to Porto: v podstate máš pravdu, kedysi človek zišiel na pevnej vidlici to čo teraz nedá na 130mm-to je ale typická vlastnosť človeka, všetko zjednodušovať a hľadať čo najlepšie východisko....
...dosť sa tu rozputala debata o zdvihoch a pod.... poviem tak-každému vyhovuje iný zdvih a iný štýl jazdy...
.... ja som sa priklánaľ k full
biku po prečítaní hooodne tém tu na mtbikerovi, ale po čase a doterajšej debate zisťujem, že môjmu štýlu jazdenia alias chrtenie na 80a viac km asi nebude full to pravé orechové ale možno nejaký "komfortný" HT alebo.............. ja už normálne neviem, čo si mám kupiť

V kategorii XC nejde vobec o to, aby si na fullovi presiel narocnejsi teren ako na pevnom. Ide o pohodlie. Aj po 100Km vyjazde mozes na druhy den sadnut na
bike a
vykon zopakovat. Nie si vytraseny, "dolamany".
Ja mam full 100/100 a som spokojny, vyssi zdvih mi nechyba.
Predtym som mal len 100/70 a bol som spokojny a mal by som ho doteraz, ale pri reklamacii som dostal novsi 100/100.
Na tomto fore su pomerne silne hlasy AMEN komunity, ze vsetko pod 140/140 je zbytocny medzikrok ku skutocnemu fullu. Ja s tym nesuhlasim, nemam potrebu mat 140/140
Pokial mas vyslovene zavodne ambicie a jazdis na debnu, tak najlepsie je HT - ale potom cakaj na zdravotne nasledky vo vyssom veku, ako pri kazdom vrcholovom sporte