K teme zakaz vjazdu na lesnych cestach:
https://www.lesmedium.sk/o-com-sa-pise/pozor-na-zakazove-znacky
https://www.mpsr.sk/index.php?navID=1&id=5517
http://www.mpsr.sk/download.php?fID=5660
Umiestňovanie značky B1 "zákaz vjazdu všetkých vozidiel" na lesných pozemkoch, ktorá zakazuje aj vjazd cyklistom na tieto pozemky, je v rozpore so zákonom o lesoch ... značky B1 treba vymenit za B3 "zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel"...


Naposledy upravil Palo TT dňa 19.10.2021 - 23:17:39, celkovo upravené 2 krát.

08.04.2015 - 07:29:12
07
prvy odkaz hlasi error 404 (page not found)
06.06.2019 - 09:13:52
00
Asi preto,ze je to 4 roky stare ;)
06.06.2019 - 09:38:39
01
aha - to som zas klikol na link a nepozeral sa, kam ma to hodilo :)
06.06.2019 - 09:44:48
00
Otazocka, ak sa oblast ako npr. Devinska Kobyla ktora sa nachadza v CHKO stupna 2, Male Karpaty, ale zaroven ma ako oblast Devinska Kobyla oznacenie NPR stupen ochrany 4 tak plati NPR stupna 4 ? Po akych trasach tam mozem jazdit na bajku ked si pozriem mapu lesnych ciest npr. https://gis.nlcsk.org/lc/ ?
06.09.2019 - 00:44:04
00
Od tretieho stupňa vyššie je zakázané "vchádzať alebo stáť s bicyklom na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty, miestnej komunikácie a vyznačenej cyklotrasy", takže na území NPR D. K. iba po vyznačených cyklotrasách. V druhom stupni ochrany je dovolené jazdiť aj po lesných cestách, tam je ale trochu diskutabilné, čo je a nie je lesná cesta ale to sa tu už isto riešilo.
06.09.2019 - 08:20:45
01
Dakujem za odpoved. Bajkovanie ma chytilo iba nedavno a to hlavne MTB, kedze asfalt ma neberie. No po zisteni stavu na Slovensku ma to dost znechutilo a chvilu som uvazoval ze hodim bajk do krovia. Ano, tuto 99 stranovu diskusiu a kopec dalsich na internete som precital a snazil sa pochopit pravidla. Viem ze do 2 stupna CHKO mozem vyuzivat lesnu cestu ktora ale nie je jasne definovana kedze zakon ktory odkazuje na normu STN ktora ma urcovat co je lesna cesta nie je vseobecne zavazne nariadenie ale ma iba odporucany charakter a bez jasneho zakazoveho znacenia teda nie je sanca ako rozlisit ci ide o lesnu cestu alebo nie. Teda jazdit naozaj nesmiete iba tam kde je vyslovene zakaz alebo po volnom lese ,luke. ( ak tomu teda spravne chapem )

No ak sa jedna o CHU 3 a viac, je to uz zlozitejsie kedze sa riadite aj zakonom o ochrane zivotneho prostredia. Tak som si teda nasiel oficko mapu lesnych ciest kde sa nachadzaju oznacene dialnice, cesta spevnena, zeleznica a cesta nespevnena a tu v tom mam uz trochu gulas. Ci cesta spevnena , cesta nespevnena , dialnica spada pod vami uvedenu cestu, dialnicu v CHU 3 a viac.

Da sa niekde naoazaj najst mapa cyklotras, dialnic, lesnych ciest na ktore sa mozem spolahnut ? Npr. na Freemap ak si dam cykloturist. mapu vidim zltu, modru, zelenu cestu co je predpokladam cyklotrasa podla tipu. Zvysne hnede cesty ktore su zobrazene teda v CHU 3 a viac vyuzivat nesmiem ? A ak by som sa chcel dostat k blizke vyhliadke nemozem ani zist z bajku a tlacit ho pretoze by som dostal mimo cyklotras a v CHU 4 je zakazane aj to ?

