Táto veta nie je moja. Mám kamaráta ktorý jazdí na enduro motorke a chcel si kúpiť bicykel. Keď si zistil ceny bicyklov, rozhorčený hovorí: "To sú vymyslené ceny, ktoré nie sú vôbec odvodené od množstva materiálu a potrebnej práce, za to si pomaly môžem kúpiť motorku".
Tak som si narýchlo našiel: napr. enduro motorka Yamaha wr125x za 4200 euro váži 137 kg. Cena: 31 euro/kg. A napr. enduro bicykel Canyon Spectral AL stojí 2000 euro a váži 13 kg. Cena: 154 euro/kg.
Produkty sú porovnateľné. Dve gumové kolesá, hliník, podobné použitie, takže neporovnávam jablká s hruškami. Na motorku treba určite omnoho viac práce na jej vyhotovenie ako na bicykel.
Napriek tomu kilo bicykla je 5x /500%/ drahšie ako kilo motorky.
Myslím, že kamarát Fero má pravdu.
Myslim, ze desertfremen narazal na vyrobne naklady, ktore realne budu zlomok ceny nakladov na vyrobu automobilu. Detto co sa tyka vyvoja. Bohuzial ale vec ma taku hodnotu, aku su ludia za to ochotni zaplatit. Cyklopriemysel zaziva posledne roky boom a tuto vlnu si uzivaju aj vyrobcovia. A ze sa nejedna len o cyklopriemysel....(Apple)
ferrari by som nechcel ani zadarmo, totálne nepraktické auto, náročné na údržbu, servis, prevádzku, nehovoriac o tom že na našich cestách ho raz dva prederieš odspodu
ano to su pomylene "hodnoty" zglobalizovanych ludi....
vo ferrari som sa neviezol ale v skodovke ano. vidavam jedno cervene na ceste dole z vlcinec pri bille. keby som don sadol a padol az takme na cestu asi by som tazko vstaval . MPR na SK je 130km/h....neviem aku ma spotrebu a prevadzkove naklady....v com je lepsie ? odveziem v nom 7 ludi ako v mojom sceniku ?
ano to su pomylene "hodnoty" zglobalizovanych ludi....
vo ferrari som sa neviezol ale v skodovke ano. vidavam jedno cervene na ceste dole z vlcinec pri bille. keby som don sadol a padol az takme na cestu asi by som tazko vstaval . MPR na SK je 130km/h....neviem aku ma spotrebu a prevadzkove naklady....v com je lepsie ? odveziem v nom 7 ludi ako v mojom sceniku ?
Na Sceniku ale tazko zbalis nejaku chutnu mladu susku, to uz chce kone naviac
Marecej, zase tie TOP modely (okolo 10 tisíc) čo vidíme v Pro teamoch nie sú o toľko lepšie (rýchlejšie) ako bežné modely za 1500-2500 Eur. To je známa vec.
Ale napriek tomu sú X-násobne drahšie.
Tomu sa vraví PARADOX. ))))
Marecej, zase tie TOP modely (okolo 10 tisíc) čo vidíme v Pro teamoch nie sú o toľko lepšie (rýchlejšie) ako bežné modely za 1500-2500 Eur. To je známa vec.
Tomu sa vraví PARADOX. ))))
Top a tým pádom aj veľmi drahé veci sa vyrábajú nie pre priemerne zarábajúceho Slováka, ale pre tých, ktorí na to majú. Na trhu by neboli, keby nemali svojich kupcov.
Keď na to nemám, tak si to nevšímam. Načo slintať nad Ferrari a pritom hovoriť: "Však aj Škodovkou tam dôjdem"?
Slusna pneu na auto, na ktorom som zvykol jazdit stoji okolo 150e jedna, resp. tie lepsie aj 200e .. ale inak celkom suhlasim. Je to dost nepomer a imho na tom ryzuju jedna-dve.
Skor to bude (ak si dobre pamtam) rýchlostný index podla TP (kolesa len 17ky) .. zial, zakon je neustupny .. tusim to bolo Wcko, ale nepoviem ti teraz. Ako keby to slo niekde vobec vyuzit
Pneu s vyssim rychlostnym indexom su kvalitnejsie a odolnejsie voci teplu, nehrozi pri nich v takychto teplach sus defekt, tak ako pri beznych. Je lepsie mat pneu s vyssim indexom ako je max. konstrukcna rychlost auta.
Jj, suhlas. Ale musis podla zakona mat pneus s indexom podla konstrukcnej max rychlosti, co u niektorych aut sposobuje bananovy efekt /ked musis kupit Wcko, tak uz velmi na vyber nie je/ .. ale tak to som nechcel riesit, len to, ze tie lepsi gumy na auta nestoja 50e, podobne ako lepsie gumy na bajk nestoja 20e, ale viac. Ale je fakt, ze slusne gumy od Maxis sa daju kupit od 25e. Neni problem s rychlostnym indexom .. napr. u Schwalbe za 50e casto byva problem s tym, ze vobec tu gumu clovek kupi
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Na Sceniku ale tazko zbalis nejaku chutnu mladu susku, to uz chce kone naviac
Tomu sa vraví PARADOX.
Tomu sa vraví PARADOX.
nie, nevravi sa tomu paradox ale zákon klesajúcich výnosov
https://sk.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kon_klesaj%C3%BAcich_v%C3%BDnosov
Keď na to nemám, tak si to nevšímam. Načo slintať nad Ferrari a pritom hovoriť: "Však aj Škodovkou tam dôjdem"?
Slusna pneu na auto, na ktorom som zvykol jazdit stoji okolo 150e jedna, resp. tie lepsie aj 200e .. ale inak celkom suhlasim. Je to dost nepomer a imho na tom ryzuju jedna-dve.