Kristina napísal:
Do katalógu sa fotia bicykle, aby vypadali čo najčistejšie a najelegantnejšie. Veľa výrobcov napríklad retušuje ventily z kolies na katalógových foto. To však neznamená, že by ťa niekto tým nabádal k tomu, aby si aj ty jazdil bez ventilov :)


Ano, aj na vystavach po celom svete vyrobcovia ukazuju bicykle bez podlozky nad predstavcom, aby ukazali, ze ako sa to nema robit, lebo “takto to sice dobre vyzera” ale inak je to zle.
05.01.2020 - 22:01:02
00
Kde som napísala, že je to zle? Na otázku v diskusnom fóre som odpovedala, že je niektorými výrobcami ODPORÚČANÉ pri karbónovom krku nechať presah. Všetko ostatné si niektorí jedinci už iba vymysleli :)
05.01.2020 - 22:50:19
03
Nie, nenapisala si ze je to zle. Iba mi nejde do hlavy ten argument s tym katalogom a dovody fotenia biku bez podlozky nad predstavcom do katalogu. Pretoze ak by to vyrobcovia s tym odporucanim mysleli vazne (ze by to bez podlozky naozaj ohrozovalo, znizovalo bezbecnost a funkcnost komponentov) tak davat bicykle do katalogov, vystav a showroomov bez podlozky by bol teda riadny hazard a drzost z ich strany?
05.01.2020 - 23:10:55
01
ano, vynechala si slovicko POTREBNE, ktore potom bolo uvedene v oficialnej citacii odporucania FSA.

Hosť napísal:
To odporúča FSA: Upozornenie: Pre správne rozloženie tlaku medzi predstavcom a karbónovým stĺpikom vidlice je potrebné mať presah stĺpika 2mm nad predstavec a použiť 5mm podložku.:


na zaklade ktoreho je cela polemika. a ja som daval len OTAZKY,
DEMA sa tymi odporucaniami neriadila???
05.01.2020 - 23:19:38
00
peterg napísal:
si úplne ale úplne vedľa

je mi uplne jedno, ale fakt jedno, ci si Alberto Contador rozbije pysky


Keď budeš slová duplikovať neznamená to že máš pravdu ;)
Ak by bol karbónový krk vidlice bez expandéra nebezpečný, vyrábal by sa hneď vystužený. Ale pre pocit vyššieho bezpečia si tam môžeš dať hoc aj roxorovú tyčku :)
Niektorí výrobcovia dávajú do karbónových krkov na predpätie hlavka iba klasického ježka, niektorí dokonca vôbec nič, viď Canyon systém:
06.01.2020 - 00:11:55
04
Ked si precitas dosledne moje prispevky, nikde som nevravel, že by sa aj tak nedalo. Ak si to tak výrobca navrhne, napr. Canyon - krk hrubý, 1 1/4" ! (čím väčší je priemer, tým menšia je tvarová deformácia kruhu pri sťahovaní a rovnomernejšie rozloženie sily pôsobiacej na krk bez lokálnych stresov) a predstavec Acros s excentrickým otočným systémom bez nutnosti centrálnej skrutky (mimochodom, mám ho tiež na Simplonovi, a s expandérom, ktorý výrobca dodal rovno s vidlicou a rámom ... ).
Keď raz výrobca expander doporučuje a dodáva s rámom, tak zrejme len pre srandu králikov ...
A ak chce niekto obecnú radu ku karbonovej vidlici bez odporúčania výrobcu (napr. dem), tak je lepšie byť na safety side ako za ňou - ale každý nech si odreže a spraví krk, ako uzná za vhodné. Howgh.


Naposledy upravil peterg dňa 06.01.2020 - 01:01:15, celkovo upravené 1 krát.

