suhlasim s nazorom geroya v priemysle to existuje a nie som si isty, ze preco by mal byt tento vynimkou
03.12.2007 - 13:40:52
00
Sice som vcera nemal chut a ani cas pisat sem nieco rozsiahlejsie, dnes som sa na to podujal :wink:

Kedze pracujem v "bicycles & bicycles components industry", skusim napisat ako to zhruba vidim/ako to je.
To co pisal "matt", je pravda a mozem aj z osobnych skusenosti potvrdit, ze rozdiel ako ho vy vnimate vo vyrobe OEM a Retail nie je ziadny.

Vstupne diely, ktore vstupuju do vysledneho komponentu samozrejme prechadzaju vstupnou kontrolou. Nasledne je z nich zmontovany diel, ktory prechadza vystupnou kontrolou. Kvalita vstupnej a vystupnej kontroly samozrejme zalezi od konkretneho vyrobcu! Kvalitativny rozdiel ako taky ale medzi OEM a Retail nie je!
Ako sa uz spominalo rozdiel je v baleni, ale nielen tam. Ide o celkovy logisticky koncept spojeny so systemom predobjednavok a s tym spojenymi vyrobnymi kapacitami u vyrobcov komponentov, dodacimi terminami pre vyrobcov bicyklov atd.
Velki vyrobcovia komponentov samozrejme v prvotnych vyrobnych varkach vyrabaju komponenty pre vyrobcov bicyklov, aby bol dostatocny cas na pripravu, na montaz novych vzorkovych kolekcii, na vystavy a nasledne to najdolezitejsie - uvedenie na trh. V priebehu roku sa samozrejme vyroba OEM a Retail sharuje podla potrieb.

V sucasnej dobe vyrobcovia komponentov aj bicyklov dokoncuju design, specifikacie a cele kolekcie pre rok 2009!
Cudujete sa, ze tak skoro? Ze este nie su poriadne dostupne vsetky modely 2008? Ale vsetko uz bolo na svetovych a lokalnych vystvach odprezentovane, cize je cas ist zase dalej :wink:

Co sa tyka dostupnosti OEM produktov na normalnom trhu. Takmer s uplnou istotou mozem povedat, ze ich vypustia vyrobcovia, ktori "nezvladli" logistiku a vyrobu a komponenty im z nejakeho dovodu prevysili. A tym im samozrejme navysuju skladovu zasobu, co je ako sami urcite tusite pre firmu nechcene.
Tymto sposobom sa na trh dostavaju OEM produkty, za take ceny za ake ich mozete vidiet.
Samozrejme maloobchodnici, ktori sa snazia v obchodoch dodrziavat doporucovane ceny, ale najma vyrobcovia komponentov tento "trend" v Europe uz nejaku dobu sleduju a kedze aj im to ubera zisky z vrecka, planuju zavedenie opatreni, podla ktorych sa bude dat vysledovat, kto konkretne vypustil OEM produkty na trh...

Uff tak tolko moj pohlad. Napisal som dost dlhy post a dufam, ze je snad aj trochu zrozumitelny :wink:
03.12.2007 - 18:23:39
00
Raver, toto znelo velmi rozumne a doveryhodne :idea:
03.12.2007 - 18:50:28
00
To, že súčiastka Shimano XTR je rovnaká na Slovensku ako v Nemecku, asi chápu skoro všetci... No, nájdu sa výnimky, ale tých nepresvedčí nikto.

Iné je to s cenou. Prečo je iná cena v kamennom obchode a inách v internetovom? Internetový obchod môže byť v hocijakej diere, hlavne, že je tam internet. A dá sa to robiť aj po robote, sobotách, nedeliach. Akurát mať trochu voľno a zájsť k distribútorovi pre súčiastky a na poštu odoslať balíky. Kamenný obchod musí mať prenajatú predajnú plochu, podľa možnosti tam kde sú zákazníci a teda nájomné je aj vyššie, okrem zásobovania tam musí sedieť minimálne 8 hodín denne aj predavač a pripadne aj servisák. Kto vie počítať na prstoch, už si spočítal, prečo je ten rozdiel v cenách.

A prečo je rozdiel v cenách na Slovensku a v Čechách? Jednoducho preto, že bratia čehúni sa ešte stále tvária, že im Slovensko patrí a keď uzatvárajú nejakú distribučnú zmluvu, tak vždy do nej prihodia, že zastupujú aj Slovensko. Asi sú šikovnejší. Ale je tam aj väčší trh.

