Napadlo mi založiť vlastnú tému ohľadom chilli, nakoľko v iných témach hojne prispievate s fotkami zo zberu, home-made omáčok,....
V téme by sme sa mohli podeliť o skúsenosti s pestovaním a s odrodami, recepty, pochváliť sa úrodou, atď.
Prikladám teda na úvod pár fotiek z nášho pestovania z posledných pár rokov. Okrem priamej konzumácie papričky sušíme a drvíme, tento rok sme skúšali prvý krát variť omáčku (jedna várka ochutená slivkami, jedna marhuľami), používam ako dresing.
Minulý rok po zbere som si začal mini-projekt, 3 rastliny som zrezal, presadil do malého koflíka a momentálne sa ich snažím dostať do bonsajovej podoby, ale s bonsaimi nemám iné skúsenosti, tak zatiaľ len tak poskromne :)
Tuším v 2013-tom sme mali asi 5-6 rastlín Morugy, od toho sme potom upustili, to som rozdával dlho po všetkých známych aj neznámych :D

Prílohy:

Zber chilli 09-2013 (1).jpg
Zber chilli 09-2013 (1).jpg 1.24 MiB thumb_up1thumb_down

Zber chilli 09-2013 (2).jpg
Zber chilli 09-2013 (2).jpg 461.46 KiB thumb_up1thumb_down

Zber chilli 09-2013 - sušenie.jpg
Zber chilli 09-2013 - sušenie.jpg 653.09 KiB thumb_up2thumb_down

2014 chilli sušené.jpg
2014 chilli sušené.jpg 1.15 MiB 2 thumb_up2thumb_down

Bonchi 11-2016.jpg
Bonchi 11-2016.jpg 807.26 KiB thumb_up1thumb_down

Bonchi 08-2017.jpg
Bonchi 08-2017.jpg 702.14 KiB thumb_up7thumb_down

07.09.2017 - 21:10:09
019
Paráda, držím palce a nech je téma čo najaktívnejšia :) , tiež sa rád niečo dozviem, tento rok nemáme nič moc, len tak jemne štiplavé, ani neviem ako sa volajú :lol: ale z habanéra mám nasušené ešte na pár rokov :), ale celkom ma zaujali tie omáčky zo slivkami a marhulami, to môže byť dosť zaujímavé :)
07.09.2017 - 22:27:53
00
Mne sa tento rok na dvoch Morugách urodilo (a stále rodí) celkom dosť (pestované v skleníku). Niečo usuším, z niečoho budú omáčky..
Zatiaľ som robil 2. Jedna taká jednoduchá paradajková klasika, druhá sladká s čučoriedkami.
Recept na prvú:
6x Moruga
4x väčšie paradajky
2x väčšia cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1x citrón
1-1,5dcl ocot
kúsok oleja na orestovanie cibuľky (použil som masť)
korenie
soľ

Orestovať cibuľku, pridať Morugu pokrájanú na kúsky, paradajky zbavené šupky, cesnak, šťavu z citróna, ocot, korenie a soľ podľa chuti. Variť cca 30-45min. Odporúčam robiť vonku kvôli tomu, čo z toho pôjde po pridaní Morugy :D . Nechať vychladnúť, pomixovať, znovu priviesť k varu u a plniť do pohárov/fľašiek. Ja som ju potom ešte sterilizoval.

Čučoriedková podľa http://caribbeanpot.com/blueberry-trinidad-moruga-scorpion-peppersauce-recipe-moruga-scorpion-hot-sauce/
ale dal som len 2x Morugu a asi 4x Habanero Maya Red.