06.01.2020 - 00:32:29
02
Posledne si písal že som úplne(ale úplne) vedľa a že chudák Contador si môže rozbiť pysky a teraz píšeš že by sa aj tak dalo tak teraz neviem :D
Mimochodom ten Canyon 1 1/4 krk má tenšie steny ako klasika 1 1/8, tak v tom to nebude. A ten ich otočný systém na videu je práve len na to aby vyvinul predpätie na ložiská hlavového zloženia namiesto expandera/ježka, o tom celý čas píšem. Navrch už ide len plastová záslepka na zakrytie diery v krku vidlice.
06.01.2020 - 01:00:44
00
Lebo mne je naozaj jedno, na com jazdi Contador a co sa mu stane! Ked raz vyrobca doporucuje expander, tak ho tam dam urcite, ak nedoporucuje nic, tak ho tam dam tiez (lebo sedliacky rozum), jedine zeby vyslovene uvadzal, ze sa dat nema/nemusi alebo sa zrezuje kratsie, ako 2mm nad predstavec (napr. Wilier), tak sa tym budem riadit. Neviem, ako inak pisat, aby si porozumel.
06.01.2020 - 01:08:55
02
Mne je zase jedno že krútiš tvrdenia. Ja ti rozumiem, veď dať si samozrejme môžeš čo chceš, ja len tvrdím že ten ježko alebo expandér ti nijako bezpečnosť nezvýši, na čo si mi napísal že som vedľa.
Ten tvoj Wilier má úplne rovnaký krk vidlice ako Specialized, Trek či Dema. Ale keďže má integrovaný aerokokpit, podložka nad ním by nevyzerala dobre a hľa, bezpečnostné riziko to zrazu nie je :)
A to som žiaden aerokokpit nevidel s presahujúcim krkom nad. Prečo by to teda u iných predstavcov a krkov malo byť inak.
Mimochodom ak teda tak dbáš na bezpečnosť, radšej si na svojom Wilieri skráť ten pridlhý krk, minimálne zvýšiš tuhosť hlavy.

Ako tu už bolo spomenuté, je fakt ,,bezpečné´´ jazdiť s podložkou nad predstavcom, a pritom krk podobný tomuto:

Prílohy:

normal_CRW_6716.jpg
normal_CRW_6716.jpg 36.29 KiB thumb_up0thumb_down

06.01.2020 - 01:48:13
01
marcel77 napísal:
bicykle bez podlozky nad predstavcom

Keď je nad, tak je to nadložka a nie podložka! :P
06.01.2020 - 08:36:46
05
Fakt zaujimava debata :D Takze ked si kupim napr.Mondraker podium RR za 5litrov,ktory ma integrovany predstavec bez nadlozky ako to bedo opisal tak mam na p...bajk a dal som zanho 5000??? :D
06.01.2020 - 09:07:16
01
Leony napísal:
Expandér slúži na predpätie ložísk hlavového zloženia, po dotiahnutí hlavka a predstavca inú funkciu na zvýšenie ,,podpory´´ vidlice nemá.