Rozdielne ceny sú aj z takéhoto fungovania distribúcie a obchodu:
Príde niekoľko kontajnerov z rôznych častí sveta niekam do Amsterdamu alebo Rotterdamu. Tam tieto kontajnery vybalia, uložia v skladoch a podľa objednávok opäť zabalia - napríklad aj kontajnery pre firmu Paul Lange v nemeckom Stuttgarte, alebo pre hocikoho v Európe. Tam tieto kontajnery opäť vybalia, uložia do skladov a následne podľa objednávky naložia jeden kontajner pre Paul Lange Česko, tak ako pre hocikoho v Nemecku. A do Paul Lange v Ostrave príde dodávka a vráti sa naložená do Oslian, tak ako do hociktorého obchodu v Česku. A do Oslian príde nejaký slovenský predajca, tam si nakúpi potrebné súčastky a potom ich predá vo svojej predajni... Kde je koncový predaj lacnejší - v Česku alebo na Slovensku? Pre nechápavých - každé ruky, cez ktorý prejde tovar, si potrebujú zarobiť. A nemusí to byť nenažranosť a horibilné zisky.

Zrazu sa na malom Slovensku nájde šikovný chalanisko, ktorý má vybudovaný kontakt v Taliansku a ten talian dováža priamo z Rotterdamu... Celá reťaz Paul Lange mu môže byť ukradnutá. A koncové ceny má možno také, za aké možno nakupuje Hajzer v Ostrave.
03.12.2007 - 19:40:19
00
Raver a JoKo...keby je tu tlieskajuci smajlik, tak Vam ho sem dam 8)
03.12.2007 - 20:00:07
00
Ešte by som pridal, ze slovenskou naturou je mat vysoke marže. Obchodny duch čecha je prohodit si malo, aby si sa vratil aj o rok.
Lebo, nie su u nas vyssie ceny iba velomaterialu.
03.12.2007 - 20:22:10
00
Ďakujem, od teba si to cením, lebo v tom a z toho žiješ, takže vieš, čo som chcel napísať... A uznávam, že to nie je ľahký život.
A pre istotu sa verejne dištancuj od tretieho odstavca môjho príspevku. Lebo ti to v Brne spočítajú... Vlastne, to sú moraváci!
03.12.2007 - 20:24:14
00
JoKo...na rovinu? nebudem sa distancovat od toho co je pravda. niektori si ozaj este stale myslia ze su o dve poschodia nad nami :roll: ...chvala bohu ze ich je cim dalej tym menej...

duves..si uplne mimo...skus si precitat este raz tie prispevky co maju co povedat a zistis ze ten pan spoza rieky Moravy ma na tom taku istu marzu ak nie vacsiu ako ten slovensky "zdierac", len to nakupi na zaciatku za inu cenu...co je vsak jeho sikovnost
03.12.2007 - 21:48:02
00
to potom drviva vacsina nasich predajcov v hociktorom odvetvi je nesikovnych?
04.12.2007 - 07:56:57
00
ludia...tento tyzden nemam ani nahodou dobru naladu...nechytajte ma za slovicka :evil:
04.12.2007 - 09:20:01
00
teba som samozrejme nemyslel, aj ked skusenost nemam :)
04.12.2007 - 09:38:35
00
ludia...tento tyzden nemam ani nahodou dobru naladu...nechytajte ma za slovicka :evil:


Nestresuj... Bude aj horsie :twisted: :twisted: :twisted:
04.12.2007 - 10:42:56
00
Zaujimave pocitanie v tejto teme, co si ludia myslia o vyrobe komponentov pre velo priemysel.Hlavne ake su skreslene predstavy o kvalite komponentov.Samozrejme je to tak ako tady napísali 3ludia ktorý sa v tomto odvetví už chvilocku pohybuju.Tak hr-sa na OEM produkty aj ked uz to vyzera ze niektore mega firmy sa to snazia z prehladnit. Myslim ze to je ale spravna cesta a hlaven nebude tak sku....í cenovi trh ako to je zo shimanom. :cry:
04.12.2007 - 13:23:30
00
2. Sieť predajní so športovými potrebami predáva minuloročný model lýží FISCHER RC4 WORLDCUP SC Flowflex + RC4 Z 13 FLOWFLEX za 9 990,-, pritom tieto lyže v iných predajniach nejdú pod 20000,-. Keď som sa predavača spýtal ako je možný takýto rozdiel v cene, tak mi odpovedal že tento veľkobchod si dáva tieto lyže robiť na zákazku a že zaručene nie sú tie isté ako tie "naozajstné RC4", pritom vyzerajú úplne tak isto.

Verte neverte, niečo na tom bude.[/quote]

Ked ty lyže kupis a urobis kolmy rez tak ,potom by si ten rozdiel videl.Lyze v Intersporte by nemala titanalove vystuhy, torzní box,patentovaní stabilizator a dreva je tam takties poskromne. Tento priemysel je este vacsmi neprehladni lebo pokial tu lyzu nerozpitves tak si bud radsej isti, kupujes OEM produkt. Istota je len vyrobcom zverejne oznacenie kolekcie pre dani rok a to do posledneho písmenka cisielka treba skontrolovat lebo hypermarkety su velmi sikovne. :lol:
04.12.2007 - 13:35:59
00
máš úplnu pravdu, všetko by však bolo ok, keby to bolo na prvý pohľad poznať, zistí to iba skúsený odborník
04.12.2007 - 13:46:03
00
keyboard_arrow_up