Mne sa tento rok na dvoch Morugách urodilo (a stále rodí) celkom dosť (pestované v skleníku). Niečo usuším, z niečoho budú omáčky..
Zatiaľ som robil 2. Jedna taká jednoduchá paradajková klasika, druhá sladká s čučoriedkami.
Recept na prvú:
6x Moruga
4x väčšie paradajky
2x väčšia cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1x citrón
1-1,5dcl ocot
kúsok oleja na orestovanie cibuľky (použil som masť)
korenie
soľ
Orestovať cibuľku, pridať Morugu pokrájanú na kúsky, paradajky zbavené šupky, cesnak, šťavu z citróna, ocot, korenie a soľ podľa chuti. Variť cca 30-45min. Odporúčam robiť vonku kvôli tomu, čo z toho pôjde po pridaní Morugy
. Nechať vychladnúť, pomixovať, znovu priviesť k varu u a plniť do pohárov/fľašiek. Ja som ju potom ešte sterilizoval.
Čučoriedková podľa
http://caribbeanpot.com/blueberry-trinidad-moruga-scorpion-peppersauce-recipe-moruga-scorpion-hot-sauce/ale dal som len 2x Morugu a asi 4x Habanero Maya Red.
Obidve mi chutia, nie sú extra pálivé, ale s tým som práve spokojný. Tú prvú si bežne natieram na pečivo k saláme, syrom a pod. Robil som s ňou aj chilli con carne a bolo parádne. Druhá sa hodí k pečenému mäsu alebo k vajíčkam.
Nič som nefotil, no to je asi zbytočné, treba vyskúšať