Ak sa bavime o karbonovych vidliciach, tak tomu tak rozhodne nie je. Vacsina karbonovych stlpikov ma vacsinu vrstiev karbonu smerovanych pozdlzne a uz menej v tangencialnom smere. Tie tangencialne su tam prave aby roznasali zatazenie, ktore vznika predstavcom alebo hornym konusom hlavoveho zlozenia. Casto to ale nestaci a preto vyrobcovia osadzaju dlhe expandery, ktore tvoria oporu stlpika proti pretlaceniu a posunutiu vlakien. Na vlastnej kozi si mozes ich funkciu overit napr. tak ze na stlpik bez expandera a predstavca navlecies tesnu podlozku- padne vlastnou hmotnostou. Potom vlozis expander (nejaky, ktory tvori realnu oporu) a skusis podlozku vyvliect- bude mat odpor alebo nepojde von vobec.
Priklad rozpernej podlozky od Acros bez pouzitia expanderu, ktory si sem dal podla mna len potvrdzuje potrebu expanderu. Focus tieto hlavove a podlozky pouzival na izalcach a musel kvoli nim vydat recal na vsetky bicykle s tymto hlavovym kedze extremne namahalo ich tenke stlpiky a tie praskali.
Cosi je zhrnute aj vo videu
thumb_up0thumb_down
backyfx sme v teme o cestnych bicykloch a bavime sa o karbonovych stlpikoch a ty pises o mtb a stlpiku z hlinikovych zliatin?
06.01.2020 - 10:13:15
02
Focus mal v tom prípade nekvalitné vidlice, zrejme bol problém inde. Ohľadne vidlíc mali zvolávačky mnohé značky, námatkovo Specialized, Bianchi, Cannondale. Canyon systém Acros bez expandéra používa roky(a áno, mal som sám Canyon s týmto systémom asi 3 roky bez najmenšieho problému). Samotná debata vznikla z toho že to tu niektorí ženú do extrémov a že napr. bez podložky nad predstavcom(nadložky :) ) si môže človek rozbiť pysky.
Mal som aj bicykel klasicky s expandérom alebo s ježkom a samozrejme som ho tam nechal, nie som gramár. Hlavne ale kvôli tomu aby sa predstavec neposúval hore-krytka drží so skrutkou predstavec na mieste. Nikdy som ale nenechával podložku nad predstavcom. Hlavne že sú niektorí spokojní s 5cm podložiek, pričom hlavne tak vzniká neúmerné zaťaženie na vidlicu.
06.01.2020 - 12:19:57
03
Nie, nebolo to inde, riesili to vymenou hlavoveho:
Focus retailers will replace the Acros headsets on affected bikes to remedy the situation.

Tu vidlicu mam s FSA hlavovym par rokov a zatial je OK. Nezvolavali ani tisice modelov s inymi hlavovymi, iba cca 470ks s tymto hlavovym.
Canyon ma iny priemer hlavovky, ako ti uz peterg vysvetloval.
Myslim ze bolo opakovane jasne uvedene, ze nepouzitie podlozky pod uzaverom je len castou problemu. Tie recally, ktore spominas su ale naozaj caste a svedcia o tom, ze ludia tuto problematiku casto podcenuju.
Gramar asi som :headbang: Izalco mam momentalne na 4,72 kg ale expandery pri karbonovych stlpikoch pouzivam a ked je to mozne samozrejme nechavam min. 0,5 cm podlozku nad predstavcom. Rovnako konce stlpika zatieram sekundovým lepidlom.
K oddelovaniu vlakien a vrstiev karbonu moze dochadzat postupne a pripady sa zrejme budu mnozit. Pridam teda este jedno video
06.01.2020 - 12:47:38
04
Karbonové vlákno má vysokú pevnosť v ťahu, ale nulovú v tlaku (na rozdiel od ocele ci hlinika), v tlaku jeho pevnosť prevažne určuje použitý resin a smer vláken. Stláčať karbonovú rúrku je vždy problematické, to si uvedomujú aj výrobcovia, preto sú predpisované momenty uťahovania, carbon approved predstavce a tak podobne.
V prílohe prikladám fotografiu mojich karbonových riadidiel Easton EC90, ktore boli namontované na karbon friendly predstavci a utiahnuté na moment profi momentovým kľúčom Norbar, názor nech si spraví každý sám. Som rád, že som na to prišiel náhodou včas! Preto mi je jedno, či si Contador rozbije pysky alebo nie, ja si ich rozbiť nechcem. A na vyjadrovaniu sa k téme treba mať aj nejaké vedomosti, chápať fyziku aj mechaniku a mať pre to cit.

Prílohy:

DSC_1366.JPG
DSC_1366.JPG 277.92 KiB thumb_up0thumb_down

DSC_1367.JPG
DSC_1367.JPG 297.16 KiB thumb_up0thumb_down

DSC_1368_cr.jpg
DSC_1368_cr.jpg 436.25 KiB thumb_up0thumb_down

06.01.2020 - 13:08:51
02
keyboard_arrow_up