V téme by sme sa mohli podeliť o skúsenosti s pestovaním a s odrodami, recepty, pochváliť sa úrodou, atď.
Prikladám teda na úvod pár fotiek z nášho pestovania z posledných pár rokov. Okrem priamej konzumácie papričky sušíme a drvíme, tento rok sme skúšali prvý krát variť omáčku (jedna várka ochutená slivkami, jedna marhuľami), používam ako dresing.
Minulý rok po zbere som si začal mini-projekt, 3 rastliny som zrezal, presadil do malého koflíka a momentálne sa ich snažím dostať do bonsajovej podoby, ale s bonsaimi nemám iné skúsenosti, tak zatiaľ len tak poskromne
Tuším v 2013-tom sme mali asi 5-6 rastlín Morugy, od toho sme potom upustili, to som rozdával dlho po všetkých známych aj neznámych
posledný komentár: 11. 2. 2024 o 11:31
Asi to risknem.
Zlta moruga je lepsia ako cervena:) len sa im u mna moc nedari...
Asi to risknem.
Nieje problem,prevarenu vodu by som nedával,len proste rozmixovať a dať 20% soli,a je hotovo. Popripade pomliet na mäsovom mlynčeku. Ale skladovať v chladničke a max mesiac - dva. Kamrát dokonca tento rok odštavoval chilli a pridával sol. Ale to už boli milionky,takže pri dávkovaní tam ta sol nevadi
Pestovali sme odrody Habanero Red Savina, Jalapeno Purple (asi), Machu Picchu, a ešte Manzano Rocoto Red - tam sme mali AŽ jeden plod.
Keď nie veľká úroda, aspoň nejaké základy pre bonsaie budú
A asi o pár dní, keď dozrejú všetky papričky, odftotím ešte bonsai, ktorý mám na stole pri počítači. Vyzerá to luxusne
Vies o tom ze Rocoto sa nehodi do foliaku/sklenniku? Vtedy rastie ale nerodi. Tento rok bolo moc teplo mne zacali rodit az teraz na jesen
Treba ich vyberať lebo mlynčeky majú problémy so semenami a podľa mňa to kazí chuť. Odporúčam pri práci aspoň 2 vrstvy hygienických rukavíc
Ktoré myslíš,? tie fialovo-čierno-červené Jalapeno (existuje taká farba?
Tie hnedé Machu Picchu majú chuť výraznejšiu, aj štiplavosť. Jednu papričku mám tak k 1-2 krajcom chleba. Tatko to zje na jeden krát.
Habanero sú ešte o kus štiplavejšie, jednu papričku mám tak k 2 krajcom.
Vies o tom ze Rocoto sa nehodi do foliaku/sklenniku? Vtedy rastie ale nerodi. Tento rok bolo moc teplo mne zacali rodit az teraz na jesen
Nevedel som veru. Ale mali sme aj 1 rastlinu na balkóne, tam sú 3 plody, ale ešte nedozreté. A ešte jednu rastlinu na záhrade, bez plodov.
Sušili sme aj tak aj tak. Keď chceš na jemno tak skôr bez semien. Pred sušením sme rozkrojili papričku na polovicu a semienka vybrali.
Ale mám rád aj také nahrubšie pomleté, tam mi semienka nevadia. Do polievky napríklad.
To peperoncino bolo niečo podobné, ako na obrázku, ale ešte trochu spracované jemnejšie a plnené v sklenených flaštičkách.
Skusim nejaku omacku,nieco len tak do soli a nieco vysusim...ale ked pozeram za ake ceny sa to predava tak mi oči pretača.Inak je tam 500 paprik