Ináč je zaujímavé že ked som sa poohliadol na nete a youtube tak som našiel ľudí ktorí si kupili aj vačší rám pri nižšej velkosti, napr. 164 cm kupil S , alebo aj taký extrém že 177cm kupil až L. Tak ja neviem či tie velkosti su uplne mimo .
Treba si uvedomit, ze velkost je realativny udaj zvlast u novych geo. Ale to som uz pisal. Ak ma bicykel v poriadku standover, tak si mozes kupit aj XL alebo geo ktore je brutalne dlhe. Niektory vyrobcovia uz ani nemaju velkosti S,M,L.... ale standard, dlehe velmi dlehe....
XC HT je na jednom konci spektra na druhom je nieco na takyto princip https://www.bikeperfect.com/reviews/on-one-hello-dave-reviewed
Kenaipraveze si myslim ze dost vela veci co pises skor nakoniec ludom uskodi ako pomoze. Nakoniec este spatne i upravis prispevok kde mi das aspon zcasti za pravdu. Prijde mi ako keby si pisal skor o niecom co si niekde pocul alebo videl, ja sa snazim radit skor podla skusenosti. Dost sledujem geosky, skusam si nejake konkretne bajky kde viem aku maju geosku a zakazdym sledujem aky to ma vplyv na jazdu i na posed aj nejaku tu efektivitu. Tym ta nechcem nijak zhodit, vsak tiez neviem vsetko ale neradim tam kde mam informacie len z druhej ruky. Tiez mi je jasne ze ked niekto po rokoch kupuje bajk tak ze na nom nebude jazdit len dole kopcom.
Lucas189 K tym velkostiam si asi precitaj cele toto vlakno, vacsina je tam vysvetlena, i to preco ludia beru velkosti mimo odporucanej velkosti vyrobcom. Ta velkost je proste len odporucana, zavisi od strasne vela veci aku velkost zvolit. Je to podobne ako s trickami, udavane velkosti sa lisia medzi vyrobcami, niekto ma rad tricko obtiahnute, niekto viac volnejsie a podobne. Cize aj odporucania sa budu lisit a kludne tebe moze vyhovovat nieco uplne ine ako vsetkym co sem prispeju. Samozrejme s bajkom to je ale predsa trochu exaktnejsie a skuseny bajkfitter ti vie povedat presne velkosti ktore potrebujes aby si bol v tej optimalnej pozicii.
Ten Stoic v M-ku bude rovnaky alebo kratsi ked to porovnas s tym kellysom. TT je sice rozdielna ale na stoicu mas kratsi predstavec a nieco spravi i iny uhol sedlovky, dokonca i uhol hlavoveho. Vyska riadidiel bude ale asi trochu ina a miesta na vajcia budes mat viac.
Ja po stoicu a podobnych bikoch tiez pokukujem, povodne som chcel nieco viac agresivne ale chcel by som to skombinovat i s bikepackingom a tym ze by som pocas neho jazdil i dost trailov a toho slapania sa teda moc nebojim - aj ked jasne, xc to nie je.
vrabc0 Na kolko sa nemam chut dotahovat a cela tato debata je extremne vagna bez jasne definovanych okrajovych parametrov, uz len toko. Najlepsi sposob, ako skalopevne tvrdit hlupost je cerpat len zo svojich ohranecenych skusenosti a zovseobecnovat ich na vsetky pripady. Ja sa do debat o fulloch nepustam, nikdy som ziaden dlhsie nejazdil a ani sa tym nezaoberam. Zato cely zivot jazdim HT a mal som ich pozehnane. Zacal som hradzou, postupne som sa dostal na cierne DH traily. Peknych par rokov sa venujem bikefittingu a pomohol som uz vela ludom aj z tohto fora. Blebe je, ze kazdy napise vzdy podakovanie akurat do osobnej spravy. Za moje nazory, vecsinou velmi odlisne od tunajsieho mainstreemu som tu za triedneho nepriatela. A nikto si tu nechce pokazit meno tym, ze by sa ma otvorene zastal. Najvecsi problem s mojimi nazormi maju ludia co sa nimi nkdy nepokusili riadit. Ono je to v konecnom dosledku uplne jedno, lebo kazdy si vzdy z debaty vyberie co mu je po srsti a potom nadava, ze mu na fore zle poradili. Ale to, ze odignoroval vsetky nazory co mu neboli po voli uz nespomenie.
