MAKADO 2022 - Malé Karpatské Dobrodružstvo

08.10.2022
MTBO
Bratislava (Slovensko)

Propozície, Reportáže
MTBO dvojíc
- MTB preto, lebo sa jazdí/tlačí/nosí bicykel po celý čas (keď som jazdil MaKaDo, cvikačky sa pripevňovali na bicykle*)
- dvojíc preto, lebo sa absolvujú všetky kontroly spoločne, nie na dosluch (to platí pri pohybe)

Odporúčam naštudovať pravidlá pre ďalšie ročníky. Ďalšie zaujímavé je, že sa jazdí len po cestách/chodníkoch, krížom lesom sa smie bicykel len niesť (tlačiť sa nesmie).

*EDIT: Pričom ich mal ten pomalší z dvojice.
11.10.2017 - 13:29:43
01
Strenki napísal:
CraObs ten co preteka nema zabavu? To je to co som pisal uz predtym, sedy priemer fora. Iba pomaly bajker s nizkou vykonnstou a volnym oblecenim sa zabava. Ten co jazdi rychlo, toho to vlastne vobec nebavi a nema z jazdy ziadnu radost ...

ten čo to robí pre zábavu sa nesere o sekundy ale poctivo urobí trasu! ak mám dojsť na stanovište tak na neho dojdem! nie prefrčím okolo 10m lebo veď rýchlejší kolega došiel..
bohužial toto asi bude chyba organizátora že nechal diery v pravidlách pre špekulantov a vy teda špekulujete riadne, lebo prvé ročníky tá kartička musela byť pripevnená k biku (buď napevno alebo max na takej tej lyžiarskej navíjacej kravine).. takže také kraviny že kolega cvakne a vybehnem si atď. nikoho ani nenapadali..
a že ideš obhajovať svoje obchádzanie pravidiel výkonnosťou? :tmi: sa preber a keď teda na to máš tak to aspoň rob poriadne..
11.10.2017 - 13:33:59
03
tmax napísal:
MTBO dvojíc
- MTB preto, lebo sa jazdí/tlačí/nosí bicykel po celý čas (keď som jazdil MaKaDo, cvikačky sa pripevňovali na bicykle*)
- dvojíc preto, lebo sa absolvujú všetky kontroly spoločne, nie na dosluch (to platí pri pohybe)
Odporúčam naštudovať pravidlá pre ďalšie ročníky. Ďalšie zaujímavé je, že sa jazdí len po cestách/chodníkoch, krížom lesom sa smie bicykel len niesť (tlačiť sa nesmie).
*EDIT: Pričom ich mal ten pomalší z dvojice.

Tak teraz som uz uplne mimo. Minuly rok 2016, zmiesana dvojica skusena z CZ (skoncili na podiu) zobrali bod 27 pred nami, sli sme za nimi na bod 28. Strihli to cez les najkratsou moznou cestou, ale bajk neniesli. Pre mna boli ako vzor s dlhorocnymi skusenostami (trasu si vyberali paradne) a vedomostami ako sa to ma robit a vlastne ani oni to nerobili podla pravidiel. Taktiez urcite neboli na kazdom stanovisti spolu fyzicky ako sa tu prizvukuje, ale na dosluch. Tak teraz uz nicomu neverim. Samozrejme tych situacii je ovela viac na kontrolnom bode alebo na trati co clovek zahliadne.
CraObs kiez by som mal vykonnost, moja silna stranka je skor v tej orientacii a vybere trasy. Tak teda kolko m od stanovista? Nech viem do buducna. Treba meter? Alebo fotky z oboch mobilov kazdeho stanovista? Seriozne sa pytam


Naposledy upravil Strenki dňa 11.10.2017 - 13:53:53, celkovo upravené 1 krát.

11.10.2017 - 13:44:14
00
Podľa situácie by som povedal, že 5-6 dĺžok bicykla bude OK vzdialenosť, nemá zmysel sa tam napr. pchať keď tam budú prichádzať iní pretekári. T. j. nech je jasne možné povedať, že kontrolu majú na dosah obaja pretekári a keby ju razí každý pretekár z tímu, tak by rozdiel v čase bol minimálny. Samozrejme najlepšie by bolo vyjadrenie organizátora. Toto je len môj praktický pohľad, netreba si robiť svojku pri tom ako sa obaja dotýkajú krabičky/lampióna :) :)

Prípadne keby sa zavedie kontrola na stanoviskách, že by tam reálne stál človek, ktorý by sa opýtal kde je druhý člen tímu, tak nech je možné odpovedať "tam" a po ukázaní rukou by bol jasne identifikovateľný pretekár s číslom.

