s cyklistikou. :) Strava a šport idú dokopy, a zaujíma ma, aký pohľad na to majú bikeri, a nie len mamičky na M. K. :)
26.02.2023 - 14:08:12
03
Kupujeme len taký pestrejší základ. V každom obchode sa mi oplatí niečo iné, nekupujem všetko v jednom reťazci. Niektoré veci už len vyslovene v akcii. Prečo by ľudia nemali šetriť, keď šetria výrobcovia na netto váhe produktov? Trebás jogurt už plnia len dopoly kelímku, rožky sa tiež akosi zmenšujú, aj na iných produktoch znižujú gramáže.
V krčme som nebol ani nepamätám, reštiky nevyužívam. Naši predkovia by to stále vnímali ako luxusný život, takže z toho nerobím tragédiu. Vždy môže byť ešte horšie a obávam sa, že aj bude.
26.02.2023 - 14:48:58
02
robertp1996 napísal:
Zdravím,

Či už ste slobodní, alebo ako pár, či ste komplet rodina aj s deťmi + ešte keď robíte šport, tak to sú ďalšie nároky na stravu, čo do kvantity, aj kvality.

Som dôchodca... Usilovne som pracoval, od roku 1993 odvádzal dôchodkové poistenie, ale nie v minimálnej výške pretože som nepodnikal... A dôchodok mám celkom slušný, mnohí z tých, čo nielen v tejto téme vzdychajú, nemajú takú brutto mzdu.
Okrem úspor z dávnejších čias (čítam a usmievam sa nad objaviteľmi investovania na tomto fóre), ja mám čo-to priebežne zainvestované, už sa tomu venujem 30 rokov, takže tu mám rezervy do budúcna. Aj cez Covid som ešte čo-to ušetril, keďže sa necestovalo.
Aby mi pohotovostné úspory nezožrala inflácia, rozhodol som sa ich zekonomizovať. V novembri som bol s manželkou 5 nocí v Tatrách, hotel Titris. Za 233 E za jedného s polpenziou, no neber to! Prvý januárový týždeň sme boli aj s tromi vnúčatami lyžovať na Štrbskom Plese, hotel Trigan. Začiatkom februára sme si to zopakovali, ale len v dvojici. Bolo to lacnejšie ako v januári, lebo vnúčatá sa majú rozmaznávať a nešetriť na nich. A vo februári mala druhá osoba 30% zľavu na pobyt. Koncom marca idem po dlhšom čase na týždeň do Chorvátska trochu pojazdiť. V máji na tri týždne na liečenie, pacient B, takže si platím ubytovanie a stravu. Ide aj pani spolubývajúca, tá je však pacient A. V júni s kamošmi na týždeň do Dolomitov, aj s pani spolubývajúcou. No a v lete zase s vnúčatami na 10 dní do Tatier, pravdepodobne 5 dní Titris a 5 dní Trigan alebo Jasná.

Predpokladám, že trojročné Covidové úspory budú po lete minuté... Dobre zekonomizované, nie? A vybabrem s infláciou...

A čo sa týka stravy, tak už rok a pol sme rapídne zmenili stravovanie... Po problémoch pani spolubývajúcej s nádorom na hrubom čreve sme prešli na zdravšiu stravu (ach, zbohom pečený bôčik), avšak nákladnejšiu.
26.02.2023 - 21:36:19
04
A toto su ti hrdinovia ktorym boli pridelene byty za sociku a neskor za smiesne peniaze odpredane do osobneho vlastnictva. Ked nebodaj mali znamosti tak kludne aj 4 izbove a pod. Nemali ziadne hypoteky a mali tusim este aj nenavratne pozicky z ROH a podobne kravoviny zo statneho rozpoctu 🙂
26.02.2023 - 21:42:24
03
Trepeš... Byt som síce dostal, ale keďže som tam mal problémy (trvalo na 1800 Kčs brutto - však si dostal byt), som odišiel a byt musel zaplatiť (30 tis.). Padla na to celá novomanželská pôžička, ktorú som musel 10 rokov splácať. Okrem 2 tis. Kčs, ktoré som splatil dcérou...
26.02.2023 - 21:49:55
00
Hej 30 tisic, terno, teraz zaplatis kolko? 6 mega
26.02.2023 - 21:55:28
00
Pri akých platoch? Tých 1800 brutto bolo 1200 netto.
A aké byty? To, čo som dostal, bolo v Petržalke, ani jedna stena rovná, okná boli ako keby tesané sekerkou a stále hrozilo, že niektoré vypadne, v záchode bol zlomeny panel, tak misu strčili dopredu, bolo medzi ňou a dverami tak 3-4 cm priestoru, v dvoch izbách dve rôzne tapety... Pol roka som musel makať, aby sme sa tam mohli vôbec nasťahovať.
Keď som po pár rokoch chcel ísť na dovolenku k moru do Juhoslávie, pretože dcéra mala neustále angíny a žena bola s ňou viac doma ako v robote, tak som musel cez jar každý víkend visieť na špagátoch a makať pri umývaní okien - galéria, ružinovská nemocnica, tržnica, OD Dunaj, ... Potom 18 hodín (od večera do obeda) čakať v rade na podanie žiadosti o výjazdnú doložku, 10 hodín na prevzatie (a to som nevedel, či ju dostanem!) a nakoniec ďalších 6 hodín v banke na devízy. Ale tá Juhoslávia stála za to, dcére pomohla, aj keď sme tam museli skrbliť, aby sme s biednym prídelom devíz 3 týždne vystačili.
26.02.2023 - 22:10:18
03
Zas trepes. Tych 30 resp nasi davali mysli 35 tisic sa platilo az ovela neskor lebo to si aj ja pamatam ze sa to platilo. A to uz neboli platy 1800. V jednom z tych bytov byvam aj ja teraz a nie je to take zle ako pises. Mozno niektore take boli ale ani rodicia ani ja taky zly nemame. Navyse to co dnes stavaju je cista katastrofa a tie novostavby su kvalitativne casto v horsom stave. Nasi spolu pri mori neboli, ja som bol so sestrou az niekedy v 11 lebo mala zdravotne problemy. Tych 27 hodin v buse do grecka si uz nechcem zopakovat nikdy.
26.02.2023 - 22:20:20
00
keyboard_arrow_up