Chces porovnanie XC vs agresivne HT ako stoic n XC trailoch ? Mam z prvej ruky Aj ked Scandal je o 1kg lahsi ako moje stare XC som na nom na vsetkych segmentoch pomalsi. Rychlejsi som len dolu kopcopm a v technickopm terene. Tam je to radovo polovicny cas. Sliapanie po rovine (citaj sklon pod 3%) je jednym slovom ZLE. Kolma sedlova trubka tlaci kolena vpred a to brani efektivnemu zapojeniu svalov noh a tiez trupu. Viac trpia kolena nemozes poriadne zapojit lytka... Poloha sedlokluky je ako na TT koze, ale trup je velmi vzpriameny. To robi dalsi problem so zapojenim svalstva. Musis si lahnut na rajdy, ale tam samozrejme dlho nevydrzis. Ploche zakruty v sedle... zabudni polovicna rychlost ako na XC. Musis sa pekne postavit a zatazit ten dlhy predok. Pri rozlozeni vahy medzi prednym a zadnym kolesom u stoic sa niet co divit. U mna je to lepsie, pohli rozumom a dali dlhsiu zadnu stavbu k tomu 65 stupnovemu uhlu HZ, ale aj tak je treba tie rajdy zatazit v zakrute. Sprevodovanie tiez na rovinu cele zle, stale si medzi prevodmi nedokzes drzat kadenciu. Ale to sa da riesit inym pohonom. V com je Scandal (a teda aj stoic) lepsi je vsetko strmsie ako 8% ci here alebo dolu. Vsetok naozaj rozbity teren, tipicky enduro teren. Rychlosti nad 30km/h v terene tak isto Scandal ma jasne na vrch nad XC.
PS: plaste som mal na obch tie iste. Tiez moje FTP/vaha bolo pri jazdeni na Scandal o dobrych 0.5W/kg vyzsie. Cize kondickou to tiez nebolo.
Preco mas potrebu ten bajk stale porovnavat s XC? Vsak kazdemu je jasne ze stoic xc bajk nie je a nikdy ani nebude. Ked sa tu bavime o slapani tak to je vzdy v ramci danej kategorie. Rovnako ako ked sa bavime o geometrii, vahe atd. Vzdy sa to vztahuje k danemu kontextu, v tomto pripade k trailbikom.
Tiez nepisem len podla svojich skusenosti ale ako som uz pisal i podla ludi v mojom
okoli. Ale nerozdavam rozumy s niecim s cim nemam dostatok skusenosti sam.
No a ono sa na predok jazdilo uz pred modernymi geo, aj na kratkych bajkoch. Preto s tym ludia prisli ze vedeli ze sa im tak jazdi lepsie. Sam som nemusel pri svojej jazde na dlhsich bikoch nic zmenit. Ale radsej napisem ze to neplati pri kazdom aby som zase nezovseobecnoval.
Tiež ma zaujali biky typu Stoic, najprv som obzeral xc stroje ale keď som zbadal že trailove biky sú zábavnejšie a dá sa s nimi aj dlhšie jazdiť hneď som kukal také. Zasa maratóny na tom nebudem jazdiť pri dvoch malých deťoch budem rad za trojhodinovy výjazd, ale keď už tak ZÁBAVNE. Škoda ze sú dosť drahé a za taky nukeproof by som sa nedoplatil. Čiže Stoic pre mňa cenou vyhráva, akurát by som bral ešte teleskopu ale to časom hádam príde. Ale späť k téme, M by teda pravdepodobne malo byt fajn? Ešte mam možnosť skúsiť GT avalanche L, čo je trosku bližšie geo, tak potom už asi sa rozhodnem.