Jaj, keď už sa tu pomaly učíme aké sú pravidlá týchto pretekov, tak pravidlo 17.1.
"Na trati sa má pretekár chovať čo najtichšie." http://www.orienteering.sk/public/files/doc/prav_oc_08.pdf . Takže počítať s tým, že keby ozaj hlasno kričím, tak som s niekým "na dosluch", nie je práve správne :)
11.10.2017 - 13:53:31
00
No obhajovat situaciu na druhom obrazku v prispevku od PatrikaL s uvahami ci ma pretekar kontrolu objat, dotknut sa alebo vidiet je absurdne.
To ze pretekar sam poskytol dokazovy material na Strave je bud znakom, ze mu to vobec nedochadza alebo neodbytnou potrebou pochvalit sa.
Tak ako tak to nie je ospravedlnenie a hlavny rozhodca by mal konat.
Fakt ze kladivo spravodlivosti dopadne prave na vitaza je v cyklistike bezny. Aj dopingove testy sa robia prednostne prave vitazom.

Len prosim nechcite od organizatora aby na MAKADO este kontroloval po lese pretekarov. Asi by sme o ten pretek pre nedostatok ludi skor prisli.

Myslim ze nejaku penalizaciu by mali dostat aj pani na fotke bez prilieb.

PS: Ja vas tu na fore nepoznam, kto ake gate nosi, kolko ma wattov a ci zdravi. Ale myslim ze problem bol v tom k comu som sa vyjadril.
11.10.2017 - 15:28:09
00
Ok ludia, uz sme sa vsetci vyplakali a vyspali, myslim, ze by sme to mohli aj uzavriet. Strenki aj s partakom vyhrali, lebo boli fakt asi najrychlejsi. Obisli mozno chtiac/nechtiac pravidla ale vyzera to, ze je to pretek, kde sa to neriesi az tak dokladne. Chybou organizatora bolo, ze ich nediskvalifikoval, zaco ale nemoze Strenki ale organizator, to si povedzme uprimne. Na druhej strane aj Strenki urcite uznas, ze podla pravidiel orazit posledne stanoviste ste mali byt disq. Ale ako som pisal, to nie je vasa chyba ani starost ale organizatorova. Na druhej strane mam stale pocit, ze sme tu komunita s vela spolocnymi vlastnostami, pohladmi a nazormi a biky su to co nas bavi, motivuje, tesi a aj spaja. Strenki pozeral som si tvoj profil na strave a mas moje uznanie ak naozaj vazis 90+kg za tvoju kondicku, tiez mam nieco nad 90 ale ani zdaleka neslapem ako ty. Nenechaj sa znechutit, neber vsetko tak uplne osobne, niekedy staci jednoduche vysvetlenie. My ostatni sa tiez od toho trochu odosobnime, je to orientacna sutaz a Strenki nevyhral nepravom ziadnu hodnotnu cenu a nebolo nikomu ublizene si myslim.

