Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Ak vsak chces hladat chybu, tak je zrejme nekonzistentme mletie. Dosledne premiesavas kavu pred tampovanim? Zarovnavas do roviny pred tampovanim (OCD alebo inak, je to jedno)?
Silvia + 300 eur za PID, chapem spravne? Spolu kolko?
Ak vsak chces hladat chybu, tak je zrejme nekonzistentme mletie. Dosledne premiesavas kavu pred tampovanim? Zarovnavas do roviny pred tampovanim (OCD alebo inak, je to jedno)?
no praveze som sa snazil kazdu premiesat tym mojim sparatkovym zazrakom
PID je dobra vec a pre maly bojler nutna ... ale si ochotny dat za Silviu PID 820€??? Ak ano, v takom pripade pozri stroje s hlavou E61 a vacsim bojlerom v podobnej cene:
1/ https://www.elektros.it/sk/en/coffee_machines_quick_mill/carola_0960_evo_inox.html, PID bez displeja, nastavovanie pomocou DIP switch, pristup zo zadu - toto je vhodne, ked nemenis casto kavu), bez vystupu pary, priestorovo usporny dizajn
2/ https://www.elektros.it/sk/en/coffee_machines_bezzera/bezzera-unica-pid.html, 100 eur navrch, ale ina liga...
Zarovnat mozes hocicim, sklepanim, metlickou, lyzickou, ... Uznavam, ze zarovnavat sparadlom by chvilu trvalo
Nemenil si nahodou pred tym kavu?
1/ https://www.elektros.it/sk/en/coffee_machines_quick_mill/carola_0960_evo_inox.html, PID bez displeja, nastavovanie pomocou DIP switch, pristup zo zadu - toto je vhodne, ked nemenis casto kavu), bez vystupu pary, priestorovo usporny dizajn
2/ https://www.elektros.it/sk/en/coffee_machines_bezzera/bezzera-unica-pid.html, 100 eur navrch, ale ina liga...
PID od Buna nie je len PID, je tam kopec inych vychytavok ale tolko by som za nu nedal. Ak chces PID z ebay spravis za 40Eur, ak si ochotny tolko investovat peterg ti radi dobre..
Naozaj?
Vies o niecom lepsom za tu cenu? Doda 043 to len potesi.
Vies o niecom lepsom za tu cenu? Doda 043 to len potesi.
Keby niekto pozornejšie čítal vlákno, tak určite áno.
Možno má na mysli Profitec PRO 500, ktorý ponúkal na predaj, v takom prípade ale nemôžem(e) porovnávať ceny nových a jazdených strojov, to by nebolo fair. Ale možno myslel niečo iné.
Tak ako hovoríš, len si zabudol podotknúť, že tá moja jazdenka je ešte rok v záruke, je ako nová a ako naši bratia Česi hovoria, za hubičku.
... nie . Technologické faux paus
Ciste pragmaticky a fair, kedze pripomienka vyznieva osobne: O pozadi Tvojej jazdenky vela neviem a ani nie som povinny si pamatat detaily aj keby boli zverejnene, ani ich uvadzat v plnom zneni, to je predsa na predajcovi.
Mal som Unicu a mozem sa len zasmiat nad tym videom. Odpustenie vody na zaciatku nahrievania je standardny postup, aby sa v bojleri vytvoril priestor na paru. Ked to tak neurobil, toci potom taketo zavadzajuce k*kotne videa. Nahriatie bojlera je rychle, doporucujem pozriet ine video . Mimochodom, da sa pouzit aj vyssia teplota ako 110°C.
Unica je single bojler (presnejsie SBDU, single boiler, dual use), primarne urceny na pripravu espressa (bojler je nahriaty na teplotu vody potrebnu na espresso), s moznostou napenovanie (treba prepnut nastavenie teploty bojlera na paru), ale nie casto - dopustanie vody a ochladzovanie bojlera je rel. zdlhave, ak sa maju robit viac ako 2 kapucina po sebe (2 kapucina problem nie je). Mohol by sa vyjadrit napr. fevlad, ktory prevadzkuje ECM Classica stejneho konceptu. Tato rutina je podobna ci identicka so Silviou a ostatnymi jedno-bojlerami.
Profitec 500 je HX (Heat Exchanger), uplne rozdielny koncept pripravy vody pre kavu. Bojler je nahriaty na teplotu pary a voda na kavu sa pripravuje prietokovym ohrevom cez neho (so vsetkymi dosledkami).
Nesuhlasim celkom s tvrdenim, ze Profitec je s Unicou neporovnatelny (teda lepsi), to velmi zavisi od ucelu pouzitia a nadobudacej ceny. Ak chce niekto casto penit mlieko (kapucino), tak Profitec 500 (resp. HX) je urcite lepsia volba. Ak chce niekto robit primarne len espresso (resp. penit len obcas, vid hore), jednoducho nastavovat teplotu vody a teplotna stabilita je prenho klucova, tak Unica (alebo ECM Classica ci pod.) je lepsia volba. Urcite je plusom, ak ma HX stroj namontovany teplomer v hlave (ako luperov PRO 500), co zjednodusuje nastavovanie resp. monitorovanie teploty vody pre kavu.
Pozn.: podrobnosti o HX vs. SBDU som uvadzal nie pre lupera ci ramona, ale pre tych, co sa s tymi pojmami stretaju prvykrat.