Az si na tom Stoicu prvy krat narazis gule tak si na mna spomen a hlavne to sem nezabudni napisat. A tiez rataj, ze ani tych 768mm nie je spravny udaj. To plati pri RS vidlici. Na SR to bude skor k 773mm. Cize budes mat rezervu v rozkroku mozno 800-773=27mm+podrazka. Radsej si rovno dokup lodicky a suspenzor.
Ahojte, priživím sa ja v tejto téme. Aké veľkosti by ste navrhovali? Moja výška 169cm inseam 78, priateľka 165cm a inseam 79. Jazdíme maratóny a xc. Ja som rozhodnutý pre Mko ale u priateľky som navážkach. Díky
Ahojte, priživím sa ja v tejto téme. Aké veľkosti by ste navrhovali? Moja výška 169cm inseam 78, priateľka 165cm a inseam 79. Jazdíme maratóny a xc. Ja som rozhodnutý pre Mko ale u priateľky som navážkach. Díky
Lucas189 Bez toho aby ta niekto na tom bicykli videl sediet ti tu nikto presnu velkost neporadi. Moze ti sadnut S, moze ti sadnut L. Ja si myslim ze na svoju vysku mas trochu dlhsie nohy ak si sem dal cisla spravne. Canyon odporuca S, z ich kalkulacky ti vypadne S, mas moznost napisat do Canyonu ktory ti isto odpise velkost S, kenai ti vravi S. Ja vravim ze moze sediet i S i M a spominal som i to ze ak by mi vychadzalo to co tebe obzeral by som i dalsie bicykle s vhodnejsou velkostou/geo. Vyhody/nevyhody mas v tomto vlakne. Najlepsie to co som uz pisal v tejto skupine, vyskusat a ak sa neda tak na podobnom bajku skusit tie velkosti aspon virtualne a zobrat to pri com sa budes citit lepsie.
Hary13 Ved mas jestvujuci bike dokonca z tej istej kategorie. (podla profilu) Ak chces ist podla pocitu ako ti tu mnohi radia, nemoze byt problem, proste len na naovom uprav rozmer co ti nevyhovuje voci terajsiemu. Ak jazdi tovja priatelka na tvojom biku ako som to vyvedukoval, plati to iste.
Ak neveris svojmu pocitu a chces bicykel vybrat podla objektivnej reality. Treba urobit bikefitting na XC bike by som tomu rozhode venoval cas. Ak nemas nikoho v okoli co by ti s tym pomohol, mozem skusit na dialku poradit aspon zo statickym fittingom. Miery ktore treba som sem uz pisal. Ak sa dokazete s priatelkou pomerat, zodpovedat par otazok mozem vam skusit pomoct.
Tak dnes som objednal M. Na YouTube som našiel jedného typka čo jazdí na M a ma 173 cm,ako ja. A to co na ňom robil mi neprišlo zrovna strnule a ťažšie ovládateľné. Môj príde až koncom apríla potom dám vedieť. Díky všetkým.
Kenai u mna to viacmenej jasne viem ze Mko. U priatelky spekulujem nad Mkom z dovodu dlzky sedlovej trubky. Teraz ma bike s tou istou dlzkou a 400mm sedlovka je zasunuta 10cm. Ale obavam sa ze jej to Mko uz bude velke. Ale ako hovoris tak na mojom biku sa citi dobre a je ta geo viacmenej rovnaka ako hento Sko.
Bez dat mozem napisat len vseobecne, ze zenam sedia skor kratsie geo kde je stack/reach >1.5 efektivny to znamena uz so zaratanym predstavcom a riaditkami. Ale aj to je len teoria. tak ako su zeny s kratkymi nohami voci rukam a trupu tak su aj chlapi s dlhymi nohmai, ako ja. Tiez zalezi ake ma na biku ciele, ci ju zaujima aerodinamika ftp... alebo sa chce len pohodlen vozit.... Ako je na tom zdravotne, ci mala nejake urazy, aku ma pohyblivost...to vseto by malo ovplyvnit vyber biku.
ahoj,
chtěl bych poradit s výběrem velikosti kola. Výškou jsem vždy na pomezí dvou velikostí.
Upřednustňuji pohodlí a vzpřímený posed, tak uvažuji větší velikost, jak tady radí Kenai.
Mám 190cm a 100kg.