Ospravedlnujem sa za amaterske otazky, no naozaj som zacal iba nedavno a prehlad iba ziskavam.
06.09.2019 - 15:05:12
00
Skús niečo jednoduchšie na začiatok, napr. http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/#pos=48.697516P19.592041P8@b=2
ad Devínska Kobyla: oficiálne sa toho dá jazdiť dosť. V cykloatlase to nájdeš. Sám ju mám za domom a už jazdím minimálne, rýchlo sa zunuje, je tam veľa ľudí, psov.
A skús si menej lámať hlavu legislatívou a viac jazdi. V lese, napr. v Malých Karpatoch, rýchlo nájdeš cestičky a stretneš bajkerov.
06.09.2019 - 15:12:58
02
Áno, v treťom a vyššom stupni sa môže jazdiť buď po normálnych komunikáciach definovaných v cestnom zákone alebo po vyznačených cyklotrasách, teda tých, čo sú aj na freemap (ale či je 100% aktuálna neviem). Čo sa týka toho druhého stupňa (väčšinou CHKO-čky), neviem o tom, že by v praxi niekto (ŠOP SR, Stráž prírody) aktívne riešil jazdu bicyklom po lesných a poľných (ne)cestách aj z toho dôvodu, že to nie je poriadne definované a hlavne to ani nemá z ochranárskeho hľadiska príliš význam riešiť. Pokiaľ ide o jazdu po voľnom lese - tá je zakázaná podľa Zákona o lesoch, takže je to v kompetencii lesnej stráže.
06.09.2019 - 16:14:15
00
V 3. stupni sa okrem značených cyklotrás môže jazdiť aj po tzv, vyhradených trasách pre bicykle, ak sú definované v návštevnom poriadku. Napríklad v NAPANT to majú.
06.09.2019 - 16:18:14
01
Áno, v treťom a vyššom stupni sa môže jazdiť buď po normálnych komunikáciach definovaných v cestnom zákone alebo po vyznačených cyklotrasách, teda tých, čo sú aj na freemap (ale či je 100% aktuálna neviem). Čo sa týka toho druhého stupňa (väčšinou CHKO-čky), neviem o tom, že by v praxi niekto (ŠOP SR, Stráž prírody) aktívne riešil jazdu bicyklom po lesných a poľných (ne)cestách aj z toho dôvodu, že to nie je poriadne definované a hlavne to ani nemá z ochranárskeho hľadiska príliš význam riešiť. Pokiaľ ide o jazdu po voľnom lese - tá je zakázaná podľa Zákona o lesoch, takže je to v kompetencii lesnej stráže.

V CHKO do 2 stupna nemam problem, mimo vyslapanych chodnickov atd. ( co sa vdaka nejednoznacnej definicii da povazovat za lesnu cestu) nejazdim. Aj ked sa mi uz par krat stalo ze lesna cesta zrazu zmizla a v domnienke ze je to iba hustina za ktorou pokracuje som sa ocitol v lese z ktoreho som musel vychadzat ci nasledne preletiet cez luku aby som sa dostal spat na lesnu cestu. Islo mi iba o oblasti 3-4 stupna, resp. aby som pochopil kde vobec rozoznam cyklotrasu v mapach kedze v legende na freemap som to nenasiel. Cize predpokladam ze ak mam na freemap zltu, zelenu, modru a cervenu trasu jedna sa o cyklotrasu ktora je rozdelena podla obtiaznosti. A este posledna otazocka kedze poznam jednu peknu vyhliadku na DK, no cyklotrasa k nej nevedie, iba lesna cesta v CHKO 4, nesmiem teda ani zosadnut z bajku a premiestnit sa k nej po svojich s tym ze bajk tlacim ?

Inak to naschval pisu na strankach ochrany prirody ze uz od 2 stupna je zakazany vjazd aj pre bajk ? Akoze ziadne podrebnojsie info, iba napiseme ze od 2 stupna tam nemas co robit, cau. Ziadne povolenie pre lesnu cestu ci cyklotrasu, halvne nech ta odradime aby si tam vobec chodil, neuveritelne.
06.09.2019 - 21:04:47
00
Martin13x13 napísal:
... A este posledna otazocka kedze poznam jednu peknu vyhliadku na DK, no cyklotrasa k nej nevedie, iba lesna cesta v CHKO 4, nesmiem teda ani zosadnut z bajku a premiestnit sa k nej po svojich s tym ze bajk tlacim ?...