Obidve mi chutia, nie sú extra pálivé, ale s tým som práve spokojný. Tú prvú si bežne natieram na pečivo k saláme, syrom a pod. Robil som s ňou aj chilli con carne a bolo parádne. Druhá sa hodí k pečenému mäsu alebo k vajíčkam.
Nič som nefotil, no to je asi zbytočné, treba vyskúšať :)
07.09.2017 - 23:47:47
04
tak tomu sa hovorí štiplavý náklad :rofl:
tiež som niekedy pestoval morugu, habanero, jolokiu, ale spotreba tekého extrémne štiplavého chilli je velmi pomalá
za 6 sezón pestovania chilli som si obľúbil odrody cayenne, ringo fire, jalapeňos rôzneho druhu, sparkler
08.09.2017 - 07:05:27
00
mnaaaam... nadherne fotky
strasne mam rad stiplaviny.... habanero 100,000 – 350,000 SHU je pre mna uz jemne stiplavy kecup pre deti do 8rokov :D.... ale taka naga morich 1,598,227[2] SHU uz je pecka ktora ma ja rozplace... tie bonsaje vyzeraju brutalne, kazdy rok mas z toho urodu?
08.09.2017 - 09:31:16
00
Tie bonsaje budú mať teraz prvý rok. Respektíve na začiatku 2016 sme zasadili, vypestovali, niekedy v októbri 16 sme obrali úrodu, zrezal som rastliny a presadil do misiek. Tento rok na jar som ich začal dosť hnojiť, tak sa ich nechystám jesť :D
Ide skôr o zábavku ako pestovanie na konzumáciu.
Inak v decembri začali kvitnúť v byte :)
08.09.2017 - 10:25:32
02
ale vyzerá to perfektne, už si to niekde videl, či to bol tvoj nápad? lebo podľa mňa dosť unikát :)
08.09.2017 - 10:33:53
00
je to brutal... aj by som kupil taku rastlinku :P....
08.09.2017 - 10:44:18
01
imro1 pohľadaj na google obrázkoch výraz "bonchi", sú tám ozaj nádherné kúsky, ešte je čo dobiehať :D
08.09.2017 - 14:38:15
01
Tak aj moja balkonova uroda uz chyta farbu :) Neviem este co spravim s tolkymi dekagr , asi to len namocim do olivoveho oleja alebo kusok nejakej pasty...

Prílohy:

20170908_153511.jpg
20170908_153511.jpg 501.97 KiB thumb_up0thumb_down

20170908_153455.jpg
20170908_153455.jpg 1.15 MiB thumb_up1thumb_down

20170908_153502.jpg
20170908_153502.jpg 1.55 MiB thumb_up0thumb_down

08.09.2017 - 17:02:47
01
Tak tretina urody 😎

Prílohy:

IMG-20170902-WA0006.jpeg
IMG-20170902-WA0006.jpeg 432.23 KiB thumb_up0thumb_down

IMG_20170902_173729768.jpg
IMG_20170902_173729768.jpg 349.19 KiB thumb_up0thumb_down

08.09.2017 - 17:10:48
03
Dzejkob napísal:
imro1 pohľadaj na google obrázkoch výraz "bonchi", sú tám ozaj nádherné kúsky, ešte je čo dobiehať :D

nádhera :) s týmto som sa nikdy nestretol, ale to asi väčšina...dá sa to niekde aj kúpiť, ak by som mal záujem? Lebo chce to asi dosť zručnosti aj času, si niečo také zaštepiť a vypestovať sám :)
08.09.2017 - 18:30:50
00
To neviem, nehľadal som.
No čo som čítal, tak asi najlepší postup na bonsaie je ten ako som uviedol. Najprv vypestovať vo veľkom kvetináči (alebo v zemi) a následne po zbere zrezať a presadiť do malej bonsai misky (dosiahne sa tak hrubší kmeň ako pestovaním bonsaju rovno zo semena).
Tie moje na fotkách nie sú ani nijako tvarované.


Naposledy upravil Dzejkob dňa 08.06.2018 - 12:49:10, celkovo upravené 1 krát.

08.09.2017 - 18:44:46
00
Bytový sparkler

Prílohy:

DSC_8691.JPG
DSC_8691.JPG 1.11 MiB thumb_up0thumb_down

08.09.2017 - 20:21:08
00
ja mam tiez velmi rad chilli, ale ma to jeden problem - crevne problemy. stipe to dvakrat, a casto aj trikrat a to poriadne
08.09.2017 - 20:25:31
00
keyboard_arrow_up