Biku zdar a pekny den vsetkym
12.10.2017 - 15:02:50
06
Za organizacny tim odkazujem, ze uz coskoro zverejnime nase stanovisko k celej osemetnej zalezitosti.
Do dalsieho rocnika lepsie spiseme zakladne pravidla, ktore treba dodrzat. Najma to o razeni kontroly spolu, aby sme predisli nedorozumeniam. Snad to pomoze vsetkym verejnikom sa spravne zorientovat.
12.10.2017 - 15:03:51
00
delarosa
Akokolvek moze byt tvoj postoj slachetny a velkorysy, tak s nim nemozem celkom suhlasit. Realativizacia pravidiel je cesta do pekla. Specialne v sporte. Kto bude hodnotit ci to bolo umyselne alebo nie a ci to bolo len tak trochu alebo uz trochu moc ? 99,9% je OK 99,7 uz nie ?
Co by sme povedali keby na TDF siel jazdec 200 km podla pravidiel a len na poslednych 200 m zapol ten motor v sedlovke a sup, trhol nejakeho Sagana ? Snad by sme nerobili z toho vedu. Vsak 99,9% priebehu zavodu bolo OK.
A vyjadrenia typu "nekradneme viac ako kradnu oni". Kde sme.
Komu z vas by sa chcelo chodit na preteky kde by sa podvadzalo ?
Kto z vas chce plati dvojnasobne startvne aby boli po lese kontroly, kamery a cojaviem co ?
12.10.2017 - 17:55:07
00
Nestacilo by, aby sa vzdy museli oznacit obaja pretekari?
12.10.2017 - 18:40:30
01
Kedze organizator sa vyjadri k danej veci a buduci rok to bude mat osetrene v pokynoch a podla mna aj realne, mali by ste zacat riesit podstatnejsiu vec. Kto ste tam boli, dostali ste vyprask, az na "vitazov" kategorie MM, od madarskej mixovanej dvojice. Beriem, ze to je byvaly reprezentant Madarska, ale isiel so zenou a uz ma svoj vek. Takze zacnite riesit postupy, kde ste spravili chybu a preco, a ako by sa to dalo ist lepsie.
12.10.2017 - 19:04:28
02
mato83 ako si myslis ze organizator lepsie osetri v pokynoch toto pravidlo ako tym co uz napisal: "na kontrolu musia doraziť pretekári z jedného tímu spoločne" ?
A ako to zabezpeci aj realne ? Prides strazit na kontroly aj s dalsimi 31 kamosmi ?
12.10.2017 - 19:50:55
00
Donkey, vobec si si nezobral z mojho prispevku co si mal. Prave naopak. Zobral si si iba to, co si chcel. Kedze podla mena, co tu mas ta nepoznam, nemozem plnohodnotne reagovat, odpisem ti ako viem. Realne kontrolovat dodrziavanie pravidiel je mozne iba tak, ak bude mat kazdy z dvojice vlastne GPS pristroj s online prenosom, ktory dokaze rozhodca vyhodnotit v adekvatnom case. Co je nerealne. Ale kedze ludia su aky su, dozeranie dodrziavania pravidiel je nutne, ale v ramci MAKADA len v obmedzenom rezime. Orazenie kontroly v pritomnosti oboch pretekarov je najlahsie kontrolovatelne, ale su ine veci, na ktorych sa da ziskat viac casu, ale su v podstate nekontrolovatelne na MAKADE. Napr. skus si spocitat kolko by mohol Strenkiho tim stratit, keby na tych dvoch zverejnenych kontrolach boli spolu. 2 min? Takze, kedze MAKADO je typ akcie pre ludi, ktori si chcu tuto akciu uzit, riesenie na tomto rocniku by bolo podla mna mat na 3-5 kontrolach rozhodcu. Netreba na vsetkych. A nie nepridem strazit spolu s 31 kamaratmi. Na buduci rok sa mozno pojdem povozit vo dvojici alebo zase sam.
12.10.2017 - 23:28:46
00
Mato83 oznac nabuduce nejak co si z prispevku mame brat a co nie. Samozrejme reagujem iba na to na co chcem a s cim napriklad nesuhlasim.
Druha vec. Preco nemozes reagovat plnohodnotne na moj prispevok za to ze sa nepozname ? Zmenili by moje slova vyznam ak by sme boli kamosi alebo ak by si vedel ze som napriklad tucny jazdec na endure protestantskeho vieroviznania ?
Bojujem tu proti bagatelizovaniu dolezitosti pravidiel a potreby ich feroveho dodrziavania.
Ako vysvetlis detom ze maju jazdit fer ak sa najde cely zastup ludi co budu tvrdit ze je uplne OK ak si vitazi este trosku pomohli ? Vsak aj tak by vyhrali. A ak to nikomu nevadi na prvych prieckach tej naj kategorie tak co uz moze niekomu vadit ak porusim cokolvek ked som na chvoste v nejakej detskej. Hm ?
13.10.2017 - 11:50:05
00
Donkey, nemozem reagovat plnohodnotne, lebo neviem ci si na tych pretekoch bol, ake mas skusenosti s MTBO a pod. Neviem ci si jeden z porazenych a stve ta, ze vitaz nesiel podla pravidiel, alebo ta to iba hneva a beries to iba ako moralnu vec,s ktorou nie si priamo spojeny. Podla mena som ta nenasiel vo vysledkovej listine. Cize, podla mna by sa mali hlavne vyjadrit organizatori, a nie my na fore. Na fore treba rozobrat samotny pretek, ako kto isiel aby sme sa poucili. Buduci rok bude MAKADO znova, ak sa to bude chciet Vazke robit. Ak si osetria dodrziavanie pravidiel, bude to iba o dvojiciach ako zajdu preteky a dvojica by mala byt poucena co spravila zle a co dobre. Tak ako organizator napise presne pravidla a pravdepodobne budu rozhodcovia aj v lese.
Nenapisal som, ze aj tak by vyhrali, ale uviedol som priklad, ze su preciny ktore sa daju kontrolovat, ale na takomto preteku mozu byt omnoho vacsie a nikto ich neskontroluje, lebo to nie je v moznostiach organizatora. A detom treba vysvetlit, ze sice vyhrali, porazili nas, ale co z takeho vitaztva maju. A upozornit ich, ze takto sa nema pretekat.
Myslim, ze netreba oznacovat nic. Kazdy si zoberie iba to svoje, co je pekne vidiet na tvojom poslednom prispevku.
13.10.2017 - 12:25:00
00
No vidis. Mna ani nenapadlo zistovat ci si na makade bol a ako ste skoncili. Lebo nechcem reagovat na teba, ale len na postoj, ktory nepovie fuj znamemu vinnikovi, ale prehodi problem neznamej skupine organizatorov. A to je taky spolocensky problem.Ospravedlnujeme jednotlivca ktory problem vytvori a zatazujeme celu spolocnost aby ho riesila.
13.10.2017 - 12:51:45
00
keyboard_arrow_up