No podla zakona asi nie. Otazka ale znie inak, je tam nejaka lesna straz, ktora by s tym mala problem, keby si naozaj tlacil (v zmysle cestneho zakona, ktory tu sice neplati, si vlastne chodec)? Vyskusaj a uvidis, asi horsie, ako dohovorom, to neskonci. A neprezivaj to tak ... hlavne jazdi, zivot nie je cierno - biely, ani zakon.
07.09.2019 - 00:11:52
01
Nikoho neohrozuj, ani neobmedzuj a jazdi. Pismen v zakone ktore navrhol niekto s platom 5000+ sa striktne drzat nemusis.
Nie vsetky zakony su zmysluplne.
Kvoli 99,9% rychlojazdcov, kvoli ktorym je zakon postaveny, predsa nebude trpiet jeden cykloturista tlaciaci bicykel, alebo iduci povedla kamarata, ktory ide peso, alebo jazdiaci pomaly, kvoli prirode. Nejazdi tam 40km/h na sposob preteku, ci singeltrailov a moralne nic neporusis. Bicykel neznecistuje a nerobi vacsi hluk, viac ako pesi turista.
Aj ochranari doporucuju, aby sa ludia rozpravali, aby upozornili na ich pritomnost medveda a tiez sa im zdaju niektore zakony absurdne. Neznecistuj prirodu odpadkami a nejazdi rychlo, lebo sa zvysuje riziko urazu viac ako u pesieho turistu a musel by do nepristupneho terenu vyjst vrtulnik, co je drahe. Nejazdi mimo akychkolvek cesticiek a aby to nedopadlo ako ti chlapci, co zabludili a nemohli zist dole a musela im pomoct HZS. Lepsie je ist s niekym a vopred so nastudovat na mapach.cz trasu a prevysenie. Ak sa ti samemu nieco stane, nema kto zavolat pomoc ci odpratat bicykel. A nema kto upozornit medveda, ak tam nieje turistov co zanechavaju pach a robia hluk. A absurdny
zakon neries.
07.09.2019 - 07:29:23
01
No jo, pre mna je bajk v lese v prvom rade relax a sloboda. Nemusim nic riesit, vypadnem vyvetram hlavu. Riesit kadial mozem a nie, ci nahodou nestretnem nejaku straz, ochrancov prirody co si myslia ze si miestny serifovia galaxie, to mi z tej pohody dost ubera, skoda. Ohladom tych rad,samozrejme dakujem, no nemam 18 rokov a mozog v egu. Jazdim aj v meste maximalne ohladuplne. V lese rovnako, kludne spomalim na 5km/h aj na cyklotrase ak vidim npr. turistu so psom ktory tam paradoxne nema co robit a este pozdravim. Obmedzovac v hlave mam, cize aj ked sa obcas rad spustim tak podla terenu na brzdach.Mapu si vzdy hodim z freemap do locusu a skontrolujem prevysenie, atd. A odpadky zbieram dokonca aj po inych, hodim ich do bajku a prinesiem domov kde ich vyhodim do kosa. Resp. snazim sa jazdit tak, aby som bajkerom nerobil zle meno a moje konanie nepodporovalo dalsich ludi v negat. nazore na cyklistov. Jedina moja vada je, ze rad preskumavam nove, opustene miesta kam vedie maximalne uzka vyslapana cesticka. Ale obcas mam pocit ze v tejto krajine je to aj tak jedno, ludia tu nehladaju sposob ako spolu vychadzat ale kde najst v inom problem aby sme sa mohli hadat. Soferom vadia cyklisti, chodcom soferi a cyklisti, cyklistom zase soferi, lesnikom ochranari, im zase lesnici, turisti, cyklisti a potom pri staznostiach pride uradnik ktory to chce mat co najskor z krku, logicke, efektivne riesenia su nepodstatne a hodi zakaz, prikaz a odfajkne ako tvrdo pracoval. Co uz.
07.09.2019 - 15:32:20
03
Chces mat pohodu ale silou mocou chces ist do 4. stupna s bajkom. Naco? Len a len pre to tvoje ego.
Iba zlomok uzemia je taky, kam sa bajkom nema chodit, ale ty just chces ist prave tam...
07.09.2019 - 17:57:36
03
keyboard_arrow_up