Kolo by bylo XC na ježdění hlavně po silnici.
přidávám tabulku pro porovnání co jsem si udělal.
Ten superior je současné kolo. je to velikost 20" a nevím, zda by to nechtělo větší. Výškově super, ale přijde mi takový krátký, sedlo mám uplně vzadu a možná bych ještě posunul.
Z mého porovnání mi přijde nejlepší geometrie na tom lapierre (oba mají stjnou, jen se liší délka sedlové trubky o 20mm). Není tak nízký a dlouhý.
Ten superior je skoro najdlhsi zo vsetkoho co si sem zavsil. Dlhsia je len Obera. Kazdopadne, na vyber vhodneho ramu potrebujem toho o tebe vediet ovlea viac ako len tvoju vysku a vahu. Plati tu to com som uz pisal. Bud si vyber podla pocitu, ako tu vsetci radia, alebo ti treba urobit bike fit. S tym ti mozem skusit pomoct. Ak si ochtny sa pomerat a zodpovedat part otazok k tovjej pohyblivosti, cielom na biku.... tak mi napis SS. Predpokladam, ze to nechces riesit verejne na fore.
Predstavcom a riadidlami sa rieši to, či chceš mať športovejší (dlhší a viac aero) alebo pohodlnejší (kratší a vzpriamenejší) posed.
Vo všeobecnosti môže byť 650 mm efektívna dĺžka rámu už priveľká, ale ako by si sa tam cítil záleží aj od použitého predstavca a riadidiel. Ak by si napr. s 620 mm dlhým rámom potreboval 8 cm predstavec, tak s 650 mm by si pre dosiahnutie rovnakého posedu potreboval ešte o dosť kratší a to by mohol byť problém.
Osobne (tiez vyska 190) pre pocit stability skor pozeram na velky razvor, aby bolo predne koleso co najviac pred jazdcom. To ale moderna geometria v podstate nezmenila, lebo aj sedlo sa pri nej zaroven posunulo dopredu.
Presne tak, a hlavne KOPS je prezitok. Nie len pre nove geometrie ale celkovo uz vieme lepsie. Ak by KOPS bola optimalna poloha pre kazdeho, znamenalo by to ze vsetci triatlonisti jazdia v zlej polohe. To iste TT, Enduro, KOPS plati pre niektore geometrie, na ktorych sedi priemerny jazdec, ma priemerne ciele, priemernu pohyblivost, ziaden prekonany uraz, jazdi priemerne dlahe trate po priemerne zvlnenom terene. Cize pre nikoho.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Treba si uvedomit, ze velkost je realativny udaj zvlast u novych geo. Ale to som uz pisal. Ak ma bicykel v poriadku standover, tak si mozes kupit aj XL alebo geo ktore je brutalne dlhe. Niektory vyrobcovia uz ani nemaju velkosti S,M,L.... ale standard, dlehe velmi dlehe....
XC HT je na jednom konci spektra na druhom je nieco na takyto princip https://www.bikeperfect.com/reviews/on-one-hello-dave-reviewed
Lucas189 K tym velkostiam si asi precitaj cele toto vlakno, vacsina je tam vysvetlena, i to preco ludia beru velkosti mimo odporucanej velkosti vyrobcom. Ta velkost je proste len odporucana, zavisi od strasne vela veci aku velkost zvolit. Je to podobne ako s trickami, udavane velkosti sa lisia medzi vyrobcami, niekto ma rad tricko obtiahnute, niekto viac volnejsie a podobne. Cize aj odporucania sa budu lisit a kludne tebe moze vyhovovat nieco uplne ine ako vsetkym co sem prispeju. Samozrejme s bajkom to je ale predsa trochu exaktnejsie a skuseny bajkfitter ti vie povedat presne velkosti ktore potrebujes aby si bol v tej optimalnej pozicii.
Ten Stoic v M-ku bude rovnaky alebo kratsi ked to porovnas s tym kellysom. TT je sice rozdielna ale na stoicu mas kratsi predstavec a nieco spravi i iny uhol sedlovky, dokonca i uhol hlavoveho. Vyska riadidiel bude ale asi trochu ina a miesta na vajcia budes mat viac.
