Tak ako hovoríš, len si zabudol podotknúť, že tá moja jazdenka je ešte rok v záruke, je ako nová a ako naši bratia Česi hovoria, za hubičku.
A aj keby to tak nebolo, tak Profitec Pro 500-PID je s Unicou naozaj neporovnateľný a to nie len cenou.
Ciste pragmaticky a fair, kedze pripomienka vyznieva osobne: O pozadi Tvojej jazdenky vela neviem a ani nie som povinny si pamatat detaily aj keby boli zverejnene, ani ich uvadzat v plnom zneni, to je predsa na predajcovi.
Unica PID ma velky problem s parnou tryskou ... kým dosiahneš len paru , tak ta ***** .
Mal som Unicu a mozem sa len zasmiat nad tym videom. Odpustenie vody na zaciatku nahrievania je standardny postup, aby sa v bojleri vytvoril priestor na paru. Ked to tak neurobil, toci potom taketo zavadzajuce k*kotne videa. Nahriatie bojlera je rychle, doporucujem pozriet ine video
. Mimochodom, da sa pouzit aj vyssia teplota ako 110°C.
Unica je single bojler (presnejsie SBDU, single boiler, dual use), primarne urceny na pripravu espressa (bojler je nahriaty na teplotu vody potrebnu na espresso), s moznostou napenovanie (treba prepnut nastavenie teploty bojlera na paru), ale nie casto - dopustanie vody a ochladzovanie bojlera je rel. zdlhave, ak sa maju robit viac ako 2 kapucina po sebe (2 kapucina problem nie je). Mohol by sa vyjadrit napr.
fevlad, ktory prevadzkuje ECM Classica stejneho konceptu. Tato rutina je podobna ci identicka so Silviou a ostatnymi jedno-bojlerami.
Profitec 500 je HX (Heat Exchanger), uplne rozdielny koncept pripravy vody pre kavu. Bojler je nahriaty na teplotu pary a voda na kavu sa pripravuje prietokovym ohrevom cez neho (so vsetkymi dosledkami).
Nesuhlasim celkom s tvrdenim, ze Profitec je s Unicou neporovnatelny (teda lepsi), to velmi zavisi od ucelu pouzitia a nadobudacej ceny. Ak chce niekto casto penit mlieko (kapucino), tak Profitec 500 (resp. HX) je urcite lepsia volba. Ak chce niekto robit primarne len espresso (resp. penit len obcas, vid hore), jednoducho nastavovat teplotu vody a teplotna stabilita je prenho klucova, tak Unica (alebo ECM Classica ci pod.) je lepsia volba. Urcite je plusom, ak ma HX stroj namontovany teplomer v hlave (ako luperov PRO 500), co zjednodusuje nastavovanie resp. monitorovanie teploty vody pre kavu.
Pozn.: podrobnosti o HX vs. SBDU som uvadzal nie pre lupera ci ramona, ale pre tych, co sa s tymi pojmami stretaju prvykrat.