Nič zložité, základ je mlieko, teraz som použil pasterizované plnotučné Tesco mlieko, predtým som používal nepasterizované z automatu (ktoré samozrejme úplne na začiatku musíš pasterizovať), žiadne UHT mlieka. Zohreješ ho a necháš schladiť na ideálnu teplotu, odhadom (palcom
) na 40-50°C. Zamiešaš jogurt, používam môj obľúbený Zvolenský. Kedysi, keď som experimentoval, tak mi to nevyšlo z Danone jogurtu. Celý hrniec dám do ďalšieho hrnca ako do vaňového kúpeľa s teplou vodou. Potom s tými hrncami šup do periny. Každé 2h som prilial do vaňového kúpeľa vriacu vodu. Kultivujem vždy tak 6-7h. Keď je správne tuhý a kyslý, tak čo najviac srvátky vylievam, pekne sa usadzuje a oddeľuje (nesmieš ho v priebehu kultivácie miešať
). Čítal som, že sa to dá aj v rúre robiť, ale na intráku som takú možnosť nemal, tak som to robil takto. Väčšinu času s ním aj tak nič nerobím a dlhé hodiny odpočíva pod perinou
Prípadne si kúp jogurtovač, tam asi už nič nepokazíš...