Ja po stoicu a podobnych bikoch tiez pokukujem, povodne som chcel nieco viac agresivne ale chcel by som to skombinovat i s bikepackingom a tym ze by som pocas neho jazdil i dost trailov a toho slapania sa teda moc nebojim - aj ked jasne, xc to nie je.
Chces porovnanie XC vs agresivne HT ako stoic n XC trailoch ? Mam z prvej ruky
PS: plaste som mal na obch tie iste. Tiez moje FTP/vaha bolo pri jazdeni na Scandal o dobrych 0.5W/kg vyzsie. Cize kondickou to tiez nebolo.
Tiez nepisem len podla svojich skusenosti ale ako som uz pisal i podla ludi v mojom
okoli. Ale nerozdavam rozumy s niecim s cim nemam dostatok skusenosti sam.
No a ono sa na predok jazdilo uz pred modernymi geo, aj na kratkych bajkoch. Preto s tym ludia prisli ze vedeli ze sa im tak jazdi lepsie. Sam som nemusel pri svojej jazde na dlhsich bikoch nic zmenit. Ale radsej napisem ze to neplati pri kazdom aby som zase nezovseobecnoval.
A tymto vzdavam. Bol si varovany.
Sinsinisty ze si dobre meral?
Ak neveris svojmu pocitu a chces bicykel vybrat podla objektivnej reality. Treba urobit bikefitting na XC bike by som tomu rozhode venoval cas. Ak nemas nikoho v okoli co by ti s tym pomohol, mozem skusit na dialku poradit aspon zo statickym fittingom. Miery ktore treba som sem uz pisal. Ak sa dokazete s priatelkou pomerat, zodpovedat par otazok mozem vam skusit pomoct.
chtěl bych poradit s výběrem velikosti kola. Výškou jsem vždy na pomezí dvou velikostí.
Upřednustňuji pohodlí a vzpřímený posed, tak uvažuji větší velikost, jak tady radí Kenai.
Mám 190cm a 100kg.
Kolo by bylo XC na ježdění hlavně po silnici.
ve výběru mám
https://superiorbikes.eu/cz/2021/mtb-hardtail/xp-919/matte-silver-black
https://www.kellys-bike.cz/KELLYS-Gate-30-White-2021-d2929.htm
https://www.cyklokyjovsky.cz/horske-kolo-orbea-alma-h20-2021/d50391
https://www.mojekolo.cz/lapierre-prorace-3-9-1/
https://www.mojekolo.cz/lapierre-prorace-sat-cf-6-9/
přidávám tabulku pro porovnání co jsem si udělal.
Ten superior je současné kolo. je to velikost 20" a nevím, zda by to nechtělo větší. Výškově super, ale přijde mi takový krátký, sedlo mám uplně vzadu a možná bych ještě posunul.
Z mého porovnání mi přijde nejlepší geometrie na tom lapierre (oba mají stjnou, jen se liší délka sedlové trubky o 20mm). Není tak nízký a dlouhý.
Ahoj, v prvom rade, pozícia sedla sa nastavuje tak, nech je dobrá pozícia vzhľadom na pedále. Nejaké informácie na začiatok sú napr. tu https://www.mtbiker.sk/forum/o-hocicom/nastavenie-posedu-t24312.html
Predstavcom a riadidlami sa rieši to, či chceš mať športovejší (dlhší a viac aero) alebo pohodlnejší (kratší a vzpriamenejší) posed.
Vo všeobecnosti môže byť 650 mm efektívna dĺžka rámu už priveľká, ale ako by si sa tam cítil záleží aj od použitého predstavca a riadidiel. Ak by si napr. s 620 mm dlhým rámom potreboval 8 cm predstavec, tak s 650 mm by si pre dosiahnutie rovnakého posedu potreboval ešte o dosť kratší a to by mohol byť problém.
Osobne (tiez vyska 190) pre pocit stability skor pozeram na velky razvor, aby bolo predne koleso co najviac pred jazdcom. To ale moderna geometria v podstate nezmenila, lebo aj sedlo sa pri nej zaroven posunulo dopredu.